• پنجشنبه / ۳۰ تیر ۱۴۰۱ / ۰۷:۳۳
  • دسته‌بندی: مازندران
  • کد خبر: 1401043020408
  • خبرنگار : 50199

در گفت‌وگو با رئیس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات شورای نگهبان استان بررسی شد

وظایف دفاتر استانی و شهرستانی شورای نگهبان در مازندران

وظایف دفاتر استانی و شهرستانی شورای نگهبان در مازندران

ایسنا/مازندران رئیس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات شورای نگهبان استان مازدنران در قائمشهر با تشریح ماموریت ها و کارکرد این نهاد انقلابی، به بیان وظایف دفاتر استانی و شهرستانی شورای نگهبان و به پرسش هایی درباره نظارت ها و تخلفات در حین انتخابات پاسخ داد.

عباس متدین با اشاره به پیشینه تشکیل این نهاد اظهار کرد: اصل وجود مجموعه ای با ماموریت شورای نگهبان در همه نظام های سیاسی دنیا با اسامی مختلف چون دادگاه قانون اساسی و غیره وجود دارد. ساختار اصلی نهاد شورای محترم نگهبان متشکل از ۶ فقیه و ۶ حقوقدان است که فقها توسط رهبری و حقوقدانان توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی تعیین می شوند.

متدین با بیان اینکه که اولین بار حضرت امام خمینی(ره) در روز اول اسفندماه ۱۳۵۸ شش عضو فقیه این شورا را منصوب کرد افزود: سپس نمایندگان اولین دوره مجلس شورای اسلامی در نخستین جلسات خود در روزهای پایانی تیرماه ۱۳۵۹، اعضای حقوقدان شورا را تعیین و شورای نگهبان رسما در تاریخ ۲۶ تیرماه ۱۳۵۹ تاسیس شد.

وی شرح وظایف و ماموریت‌های شورای نگهبان اظهار کرد: قانون اساسی سه وظیفه مهم را بر عهده شورای نگهبان قرار داد؛ نخست پاسداری از شریعت اسلام و قانون اساسی در حوزه تقنین (اصل ۹۱) که همه مصوبات مجلس شورای اسلامی برای بررسی عدم مغایرت با قانون اساسی و احکام اسلام به شورای نگهبان ارجاع می شود، دوم تفسیر اصول قانون اساسی که انحصاراً بر عهده شورای نگهبان است (اصل ۹۸) و سوم نظارت بر برگزاری انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مراجعه به آرای عمومی (اصل ۹۹)، سه وظیفه این نهاد است.

متدین با تاکید بر اینکه اهمیت شورای نگهبان از سوی حضرت امام(ره) سفارش شده اظهار کرد: امام راحل رحمه الله علیه در مواقف مختلف از این نهاد حمایت فرمودند و مقام معظم رهبری نیز در هر فرصت یا مناسبتی که اقتضا کرد، از شورای نگهبان به عنوان مطمئن ترین دستگاه برای حراست از نظام اسلامی حمایت نمودند.

وی درباره شرح وظایف دفاتر استانی و شهرستانی شورای نگهبان، با اشاره به اینکه  ۲ کار ویژه ماموریت ماست عنوان کرد: ابتدا مطالعه و بررسی صلاحیت نامزدهای مجالس شورای اسلامی و خبرگان رهبری که البته اعلام نظر نهایی احراز صلاحیت یا عدم آن به عهده فقها و حقوقدانان محترم شورای نگهبان است؛
تشکیلات استانی و شهرستانی دفاتر نظارت در طول سال فعال بوده، وظیفه جمع آوری اطلاعات میدانی داوطلبان احتمالی و نمایندگان فعلی مجالس شورای اسلامی و خبرگان رهبری و نیز اعتبارسنجی اخبار واصله را به عهده دارند.

رئیس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات شورای نگهبان شهرستان قائمشهر با بیان اینکه فعالیت منسجم و مداوم این امکان را فراهم می کند تا در فرصت کوتاه، از زمان ثبت نام کاندیداها تا احراز صلاحیت، نظر صائب با ادله کافی به مقامات عالی شورا ارسال گردد گفت: همچنین شبکه ناظران امین در کنار قوه مجریه و فرمانداری ها و بخشداری های شهرستان ها بحث نظارت بر حسن اجرای انتخابات و صیانت از آرای مردم را به عهده دارند.

متدین با اشاره به فعالیت فرهنگی دفاتر نظارت شورای نگهبان گفت: مجموعه ای از نیروهای مستعد و علاقمند خواهر و برادر به شکل جهادی و بسیجی در دفاتر ایفای نقش می کنند. این مجموعه در حوزه انتخابیه قائمشهر، جویبار، سیمرغ، سوادکوه شمالی و سوادکوه بالغ بر ۳۰۰۰ نفر و در شهرستان قائمشهر به عنوان مرکز حوزه انتخابیه بالغ بر 1000 نفر را شامل می شود. برنامه های فرهنگی دفاتر در قالب «ناظر نهاد» شامل برنامه های متنوع فرهنگی، عقیدتی، بصیرتی، آموزشی و اردوهای جهادی است. 

وی در مورد انتخاب ناظران امین جهت همکاری با شبکه نظارت گفت: ناظرین شورای نگهبان در واقع علاقمندانی هستند که پس از اعلام آمادگی و ثبت نام و بررسی صلاحیت از آنها دعوت به عمل می آید. این ناظرین با گذراندن دوره های آموزشی مخصوصا در ایام انتخابات، نظارت دقیق بر انتخابات و صیانت از آرای مردم را بر عهده می گیرند و تا آخرین ساعت انتخابات و تحویل صندوق های رای به مراجع تعیین شده، همراه و همگام عوامل اجرایی ایفای نقش می کنند.

رئیس دفتر نظارت و بازرسی انتخابات شورای نگهبان استان مازندران در پاسخ به اینکه آیا دخالت در امر نظارت صورت می گیرد یا خیر گفت: نظارت بر انتخابات شوراهای شهر و روستا به عهده نمایندگان مجلس شورای اسلامی است که ساز و کار خاص خودش را دارد و نمایندگان در قالب هیئت های نظارت ایفای نقش می کنند و هیچکس هم متعرض آن نمی‌شود و همه مجموعه ها کمک می‌کنند تا آن ها نظارت مخدوشی نداشته باشند اما درباره دخالت نمایندگان مجلس در احراز صلاحیت‌ و یا هر بخش انتخابات مجلس باید گفت، قانون هیچ مَدخلیتی برای آن قائل نشده است.

متدین در پاسخ به این پرسش که با توجه به پایش رفتار نمایندگان در مجلس و هنگامه انتخابات، آیا مورد تخلفی اخیرا وجود داشته و آیا نماینده ای بوده که شناخته شده باشد و اگر تخلفی صورت بگیرد، چه برخوردی می‌شود اظهار کرد: بررسی رفتار نمایندگان در مجلس شورای اسلامی انجام می شود و تشخیص سوء رفتار و هرگونه برخوردی در صلاحیت آن نهاد است لکن این رفتار در احراز صلاحیت یا رد صلاحیت دوره بعدی موثر است.

وی تاکید کرد: در تائید و احراز صلاحیت و یا عدم آن باید حجت شرعی و مستند قانونی و متقن وجود داشته باشد و دلایل رد صلاحیت به شکل خصوصی به همه نامزدها اعلام می شود.

متدین در مورد انتخاب مسئولین دفاتر گفت: برای تعیین مسئولین دفاتر افراد با سه برابر ظرفیت پس از تایید صلاحیت توسط دفاتر استانی جهت مصاحبه و طی تشریفات اداری به مرکز معرفی و برای یکی از آنان حکم مسئولیت صادر می شود.

وی در پاسخ به دخالت نمایندگان در انتصابات اظهار کرد: یکی از اصول مترقی قانون اساسی اصل تفکیک قوا است. ما به قانون ملتزمیم و میگوییم که قوای سه گانه کشور مستقل از یکدیگر تعریف شده اند. بر اساس قانون اصل تفکیک قوا بسیار مهم است و هر کسی در حوزه قانون و وظیفه ی خودش باید انجام وظیفه کند، ما این بحث را پیگیر هستیم و از نمایندگان محترم مطالبه داریم.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: البته دولتی‌ها و قوه مجریه همانطور که حضرت آقا فرمودند در انتصابات بهتر است از نمایندگان مشورت بگیرند و می گیرند، اما اگر دخالت است این وظیفه نمایندگی را نخست در نظارت مخدوش میکند و ثانیا مخل اصل تفکیک قوا می شود. یعنی دخالت یک قوه در قوه دیگر و ثالثا با مصرحات فرمایشات مقام معظم رهبری در تعارض است چراکه فرمودند شما دخالت نکنید، به نفع شماست و در دیدار آخر با رهبری بر این موضوع تاکید شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha