• جمعه / ۱۸ شهریور ۱۴۰۱ / ۱۴:۵۵
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1401061813901
  • خبرنگار : 50038

جشن ملی شیره‌پزی ملایر؛ میراث ناملموسی از دل تاریخ

جشن ملی شیره‌پزی ملایر؛ میراث ناملموسی از دل تاریخ

ایسنا/همدان اواخر شهریورماه که می رسد عطر فصل پاییز می پیچد در باغستان های شهر جهانی انگور و ‏درختان تاک با خوشه های آویزانش... و حبه های شیرین انگورهایی که در تلألوی نور آفتاب ‏خودنمایی می کنند و کمی آن طرف تر در روستای هدف گردشگری مانیزان از توابع ملایر، ‏رسم و آئینی سنتی خودنمایی می کند که قدمتی دیرینه دارد.‏

در فصل برگ ریز و هزار رنگ پاییز و فصل برداشت انگور، حال و هوای روستاهای ملایر حال و هوای دیگری است؛ اهالی به دنبال تهیه ‏انگور مناسب برای پخت شیره هستند.

‏جنب ‌و جوش و تکاپو در همه ‏روستاهای ملایر دیده می‌شود اما آیین شیره‌پزی به عنوان میراث ناملموس ملایری ها در "مانیزان" رنگ و عطر خاصی دارد؛ شهد شیرین شیره انگور، شربت شیره، باسلق و عطر پر از زندگی کلوچه‌ها و نان‌های محلی در کنار درب خانه‌های ‏روستائیان نویده‌دهنده شور، پویایی، سرزندگی در میان مردمان این روستاست، در واقع "مانیزان" پایتخت شیره ‏انگور ایران به شمار می رود.

جشن ملی شیره‌پزی ملایر؛ میراث ناملموسی از دل تاریخ

جشن ملی شیره پزی ملایر؛ رویدادی شناخته شده

رئیس میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری ملایر گفت: یکی از راهکارهای معرفی ظرفیت های مختلف یک منطقه تعریف رویداد است بنابراین ابتکاری در سال های گذشته با عنوان "جشنواره شیره پزی ملایر" در روستای هدف گردشگری مانیزان به عمل آمده و فارغ از سال های کرونا تا به حال ۱۱ دوره این جشنواره برگزار شده و در سامانه رویدادهای کشور به عنوان یک جشن ملی شناخته شده و بسیار معروف است.

ابراهیم جلیلی در گفت و گو با ایسنا، افزود: رویدادها علاوه بر معرفی ظرفیت ها، عامل جذب گردشگر و توسعه زیرساخت های گردشگری و تثبیت برندهای مختلف نیز هستند، چنانکه در ملایر جشنواره شیره پزی باعث ایجاد زیرساخت سایت گردشگری روستای مانیزان و ساخت سرویس بهداشتی همچنین رونق مجدد روستا و یکی از عوامل اصلی ثبت جهانی نظام تولید انگور ملایر با محوریت دره جوزان به شمار می رود.

جشن ملی شیره‌پزی ملایر؛ میراث ناملموسی از دل تاریخ

وی ادامه داد: این جشنواره به فراخور زمان برداشت انگور و پخت شیره در هفته گردشگری که از پنجم مهر تا ۱۲ مهر ماه برگزار می شود که در سال جاری با همفکری معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی و دستگاه های دیگر برای برگزاری رویدادهای مختلف مقرر شد تقویم جشنواره مهر ماهی ملایر و استان مشخص و به صورت متمرکز تبلیغ شود.

رئیس اداره میراث فرهنگی ملایر اظهارکرد: در این راستا در جلسه ای با حضور همه اعضای دخیل و مرتبط در محل فرمانداری برگزار و مقرر شد جشنواره خوشه برتر و برداشت انگور در هفتم مهر ماه در محل روستای جوزان، جشنواره شیره پزی با ویژه برنامه ای خاص هشتم مهرماه تا ۱۰ مهر ماه در روستای هدف گردشگری مانیزان، جشنواره بادام و گردو و محصولات باغی و غذاهای محلی در روستای علی آباد دمق در ۱۵ مهرماه و جشنواره شوریجات و ترشیجات در ۱۴ مهرماه در سامن برگزار شود.

جلیلی خاطرنشان کرد: از ویژگی های امسال "جشنواره شیره پزی" تمرکز زدایی در خارج از روستا با برگزاری کارگاه های شیره پزی و غرفه سوغات و محصولات باغی در روستاهای مسیر مانند ازناوله و جوزان و در داخل روستا با ایجاد پراکندگی غرفه ها در سطح روستا و منازل و برپایی کارگاه های متعدد در منازل است.

جشن ملی شیره‌پزی ملایر؛ میراث ناملموسی از دل تاریخ

این مقام مسئول با بیان اینکه جشنواره شیره پزی، مهارت پخت باسلق، شیره و... در فهرست آثار میراث ناملموس به ثبت رسیده است، گفت: امسال دوازدهمین جشنواره شیره پزی به مدت سه روز در هفته گردشگری با کمک همه دستگاه های مرتبط از جمله فرمانداری، بخشداری، دهیاری ها و شورای اسلامی، راهداری، نیروی انتظامی، هلال احمر و.... برگزار می شود.

رئیس میراث فرهنگی ملایر افزود: با برگزاری سایر جشنواره ها اعم از مبل منبت، آلبالو، خوشه برتر، گردو بادام، شوریجات و ترشیجات و... می توان ملایر را "شهر جشنواره ها" نام نهاد و امیدواریم این جشنواره ها در معرفی ظرفیت های شهرستان و رونق اقتصادی روستاییان و شهرستان موثر واقع بشود.

جلیلی با اشاره به اینکه امسال در "جشنواره شیره پزی" برنامه های مختلفی چون برپایی بازارچه های ایجادی و کارگاه های خانگی، برنامه های فرهنگی،  مسابقه شیره برتر و سفره خانه سنتی اجرا می شود، گفت: معرفی ظرفیت ها، توسعه گردشگری تجربه گرا، فرهنگ سازی استفاده مردم از فرصت ها و توسعه باغ گردشگری کشاورزی، از جمله اهداف ما به شمار می رود.

جشن ملی شیره‌پزی ملایر؛ میراث ناملموسی از دل تاریخ

شهر جهانی انگور؛ میزبان جشنواره های گردشگری

معاون امور اقتصادی فرماندار ملایر نیز گفت: جشنواره  برداشت انگور و خوشه برتر هفتم مهر ماه در روستای جوزان، جشنواره شیره پزی هشتم مهر ماه در روستای مانیزان، جشنواره شوریحات ۱۴ مهرماه در شهر سامن و جشنواره گردو و بادام ۱۵ مهرماه  در روستای علی آباد برگزار می‌شود.

به گزارش ایسنا؛ داریوش صفاری در دومین جلسه هماهنگی برگزاری جشنواره شیره پزی مانیزان و رویدادهای گردشگری ملایر، افزود: برگزاری جشنواره ها فواید بسیاری برای شهرستان دارد. این رویدادهای گردشگری نیاز به برنامه ریزی دقیق و هماهنگی و همکاری تمامی دستگاه های خدمات رسان دارد، چرا که برگزاری رویدادها به طور متوالی باعث ماندگاری گردشگر در شهر جهانی انگور می‌شود.

جشن ملی شیره‌پزی ملایر؛ میراث ناملموسی از دل تاریخ

صفاری درباره زمان بندی رویداد های جشنواره شیره پزی،خوشه برتر، جشن برداشت انگور ،جشنواره شوریجات سامن، جشنواره گردو و بادام علی آباد توضیحاتی ارائه داد و متولیان برگزاری این رویدادها را مشخص کرد.

معاون امور اقتصادی فرماندار ملایر اظهار کرد: مقرر شده است تقویم گردشگری شهرستان تهیه و کلیپ استانی جشنواره ها تهیه و تبلیغات در اسرع وقت آغاز شود.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی همدان نیز با تشکر از تلاش های صورت گرفته  در سال های گذشته، بیان کرد: ملایر در بسیاری از حوزه ها توانمند بوده و جشنواره شیره پزی ملایر دارای شناسنامه و اصالت است‌.

علی خاکسار با اشاره به اینکه پیشنهاد می شود جشنواره شیره پزی طی سه روز برگزار شود، گفت: مهم ترین مزیت این رویداد، رونق چرخه اقتصادی محلی است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha