• یکشنبه / ۱۱ مهر ۱۴۰۰ / ۱۹:۴۴
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1400071107727
  • خبرنگار : 50399

۲۱ و ۲۲ مهرماه؛

همایش بین‌المللی «حقوق بین‌الملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه» در قم برگزار می‌شود

همایش بین‌المللی «حقوق بین‌الملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه» در قم برگزار می‌شود

ایسنا/قم دبیر اجرایی همایش بین‌المللی «حقوق بین‌الملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه» گفت: این همایش روزهای ۲۱ و ۲۲ مهرماه به‌صورت مجازی و حضوری با حضور جمعی از اندیشمندان علمی و سیاسی در دانشگاه قم برگزار می‌شود.

سیدیاسر ضیایی، عضو هیئت علمی گروه حقوق بین‌الملل دانشگاه قم، امروز، ۱۱ مهرماه در نشست خبری همایش «حقوق بین الملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه» که در دانشگاه قم برگزار شد، اظهار کرد: فراخوان این همایش در دی‌ماه ۹۹ اعلام شد و با اخذ مجوز پایگاه استنادی جهان اسلام (ISc) و همکاری نهادهای دولتی و خصوصی مختلف از جمله سفارت عراق در تهران، جامعة‌المصطفی(ص) العالمیه، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه شیراز، پردیس فارابی دانشگاه تهران، علوم اسلامی رضوی، دانشگاه مفید، کمیته ملی حقوق  بشردوستانه جمعیت هلال‌احمر، سازمان جوانان هلال‎ احمر، مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه، مؤسسه پیام آزادگان، مرکز مطالعات تطبیقی اسلام و حقوق بشردوستانه بین‌المللی و مؤسسه نسل رهپویان ماندگار کار خود را آغاز کرد.

وی با بیان اینکه امکان اخذ مقالات به سه زبان عربی، فارسی و انگلیسی تا ۲۰ مهرماه جاری وجود دارد که پس از پایان این همایش مقالات منتشر می‌شود، ادامه داد: بیش از ۱۱۰ مقاله به زبان‌های عربی، فارسی و انگلیسی به دبیرخانه همایش ارسال شده است و در کمیته علمی همایش پژوهشگران و اساتیدی از کشور عراق، افغانستان، ترکیه و ایتالیا حضور دارند.

ضیایی با بیان اینکه این همایش به سه زبان فارسی، عربی، انگلیسی برگزار می‌شود که به‌صورت همزمان ترجمه می‌شود، گفت: مراسم افتتاحیه این همایش چهارشنبه، ۲۱ مهرماه جاری مصادف با ۱۳ اکتبر، ساعت ۱۵ با سخنرانی اشخاص علمی و سیاسی مطرح و خانواده‌های شهید قاسم سلیمانی و شهید فخری زاده برگزار می‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه قم با اشاره به اینکه همایش به‌صورت حضوری و آنلاین برگزار می‌شود و حضور برای عموم علاقه‌مندان آزاد است، بیان کرد: این همایش در چهار بخش برگزار می‌شود که بخش اول چهارشنبه، ۲۱ مهرماه، ساعت ۶:۳۰ تا ۲۱، بخش دوم پنج‌شنبه، ۲۲ مهرماه، رأس ساعت ۱۳ تا ۱۵، بخش سوم رأس ساعت ۱۵:۳۰ تا ۱۷:۳۰ و بخش چهارم نیز ساعت ۱۸:۳۰ تا ۲۰:۳۰ برگزار می‌شود.

دبیر اجرایی همایش بین‌المللی «حقوق بین‌الملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه» همچنین از برگزاری کارگاه «تعقیب جرائم جنگی» در روز دوم همایش رأس ساعت ۱۰ تا ۱۲ خبر داد.

مصطفی فضائلی، دبیر علمی همایش بین‌المللی «حقوق بین‌الملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه» نیز در این نشست،اظهار کرد: اهمیت این همایش برای همگی روشن است و متأسفانه در دو دهه اخیر شاهد مخاصمات مسلحانه زیادی در اطراف کشور ایران بودیم که برخی از این مخاصمات متوقف و برخی هنوز هم در جریان هستند و برای ایران توجه به این پدیده‌ها حائز اهمیت است.

وی با بیان اینکه این حوادث باید از ابعاد مختلف به‌ویژه از منظر حقوقی بررسی شود، البته در طی سال‌های اخیر در دانشگاه‌های مختلف از ابعاد دیگری نیز مورد بررسی قرار گرفته است، ادامه داد: امیدوارم نتایج همایش از نظر علمی زوایای مختلفی را بگشاید و آورده‌هایی را در اختیار متخصصان و نهادهای ذی‌ربط قرار دهد.

فضائلی گفت: در محور اول «مخاصمات منطقه از منظر حقوق بین‌الملل و توسل به زور» به بحث گذاشته می‌شود و توجیهات طرف‌های منازعات بررسی می‌شود که از نظر حقوقی قابل قبول است یا خیر؟

وی با اشاره به اینکه «تروریسم در منطقه و حقوق بین‌الملل» یکی دیگر از محورهای مورد بحث در این همایش است، بیان کرد: به‌عنوان مثال توجیه آمریکا برای ترور سردار قاسم سلیمانی از منظر حقوقی بررسی می‌شود و از طرف دیگر هدف قرار دادن پایگاه آمریکایی عین الاسد از سوی ایران، از نظر حقوقی بررسی می‌شود که موجه بوده یا خیر؟ یا ائتلاف عربی عربستان سعودی یک طرف مخاصمه در یمن است و از نظر حقوقی بررسی می‌شود که اقدامش موجه است یا خیر؟

دبیر علمی همایش «حقوق بین‌الملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه» بیان کرد: محور دیگر همایش، «مخاصمات مسلحانه در منطقه از منظر حقوق بین‌الملل بشر و بشردوستانه» است که در زمان صلح و جنگ باید حقوق بنیادین افراد بشر مانند حق حیات، آزادی، عقیده، امنیت، مصونیت از تعرض محترم شمرده شود.

فضائلی گفت: به‌عنوان مثال سربازی که به میدان آمده و قوانین جنگ را رعایت کرده برای عملیات محاکمه نمی‌شود و اگر اسیر گرفته شود کسی حق تعرض به جانش را ندارد هرچند دولتش متجاوز باشد.

دبیر علمی همایش «حقوق بین‌الملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه» گفت: حقوق بشردوستانه شامل قوانین حاکم بر جنگ است و توسل به زور در منشور ملل متحد جایز نیست و طرف‌های مخاصمه آزاد نیستند از هر شیوه و سلاح و رفتار جنگی استفاده کنند؛ این قوانین و مقررات حاکم بر مخاصمات با رویکرد حمایت از قربانیان تنظیم شده و باید رعایت شود، مثلا حمله به غیر نظامیان، اهداف غیر نظامی و منابع زیست محیطی ممنوع و غیر قانونی است.

وی تصریح کرد: «مخاصمات در منطقه از منظر حقوق بین‌الملل پس از جنگ» نیز یکی از محورهای همایش است که کشورهای طرف منازعه پس از توقف و پایان جنگ هم باید پاسخگو باشند.

فضائلی با اشاره به اینکه در هر بخشی مقالات داخلی و خارجی با ترجمه ارائه می‌شود، بیان کرد: ۶۰ درصد مقالات دریافتی داخلی است و ۴۰ درصد مقالات دریافت شده از خارج از کشور عمدتا به زبان عربی بوده که در این میان از هفت کشور مقالات به زبان انگلیسی دریافت شده است.

وی با بیان اینکه پس از اختتامیه همایش، مقالات در قالب کتاب عرضه می‌شود و رهنمودها نیز به نهادهای ذی‌ربط ارائه می‌شود، اضافه کرد: مقالات همایش طی یک کارگروه چهار نفره توسط اعضای کمیته علمی در حال بررسی است تا انتخاب مقالات معقول، علمی و بر اساس تنوع مقالات و نگاه به محتوا باشد.

دبیر علمی همایش «حقوق بین‌الملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه» یادآور شد: نشانی سایت همایش iil.qom.ac.ir بوده و برگزاری همایش به‌صورت حضوری و آنلاین خواهد بود؛ پخش آنلاین در نشانی qom.ac.ir/ill بوده و مکان برگزاری همایش در تالار شیخ مفید دانشگاه قم خواهد بود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha