• سه‌شنبه / ۲۴ اسفند ۱۴۰۰ / ۰۹:۴۰
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1400122418945
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

نگاهی به رویدادهای اجتماعی اصفهان در سال ۱۴۰۰ /۲

موج‌هایی که از راه رسید و رکوردهایی که شکسته شد

موج‌هایی که از راه رسید و رکوردهایی که شکسته شد

ایسنا/اصفهان کرونا، میهمان ناخوانده‌ای که از پایان سال ۹۸ وارد کشور ما شد، در سال ۱۴۰۰ نیز همچنان به تاخت‌وتاز خود ادامه داد و سه موج پی در پی رقم زد.

شروع سال ۱۴۰۰ با خیز دوباره کرونا و آغاز موج چهارم بیماری در کشور و استان اصفهان همراه بود. موج چهارم کرونا که پس از تعطیلات نوروزی آغاز شد، در اردیبهشت‌ماه به اوج رسید، اما هنوز موج چهارم فروکش نکرده بود که از اوایل تیرماه مقامات بهداشتی درباره شروع موج پنجم و ردیابی سویه دلتا در شهرهای قرمز ایران خبر دادند.

موج پنجم کرونا با سویه دلتا، بسیاری از رکوردهای قبلی بیماری و بستری را در کشور شکست، اگرچه هم‌زمان با این موج گسترده بیماری بود که واکسیناسیون در کشور ما سرعت بیشتری گرفت.

واکسیناسیون کرونا هم در اصفهان مثل همه نقاط کشور به همین سادگی نبود و تزریق واکسن کرونا در اوایل سال ۱۴۰۰ با سرعتی پایین و از گروه‌های سنی بالا و بیماران آغاز شد.

به‌مرور که واکسیناسیون به گروه‌های سنی پایین‌تر رسید، تقاضا برای تزریق واکسن نیز بیشتر و بیشتر شد تا جایی که صفوف طولانی مردم در مقابل مراکز واکسیناسیون را رقم زد.

موج‌هایی که از راه رسید و رکوردهایی که شکسته شد

بی‌نظمی در مراکز واکسیناسیون و معطلی‌های چندین ساعته در صوف طولانی، صدای اعتراض بسیاری از مردم را درآورد، و این در حالی بود که مسئولان بهداشتی بر حضور به‌موقع مردم در مراکز واکسیناسیون تأکید داشتند. آن‌ها از یک‌سو مردم را به حضور به‌موقع و واکسیناسیون تشویق می‌کردند و از سوی دیگر در تکاپو برای تأمین واکسن و افزایش مراکز تجمیعی واکسیناسیون بودند.

اگرچه تزریق واکسن کرونا هم به ماجرای دنباله‌دار دیگری درست مثل کرونا تبدیل شد، اما با افزایش جمعیت واکسینه شده، دیگر خبری از شلوغی و اصرار و پافشاری شهروندان برای تزریق واکسن نیست و حالا مسئولان بهداشتی استان بر مراجعه افراد برای تزریق دوزهای بوستر واکسن تأکید دارند.

در چهار موج قبلی کرونا محدودیت‌هایی هرچند نصفه و نیمه باعث شد بیماری در نقطه‌ای فروکش کند و برای مدتی هرچند کوتاه کادر درمان نفسی تازه کند، اما در موج پنجم نه‌تنها هیچ محدودیتی به‌طورجدی اعمال نشد، بلکه رعایت پروتکل‌های بهداشتی در جامعه روزبه‌روز به حداقل ممکن رسید. به همین خاطر تقریباً تمام رکوردهایی که در موج چهارم کرونا ثبت شده بود، در موج پنجم شکست.

در موج پنجم کرونا تعداد بیماران در اصفهان رکورد زد و نزدیک به ۴ هزار بیمار در بیمارستان‌های اصفهان بستری شدند که دو برابر تعداد بیماران در موج قبلی بود.

موج‌هایی که از راه رسید و رکوردهایی که شکسته شد

ظرفیت همه بیمارستان‌های اصفهان برای چند هفته تکمیل‌ شد و بیماران بسیاری از پشت درهای بیمارستان به خانه‌هایشان بازگردانده شدند تا تنها بیماران بدحال بتوانند به تخت بیمارستان برسند، درحالی‌که همین بیماران هم باید برای پذیرش، منتظر خالی شدن تخت و مرخص شدن بیمار دیگری می‌بودند.

نیمه مردادماه بود که طاهره چنگیز، رئیس وقت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اشغال تخت‌های بیمارستان در استان، اعلام کرد سرریزی در حوزه درمان پیدا شده که اگر در حوزه بهداشت به داد آن نرسیم وضعیتی شبیه هندوستان پیدا می‌کنیم و به‌زودی در حیاط بیمارستان و بعد از آن در کنار خیابان مجبوریم بیمار بستری کنیم، اگرچه همین الان هم از فضاهای غیرمعمول و راهرو و اتاق عمل استفاده می‌کنیم تا بیماری پشت در بیمارستان نماند.

چند روز بعد اعلام شد که ظرفیت همه بیمارستان‌ها در همه شهرستان‌های استان از مرز اشباع گذشته و دیگر پزشک و پرستاری برای پر کردن شیفت‌ها در بخش‌های جدیدی که در تدارک راه‌اندازی آن‌ها وجود ندارد. بر این اساس، از دانشجویان و دانش‌آموختگان پزشکی، پرستاری، مامائی، فوریت‌ها، اتاق عمل، هوشبری و دیگر رشته‌های پیراپزشکی خواسته شد در این روزگار سخت با تشریک مساعی و اهتمام جمعی کمک کنند تا از تلف شدن جان‌های بیشتر و داغدار شدن پدران، مادران، همسران و فرزندان دل‌نگران بیماران کووید تا حد ممکن جلوگیری شود.

صف آمبولانس‌ها پشت در بیمارستان

با تکمیل ظرفیت تخت‌های بیمارستانی اصفهان، آمبولانس‌های اورژانس نیز در ورودی بیمارستان یا بخش اورژانس منتظر می‌ماندند تا بیمار پذیرش شود. در این روزها بحران کرونا به آرامستان اصفهان هم رسید و افزایش تعداد متوفیان باعث شد خادمان آرامستان در شرایطی بسیار سخت و دلهره‌آور در شیفت‌های اضافی و اضطراری نسبت به تغسیل، تکفین و تدفین متوفیان کرونایی اقدام و به امور متوفیان رسیدگی کنند.

و سرانجام اوایل آذرماه، بعد از پشت سر گذاشتن یک موج سهمگین بالاخره وضعیت ۱۱ شهرستان استان و از جمله اصفهان آبی شد، اما این وضعیت هم دیری نپاید و بازی کرونا با ما ادامه داشت.

هنوز مدت زیادی از شیوع سویه امیکرون در دنیا نگذشته بود که ۶ دی‌ماه سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از شناسایی اولین مبتلابه کرونای امیکرون در استان اصفهان خبر داد. خیلی زود امیکرون به سویه غالب در استان و کشور تبدیل شد، اگرچه کشندگی کمتر امیکرون در مقایسه با دلتا و واکسیناسیون جمعی کار خودش را کرد و در این پیک تعداد بیماران و مرگ‌ومیر کمتری را شاهد بودیم.

اگرچه واکسیناسیون کار خودش را کرد و میزان ابتلا و کشندگی ویروس را پایین ‌آورد، اما خطر ابتلا به بیماری و مرگ‌ومیر همچنان وجود دارد. در همین شرایط، مردم نه‌تنها در استان اصفهان، بلکه در کل کشور نسبت به رعایت پروتکل‌های بهداشتی بی‌توجه شدند. ضمن اینکه گروهی از افراد جامعه زیر بار تزریق واکسن نرفتند و یا به تزریق یک یا دو دوز واکسن اکتفا کردند!  

اکنون پوشش واکسیناسیون نوبت اول در گروه سنی بالای ۱۲ سال در استان اصفهان به ۸۵ درصد، نوبت دوم ۷۶ درصد و نوبت سوم به ۳۶ درصد رسیده است. 

موج‌هایی که از راه رسید و رکوردهایی که شکسته شد

شروع پیک ششم کرونا

نیمه بهمن، شاهین شیرانی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به پیش‌بینی و آمادگی پیش از شروع پیک ششم کرونا، اعلام کرد که هنوز فاصله زیادی با آمار بستری بیماران در پیک قبلی داریم، اما به این معنی نیست که نباید آمادگی داشته باشیم و باید تخت‌ها و امکانات بیشتر شود تا بیماری پشت در بیمارستان نماند.

او به پیش‌بینی این موج اشاره و اظهار کرد که از قبل اپیدمی‌ها وقوع موج ششم کرونا را پیش‌بینی کرده بودند و در دنیا نیز این پیک اتفاق افتاده بود، به همین خاطر آمادگی لازم در استان وجود داشت، ضمن اینکه تعداد بیماران بستری و مرگ‌ومیر در این موج، قابل مقایسه با موج قبلی نبود.

داغ‌هایی بر دل خانواده سلامت

امسال اصفهان در غم آسمانی شدن یکی دیگر از مدافعان سلامت به سوگ نشست. ۲۴مردادماه امسال بود که صغری آقابابایی از پرستاران بیمارستان حضرت امام موسی کاظم(ع)، پس از ابتلا به کرونا در محل کار، در آی سی یو بیمارستان الزهرا(س) دعوت حق را لبیک گفت.

این پرستار مدافع سلامت حدود ۲۰ روز قبل از آن درگیر بیماری کووید۱۹ شد و ۱۰ روز در بیمارستان الزهرا(س) بستری بود. او اولین شهید مدافع سلامت اصفهان در سال ۱۴۰۰ بود و پیش از او، در دوم بهمن‌ماه سال ۱۳۹۹ محمد گلشن، فوق تخصص ریه بر اثر ابتلا به بیماری کووید۱۹ به خیل مدافعان سلامت پیوسته بود.

۲۴ آذرماه نیز کرونا، جان دندان‌پزشک اصفهانی را گرفت. محمود آرچین، دندان‌پزشک ۶۹ ساله اصفهانی بر اثر ابتلا به کرونا در مطب دندانپزشکی خود آسمانی شد.

ایسنا در روزهای آینده مروری بر دیگر رخدادهای اجتماعی اصفهان در سال ۱۴۰۰ خواهد داشت. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha