• دوشنبه / ۲ خرداد ۱۴۰۱ / ۰۹:۳۵
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1401030201092
  • خبرنگار : 50037

چمباتمه خطر در بیخ گوش صنعت توریسم ماسوله غرب کشور! 

چمباتمه خطر در بیخ گوش صنعت توریسم ماسوله غرب کشور! 

ایسنا/همدان چندی پیش در ۲۳ فرودین ماه مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان در ستاد تسهیل و رفع موانع تولید شهرستان اسدآباد ضمن ابراز  نگرانی در رابطه با تغییر بافت روستای گردشگری ملحمدره اسدآباد به واسطه ساخت و سازهای ناهمگون در تضاد با ساختار، بافت و معماری سنتی روستا اظهار کرد: ملحمدره دارای بافت خاصی بوده و اگر این بافت تغییر کند مزیت استراتژیک و نسبی را که داراست از دست می‌دهد و دیگر جذابیتی برای گردشگر نخواهد داشت.

به گزارش ایسنا، علی مالمیر در این جلسه با تاکید بر اینکه برای پیشگیری از این موضوع از فرمانداری، بنیاد مسکن و بخشداری این شهرستان درخواست داریم کمک‌کار میراث فرهنگی و گردشگری باشند، گفت: اسدآباد در تعداد خانه‌های بوم‌گردی در استان همدان پیشتاز بوده و در این روستا زمینه برای سرمایه گذاری بخش خصوصی فراهم شده اما در رابطه با تغییر بافت روستای گردشگری ملحمدره اسدآباد به واسطه ساخت و سازهای غیرمجاز در تضاد با بافت روستا نگرانیم.

روستای توریستی و گردشگری ملحمدره اسدآباد با دارا بودن ویژگی بافت پلکانی و متراکم همچنین با چشم‌انداز زیبا که نشأت گرفته از باغات و مزارع ومناظر بکر است، موجب شده این روستا از سال ۹۰ به عنوان یکی از ۲۰ روستای هدف گردشگری استان همدان در شهرستان اسدآباد معرفی شود و گردشگران در سبد گردشگری خود از استان همدان، بازدید از این روستای بکر و زیبا را نیز قرار دهند.

این روستا با داشتن طبیعت بکر و نوع بافت و معماری مساکن روستایی در استفاده از مصالح طبیعی و بوم آورد و به‌ علت ساختار پلکانی آن و با نوع مبلمان و دکوراسیون روستایی خود به «ماسوله غرب کشور» مشهور است.

در سالهای اخیر با توجه به معرفی شدن این روستا به عنوان یکی از جمله روستاهای هدف گردشگری سطح استان  برخی از  افراد با ساخت و ساز  غیرمجاز  و نامتعارف به سبک و سیاق بناها و ساختمان‌های صنعتی و امروزی  در حاشیه و یا دل روستاخواسته و یا ناخواسته  با عدم تطابق مساکن خود با ساختار وبافت و معماری سنتی روستا در حال  ناهمگون کردن بافت چهره ماسوله غرب کشور هستند و با چنین روندی به صدا در آمدن  زنگ خطر خروج این روستای گردشگری را  از لیست سایر روستاهای گردشگری کشور شتاب می‌بخشند و این خطر را به بیخ گوش روستا رسانده‌اند و در صورت تداوم این روند  باید منتظر شمارش‌های معکوس در به خاموشی گراییدن چراغ صنعت توریسم این روستا و شهرستان بود.

اما اینکه هر یک از دستگاه‌های ذی ربط در برخورد با ساخت  و سازهای ناهمگون در تضاد با ساختار سنتی ماسوله غرب کشور برای جلوگیری از خطر حذف ملحمدره از لیست روستاهای گردشگری کشور چه برنامه‌ای را در پیش دارند؟ و اینکه آیا هنوز هم ساخت و ساز غیر مجاز در این روستا تداوم دارد؟ و یا این ساخت و سازها کنترل شده است؟

فرماندار اسدآباد در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: روستای حبشی با بافت واجد ارزش و روستای ملحمدره معروف به ماسوله غرب کشور دو روستای هدف گردشگری شهرستان بوده که هر گونه ساخت و ساز در این روستاها باید براساس بافت روستا انجام شود.

حسین علی شرکائی ادامه داد: مساکن و خانه‌هایی که در این دو روستای گردشگری بر خلاف ضوابط و دستورالعمل تابع روستای گردشگری ساخته شوند با توجه به تصمیمات کمیسیون ماده ۹۹ امکان تخریب این واحدها در صورت عدم تغییر ساختار ساختمان‌ها با توجه به ساختار خانه های روستا که از مصالح بوم آورد هستند، به علت آسیب زدن به بافت باارزش روستا و مورد تهدید قرار گرفتن صنعت گردشگری روستا وجود خواهد داشت.

ارجاع ۱۵ پرونده ساخت و ساز غیر مجاز اسدآباد به کمیسیون ماده ۹۹

وی از ارجاع ۱۵ پرونده ساخت و ساز غیر مجاز این شهرستان به کمیسیون ماده ۹۹ خبر داد و  بیان کرد: کمیسیون ماده ۹۹ ساخت و سازهای غیرمجاز پیش از این به فرمانداری‌ها تنفیذ شده بود  اما  اخیرا این کمیسیون در اختیار استانداری‌هاست و در حال حاضر شهرستان اسدآباد در رابطه با ساخت و سازهای غیر مجاز سطح شهرستان در کمیسیون ماده ۹۹ دارای ۱۰ تا ۱۵ پرونده تخلف بوده که منتظر رای این کمیسیون در استان است.

وی با بیان اینکه احتمال و امکان حکم تخریب و یا جریمه‌ پرونده‌های ارجاع شده شهرستان به این کمیسیون با طی کردن روند و  مراحل آن وجود دارد، گفت: پرونده همه موارد ساخت و سازهای غیر مجاز سطح شهرستان به این کمیسیون ارجاع داده می‌شود.

شرکائی همچنین یادآور شد:در جلسه نشست مشورتی با دهیاران شهرستان با دهیاران تاکید کرده‌ایم در ابتدای امر از ساخت و سازهای غیرمجاز سطح روستاها جلوگیری  و پیشگیری شده و موارد را به پاسگاه و یا کلانتری اطلاع دهند و در صورت تمرد  و عدم رعایت  دستوالعمل‌های ساخت و ساز  پرونده موارد تخلف را به کمیسیون ماده ۹۹ ارجاع دهند. 

ساخت و ساز غیر مجاز در ماسوله غرب کشور در۲ سال اخیر رعایت می‌شود

بخشدار مرکزی اسدآباد  هم که به تازگی سکان مدیریت این بخش را به دست گرفته است در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد:در طی یکی دوسال گذشته ساخت و سازهای غیرمجاز در این روستا وجود داشته است اما با هشداری که طی  این مدت در رابطه با خطر حذف این روستا از لیست روستاهای گردشگری کشور به مردم و اهالی داده ‌می‌شود این امر  دیگر رعایت‌ می‌شود.

دانش شاهسوند افزود:به تازگی تصدی بخشداری مرکزی اسدآباد را با حفظ سمت در حراست میراث فرهنگی‌گردشگری استان عهده‌دار شده‌ام  و حساسیت ویژه‌ای به  حوزه  میراث فرهنگی و گردشگری دارم و با هشداری که مدیر کل میراث فرهنگی در رابطه با ساخت و سازهای غیرمجاز در این روستا تاکید داشتند قطعا توجه به این امر در اولویت و دستور کار بخشداری خواهد بود.

وی  با اشاره به اینکه در روزهای ابتدایی با دهیار روستای ملحمدره در رابطه با این روستای گردشگری جلسه داشته‌ام و دهیار روستا در رابطه با جلوگیری از هر گونه ساخت و ساز غیر مجاز کاملا توجیهه است، تصریح کرد: در همین رابطه بسیاری از افراد گلایه‌مند و شاکی هستند که دهیار روستا به آنان مجوز ساخت و ساز نمی‌دهد.

شاهسوند در ادامه یاد آور شد:به زودی نیز برای کنترل هر چه بیشتر ساخت و سازها در روستای گردشگری ملحمدره بخشداری مرکزی نشست ویژه‌ای با دستگاه های میراث فرهنگی و بنیاد مسکن شهرستان  و اعضا شورا ملحمدره در قالب صورتجلسه در رابطه با حفظ بافت این روستای توریستی گردشگری خواهد داشت.

وی با بیان اینکه در بحث توجه به بافت سنتی ملحمدره باید موضوع  مقاوم سازی را هم مد نظر داشته باشیم، افزود: اما این مقاوم سازی نباید به نحوی باشد که به بافت اصلی  روستا صدمه بزند و باید آن دید و منظر و ساختار را رعایت و حفظ کنند.

شاهسوند اضافه کرد:در رابطه با تعدادی از ساخت‌و سازهای غیرمجاز انجام گرفته هم قطعا از یکایک آنان هم دعوت شده و درخواست خواهیم داشت به  بحث دید و منظر  و تطابق ساختمان خود با ساختار و بافت روستا اقدامات لازم را انجام دهند.

مدیر اداره میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی اسدآباد هم با اشاره به حضور مدیر کل میراث فرهنگی استان در جلسه ستاد تسهیل شهرستان و ابراز نگرانی وی از ساخت و سازهای غیر مجاز در این روستای گردشگری اظهار کرد:متأسفانه ساخت این خانه‌ها در روستای ملحمدره از مصالح بوم‌آورد و طبیعی روستا نبوده و با مصالح صنعتی و با استفاده شیروانی و نماهای ساختمان‌های جدید امروزی و مغایر با معماری تاریخی و سنتی روستا ساخته شده‌ است.

کامران اکبری شایگان بیان کرد: هم‌اکنون بخشی از بافت سنتی روستا تخریب و جای آن را خانه‌های دو و یا سه طبقه با سقف‌های شیروانی و فلزی و نماهای بتنی و آجری گرفته که هیچ تناسب و سنخیتی با سبک و سیاق قدیمی روستا ندارد. بنابراین باید در این راستا جلسات و ضوابط و طرحی جامع با شرایط و مقررات خاص برای این ساخت‌وسازها قرار داده شود.

وی با اشاره به اینکه بنیاد مسکن و بخشداری باید جلساتی همراه با مصوبه تشکیل داده و از ساخت‌وسازهای نامتعارف و ناهمگون در این روستا جلوگیری کند، اضافه کرد: بنیادمسکن باید در هنگام صدور مجوز ساخت، تعهد لازم را برای عدم حق استفاده از مصالح صنعتی در ساخت و احداث مسکن‌های جدید روستای ملحمدره اخذ کند.

اکبری شایگان با بیان اینکه مدیر کل میراث فرهنگی در جلسه ۲۳ فرودین ماه امسال ستاد تسهیل شهرستان بر نظارت بخشداری و دهیاری روستای ملحمدره تاکید داشتند،گفت:
ما شرایط لازم و قانون  و مفاد و الگوی استفاده و طرح و نما و سایر موارد  را به بنیاد مسکن و دهیاری اعلام کرده‌ایم و کسی که از بنیاد مسکن تسهیلات می گیرد باید بنیاد مسکن  قبل از پرداخت این تسهیلات متقاضی را ملزم به رعایت موارد کرده و سپس اقدام به پرداخت تسهیلات مسکن به متقاضیان داشته باشد.

وی با اشاره به اینکه ساخت و سازهای انجام شده در روستا به دو گروه تقسیم می‌شوند  و در همه موارد نظارت دهیار  از نقش موثری برخوردار است،یاد آورشد:برخی از افراد بدون استفاده از تسهیلات نسبت به ساخت و ساز اقدام می‌کنند که در این رابطه دهیار باید نظارت مستقیم داشته باشد و موارد را به فرد تذکر دهد.

اکبری شایگان ادامه داد: کسانی نیز که با استفاده از تسهیلات مقاوم سازی نسبت به ساخت و ساز در روستا اقدام می‌کنند یکی از شرایط اولیه پرداخت وام تاییدیه دهیار بوده و بعد از تاییدیه دهیار بنیاد مسکن فردمتقاضی را برای دریافت تسهیلات مسکن به بانک معرفی خواهد کرد و قطعا در بحث تاییدیه دهیار باید توجه ویژه‌ای داشته باشد.

وی اضافه کرد: در کنار بنیاد مسکن، دهیاری‌ها به عنوان مرجع صدور پروانه ساخت از نقش موثری در جلوگیری از ساخت‌وسازهای غیرمتعارف با بافت واجد ارزش این روستا دارد.

اکبری شایگان تصریح کرد: در روستای ملحمدره معروف به ماسوله غرب کشور در حال حاضر  دو خانه بوم گردی و یک مجتمع گردشگری اقامتی و پذیرایی فعالیت دارد.

مدیر اداره بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان اسدآباد هم اظهار کرد: کنترل و پیشگیری از این گونه ساخت‌وسازهای نامتعارف در روستای هدف گردشگری ملحمدره به عهده مرجع صدور پروانه بوده  که این مرجع صدور دهیاری است.

محمدکرم معصومی خاطرنشان کرد: در صورتی‌که هر متقاضی تقاضای استعلام داشته باشد، بنیاد مسکن روستایی موارد فنی چون تراکم، سطح اشغال، سیما و منظر و بافت روستا را درنظر می‌گیرد.

وی ادامه داد:در بحث ساخت و ساز غیرمجاز دهیاری باید اخطار لازم را به فرد متخلف داده و گزارش موارد تخلف را به کمیسیون ماده ۹۹ ارائه دهد.

وی بیان کرد:در ۷ یا ۸ سال  گذشته تنها دو کمیسیون ماده ۹۹ در شهرستان برگزار شده در حالی که کمیسیون ساخت و ساز غیر مجاز حداقل ۳ ماه یکبار و یا  ۶  ماه یکبار باید جلسات خود را  برگزار کند.

در پایان امیدواریم که با تقویت هر چه بیشتر توجه و نظارت بر ساخت و سازهای غیرمجاز در ماسوله غرب کشور از به خطر افتادن صنعت توریسم این روستای گردشگری شهرستان به عنوان یکی از پتانسیل ها و فرصت‌های طلایی در رونق صنعت سبز گردشگری شهرستان ممانعت شود،ضمن اینکه در این گذر از آگاهی بخشی دو چندان مردم و اهالی این روستا در این رابطه نیز نباید مغفول ماند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha