• شنبه / ۱۳ فروردین ۱۴۰۱ / ۱۰:۵۳
  • دسته‌بندی: بوشهر
  • کد خبر: 1401011305630
  • خبرنگار : 50448

طبیعت بهاری که در روز سیزده به‌ در حَوِّل حال می‌شود

طبیعت بهاری که در روز سیزده به‌ در حَوِّل حال می‌شود

ایسنا/بوشهر در نخستین روز از سال جدید، حَوِّل حالَنا خواندیم و قدم در سال و قرن جدید گذاشتیم. اکنون که به نقطه پایانی رسیدیدم، در روز سیزده فروردین با برگزاری آیین سیزده به‌ در برای شروع کار و حال تازه آماده می‌شویم.

از اسفند سال ۱۳۹۸ که خبر آمدن کرونا به گوش رسید، ایام نوروز شکل و بوی متفاوت به‌خود گرفت، نوروز و عید دیدنی و به خصوص سیزده فروردین کم رنگ و کم رنگ شد. دیگر در روز سیزده به‌ در  کوه‌ها، دشت‌ها، بوستان‌ها و جنگل‌ها جمعیت زیادی به خود ندیدند.

امسال، اما با فروکش کردن تب کرونا بار دیگر نوروز و مراسم‌هایش جان گرفته‌اند. مردم از همان روزهای نخستین آیین‌های مختلف را به‌جا آوردند و اکنون در مرحله آخر یعنی سیزده به‌ در قرار داریم که وظیفه‌اش بدرقه نوروز و تزریق شور و نشاط است، شاید از همین رو هم باشد که در بین مردم محبوب است و همه در ایام نوروز چشم به راه آن هستند.

سیزده به‌ در  روز طبیعت است، اما کافی است که روز چهاردهم فروردین سری به بوستان‌ها و یا فضای سبز اطراف شهرها و روستاها بزنید تا متوجه شوید که در سیزدهم فروردین چه واقعه ناگواری در طبیعت رخ داده است.

نکات کلیدی روز طبیعت

بی‌شک همه ما در این روز باید به‌فکر حفاظت از طبیعت و نگهداری از این امانت‌های الهی برای نسل‌های آینده باشیم. چرا که بهار دل انگیز گیاهان موجع به تلطیف هوا، تعادل دمای محیط، تصفیه هوا، حفاظت از خاک و تامین بخشی از مواد غذایی مورد نیاز انسان می‌شود. از این رو ذکر چند نکته خالی از لطف نیست.

با توجه به فصل گل دهی گیاهان، محل اسکان خود را در اماکنی انتخاب کنند که از پوشش گیاهی و جنگلی کمتری برخوردار باشد و از لگدمال کردن گیاهان و شکستن سرشاخه‌های درختان خودداری شود.

در صورت نیاز به آتش، حتی الامکان از ذغال آماده استفاده کنند و از شکستن هرگونه سرشاخه درختان جلوگیری به عمل آورند و خاکستر آتش را نیز با آب و خاک خاموش کنند، همچنین از روشن کردن آتش در کنار درختان خودداری کنند و بهترین کار هم همراه داشتن گاز پیک نیکی است.

 کیسه مخصوص جمع آوری زباله را همراه خود برده و در پایان روز زباله‌های تولیدی را به ایستگاه‌های مستقر تحویل دهند و زباله‌های خود را در سراب ها، رودخانه ها، کنار چشمه‌های آب، مناطق کوهستانی و دره‌ها رها نکنند.

بهتر است به جای شکار حیوانات و چیدن گل و گیاهان، از آن‌ها عکس بگیرند و سال‌ها از دیدن آن عکس لذت ببرند.

رهاسازی ماهی قرمز در طبیعت یکی از معضلات اصلی زیست محیطی در سیزدهمین روز نوروز است که چند دهه اخیر به اشتباه در باور ما رسوخ کرده است. طبق اظهارات متعدد کارشناسان ماهی قرمز به عنوان یک گونه مهاجم، موجب نابودی ماهیان بومی منطقه و اکوسیستم اطراف آن خواهد شد و همان طور که حمله ملخ کشتزارها را نابود خواهد کرد، آنان نیز نقش ملخ را در این اکوسیستم‌ها بازی خواهند کرد.

با رها کردن ماهیان قرمز و نیز انداختن سبزه‌های سفره هفت سین به رودخانه‌ها و دریاچه‌ها محیط آن‌ها آلوده شده و این اقدام برای زیست آبزیان خطرناک است و همچنین رها کردن سبزه در طبیعت و ماهی قرمز در برکه‌ها، رودخانه‌ها و دریاها اکوسیستم طبیعت را به هم می‌زند.

پیشنهادات و توصیه‌های زیست محیطی 

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر با اشاره به فعالیت‌های گسترده زیست محیطی در قالب ایستگاه‌های استقبال از میهمانان نوروزی در سراسر استان گفت: نوروز ۱۴۰۱ با برپایی بیش از ۵ ایستگاه استقبال از میهمانان نوروزی که از سوی این اداره کل و سمن‌های زیست محیطی استان سامان داده شده بود، به استقبال سال ۱۴۰۱ رفته ایم و امیدواریم که این فعالیت‌های گسترده در شهرستان‌های مختلف مانند بوشهر، دیلم، گناوه، دشتستان، کنگان و... بتواند در نهادینه شدن فرهنگ زیست محیطی یاری برساند.

فرهاد قلی نژاد همچنین در ادامه از همه شهروندان استان بوشهر که در حفظ محیط زیست، از پیشروترین شهروندان کشور هستند درخواست کرد که در روز انس با طبیعت و گرامی داشتن آیین و سنت کهن ایرانی سیزده به در و حضور در طبیعت، مسائل زیست محیطی را رعایت کنند  و برخی پیشنهادات و توصیه‌های زیست محیطی را در این زمینه اشاره کرد که شامل موراد زیر است:

۱- با استفاده از کیسه‌های پلاستیکی یک یا چندبار مصرف موجود، زباله‌ها را از طبیعت خارج کنید.
۲- برای خرید، به جای استفاده از کیسه‌های پلاستیکی از زنبیل، کیسه‌های پارچه‌ای و سبدهای مناسب استفاده کنید.
۳- توجه داشته باشید برخی پسماندها مانند پوست تخم مرغ، میوه ها، سبزیجات، آجیل و... (البته این مواد نباید حاوی روغن ها، چربی، گوشت، محصولات لبنی باشد) را می‌توان در گودال کوچکی پای درختی دفن کرد تا پس از مدتی تبدیل به کود شود.
۴- در طبیعت مراقب درختان و گونه‌های گیاهی باشیم و به آن‌ها آسیب نرسانیم.
۵- شکار و صید به شدت طبیعت را دچار آسیب می‌کند از انجام آن خودداری کنید.
۶-از نزدیک شدن به حیات وحش و جابه‌جایی گونه‌ها به شدت خودداری کنید.
۷-پس از استفاده از آتش آن را کامل خاموش و سرد کنید.

به گزارش ایسنا، هر چند در دو سال گذشته به خاطر همراه شدن کرونا با خوشی‌های مردم، دورهمی و گشت و گذار در ۱۳ فروردین یا حذف و یا محدود به حیاط خانه‌هایمان شد، اما اکنون شرایط قرار گرفته است نباید خودخواهانه و هر طور که دوست داریم با محیط زیست رفتار کنیم بلکه باید محیط زیست خود را بشناسیم و رفتار خود را متناسب با آن هماهنگ کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha