• پنجشنبه / ۲۱ مهر ۱۴۰۱ / ۱۳:۱۸
  • دسته‌بندی: خوزستان
  • کد خبر: 1401072111110
  • خبرنگار : 50225

سل؛ از انتقال در غیاب بیمار تا تبدیل به سل مقاوم

سل؛ از انتقال در غیاب بیمار تا تبدیل به سل مقاوم

ایسنا/خوزستان کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های مرکز بهداشت خوزستان با اشاره به علائم ابتلا به سل ریوی، گفت: شایع‌ترین علامت ابتلا به بیماری سل ریوی سرفه پایدار به مدت دو هفته یا بیشتر است که معمـولاً همـراه خلـط و گاهی خلط خونی است.

دکتر فاطمه همت‌نیا در گفت‌وگو با ایسنا، در آستانه روز ملی مبارزه با سل، با بیان اینکه تخمین زده می‌شود یک چهارم جمعیت دنیا آلوده به میکروب سل باشند، اظهار کرد: در فاز نخست بیماری، پاسخ سیستم ایمنی به میکروب سل قابل اثبات است و هیچ شواهدی حاکی از بیماری فعال سل در فرد وجود ندارد.

وی افزود: میکروب سل مانند سـرماخوردگی با ورود ذرات ریز آلوده موجود در هوا که حاوی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس هستند، به افراد منتقـل مـی‌شـود؛ با توجه به اینکه این ذرات میکروبی بسیار کوچک هستند، در صورت وجود این ذرات به صورت طولانی مدت در هوای موجود در فضای بسته، می‌توانند به طور معلق در هوا باقی بمانند.

سل چگونه در غیاب مبتلا هم منتقل می‌شود؟

کارشناس  گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های مرکز بهداشت خوزستان بیان کرد: میکروب سل در خلط کاملا خشک می‌شود. میکروب موجود در گرد و غبار معلق نیز پـس از هشت تـا ۱۰ روز از بین می‌رود؛ این میکروب در خاک سرد و سایه‌دار حداقل شش ماه زنده می‌ماند و در خلـط در حـال پوسـیدن و تجزیه، هفته‌ها و ماه‌ها مقاومت دارد بنابراین هوای اتاق آلوده شده به میکروب سل، می‌تواند حتـی در زمـان غیـاب بیمار موجب انتقال بیماری شود.

همت‌نیا عنوان کرد: اگر فرد سالم در هوای آلوده به این ذرات میکروبی تنفس کند، میکروب سـل وارد ریـه‌اش می‌شود و ایـن میکروب در مدت ۴۸ ساعت خود را به نقاط مختلف بدن مـی‌رسـاند.

وی ادامه داد: انتقال میکروب سل از بیمار به اطرافیان به سه عامل واگیردار بودن بیماری سـل، محیطی کـه تمـاس در آن اتفاق می‌افتد و مدت زمان تماس بستگی دارد. بهترین راه برای توقف انتقال بیماری، دوری بیمار از اطرافیان و شروع درمان دارویی است.

چه افرادی در معرض خطر ابتلا به سل هستند؟

کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های مرکز بهداشت خوزستان گفت: اگر چه همه افراد بشر مستعد ابتلا به سل هستند اما کودکان کم سن، افراد سالمند، افراد مبتلا به دیابـت، افراد دارای سوء تغذیه، مبتلایان به سرطان‌ها، افراد دچار نارسایی مزمن کلیه و ایدز و همچنین افرادی که داروهای ضعیف کننده سیسـتم دفاعی بدن مانند کورتون و داروهای ضد سرطان استفاده می‌کنند بیش از سایر افراد در معرض خطر ابتلا بـه سل هستند.

از علائم ابتلا به سل تا چگونگی درمان

وی با اشاره به علائم  ابتلا به سل ریوی بیان کرد: شایع‌ترین علامت ابتلا به بیماری سل ریوی سرفه پایدار به مدت دو هفته یا بیشتر است که معمـولاً همـراه خلـط  و گاهی خلط خونی است و ممکن است علائمی از جمله تنگی نفس و درد قفسه سینه نیز رخ بدهد.

همت‌نیا ادامه داد: علائم عمومی و مشترک بیماری سل تب، کاهش اشتها، کاهش وزن، بی حالی، تعریق شبانه، خسـتگی زودرس و ضعف عمومی است.

کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های مرکز بهداشت خوزستان در خصوص چگونگی تشخیص بیماری سل بیان کرد: تشخیص بیماری سل ریوی در قدم اول در افراد مشکوی دو نوبت آزمایش خلط است.  

وی افزود: خوشبختانه امروزه با داروهای موجود امکان بهبودی کامل بیمار وجود دارد. اکثر داروهای ضد سـل، خـوراکی هستند و نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارند. طول مدت درمان نیز حداقل شش ماه و مصرف مـنظم و کامـل دارو، شـرط اصـلی موفقیت درمان سل است.

همت‌نیا گفت: بیمار مبتلا به سل داروهای روزانه خود را با نظارت مستقیم و مشاهده کارمند بهداشتی و یا فرد آموزش دیده مصرف می‌کند؛ به این روش "درمان کوتاه مدت با نظارت مسـتقیم روزانه" و یـا بـه اختصـار داتـس (DOTS)  می‌گویند  بنابراین به این ترتیب از قطع خود سرانه دارو و مقاوم شدن میکروب‌های سل نسبت به داروهای موجود جلوگیری می‌شود.

وی عنوان کرد: اگر داروهای ضدسل به صورت منظم استفاده نشود، بیماری به سل مقاوم به درمان تبدیل می‌شود؛ سـل مقـاوم بـه درمان بیماری کشنده‌ای است که درمان آن بسیار سخت و پر هزینه است.

همت‌نیا افزود: تشخیص و درمان بیماری سل در کلیه مراکز خدمات جامع سلامت و خانه‌های بهداشت رایگان است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha