• یکشنبه / ۱۴ فروردین ۱۴۰۱ / ۰۱:۲۶
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1401011405863
  • خبرنگار : 71021

عکسی هشدارآمیز از تخت‌جمشید

عکسی هشدارآمیز از تخت‌جمشید

پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید ـ پرسپولیس با انتشار عکسی قدیمی از این اثر باستانی، نسبت به خشکسالی و بی‌آبی در کشور هشدار داد.

به گزارش ایسنا، این عکس به مناسبت سیزدهم فروردین‌ماه و روز طبیعت در صفحه رسمی اینستاگرام پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید ـ پرسپولیس با توضیح «سیزده بدر در دهه شصت کنار آثار تاریخی تخت‌جمشید» منتشر شده و این هشدار داده شده است که «فاجعه خشکسالی و بی‌آبی کشور را بیش از پیش جدی بگیریم.»

بیشتر از یک دهه است درباره خشکسالی و پدیده فرونشست و فروچاله در محدوده میراث جهانی تخت جمشید ـ پرسپولیس هشدار داده شده است. علاوه‌بر این، حمید فدایی ـ مدیر پایگاه میراث جهانی تخت‌ جمشید ـ با بحرانی شدن فرونشست‌ها در استان فارس، این نکته را یادآور شده که در کنار خشکسالی، مدیریت نشدن منابع آبی و حفر چاه‌های غیرمجاز در نقاط مختلف خصوصا در دشت مرودشت و محدوده سایت تخت جمشید و نقش رستم، از عوامل مهمِ مؤثر بر وقوع پدیده فرونشست بوده است.

سال ۱۳۹۵ سازمان میراث فرهنگی در نامه‌ای به استاندار وقت فارس، درباره ۱۶ هزار حلقه چاه در مرودشت که ۵۰ درصد آن‌ها غیرقانونی ایجاد شده بود، هشدار داد و خواستار توقف حفر چاه‌های کشاورزی شد. از آن پس، سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل آب منطقه‌ای فارس، صدور مجوز حفر چاه در مرودشت را متوقف کردند. با این وجود، در گزارش‌های پایگاه میراث جهانی تخت جمشید اشاره شده که تعدادی از چاه‌ها پس از دستور توقف، مجوز حفاری گرفته‌اند.

عکسی هشدارآمیز از تخت‌جمشید
فرونشست در اطراف تخت جمشید ـ پرسپولیس، سال ۱۳۹۵

در سال ۱۳۹۷، مدیر پایگاه میراث جهانی تخت‌جمشید نیز نسبت به کاشت "شلتوک" (برنج) با وجود خشکسالی در دشت مرودشت و در محدوده پرسپولیس معترض شده و گفته علائمی از وجود تَرَک در "نقش رستم" و محدوده‌هایی از اراضی تخت‌جمشید در سطح زمین مشاهده شده است.

سال ۹۸ مدیر آبفای استان فارس گفته بود: برداشت‌های بی‌رویه آب از منابع زیرزمینی موجب شده استان فارس با بحران فرونشست‌های اراضی روبه‌رو شود و این بحران به حدی است که این استان را در رده اول فرونشست زمین در جهان قرار داده است. به طوری که استاندارد فرونشست در سال چهار میلی‌متر است، اما در استان فارس میزان فرونشست سالانه میانگین بین شش تا هشت سانتی‌متر گزارش شده است.

آخرین مطالعات روی پدیده فرونشست در استان فارس نیز نشان می‌دهد فرونشست مرودشت مجموعه تاریخی "نقش رستم" را تحت تاثیر قرار داده و تا ۳۰۰ متری سازه "تخت‌جمشید" ادامه پیدا کرده است. دانشگاه شیراز هشدار داده در صورتی که جلو این روند گرفته نشود، در محوطه تخت‌جمشید فروچاله رخ خواهد داد.

عزت‌الله رئیسی اردکانی، استاد گروه آب‌شناسی دانشگاه شیراز که در حوزه آب و فرونشست در استان فارس مطالعاتی داشته است، تابستان سال ۱۴۰۰ در یک مصاحبه گفته بود: در این مطالعات متوجه شکافی به طول ۳۰۰ متر و عرض یک متر و به عمق ۱۰۰ متر شدیم که در "نقش رستم"  حدود ۳۰ سانتی‌متر افت را نشان می‌دهد و از این‌رو است که وضعیت تخت جمشید نگران‌کننده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۰۸:۴۰

چقدر راحت می‌گویید چاه کشاورزی رو پرکنید آقای عقل کل میدونید هر حلقه چاه داره چند خونواده باهاش زندگی میکنه خواهشا دنبال راه کار به روز باشید کم تا یه چیزی میشه بیایید دور کشاورزها رو بگیرید

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۲۵ ۰۱:۰۶

تخت جمشید نماد و مظهر تمدن ایرانی هست و ارزش و اهمیتش قطعا از چندتا حلقه چاه خیلی بیشتره.... چاه ها رو می تونن در خیلی از نقاط دیگر حفر کنن ولی آخه در ۳۰۰ متری یک بنای باستانی چاه حفر کردن یعنی بی تدبیری محض!! به خدا آدم حرصش میگیره از اینکه برای بعضی ها تاریخ و تمدن یک کشور انقدر بی ارزشه که حاضرن با اجازه دادن برای حفر چاه چنین بنایی رو تخریب کنن و برخی از روی همد این هدف رو دارن. کاش برای بعضی ها تاریخمون از چندتا چاه با ارزش تر بود...

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۰۸:۴۹

از تون یک خواهش دارم مردم بیاین باهم آب رو درست مصرف کنیم، که آیندگان ما کشوری خشک نداشته باشند، به شخصه خود حقیر اولین نفر

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۱۴ ۰۹:۰۰

کل دنیا وقتی اسم ایران میاد همه میگن تخت جمشید همه اسم کورش کبیر و میارن هرسال کلی توریست از اروپا داریم اونوقت ی سرویس بهداشتی درست و حسابی نداره،ی فضای سبز تمیز،ی پارکینگ،همش خاک و خوله،اینا هویت کشور ما هستن،افتخار ایرانی ها هستن،کل دنیا بهشون احترام میذارن ولی خودم پرتشون کردیم ی گوشه،برا تهران،قم،مشهد خشکسالی نیست ک حرم هاشونو مث کاخ درست کردین شدن مث بهشت همش با طلا؟کلی پول از میراث جهانی بابتشون میگیرین پس چکارش میکنن نمیتونن ۴تا درخت بکارن؟ی سرو سامانی بهشون بدن بخدا ادم جگرش کباب میشه وقتی اونجارو میبینه چرا ما توی تقویممون روز کورش کبیر و نداریم کلی نهاد ما،بنیان ما ازاونه ولی تا دلت بخدا روز تولد و شهادت داریم ک هیچ ربطی ب ما ندارن