• شنبه / ۵ شهریور ۱۴۰۱ / ۱۲:۴۶
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 1401060503556
  • خبرنگار : 50300

تربیت متخصص یک طرف؛ باید پزشکان فعلی را نگه داریم!

تربیت متخصص یک طرف؛ باید پزشکان فعلی را نگه داریم!

ایسنا/خوزستان اظهارات اخیر مسئولان نظام پزشکی مبنی بر نیاز به واردات پزشک در چند سال آینده و کاهش شدید تعداد ورودی رشته‌های تخصصی پزشکی از جمله جراحی، طب اورژانس، اطفال، بیهوشی و ... موجی از انتقادات و نظرات را در خصوص نظام آموزشی پزشکی و وضعیت درآمد دستیاران پزشکی در پی داشت.

کشیک‌های سنگین و استرس بالا، کاهش درآمدزایی در دوره تحصیل، سخت‌گیری‌های آموزشی و... بخش کوچکی از چالش‌های دوره رزیدنتی است که سال‌ها است گریبان جامعه پزشکی را گرفته و امروز تا جایی پیش رفته که شاهد مهاجرت بسیاری از پزشکان جوان پس از پایان دوره پزشکی عمومی به کشورهای دیگر به ویژه حاشیه خلیچ فارس هستیم.

راه‌حل‌های کوتاه مدتی برای حل این مشکل از جمله افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی در دوره عمومی مطرح شده است اما به گفته بسیاری از فعالان حوزه آموزش پزشکی نه تنها جلوی مهاجرت پزشکان را نخواهد گرفت، بلکه کشور را به دانشگاهی بزرگ و مبدائی برای تربیت پزشکان جوان و صادر کردن آن‌ها به کشورهای دیگر تبدیل می‌کند.

دکتر سیدمحمد محمدی رئیس دانشگاه علوم پزشکی آبادان در این خصوص در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: در نظام آموزشی پزشکی پذیرش کافی داریم اما شرایط کاری که برای پزشکان در نظر گرفته شده، کافی و مناسب نیست.

وی افزود: وقتی یک پزشک فارغ‌التحصیل می‌شود و وضعیت خود را با پزشکان کشورهای دیگر مقایسه می‌کند، ممکن است انتظاراتش برآورده نشوند. یک پزشک پس از فارغ‌التحصیلی باید دوره طرح را بگذراند که عموما در شهرستان‌ها است و کارانه‌ای نیز دریافت می‌کند؛ به عنوان مثال اگر در یک ماه صد میلیون تومان کار کرده باشد، این رقم پلکانی پرداخت می‌شود و مالیات ۳۵ درصدی نیز بر آن اعمال می‌شود و از صد میلیون تومان تنها ۳۰ میلیون تومان و آن هم با تاخیر هفت هشت ماهه پرداخت می‌شود.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی آبادان گفت: قاعدتا این شرایط، انگیزه برای کار کردن را کاهش می‌دهد. بحث دیگر نیز این است که هجمه به سمت مشاغل پزشکی بسیار زیاد است و شکایات زیاد شده و ارجی که قبلا پزشکان داشتند تحت تاثیر فضای مجازی قرار گرفته است. شاید تعداد پزشکان با درآمد بالا در کل کشور زیاد نباشد اما حرفه پزشکی، به عنوان حرفه‌ای درآمدزا معرفی می‌شود و این باعث افزایش هجمه نسبت به پزشکان می‌شود.

وی با اشاره به طولانی بودن دوره تحصیل پزشکان، تاکید کرد: طول دوره تحصیل در پزشکی عمومی هفت سال است، طرح دو سال و سربازی نیز دو سال و چهار سال نیز مدت دوره تخصص است. در طول این سال‌ها، دانشجو درآمد کافی ندارد و به خاطر شرایط مالی نمی‌تواند خانواده تشکیل دهد. این مشکلات از شروع پذیرش در رشته پزشکی تا بعد از فارغ‌التحصیلی ادامه‌دار هستند که این مسائل نیاز به بررسی کارشناسی و دقیق دارند.

محمدی بیان کرد: خیلی از دانشجویان پزشکی تمایل به مهاجرت دارند و در این وضعیت باید با بهبود شرایط، آن‌ها را به ماندن تشویق کنیم تا در آینده شرایط مناسبی فراهم شود.

وی با اشاره به کاهش متقاضی در دوره تخصصی پزشکی گفت: برای پذیرش آزمون‌های تخصصی در رشته‌هایی مثل جراحی، اطفال، بیهوشی و طب اورژانس یا متقاضی نداریم یا بسیار کم هستند که این روند به علت استرس بالا، درآمد ناکافی و... است؛ البته در این مساله نیاز به انجام کار کارشناسی است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی آبادان با تاکید بر اینکه باید کار کارشناسی‌شده انجام شود، ادامه داد: علاوه بر اینکه به درست یا به غلط، ظرفیت پزشکی در حال افزایش است؛ باید سعی کنیم پزشکانی که هستند را نگه داریم. تنها افزایش ظرفیت کافی نیست و اگر به این روال پیش برویم و تنها ظرفیت افزایش پیدا کند، مهاجرت بیشتر می‌شود.

وی با تاکید بر اهمیت علت‌یابی مساله مهاجرت پزشکان، گفت: باید علت‌یابی کنیم و دانشجو ترغیب شود تا بتوانیم پزشکان را نگه داریم.

محمدی ادامه داد: اگر متقاضیان کمتر شوند و پزشک متخصص تربیت نشود قاعدتا با مشکل مواجه خواهیم شد. در خیلی از رشته‌ها از جمله طب اورژانس، بیهوشی. جراحی عمومی متقاضی بسیار کم شده است و یا انصراف می‌دهند.

وی افزود: باید پزشکان را ترغیب به تحصیل و ماندن در کشور کرد تا به کشورهای دیگر نروند. این را فراموش نکنیم که حمایت از پزشکی، حمایت از افراد و جامعه است و روی آینده کشور موثر است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی آبادان در پایان گفت: شرایط رزیدنتی شرایط سختی است و نیاز است تغییراتی در آن اعمال و از ابتدای تحصیل پزشکی تا فارغ‌التحصیلی حتما باید بازنگری شود. پزشک یک انسان است و باید در تعداد کشیک‌های آن‌ها نیز بازنگری شود. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha