• سه‌شنبه / ۳۰ فروردین ۱۴۰۱ / ۱۸:۱۹
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1401013018621
  • خبرنگار : 71021

وای اگر که سقوط کند!

وای اگر که سقوط کند!

انتقادها به شیوه بازدید عزت‌الله ضرغامی از مخزن موزه ملی و نحوه در دست گرفتن اشیاء پنج‌هزار ساله بالا گرفته است، اقدامی که یادآور ماجرای رونمایی از «منشور کوروش» در تهران و نمایش «شیردال» برگشت داده شده از آمریکا است.

به گزارش ایسنا، حدود یک دهه پیش وقتی منشور کوروش به ایران امانت داده شد، لمس آن توسط مسؤولان میراث فرهنگی سر و صدای زیادی به پا کرد. در شرایطی که مدیران موزه بریتانیا دستکش آبی (نیتریل با مقاومت فیزیکی و شیمایی بالا) پوشیده بودند و با احتیاط و حساسیت منشور کوروش را که اتفاقا بر سر اصالت آن تردیدهایی نیز به میان بود، جابه‌جا می‌کردند، مسؤولان ارشد میراث فرهنگی کشور بدون دستکش و با کمترین ملاحظه، منشور را در دست گرفته، مقابل دوربین خبرنگاران و عکاسان ایستادند و عکس گرفتند و سخنرانی کردند.

دو سال پس از آن اتفاق، هیأت دولت در برگشت از سفر نیویورک، جام سیمینی را همراه خود به ایران آورد که حسن روحانی درباره آن گفت این هدیه‌ آمریکایی‌ها به ملت ایران است. جامی که البته بر سر اصل یا تقلبی بودن آن بحث‌های زیادی مطرح شد، این‌بار نیز به محض رسیدن به فرودگاه مهرآباد روی دست مسؤولان و در مقابل دوربین عکاسان خبری چرخید.

وای اگر که سقوط کند!
جام شیردال که هیأت دولت در سال 1392 از سفر نیویورک به ایران آورد
بر سر اصالت این شیء همچنان بحث است

حالا عزت‌الله ضرغامی ویدئویی را از بازدید خود از مخزن موزه ملی منتشر کرده که دست به دست کردن سفال‌ها و جام مرمر ۴۵۰۰ ساله توسط او، واکنش‌های فعالان میراث فرهنگی و افکار عمومی را برانگیخته است. هرچند ضرغامی برخلاف مسؤولان سابق میراث فرهنگی، این‌بار دستکش (لاتکس سفید) پوشیده و تماس مستقیم با اشیاء تاریخی نداشت، اما خارج کردن آن اشیاء با قدمتی ۴۵۰۰ ساله که تک نسخه‌هایی تکرار نشدنی هستند، از محیطی که در همان ویدیو گفته می‌شود استاندارد و خشک است که اشیاء را این‌چنین محفوظ نگه داشته و چرخاندن پی در پی آن آثار تاریخی در بین دست‌ها، رفتاری غیراستاندارد در حافظت از آثار باستانی محسوب می‌شود که به نوعی اضطراب و واکنش جمعی را در پی داشته است.

نکته دیگر رفتار مسؤولان موزه ملی ایران است که پروتکل‌های تماس با اشیأ تاریخی را صرفا به استفاده از "دستکش" محدود کرده‌اند و در بخشی از ویدیو حتی مشاهده می‌شود که رییس کل موزه، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی را به تماشای نزدیک یک جام مرمین با قدمت ۴۵۰۰ سال ترغیب می‌کند.

الهه نیک‌آذر،  از جمله باستان‌شناسانی است که حدود یک دهه پیش، پس از سر و صدای نمایش منشور کوروش نسبت به رفتار و برخورد مسؤولان ارشد میراث فرهنگی با آثار باستانی و تاریخی به ویژه هنگام نمایش‌های عمومی، این نکته را متذکر شده بود که دست زدن به اشیای تاریخی باعث خواهد شد تا چربی دست انسان و یا رطوبت آن (عرق شور) ‌ جذب شیء شود و به مرور زمان همان نقطه رو به سیاهی و کثیفی برود.

وای اگر که سقوط کند!
نمایش منشور کوروش در تهران 1389

این باستان‌شناس گفته بود: از آنجایی که مسؤولان میراث فرهنگی قبل از انتصاب تخصصی در ارتباط با میراث فرهنگی و باستان‌شناسی و حفاظت از آثار تاریخی نداشته‌اند، نمی‌دانند حساسیت‌ها در برابر مواجهه با آثار تاریخی چقدر است! این درحالی است که حافظان آثار تاریخی در کشورهای دیگر حتی اثر مخرب تنفس انسان بر اشیاء تاریخی را بررسی کرده و برای کنترل اثرات مخرب آن برنامه‌ریزی می‌کنند.

شورای جهانی موزه‌ها (ایکوم) در مقررات و استانداردی که تبیین کرده نیز تاکید می‌کند که موزه‌ها از مجموعه‌هایی برای آموزش، تحقیق و الهام در حال حاضر و آینده محافظت می‌کنند و ما مسؤولیت داریم با این اشیاء با احترام رفتار کنیم و اطمینان حاصل کنیم که آن‌ها برای نسل‌های آینده نگهداری می‌شوند؛ ‌چرا که در حالت عادی گذر زمان باعث می‌شود وضعیت و ساختار اشیاء تغییر کند و به همین دلیل نباید به آن‌ها دست بزنیم یا آن‌ها را بدون توجه به استانداردها جابه‌جا کنیم.

فیونا کندلین - استاد موزه‌شناسی کالج بیرکبک لندن ـ  پژوهشی روی آثار تاریخی که توسط بازدیدکنندگان لمس شده‌اند، انجام داده که بر اساس آن تاکید می‌کند: «تغییرات ناگهانی در رطوبت، دما و نور می‌تواند جسم را تخریب کند. لمس آن، کثیفی و روغن را از پوست شما به سطح شیء تاریخی وارد می کند - به همان روشی که اثر انگشت در صحنه جرم باقی می‌ماند، علاوه‌بر این، روغن‌ها می‌توانند کثیفی را جذب کنند و روغن‌های اسیدی نیز می‌توانند سطوح فلزی را تخریب کنند.»

اما پرسش این است پوشیدن دست‌کش و ماسک به تنهایی می‌تواند همه این آسیب‌ها را از سر یک شئ تاریخی بگذارند؟

روایت کندلین، استاد موزه‌شناسی بر این است که ساده‌ترین اتفاق همان آسیبی است که در اخبار می‌شنوید، مثلا گلدان میلیون دلاری که هنگام جابه‌جایی، پایه‌های آن فرو می‌ریزد یا وقتی ظرفی را در دست می‌چرخانید قطعاتی از آن مثل دستگیره ظرف جدا می‌شود. این اتفاقات می‌افتد.

وای اگر که سقوط کند!

باور بسیاری بر این است که در دست نگه داشتن اشیاء تاریخی با دستکش یا لمس کوتاه آن‌ها، آسیبی ندارد، اما تحقیقات بین‌المللی نشان داده که با این کار ممکن است پارچه‌ای ظریف پاره یا سطوح آن خراش داده شود یا مثلا موی یک تاکسیدرمی جدا شود.  به خاطر داشته باشید که بیشتر اشیاء که به نمایش گذاشته می‌شوند، قبل از رسیدن به موزه، عمری طولانی‌ را پشت سر گذارنده‌اند. آن‌ها پیر و ظریف هستند و بسیاری از این اشیاء قدرت اولیه خود را از دست داده‌اند و شکننده هستند و حتی ممکن است یک پوسته از آن‌ها باقی مانده باشد.

فیونا کندلین، استاد موزه‌شناسی در سال‌های ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵، تحقیقی روی بازدیدکنندگان موزه بریتانیا که نام آن‌ها را «مخاطبان سرگردان» گذاشته انجام داده که سعی داشته برای این پرسش که چرا اینقدر تمایل به نگه داشتن اشیاء تاریخی در دست وجود دارد؟   پاسخی پیدا کند. او می‌گوید بازدیدکنندگان بهانه‌های مختلفی دارند، بیشتر آن‌ها ناآگاه هستند. خیلی‌ها می‌خواهند از واقعی یا اصل بودن و حتی استحکام آن شیء اطمینان پیدا کنند. 

اما این استاد موزه‌شناسی فکر می‌کند حقیقت بزرگ‌تری پشت این بهانه‌ها وجود دارد. بازدیدکنندگان به او گفته‌اند می‌خواهند احساس کنند مثلا یک حکاکی چقدر می‌تواند عمیق باشد، یا لطافت یک بنای یادبود را حس کنند تا هنر دخیل در ساخت آن را بهتر درک و قدردانی کنند. یکی از بازدیدکنندگان اشیاء سه هزار ساله را با محصولات «آیکیا» مقایسه کرده و گفته فکر نمی‌کنم آن‌ها این همه سال عمر کنند.

استاد موزه‌شناسی کالج بیرکبک لندن نتیجه می‌گیرد: «لمس کردن و در دست نگه داشتن اشیاء‌ تاریخی بخشی از یک رویارویی بسیار بزرگ‌تر و تخیلی‌تر با آن اشیاء است، در حقیقت تلاش برای برقراری ارتباط با گذشته. با این کار این یک پرش تخیلی اتفاق می‌افتد. برای خیلی‌ها راه و روشی قدرتمند برای برقراری رابطه با گذشته است. در دست نگه داشتن اشیاء و یا لمس آن‌ها گاهی‌اوقات باعث می‌شود که تخیل کنیم ما و یا نسلی از ما آن شیء را ساخته است.» این همان تاکیدی است که در رفتار یا اظهارات مقامات هنگام به نمایش گذاشتن اشیاء باستانی مشاهده می‌شود.

وای اگر که سقوط کند!

وای اگر که سقوط کند!
شیوه نگهداری و تماس با جام شیردال توسط رییس وقت میراث فرهنگی کشور
وای اگر که سقوط کند!
لمس منشور کوروش توسط کارشناس موزه بریتانیا

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۰۱-۳۰ ۱۹:۰۹

کاری به شدت اشتباه بود !! بیشتر از طرف مسئول موزه تا وزیر میراث فرهنگی !! به وزیر بگویند اثر ۴۵۰۰ ساله امکان لمس شدن ندارد !! راحت می پذیرد !! ولی امان از خودشیرین ها !!!

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۳۱ ۰۱:۴۵

اگه از دستش بیافته. کپی؛ کاری نداره ماشالله توی مملکت ما کگی زدن آزاده حتی نامه های اداری را هم کپی می‌کنند هزاران هزار نمونه دیگه سریع های کگی را می‌سازیم بهتر از قبل واسه گول زدن خودمون.

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۳۱ ۰۸:۲۷

همه اش کاردشمنه

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۳۱ ۰۹:۵۰

من فکر نمیکنم که دیگه عتیقه های اصل تو موزه ها باقی مونده باشه بیشترشون تقلبی هستن و ازاول انقلاب اصلی هارو خارج کردن وبه قیمتی گزاف فروختن خدا نگذره ازشون

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۰۴:۵۳

معلومه خیلی از انقلاب به دل گرفتی کمی مطالعه کنی میفهمی بیشتر اثار تاریخی ایران قبل از انقلاب توسط کاوشگران محترم غربی به غارت رفته بوده و موزه های انگلیس و فرانسه جایگاه فرهنگ ایران است . زیاد به خودت فشار نیار

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۵:۲۳

اکثر این اشیایی که خارج هستند قبل از انقلاب هم خارج بودند.. و احتمالا در دوره رضا قلدر از کشور خارج شدند

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۹:۵۷

شما چرا قبل انقلاب و فروش و قاچاق طلا و جواهر و عتیقه رو در زمان پهلوی نمی بینید؟ اتفاقاً خیلی از این آثاری که از کشور خارج شده و متعلق به ملت ایران هست همان زمان حکومت ۵۰ ساله پهلوی خارج شده و قطعاً قبل اون ها هم قاجار و .... #بیایید غربزده و خودتحقیر نباشیم.

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۶ ۲۳:۲۶

توهم به خودت فشارنیارحالاهم اوضاع داغونترازاونی هست که فکر میکنی سوادنیست .آگاهی نیست اصلا هیچ چیز خوبی نیست

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۳۱ ۱۸:۴۲

حالا شکست هم میندازند سطل زباله و تمام

avatar
۱۴۰۱-۰۱-۳۱ ۱۹:۵۹

اگه منشورکوروشه چرا ده سال به ما امانت دادن.خاک توسرما که منشورپادشاهمون رو باید امانت بگیریم.نمیدونم منشور کشور من تو انگلیس چکارمیکنه.همش از بی لیاقتی مسئولینه‌

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۰۲:۳۴

همیشه از این ناراحت بودم گه اثار ملی ایران چرا تو کشورهای دیگه تو موزه نگهداری میشه..ولی خدایش ما لیاقتشو نداریم همون بهتر که دستمون دور باشه از این گنجینه های ملی

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۳:۱۶

کسانی که برایشان ویران شدن کشور و تخریب محیط زیست آن و به دنبالش آسیب رسیدن به مردمان آن، در دست گرفتن و احیانا انداختن آن چه محلی از اعراب دارد؟ خوب فدای سرش! این کشور با همه دارایی ها و امکانات و مردمانش مال آن هاست و مجازند هر گونه دخل و تصرفی در بکنند بدون آن بازخواست شوند.

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۴:۱۵

چرا نظریه من را چاپ نکردید دزدان تاریخ

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۶ ۱۵:۰۸

ما ۲۵۰۰ ساله حکومت و کشورداری داریم ولی بیش از ۵۰۰۰ سال تمدن و زیست در ایران داریم.

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۵:۲۲

مگه 2500 سال قدمت نداریم این اشیایی 4000 ساله و 5 هزار ساله رو از کجا می‌آورند... مگه جد عزیز ما کوروش 2500 سال قبل از شرق وارد کشور نشد..... تاریخ خیلی تناقض دارد مطمئنا این اشیا و تاریخی که خوندیم جعلی هستند

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۶ ۱۴:۱۶

عزیزم محمد جان یکم تاریخ مطالعه کن ما 2500 سال پادشاهی داشتیم وگرنه ایران کشوری است 7000 ساله که آریایی ها اومدن ساکن شدن و اون 2500 ساله نظام شاهنشاهیه

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۶ ۱۴:۴۳

مجید جان آریایی ها اگه زیاد حساب کنی چهار هزار ساله اومدن فلات ایران قبل اون تمدنها و نژاد های دیگری بودن

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۵:۲۵

اکثرا اینها جعلی هستند.. اشیای 5 هزار ساله در کشوری که مردم فارس 2500 سال قدمت دارند... مردم هم هر دروغی رو باور می کنند

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۶:۱۶

حالا این ظرف و ظروف ها که دیگه عمرشون رو کردن و بود و نبودشون فرقی نداره ... ولی خداییش این آقایان در بیرون از موزه ها زمام اموری را به دست گرفته اند که مستقیما با کیفیت زندگی و سرنوشت و آخر و عاقبت یک کشور و یک ملت در ارتباط است .. در حالی که کوچکترین تخصص و تبحر و اطلاعاتی از این امور ندارند و یکی افتضاح تر از یکی دیگر می آیند و میروند و فقط میزنند و خورد و خمیر میکنند و آخرش هم پراید ۲۰۰ میلیونی باقی میماند ... حالا منشور کوروش این وسط باشه یا نباشه ...

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۱۸:۳۸

با سلام متاسفانه در ایران مسئولین در جاهایی بکارگیری میشن که اصلا سواد و تخصص اون مجموعه را ندارد یک سال میشه رییس صدا وسیما سال بعدی میشه وزیر میراث سال بعدش میشه ...... اونوقت انتظار داریم که همه چی خوب باشه تازه اگه از دستش بیفته میگن اون کپی بوده و یه کپی درست میکنن میگن ابن اصل هست

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۲۰:۱۰

آقا اصلا پس نگیرید اشیا رو دست همون ها باشه خیلی بهتره

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۱ ۲۱:۵۶

بنظرم چیزی به نام عتیقه در موزه وجود داشته باشدتمام کپی شده است به تاراج رفته است توسط رئیسهای پیشین میراث فرهنگی.باقی مانده عزت میچاپه.

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۶ ۱۳:۲۸

آخه کجای دنیا شیء تاریخی با این قدمت کسی اجازه دست زدن بهش داره . حتی از نور فلاش دوربین هم ممکنه آسیب ببینه البته در ایران هیچ اتفاقی غیر منتظره نیست و این چیزها عادیه . من فقط تعجبم از مسوول اون موزه هستش که وقتی اجازه همچین کاری رو به افراد میده یعنی هیچی از موزه و موزه داری و نگهداری اشیاء باستانی سرش نمیشه . خدا به دادمون برسه از دست این افراد مغز فندقی

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۶ ۱۴:۵۹

ای خدااا چقدر ما بدبختیم که منشور کوروش ایرانی و خودمان را باید به ما امانت دهند خوب نگذارید پایشان به ایران باز شود که هرچه پیدا کردند دستاورد خودشان بدانند

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۶ ۱۵:۰۲

اگرازدستتان افتاد وله شد جواب دنیاراچه کسی میدهد جواب ملت ایران به کنار چون ازشخص خاص خودتان هست ولاغیر. امانت را به خاک دادند امانتداری کرد پس مادرس بگیریم.

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۶ ۱۵:۱۴

به نظر من هرکس این اشیا را بدست بیاره بفروشه هم پول نصیبش میشه هم میره خارج حداقل برای نسل های آینده محفوظ میمونه.

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۶ ۱۶:۳۰

هر مسئول اگر یکبار بخواهد اشیاء را لمس کند و با توجه به چرخش سریع و تعویض مسئول در کشور ما آمار نجومی می‌شود و معمولا این مسئولین قبل از صدارت، موزه را هم از نزدیک ندیده اند و برایشان جذابیت دارد که از نزدیک دست بکشند و ذوق کنند!

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۰۶ ۱۶:۳۱

ما دیگه چیزی برای از دست دادن نداریم این عتیقه ها هم روش!