• چهارشنبه / ۱۲ آبان ۱۴۰۰ / ۱۵:۳۸
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1400081209458
  • خبرنگار : 71021

در نشست «چشم‌انداز گردشگری در ایران» اعلام شد

۴۰ درصد مردم ایران سفر نمی‌روند

۴۰ درصد مردم ایران سفر نمی‌روند

عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری می‌گوید: ۴۰ درصد جمعیت ایران سفر نمی‌روند و به گردشگری بی‌عنایت هستند. ۳۰ درصد از کارکنان دولت نیز هرگز سفر نمی‌کنند و ۷۰ درصد بقیه هم به ضرورت سفر می‌روند.

به گزارش ایسنا، در ششمین دوره از سلسله نشست‌های «چشم‌انداز گردشگری در ایران» که از سوی مرکز گردشگری علمی ـ فرهنگی دانشجویان ایران وابسته به سازمان دانشجویان جهاددانشگاهی برگزار شد، دکتر نادر کریمیان سردشتی ـ عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ـ گفت: باید اعتراف و اذعان کرد که امروز هیچ کشوری بدون صنعت گردشگری نمی‌تواند رشد و توسعه پیدا کند و این شاخصه اصلی است، حتی کشورهایی که در این صنعت بسیار ضعیف عمل کرده‌اند با این صنعت می‌توانند گشایش اقتصادی، فرهنگی و سیاسی داشته باشند، بنابراین گردشگری جزو ضرورت‌های توسعه هر کشوری است که برای آن برنامه‌ریزی می‌کنند.

۹۳ درصد گردشگران ایران از همسایه‌ها هستند

او با ارائه آمار و ارقام رسمی وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری از صنعت گردشگری در دوران قبل از کرونا، یادآور شد: با فراز و فرودهای سال‌های انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی، دوران سازندگی، دوران اصلاحات و همچنین فراز و فرودهای نهادی سازمان ایرانگردی و جهانگردی و تبدیل آن به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نهایتا در موقعیتی هستیم که گردشگری ورودی قبل از کرونا به ۸ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر رسید که حدود ۹۳ درصد از آن را کشورهای همسایه از جمله عراق، افغانستان، ترکیه، پاکستان و کویت با چشم‌انداز گردشگری مذهبی و با ارزآوری ۶ تا ۷ میلیارد دلاری تشکیل داده است.

وی بر تقویت روابط دیپلماسی با کشورهای همسایه و ایجاد رابطه دوسویه به منظور جذب و فرستادن گردشگر تاکید کرد.

۳۰ درصد کارکنان دولت هرگز سفر نمی‌روند

کریمیان درباره وضیعت گردشگری داخلی اظهار کرد: ۴۰ درصد مردم ایران عنایتی به مسائل گردشگری، سفر و سیاحت ندارند و ۶۰ درصد مابقی، بیشتر سفرهای بین‌شهری و خصوصی (خانوادگی) می‌روند. آمارها حاکی از آن است که ۳۰ درصد از کارکنان کشور هیچ‌وقت سفر نمی‌روند و ۷۰ درصد بقیه هم به ضرورت‌های مختلف، سفر می‌روند که این آمارها قابل قیاس با کشورهای توسعه‌یافته نیست که به زیرساخت‌های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، تکنولوژی و تعاملات بین‌الدول و بین‌الملل برمی‌گردد. با مقایسه این شاخصه‌ها نقطه ضعف و قوت خود را پیدا خواهیم کرد.

وی همچنین گردشگری خروجی را به دلیل نامشخص بودن دلایل سفر ایرانی‌ها قابل ارزیابی دقیق ندانست.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری سپس به چالش‌های پیش‌ روی گردشگری در ایران و راه‌حل‌های آن پرداخت و گفت: یکی از دلایل پیشرفت نکردن ایران در حوزه گردشگری، تک‌محصولی بودن آن است. ایران با وجود داشتن میراث غنی فرهنگی، طبیعی و جاذبه‌های گردشگری به دلیل تک‌محصولی شدن راه عقب‌گرد را در پیش گرفته است.

سالانه ۱۲ میلیون گردشگر برای گرفتن امضا از دیوید بکهام به انگلیس می‌روند

کریمیان بهره‌برداری از منابع موجود در تمام عرصه‌های میراث فرهنگی، طبیعی، معنوی و ... را یکی از مهم‌ترین راه‌های توسعه گردشگری و جذب گردشگر دانست و افزود: ما باید از شخصیت‌های کلیدی یک جاذبه گردشگری ایجاد کنیم، برای نمونه سالانه ۱۲ میلیون گردشگر برای گرفتن امضا از دیوید بکهام بازیکن فوتبال وارد بریتانیا می‌شوند، اما در ایران نه تنها تلاشی برای اشخاص شاخص و کلیدی نشده است، بلکه گاهی آن‌ها در گمنامی فوت کرده‌اند.

او یکی از راه‌های توسعه گردشگری را ساماندهی و بهبود کیفی اوضاع اقتصادی در کشور دانست و گفت: باید جنبه‌های مختلف همچون زیرساخت‌های بهداشتی، فرهنگی، طبیعی و هنری و ... تقویت شود، برای نمونه کاروانسراهای ایران که رها شده‌اند و درحال نابودی هستند. استفاده از دولت به عنوان ارائه‌دهنده خدماتی همچون تأمین امنیت قضایی شهروندان و مهمانان داخلی و خارجی نیز یکی دیگر از عوامل تأثیرگزار بر توسعه گردشگری است.

وی بیان کرد: نگاهمان به ارتقاء گردشگری باید یک ضرورت باشد، نه آرزو و رؤیا.

این کارشناس گردشگری با اشاره به اثر مهاجرت معکوس در جذب گردشگر، گفت: از آن‌جایی که گردشگری پنهان شهروندان به سمت و سوی طبیعت و گرایش به اقامت در روستاها و خانه‌های بوم‌گردی زیاد شده است، باید برنامه‌ریزی پایدار برای حفاظت از محیط زیست، حمایت از گردشگری کشاورزی، اهمیت به معماری اقلیمی روستاها و جلوگیری از تغییرات آن و بوم‌گردی افزایش یابد و در این راستا، حمایت‌های مردمی در قالب انجمن‌ها و نهادهایی که خودشان عهده‌دار فعالیت‌های گردشگری باشند می‌تواند سیاست‌های جدیدی برای از حفاظت از میراث طبیعی کشور ایجاد کند.

او مشارکت دادن اعضای جوامع محلی در گردشگری را بسیار مهم دانست و افزود: در گردشگری باید مردم به سود فراوان برسند.

۴۰ درصد مردم ایران سفر نمی‌روند

کریمیان همچنین گفت: از آن‌جایی که سیاست‌های دولت‌ها کوتاه‌مدت، مُسکّن و موقتی بوده، بهتر است در حوزه‌های مختلف، همچون کاروانسراها، ایجاد زیرساخت، مرمت، بازسازی، احداث بازار سنتی و ... به صورت بلندمدت برنامه‌ریزی شود. کشور نیازمند ارائه یک برنامه‌ریزی سیستماتیک برای گردشگری پایدار است که با پدید آمدن مشکلاتی همچون بیماری کرونا و... متوقف نشود.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری همچنین سایت مرکز گردشگری علمی ـ فرهنگی دانشجویان ایران را تنها سایت هفت‌زبانه کشور در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری دانست و با اشاره به ضعف میراث آموزشی در کشور، افزود: متاسفانه در این حوزه‌ها هیچ کتابی در ایران به زبان‌های مختلف ترجمه نشده است.

رحیم یعقوب‌زاده ـ‌ مدیر مرکز گردشگری علمی ـ فرهنگی دانشجویان ایران ـ‌ نیز از فعالیت‌های مستمر این مرکز برای برگزاری سلسله‌ نشست‌های تخصصی گردشگری در شش دوره متوالی خبر داد و گفت: با توجه به اهمیت بیش از پیش مقوله گردشگری در ایران و وجود موانع بسیار برای آن، مرکز گردشگری این طرح را در راستای ساماندهی شبکه نخبگان حوزه تخصصی گردشگری و انتقال راهکارهای آن‌ها به تصمیم‌سازان و تصمیم‌گیران با هدف بهره‌­گیری از تخصص نخبگان این عرصه طراحی کرده است و تلاش خواهد شد با برگزاری نشست‌های پی در پی و مؤثر  از همکاری هرچه‌ بهتر و اثربخش‌تر معاونت فرهنگی واحدهای جهاددانشگاهی متقاضی و منتخب، بهره‌ گرفته شده تا طرح به شایستگی برگزار ­شود.

صدرا عمویی، دبیر طرح نشست‌های چشم‌انداز گردشگری در ایران درباره روند اجرایی برگزاری سلسله نشست‌های صنعت گردشگری و اهمیت برگزاری آن، گفت: دبیرخانه با برگزاری سلسله نشست‌های چشم‌انداز صنعت گردشگری تلاش دارد در کنار مسائل کلان کشور، به خرده مسائل در سطوح بین‌المللی، ملی و منطقه‌ای و محلی بپردازد و تاکنون بیش از ۷۰ نشست در محورهای مختلف مرتبط با گردشگری و میراث فرهنگی را برگزار کرده است.

وی همچنین اظهار کرد: اگر بنا است سرزمین ایران به‌عنوان یکی از مقاصد مهم گردشگری در جهان معرفی شود، مسؤولان و متولیان برنامه‌ریزی در کشور باید با برگزاری نشست‌ها و کارگاه‌های تخصصی به مقولۀ چشم‌انداز گردشگری در جمهوری‌ اسلامی ایران با ملاحظۀ قوانین فرادستی و اصول جهانی توسعه گردشگری بپردازند و امکان تولید و نشر داده‌های علمی و کاربردی گردشگری را که در این نشست‌ها مطرح می‌شود، در قالب‌های متفاوت فراهم کنند.

۴۰ درصد مردم ایران سفر نمی‌روند

دبیر طرح نشست‌های چشم‌انداز گردشگری در ایران با اشاره به جایگاه گردشگری به عنوان صنعت پیشرو در توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، گفت: راهبرد توسعه گردشگری و استفاده کردن یا نکردن از ظرفیت گردشگری در میان حکمرانان کشورها متفاوت است و در کشور ما نیز دو دیدگاه کلی در پس از انقلاب اسلامی درخصوص گردشگری مطرح بوده است؛ نخست موافقان گردشگری با دلایل اقتصادی و توجیه منافع اقتصادی که برای کشور دارد و از آن دفاع می‌کردند و گروه دوم با دلایل فرهنگی و آسیب‌هایی که ممکن بود گردشگری و به‌ویژه حضور گردشگران خارجی به فرهنگی‌های بومی و محلی و ارزش‌های دینی وارد کند، با گردشگری مخالفت می‌کردند. البته گروه سومی هم این میان بود که به ترویج گردشگری کنترل‌شده معتقد بودند که هم مسائل فرهنگی رعایت شود و هم منافع اقتصادی در نظر گرفته شود و ما در این نشست‌ها درصدد توضیح مسائلی از این نوع هستیم.

عمویی افزود: نشست‌های پنجمین دوره در محورهای گردشگری و ابعاد سیاسی و اجتماعی، گردشگری، فرهنگ و آموزش، گردشگری، زنان و خانواده، گردشگری و مسائل روز، گردشگری و شعار سال، گردشگری و اقتصاد، گردشگری الکترونیک، گردشگری پزشکی و سلامت، طبیعت‌گردی، گردشگری و بافت‌های تاریخی با عناوینی همچون اثرات نگهداری و باز زنده‌سازی بافت‌های تاریخی بر توسعه گردشگری شهری در کلانشهر تبریز، از آموزش تا مهارت برای دانش‌آموختگان رشته‌های گردشگری، تأثیرات فرهنگی ـ اجتماعی توسعۀ گردشگری بر نقش‌آفرینی زنان، نقش گردشگری بر افزایش ارزش‌افزوده و ثروت برای کشور، تحلیل وضعیت موجود گردشگری پزشکی در ایران، واکاوی اثرات بافت‌های تاریخی بر توسعۀ گردشگری فرهنگی شهر همدان و ... توسط مرکز گردشگری علمی ـ فرهنگی دانشجویان ایران با همکاری برخی از معاونت های فرهنگی جهاددانشگاهی برگزار شده است.

معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی مرکز گردشگری علمی ـ فرهنگی دانشجویان ایران همچنین گفت: در دوره جدید طرح سعی داریم مسائل روز گردشگری و چالش‌های آن در استان‌های مختلف را بررسی کنیم و نهایتا به صورت گزارش راهبردی در قالب کتاب به اطلاع مسؤولین این حوزه برسانیم.

در پایان این مراسم، از نازنین بیات ـ مدیر اجرایی طرح در واحد علوم پزشکی شهید بهشتی ـ، امین بزاز ـ مدیر اجرایی طرح در واحد آذربایجان شرقی ـ و مهدی ابهریان ـ  مدیر اجرایی طرح در واحد همدان ـ به عنوان برگزیدگان پنجمین دوره سلسله نشست‌های چشم‌انداز صنعت گردشگری در ایران تقدیر شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۲ ۱۵:۵۹

خیلی جالبه یه عده ای پژوهشکده تاسیس کردن پول بیت المال را خرج میکنند آخرشم از خودشون تقدیر میکنن!!!جوری در مورد مشکلات و علت سفر نرفتن مردم حرف زدن که انگار همه چیز حل شده و داره التماس میشه که ایهاالناس بیایید برید سفر باز ۴۰درصد مردم عنایتی ندارن به سفر!!!مشکل اول و آخر اقتصاد هست و الا مگه میشه کسی از سفر بدش بیاد.در زمینه زیر ساخت هم بماند که ما هنوز در کشور در حل معظل دستشویی بین راهی عاجز موندیم.

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۴ ۱۵:۳۰

درود بر شما ، دقیقا دقیقا وصدرصد همینطور است که جنابعالی نوشته اید.🙏🙏🙏

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۲ ۱۶:۵۴

اگر مردم سفر نمی کنند علت دارد آن هم ریشه در مسائل اقتصادی و اجتماعی دارد فقط

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۲ ۲۲:۳۲

زیر ساخت

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۲ ۲۳:۰۲

کجایی بابا هشتاد درصد مردم تو خورد و خوراک شون موتدند، شما از سفر حرف میزنی، سفر و تفریح و ....همه چیز مال بیست درصد بقیست که کل مملکت رو به دست گرفتند و ارثیه پدریشون میدونند.

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۲ ۲۳:۱۴

50درصدمردم ایران نان نمیتوانندبخرند چه رسدکه سفربروند عاشق

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۲ ۲۳:۴۴

خوب وقتی پول نیست چگونه به سفر رویم اگر دولت وامی. اختصاص می‌دادند. برای سفر و هر ماه مبلغی. از حقوق شان کم می شد مردم احساس خوبی داشتند و همیشه. در سفر بودند

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۳ ۰۸:۲۳

سلام.از ترس جریمه های یک ملیونی کرونا سفر نمیرویم.تابع حق باشیم.وحقوق مان جواب گوی سفر نیست

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۳ ۱۰:۰۲

الان اون ۶۰ درصد هم با این بی پولی نمیرن🤐

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۳ ۱۰:۱۲

لطفا تیترتون رو عوض کنین بنویسین نمیتونن سفر برن

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۳ ۱۰:۲۱

وقتی هیچ امکاناتی ویا راهکاری برای کارمندی که قصددارد به مسافرت برودنشده است سفرچگونه امکانپذیراست؟ سوییت شبی 1میلیون را چه میشود کرد؟

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۳ ۱۱:۰۱

با کداممان پول به سفر بریم ما تو نون شب مانده ایم حاجی . اون ۴۰ درصد لابد حقوق نجومی می گیرند. با این گرانی مگر آدم جرآت می کند برود به سفر. خواب دیدی به خیر باشد.

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۳ ۱۱:۲۱

اشتباه گفتید 70 درصد اصلا نمی توانند شکم خود را سیر کنند سفر پیشکش

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۳ ۱۲:۰۶

با این وضع انتظار میره اقشار ضعیف مسافرت برن

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۳ ۱۳:۵۸

وضعیتمالی مردم انقدر خرابه که کسی بفکر سفر نیست...

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۳ ۱۴:۳۶

مردم نون ندارن بخورن ،چی میگه برای خودش

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۳ ۱۵:۱۶

بسیاری از مردم ایران سالهاست که آرزوی یک سفر کوتاه داخلی دارند.

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۳ ۱۶:۳۹

خیلی بیشتر از چهل درصد...

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۴ ۱۱:۰۲

مردم در سیر کردن شکم خانواده مانده اند پول سفر از کجا با این همه گرانی

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۴ ۱۱:۲۹

همه چیز از مردم گرفته شده نه تنها سفر

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۴ ۱۳:۵۹

سلام من ۵سال ازدواج کردم ماه عسل هم نتونستم برم . حالا بعد ۵سال فقط به فکر سفر آخرتم .زندگی اینقدر سخت شده واینقدر شرمنده شدم از ازدواجم که فقط منتظره مرگم هستم.شانس من بود بعد ۶ماه سر زندگی رفت استارت گرانی زده شد.

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۴ ۱۹:۵۹

فقط ۴۰ درصد.. برو بالا ..به جای حرفهای تکراری چاره ای کنید .فقط بلدید جلسه الکی بزارید وحق جلسه بگیرید

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۴ ۲۰:۳۳

با عرص سلام بنده جانباز زیر ۲۵درصد ۴سال بیکارم بدون معبشت الان ۲سال بچه ام گریه میکنه میگه به برنج ایرانی حوس کردم خیلی سعی میکنم ولی نمیتونم بخرم شما چی میگید دریغ از یک پارک رفتن

avatar
۱۴۰۰-۰۸-۱۴ ۲۳:۰۷

۴۰٪ ؟؟؟؟؟؟؟ این آقا ازهیچی اصلا" خبرنداره، اصلا" ایشون اگه توایران زندگی میکنن باید باجرات بگن ۹۰٪ بااین خرج ومخارج ، درد مملکت اینه که کسایی برکرسی میشینن که از اقلیت ها هستن نه اکثرن ها ، بله عزیز هیچوقت سیر از گرسنه خبرنداره الان هم ایشون دارن میگن ۴۰٪ مسافرت نمیرن مرد باخدا با جرات بگو ۹۰٪ باسیلی دارن جلوی خانوادشون صورت سرخ میکنن مسافرت پیشکش