• یکشنبه / ۷ شهریور ۱۴۰۰ / ۱۰:۳۲
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1400060704704
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

یک مسئول خبر داد:

خراسان جنوبی؛ استان اول در مقابله با بیابانزایی

خراسان جنوبی؛ استان اول در مقابله با بیابانزایی

ایسنا/خراسان جنوبی مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با بیان اینکه خراسان جنوبی بر اساس ارزشیابی‌های کشوری رتبه نخست مقابله با بیابانزایی را کسب کرد، اظهار کرد: عملکرد خوب سال گذشته باعث شد امسال در این حوزه ۹۹ میلیارد تومان اعتبار برای بیابانزدایی اختصاص یابد که نسبت به سال گذشته دو برابر افزایش داشته است.

علیرضا نصرآبادی، امروز یکشنبه ۷ شهریور به رسانه‌های گروهی گفت: استان بین دو کویر لوت و مرکزی قرار گرفته که سه ضلع استان را تشکیل می‌دهد.

به گزارش ایسنا، وی با بیان اینکه ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار از مساحت استان بیابانی بوده و ۳ میلیون و ۱۰۰ هزار هکتار از این مساحت جزء کانون‌های بحران فرسایش بادی است، افزود: خراسان جنوبی جزء ۵ استان درگیر با پدیده گرد و غبار و دومین استان بیابانی کشور است.

وی ادامه داد: طی سال‌های اخیر با توجه به شرایط خاص استان، اقدامات مقابله با بیابانزایی در استان شتاب بیشتری گرفت.

وی با اشاره به اعتباراتی که از سال ۹۶ در کارگروه ملی مقابله با گرد و غبار برای استان تعیین شد، گفت: با توجه به گستردگی استان ما همیشه یک گام جلوتر از اعتبارات مقابله با بیابانزایی بوده‌ایم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی از اعتبار جداگانه برای عملیات مالچ پاشی با طرح مدیریت شنهای روان در استان خبر داد و تصریح کرد: تنها ۷ استان در کشور این اعتبار را دریافت کردند که استان ما نیز توانست از آن بهره مند شود.

وی اظهار کرد: علاوه بر این سایر اقدامات بیابانزدایی نیز که شامل نهالکاری، مدیریت رواناب‌های سطحی(هلالی آبگیر)، تله‌های رسوب گیر و... بوده، اجرایی شده است.

وی بیان کرد: سال گذشته سطح عملکرد طرح‌های مبارزه با بیابانزایی ۱۰۷ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و چهار میلیارد تومان بیشتر از اعتباری که برای سال ۹۹ در نظر گرفته شده بود کار انجام شده است.

نصرآبادی با بیان اینکه این عملکرد باعث شد خراسان جنوبی در بحث مقابله با بیابانزایی رتبه اول کشور را کسب کند، ادامه داد: امسال نیز در سطح ۲۲ هزار هکتار عملیات اجرایی حوزه مبارزه با بیابانزایی را در حال اجرا داریم.

وی یادآور شد: عملکرد خوب سال گذشته باعث شد امسال در این حوزه ۹۹ میلیارد تومان اعتبار برای بیابانزدایی اختصاص یابد که نسبت به سال گذشته دو برابر افزایش داشته است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: بر اساس شناسایی کانون‌ها و تهیه طرح عملیات بیابانزدایی در شهرهای مختلف اجرایی می‌شود و تاکنون بیش از یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار تهیه طرح اجرایی در سطح استان داشتیم که حدود یک میلیون هکتار از آن اجرایی شده است.

اهمیت مراتع در خراسان جنوبی

نصرآبادی با بیان اینکه از کل سطح استان که بیش از ۱۵ میلیون هکتار است، ۱۴.۵ میلیون هکتار را عرصه‌های منابع طبیعی تشکیل داده‌اند، افزود: در این میان نزدیک به ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار مرتع داریم.

وی بیان کرد: خطر افزایش بیابان‌ها از سال‌ها پیش تاکنون خراسان جنوبی را تهدید می‌کند که در همین راستا طرح‌هایی برای مقابله با بیابان اجرایی شده و نوید بهبود وضع موجود را می‌دهد اما کافی نیست.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: استان خراسان جنوبی با اجرای ۱۷ هزار و ۷۲۹ هکتار نهالکاری، ۱۵ هزار و ۹۲۵ هکتار مدیریت روان‌ آب سطحی و ۶۰۰ هکتار مالچ پاشی و احداث آب‌گیرها نقش مهمی در جلوگیری از اثرات منفی ریزگردها و شن‌های روان و نابودی مراتع داشته، اما با توجه به افزایش کانون‌های فرسایش بادی و خاکی، خشکسالی‌های متناوب و کمبود بارندگی، اعتبارات و سرعت اجرای طرح‌های مقابله با بیابان زدایی اندک است.

خراسان جنوبی دومین استان بیابانی کشور

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: در عرصه‌های بیایانی یکی از مشکلات اساسی جهانی، ملی و منطقه‌ای، تغییر اقلیم و تخریب سرزمین است که برآیند آن به شکل فرسایش خاکی خود را نشان می‌دهد.

نصرآبادی اظهار کرد: در عرصه فرسایش بادی خراسان جنوبی، طرح‌های بیابان‌زایی را داریم که با توجه به حساسیت‌های اقلیمی، جغرافیایی و منطقه‌ای حاکم بر استان برنامه ریزی شده است، چرا که جزء دومین استان بیابانی و پنجمین استان درگیر با پدیده گرد و غبار در کشور هستیم.

وی افزود: از سال ۸۹ تا ۹۷ مساحت کانون‌های بحرانی بر اثر خشکسالی و تغییر اقلیم ۵۵ درصد رشد داشته است علاوه بر این مناطق تحت تاثیر فرسایش بادی نیز ۶۸ درصد رشد را در این بازه زمانی نشان می‌دهد.

وی تصریح کرد: پدیده بیابان‌زایی تبعات مستقیم و غیرمستقیم متفاوتی دارد که حرکت ماسه‌های روان یکی از این تبعات است، به نوعی که در منطقه سه قلعه سرایان امکان ادامه فعالیت و استمرار بخش کشاورزی و دامداری و سکونت مردم دچار اختلال شده بود.

وی ادامه داد: حرکت و هجوم ماسه‌های روان به سمت مناطق مسکونی و مزارع مشکلات عدیده‌ای برای ساکنان ایجاد کرده بود بنابراین با جنگل‌کاری از سال ۹۲ تاکنون جلوی هجوم ماسه‌ها گرفته شده است.

نصرآبادی در زمینه اقدامات انجام شده برای جلوگیری از فرسایش بادی و نیز کاهش پدیده ریزگردها و مدیریت مراتع بیابانی، گفت: احیاء و اصلاح مرتع با کاشت گونه‌های مختلف، ذخیره سازی نزولات بارش و هرزآب ها و روان آب ها در اراضی کم شیب و دشتی با اجرای هلالی‌های آبگیر و احداث چاله‌های فصلی یا شیارهایی برای ذخیره نزولات همراه با کاشت بذر در گونه های مختلف، از جمله اقدامات انجام شده است.

خشک شدن هوا و ازدیاد آفات

وی درباره نتیجه اقدامات انجام شده، تصریح کرد: تثبیت ماسه‌های بادی، شن‌های روان و جلوگیری از گرد و غبار، تبخیر بیشتر و تخریب بافت خاک به لحاظ شیمایی از جمله مزایای اجرای این طرح‌ها در عرصه‌های بیابانی است.

وی با بیان اینکه موضوع مهم دیگر حفاظت از  این عرصه‌ها است و انواع مختلف دارد که شامل حفاظت و غرق چرای دام و مقابله با آفات و بیماری‌ها و تغییر اقلیمی است، تصریح کرد: با توجه به خشک شدن هوا و کمبود بارندگی مقاومت این گیاهان نیز کمتر می‌شود و با تغییرات اقلیمی برخی گونه‌ها دچار آفاتی مانند شپشک سفید و هجوم ملخ‌های کوهان دار می‌شود که در سه قلعه شاهد شیوع گسترده آن بوده‌ایم.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با بیان اینکه این آفت به موقع توسط مشارکت تشکل‌های مردمی، بسیج، سپاه در بازه زمانی کمتر از دو ماه مهار شد، خاطرنشان کرد: یکی دیگر از موضوعات حفاظتی طرح مدیریت جنگل‌های دست کاشت با مدیریت قطع برش است، به این صورت که گونه‌ها و سرشاخه‌هایی که دچار آفت شده‌اند با قطع به موقع و دور کردن از محل از بین برود و با ضایعات آلوده قبل از رشد آفت مبارزه شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha