• چهارشنبه / ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ / ۱۹:۰۲
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1401022819404
  • خبرنگار : 71021

رونمایی از ۱۵۰۰ شیء تاریخی اهدایی ۲ خانواده ایرانی

رونمایی از ۱۵۰۰ شیء تاریخی اهدایی ۲ خانواده ایرانی

تعداد ۱۵۰۰ شیء تاریخی اهدایی به موزه ملی با دوره قدمت هفت‌هزار سال هم‌زمان با روز جهانی موزه به نمایش گذاشته شده است.

جبرئیل نوکنده ـ‌ رییس موزه ملی ایران ـ درباره این نمایشگاه به ایسنا گفت: این مجموعه، آثار اهدایی دو خانواده ایرانی به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است که شامل حدود ۱۵۰۰ شیء ‌باستان‌شناسی با دوره قدمت از هفت‌هزار سال است. با توجه به این‌که مجموعه به نمایش گذاشته شده، تقریبا یک هفته در اختیار موزه ملی بوده و در این فاصله بررسی شده، اصالت باستان‌شناسی حدود یک‌هزار شیء آن تایید شده است. تعیین اصالت تعدادی دیگر به پژوهش و مطالعات دقیق‌تری نیاز دارد و بخشی از آثار هم فاقد اصالت هستند.

او با اشاره به آثار شاخص این مجموعه بزرگ اهدایی که به اندازه موزه ایران‌باستان در موزه ملی ایران اثر دارد و به تنهایی یک موزه محسوب می‌شود، اظهار کرد: تعدادی از اشیاء این مجموعه مشابه آثار به‌دست آمده از محوطه‌های شاخصی چون شهداد (کرمان) است. علاوه‌بر این، مفرغ‌های لرستان، ظروف نقره‌ای ساسانی شمال ایران و ‌سکه‌های متنوعی از هخامنشی و دوره‌های تاریخی پس از آن، النگوها و گردنبندها، سرگرزها، شمشیرها و تیردان فلزی در این مجموعه وجود دارد که اصالت بیشترشان تایید شده است. جنس بیشتر آثار این مجموعه اهدایی فلزی و از  آهن، مفرغ، طلا و مس بوده است.

رونمایی از ۱۵۰۰ شیء تاریخی اهدایی ۲ خانواده ایرانی

رییس موزه ملی ادامه داد: رویکرد این خانواده‌ها که آثاری باستانی در اختیار داشتند و به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تحویل می‌دهند، بسیار مهم است. به هر حال، این آثار بخشی از هویت ما است، حتی از نمونه برخی از آن‌ها در موزه‌های ما کم است. هرچند، معلوم است این آثار به روش غیرعلمی از بسترهای باستان‌شناسی خارج شده‌اند، ولی چون اصالت دارند باید در موزه‌ها نگهداری شوند تا امکان پژوهش برای آن‌ها فراهم شود.

رونمایی از ۱۵۰۰ شیء تاریخی اهدایی ۲ خانواده ایرانی

نوکنده گفت: این آثار برای همیشه به نام اهداکننده در موزه ثبت می‌شود، ‌ این کاری است که در موزه‌های بزرگ دنیا انجام می‌شود. در واقع اهداکننده با این اقدامِ مهم، نامش را با تاریخ و فرهنگ آن کشور برای همیشه ثبت می‌کند.

رییس موزه ملی ایران که تخصص باستان‌شناسی دارد، درباره نحوه گردآوری این اشیاء توسط این دو مجموعه‌دار، اظهار کرد: مشخص است که این آثار به چه شیوه‌ای به دستشان [مجموعه‌دار] رسیده است. براساس اطلاعاتی که در اختیار داریم آثار این دو خانواده توسط وراث به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اطلاع داده شده است. وزارتخانه هم هماهنگ کرد و کارشناسان پس از مشاهده و بررسی از نزدیک، نظر دادند که این اشیاء باستان‌شناسی و تابع قانون است و آن دو خانواده هم مجموعه را به وزارت میراث هبه کردند. این مجموعه متعلق به دو خانواده ساکن در ایران بود که در تهران نگهداری می‌شد.

رونمایی از ۱۵۰۰ شیء تاریخی اهدایی ۲ خانواده ایرانی

او درباره این‌که آیا کارشناسان می‌توانند تشخیص دهند که این مجموعه از چه مناطقی و به چه شیوه‌ای کشف شده‌اند، گفت: ‌ما فقط می‌توانیم از نظر سبک‌شناسی تشخیص دهیم مثلا شیء مفرغی با گوزن سربرگشته تا ۹۵ درصد مشابه آثار شهداد است، البته که حدس می‌زنیم این شیء به حفاری‌های هلیل‌رود و قاچاق جیرفت، نزدیک باشد و احتمالا در آن فرایند به‌دست آمده باشد. شاید این‌طور باشد. برای آن‌که مشخص شود این آثار به لحاظ اصالت نزدیک و یا مشابه کدام اشیاء‌ است در ویترین‌های آن‌ها تصویر آثار تاریخی مشابه را نصب کرده‌ایم تا مخاطب بتواند تشخیص دهد این آثار از چه محوطه‌ای و با چه به روش علمی و یا غیر از آن به‌دست آمده است.

رونمایی از ۱۵۰۰ شیء تاریخی اهدایی ۲ خانواده ایرانی
بشقاب مفرغی با گوزن سربرگشته

نوکنده درباره محل بعدی نمایش این مجموعه پس از موزه ملی، اظهار کرد: بعد از نمایش، بخشی از این آثار با توجه به نیاز موزه‌ها، ‌ به نام اهداکننده به موزه‌های تحت نظر وزارت میراث فرهنگی، ‌گردشگری و صنایع دستی انتقال داده می‌شوند. بخشی را هم در موزه ملی نگهداری می‌کنیم.

نمایشگاه ۱۵۰۰ اثر اهدایی تا ۳۰ خردادماه ۱۴۰۱ در بخش نمایشگاهی موزه ملی ایران برپا است.

رونمایی از ۱۵۰۰ شیء تاریخی اهدایی ۲ خانواده ایرانی
تیردان فلزی که یکی از آثار شاخص این مجموعه اهدایی شناخته شده است

رونمایی از ۱۵۰۰ شیء تاریخی اهدایی ۲ خانواده ایرانی

رونمایی از ۱۵۰۰ شیء تاریخی اهدایی ۲ خانواده ایرانی
سکه‌های زرین از دوره اسلامی که اصالت آن‌ها تایید شده است

رونمایی از ۱۵۰۰ شیء تاریخی اهدایی ۲ خانواده ایرانی

رونمایی از ۱۵۰۰ شیء تاریخی اهدایی ۲ خانواده ایرانی
تعیین اصالت برخی از آثار اهدایی به نمایش گذاشته به مطالعه و پژوهش بیشتر نیاز دارد

رونمایی از ۱۵۰۰ شیء تاریخی اهدایی ۲ خانواده ایرانی

رونمایی از ۱۵۰۰ شیء تاریخی اهدایی ۲ خانواده ایرانی
اصالت برخی از آثار این مجموعه اهدایی تایید نشده است
رونمایی از ۱۵۰۰ شیء تاریخی اهدایی ۲ خانواده ایرانی
ظروف نقره‌ای که اصالت آثار آن تایید شده و جزو اشیاء‌ شاخص این مجموعه معرفی شده است

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۰۲-۲۹ ۱۰:۰۶

سلام ودرودخدا وملت ایران ب این خانواده بزرگ وایرانی صفت

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۲۹ ۱۷:۳۴

حالا پولی به این دو اهدا کننده دادند یا خیر ؟

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۵:۵۷

درود بر شما.دوست عزیز،اگر متن را کامل خوانده باشید کلمه هبه را دیده اید.این دو خانواده این اشیاء را هبه کرده اند و هیچ پولی در قبال آن دریافت نکرده اند.

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۳۰ ۰۱:۲۴

درود برشرف اهدا کنندگان تاریخ ایران

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۳۰ ۰۱:۲۵

درود

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۳۰ ۱۱:۳۱

خیلی از مردم وسایلی اینچنینی رو در اختیار دارن اما چون به مسئولین اعتماد ندارن اونا رو در اختیار موزه ها نمیزارن!

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۰۳ ۰۰:۵۰

سوئ ظن زیاد هم برای انسان گناه است .حالا اگر عده ای شک در امانتداری مسئولین دارند آن شخص اهدا کننده طبق شناسنامه اشیای اهدایی که مسئولین موزه در اختیارش می گذارند هر از مدتی اشیا را بازبینی کند.

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۳۰ ۱۵:۰۸

اول که که این هموطن اشتباه کرداینهاراتحویل مسئولین داد،،بعدهم درآینده نزدیک تمام این اشیابه طورمشکوکی گم یادزدیده خواهدشد،،،مسئولین قابل اعتمادنیستند

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۳۰ ۱۵:۵۹

در هر کشوری چیزی که پیدا کردی مال خودته الا ایران این قانونه

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۳۰ ۱۶:۵۰

نباید میدادن چون امکان حیف و میلشون تو این مقطع زیاده

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۳۰ ۱۷:۱۸

درود بر شرف اون آدمه بزرگ که اهداشون کرد

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۰۹:۵۳

واقعا یک وطن پرست واقعی...درود

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۰:۲۲

مجلس هم تصویب کرد که بفروشن پول شو بزنن بر بدن

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۵۴

کارشان اشتباه محض بوده، چند روز دیگه چنتا بدل میزارن جاشون و اصلشون از موزه های اروپا سر در میاره.

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۴:۰۴

احتمال خیلی قوی بعد از مدت کوتاهی خواهید شنید که همشون قلابی بوده بعد هم که همه مردم میدونیم...

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۶:۳۴

درود بر شما.بنده با شنیدن این خبر بسیار خوشحال شدم و مطمئن هستم همه هموطنان وطن پرستی که ایران،ایرانی و تمدن کهن این سرزمین را از صمیم قلب دوست دارند و به آن عشق می ورزند از شنیدن این خبر بسیار خوشحال شده اند.هزاران درود به این دو خانواده وطن پرست ایرانی که با اینکار پسندیده باعث حفظ قسمتی از تاریخ و تمدن کشورمان شدند و از تاراج رفتن قسمت بزرگی از تاریخ کشورمان توسط سودجویان جلوگیری کردند.بر کسی پوشیده نیست که این اشیاء ارزش مادی و معنوی بسیار زیادی دارند و چشم های ناپاک زیادی به دنبال خارج کردن و فروش این اشیاء به موزه ها و مجموعه داران خارجی هستند.با اهدای این اشیاء به موزه و نمایش آنها برای علاقه‌مندان و ثبت آنها در گنجینه آثار باستانی کشورمان،دست قاچاقچیان،دلالان و دزدان قانونی آثار باستانی از این اشیاء کوتاه میشود

avatar
۱۴۰۱-۰۲-۳۱ ۱۸:۴۶

حالا خودشون نیبرن بازار سیاه میفروشن

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۵:۵۵

پیش خودشون جاش امن تر بود ،قراره مجلس چوب حراج بزنه به آثار تاریخی و هویت ملت ایران

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۶:۵۰

احسنت به این دو خانواده بزرگوار و سایر افرادی که چنین عمل ارزنده‌ای را انجام می دهند.

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۱۹:۳۸

بزرگترین اشتباه عمرشونا کردن نوش جون مسئولین

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۲۳:۰۶

به اندازه تمدن و تاریخ ایران این عمل خداپسندانه جای ستایش و بسی تقدیر دارد به نوبه خود سپاس فراوان از این دو خانواده اصیل دارم و از دور بر دستشانه بوسه می زنم... فتوت و مردانگی ز علی اموز...عیرت و وفای ابوالفضل تاریخ را سرافراز کرد..یا علی

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۰۱ ۲۳:۰۹

به اندازه تمدن و تاریخ ایران این عمل خداپسندانه جای ستایش و بسی تقدیر دارد به نوبه خود سپاس فراوان از این دو خانواده اصیل را دارم و از دور بر دستان خوش مرامشان بوسه می زنم خدا اجرجتان دهاد... فتوت و مردانگی ز علی اموز...عیرت و وفای ابوالفضل تاریخ را سرافراز کرد..یا علی(ع)

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۰۰:۵۲

عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما، این دو خانواده بزرگترین اشتباه عمرشان را ڪردن، اگر خودشون میفروختن و پولشو به چند هزار مستاجر میدادن یا خودشون براشون خونه میخریدن بنظر من خیلی خیلی بهتر از اینه ڪه مسئولین بفروشن نوش جان ڪنند، میتونستند با پول اونا هزاران مستاجر و خونه دار میڪردند، هزاران جهیزیه براے تازه عروس و داماد میگرفتند، هزاران بیمارانی ڪه نیاز به پول دارن و علاج ڪنن

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۰۸:۱۷

مگر این اموال ملی نیست . چرا بخشیدن به ملت . طبق قانون وظیفه بوده .

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۰۲ ۱۰:۱۸

صدرصد یه مدت دیگه جعلشو میزارن جلو دید اصلشو میفروشن میزنن به بدن

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۰۳ ۰۸:۴۲

بنام خدا متاسفانه سوابق ذهنی انسان چنین مینماید که این اشیا تاریخی طولی نخواهد کشید که یکی بعد دیگری یا مهاجرت اقتصادی میکنند و یا پناهنده به یکی ازاین کشورهای پناه پذیر .ایرانی جماعت متاسفانه با تاریخ هیچ میانه ای ندارد و حتی با تاریخ فرهنگ و تمدن وسرگذشت اجتماعی خود بیگانه است از جمله وسایلی که ایرانی بی خیالش است نمونه بارز آن تاریخ ملی خود است نشان آنکه اگر تاریخ خوانده بود دانسته بود فهمیده بود با اینچنین سرنوشتی مواجه نبود .

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۰۳ ۰۵:۳۰

میارین تحویل میدید به موزه ک چی بشه فکر میکنید اره تا ابد میمونه ن انقدرفسادو دزدی هست بینشون که از روشون کپی زده میشه بعد اصلیا رو ب یغما میبرن شما نشون بدید این همه از زیر خاک طلا کشیدن بیرون اما داخل هیچکدوم از موزه ها مجسمه های طلا وجود نداره همه از مفرقو کوزه هست نکنه طلایی پیدا نکردن این مسولین

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۰۵ ۱۶:۵۴

افرین بهشون ولی نمیدونن که چند ماه دیگه همه این اجناس تغلبیشون رو میارن و اصلشون رو میبرن خارج

avatar
۱۴۰۱-۰۳-۱۲ ۱۳:۲۰

موزه ملی گفته اینها به اسم اهداکننده ثبت میشن ولی حتی یک بار اسم این خانواده در خبرها نیامده، این حرکت اعتماد را سلب میکند.