• چهارشنبه / ۱ تیر ۱۴۰۱ / ۰۸:۴۲
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1401040100090
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

سرپرست اداره میراث فرهنگی کاشان:

تغییر کاربری آب‌انبارها راهکاری برای باقی ماندن آنهاست

تغییر کاربری آب‌انبارها راهکاری برای باقی ماندن آنهاست

ایسنا/اصفهان سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کاشان گفت: تغییر کاربری آب‌انبارها و استفاده از آنها متناسب با نیازهای محلی از اقداماتی است که می‌تواند کمک کند تا این سازه‌های ارزشمندِ معماری از انزوا خارج شوند و باقی بمانند.

احمد دانائی‌نیا در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: آب‌انبارهایی که با نیت خیرخواهانه و بر اساس بینش فرهنگی-اجتماعی مردم ساخته شده‌اند، امروز شرایط خوبی ندارند و نجات‌بخشی آنها نیازمند همراهی مسئولان به‌ویژه اداره اوقاف است تا ضمن حفظ معماری آنها، با امکان‌سنجی مناسب و متناسب، برای رفع نیازهای محله و شهر استفاده شوند.

وی با تأکید بر نقش حیاتی آب‌انبارها در بافت شهرهای حاشیه کویری، تصریح کرد: تکریم آب در فرهنگ ایرانی، دارای ریشه‌های عمیقی است که پس از اسلام نیز بر پایه اندیشه فرهنگی-اجتماعی شیعی، ساخت آب‌انبارها به عنوان یکی از مهم‌ترین فضاهای عام‌المنفعه از جایگاه ویژه‌ای برخوردار می‌شود.

سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کاشان، افزود: ساخت آب‌انبار در منطقه کاشان پیشینه‌ای قوی و غنی دارد و بخشی از نظام معماری محله بوده است و معماران خوش‌ذوق نیز نهایت ظرافت، هنر و علم خود را در ساخت آب انبارها به کار برده‌اند. سازه ارزشمند و تزئینات ساده اما فاخر سردر ورودی آب انبارها نشان از عمق فهم معماران بوده است.

دانائی‌نیا، گفت: میزان حجم ذخیره آب انبارها، متناسب با نیازهای محله بوده است و بر این اساس بین ۵٠٠ تا ٢۵٠٠ متر مکعب آب را در خود ذخیره می‌کرده‌اند.

همچنین معاون حوزه میراث فرهنگی، اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری کاشان، گفت: کاشان دارای ۱۲۸ آب‌انبار بوده که در حال حاضر ۸۵ آب‌انبار باقیمانده است و بزرگ‌ترین آب‌انبار کاشان، از نظر حجمِ آب ذخیره شده، آب انبار حاج سیدحسین صباغ بوده است.

 عباس متولی اظهار کرد: آب‌انبارهای کاشان، آمیزه‌ای از هنر و معماری است که نزدیک به ۹۵ درصد از آنها همراه با مسجد، تکیه، حمام، حسینیه و گذر در مرکز محله‌ها ساخته و وقف شده‌اند.

وی افزود: خردادماه ۱۳۸۲ از مجموع ۸۵ آب انبار کاشان، ۳۰ مورد از آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسید و اکنون ۳۷ آب‌انبار فعال است که آبگیری شده و توسط شهروندان استفاده می‌شود و برخی از آنها مثل آب‌انبارهای حکیم هارون و حاج سیدحسین صباغ چهار بادگیر دارند.

معاون حوزه میراث فرهنگی، اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشان گفت: کمیته سقایت با هدف وظیفه حفظ، احیا و بهسازی آب ‌انبارهای‌تاریخی کاشان در سال ١٣٧٣ تشکیل شد که اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، فرمانداری، شهرداری، شرکت آب و فاضلاب، دانشگاه علوم پزشکی، دادگستری و اداره‌ اوقاف و امور خیریه عضو این کمیته هستند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha