• دوشنبه / ۲۲ آذر ۱۴۰۰ / ۱۷:۳۷
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1400092217406
  • خبرنگار : 71021

خبرهایی تازه از نقشه باستان‌شناسی ایران

خبرهایی تازه از نقشه باستان‌شناسی ایران

سامانه نقشه باستان‌شناسی کشور (تحت وب) رونمایی شد و رییس پژوهشکده باستان‌شناسی با اعلام نام کشورهای خارجی که همکاری مشترک ‌باستان‌شناسی با ایران دارند، آخرین روند نقشه باستان‌شناسی کشور را تشریح کرد.

به گزارش ایسنا به نقل از روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، محمد رکنی ـ کارشناس پژوهشکده باستان‌شناسی ـ  در مراسم رونمایی از این سامانه که همزمان با بزرگداشت هفته پژوهش برگزار شد، گفت: سامانه نقشه باستان‌شناسی کشور برای مراکز استانی، مدیریت مدارک و مستندات بایگانی فعال شده و به تدریج با توجه به فراوانی لایه‌های اطلاعاتی برای سایر پژوهشگران و مخاطبین بارگذاری خواهد شد.

او افزود: از مهمترین فعالیت‌های پژوهشکده باستان‌شناسی استفاده از ابزار دیجیتال برای تهیه نقشه باستان‌شناسی کشور بوده که از اواخر دهه ۸۰ خورشیدی با به‌کارگیری، برآورد و برآیند مهمترین نرم‌افزارهای تخصصی و تدوین برنامه‌های مشخص صورت گرفت.

این کارشناس اضافه کرد: با توجه به فراوانی لایه‌های اطلاعاتی، نیاز به مدیریت گسترده‌تر آن در سطوح استانی و کاربران پژوهشی احساس می‌شد، از این‌رو با توجه به همان شیوه‌نامه‌های اجرایی، مدل داده به صورت بانک اطلاعاتی در قالب سامانه نقشه باستان‌شناسی کشور و تحت وب تهیه شده که این سامانه راه ارتباطی میان پژوهشکده باستان‌شناسی و مراکز استانی باشد و به سهولت با کمترین تجهیزات امکان بهره‌برداری و مدیریت لایه‌ها را داشته باشد.

رکنی افزود: به همین منظور با همراهی تخصصی بخش سنجش از دورِ دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران این سامانه ایجاد و رونمایی شد.

ایران با کدام کشورها همکاری باستان‌شناسی دارد؟

محمد مرتضایی ـ رییس پژوهشکده باستان‌شناسی ـ نیز به تشریح وظایف و عملکرد این مرکز در قالب گروه‌های پژوهشی پرداخت و یادآور شد: نظارت، برنامه‌ریزی و ساماندهی پژوهش‌های باستان‌شناسی در سراسر کشور به عهده پژوهشکده باستان‌شناسی است.

او با اشاره به نقش حاکمیتی پژوهشکده در حوزه باستان‌شناسی، گفت: این مرکز با دانشگاه‌ها و مراکز علمی پژوهشی بین‌المللی کشورهایی نظیر آلمان، انگلیس، فرانسه، بلژیک، هلند و ... همکاری‌های گسترده باستان‌شناسی دارد که در قالب آن پروژه‌های باستان‌شناسی مشترک انجام می‌شود.

مرتضایی با اشاره به صدور ۱۲۰ مجوز باستان‌شناسی، چاپ چهار کتاب و پنج مقاله در سال پژوهشی گذشته توسط پژوهشکده باستان‌شناسی، افزود: از این تعداد مجوز، ۲۳ مورد بررسی باستان‌شناسی، ۵۳ مورد گمانه‌زنی و ۴۴ مورد پروژه کاوش بوده که با همکاری ادارات کل استان‌ها انجام شده است.

رییس پژوهشکده باستان‌شناسی درباره پیشبرد نقشه باستان‌شناسی گفت: تا کنون هشت‌هزار نقطه توسط پژوهشگران باستان‌شناسی کشور در نقشه جانمایی و بازبینی شده است.

 در ادامه این نشست، کرامت‌الله زیارت ـ رییس دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران ـ درباره همبستگی دانش جغرافیا و باستان‌شناسی سخنرانی کرد و سارا عطاچی ـ عضو هیأت علمی دانشگاه تهران ـ نیز برنامه‌نویسی و تدوین سامانه نقشه باستان‌شناسی کشور (تحت وب) را شرح داد.

پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری همزمان با هفته پژوهش، عملکرد و دستاوردهای پژوهشکده‌ها و گروه‌های پژوهشی "زبان‌شناسی، کتیبه‌ها و متون"، "باستان‌شناسی"، "حفاظت و مرمت آثار تاریخی  ـ فرهنگی"، "مردم‌شناسی"، "گردشگری و میراث‌طبیعی"، "ابنیه و بافت‌های فرهنگی ـ تاریخی" و "هنرهای سنتی" را تشریح می‌کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۰-۰۹-۲۳ ۰۸:۵۳

با سلام و آرزوی سلامتی و دل‌خوشی برای گردانندگان ایسنا به ویژه خانم‌ها حسنلو و دستاران. خوب بود نشانی سامانه نقشه باستان‌شناسی کشور نیز در متن خبر با آن که نقل قول از روابط عمومی پژوهشگاه شده،‌ می‌آمد چرا که اگر همین عبارت را در تارنمای گوگل جستجو کنیم نتیجه باز هم بازنشر همین خبر است و از نشانی سامانه خبری نیست. ممنونم از زحمات شما و امیدوارم به امیدواری برای آرزو داشتن حتا به قدر لبخندی کوچک برای دلخوشی و سلامتی. ارادتمند. همکار شما با نشانی‌هایی از کلمه و مهرازی و خبرنگاری. فرزاد سپهر