• یکشنبه / ۸ آبان ۱۴۰۱ / ۰۹:۳۴
  • دسته‌بندی: کرمانشاه
  • کد خبر: 1401080804932
  • خبرنگار : 50180

یک استاد دانشگاه:

در جامعه امروزی ارتقای سواد رسانه‌ای اهمیت زیادی پیدا کرده است

در جامعه امروزی ارتقای سواد رسانه‌ای اهمیت زیادی پیدا کرده است

ایسنا/کرمانشاه در فضایی زندگی می‌کنیم که در احاطه کامل رسانه، شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها هستیم. هرچقدر فناوری‌های نوین رشد کرده‌اند امکان ساخت خبر جعلی و نشر و توزیع گسترده آن بیشتر شده و تردیدی نیست که اخبار جعلی بر افکار عمومی تأثیر منفی می‌گذارند و باید برای مقابله با آن‌ چاره‌ای اندیشید.

دکتر محمود مرادی عضو هیئت علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه رازی کرمانشاه در گفت وگو با ایسنا، با بیان اینکه امروزه سواد اطلاعاتی از نان شب واجب‌تر است، گفت: منظور از سواد اطلاعاتی این است که هر فردی در هر جایگاهی که قرار دارد، بتواند محتواها را شناخته و سپس مورد ارزیابی قرار دهد.

مرادی با تاکید بر اینکه رسانه در دنیای امروز یک بخش مهم از سواد اطلاعاتی است و همه باید خود را مجهز به سواد رسانه‌ای کنیم، تصریح کرد: در زمینه سنجش، ارزیابی و اعتبارسنجی محتواها مشکلات زیادی در جامعه داریم که این موضوع افراد را در زمینه شناخت محتواها و اخبار درست از نادرست با چالش مواجه می کند.

عضو هیئت علمی گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه رازی کرمانشاه با بیان اینکه زمانی که یک خبر منتشر می‌شود خیلی از افراد نمی توانند تشخیص بدهند که آن خبر درست است یا نه و شاید هم شایعه، تاکید کرد: باید به جامعه آموزش بدهیم که اخبار جعلی و نادرست را از اخبار درست تشخیص داده و اگر خبری دریافت کردند فورا در مورد آن خبر تصمیم گیری نکرده و تا اطمینان از صحیح بودنش، آن را برای دیگری ارسال نکنند.

وی در ادامه با بیان اینکه متاسفانه جامعه به خصوص در شرایط کنونی در معرض اخبار جعلی و شایعات مختلف است، گفت: امروز با مجموعه ای از رسانه ها شامل خبرگزاری‌ها، صدا و سیما، رسانه های اجتماعی، اینترنت، ماهواره و ... مواجهیم که مدام مجموعه ای از اخبار را منتشر می کنند، لذا سردرگمی افراد در مواجهه با اخبار متفاوت و گاها متناقض این رسانه‌ها دور از انتظار نیست.

مرادی با بیان اینکه ما روزانه در معرض اخبار جعلی زیادی قرار می گیریم، گفت: اگر توان تشخیص اخبار جعلی و شایعات از اخبار درست را نداشته باشیم در مواجه با اخبار جعلی و شایعات و اخبار درست سردرگم خواهیم شد، لذا امروزه ارتقای سواد رسانه‌ای اهمیت زیادی پیدا کرده است.

وی در ادامه با بیان اینکه آموزش سواد رسانه‌ای به جامعه لازم است، تاکید کرد: هر چقدر می‌توانیم باید از وسایل ارتباط‌ جمعی برای ارتقاء سطح سواد رسانه‌ای مخاطبان استفاده کنیم و مردم را بیش‌ از پیش ترغیب کنیم که در مبارزه با اخبار جعلی همراه باشند.

مرادی با بیان اینکه باید دانشگاه‌ها، ‌آموزش و پرورش، ارشاد و حتی رسانه‌ها در راستای بالا بردن سواد رسانه‌ای مردم برنامه داشته باشند، افزود: رسانه ها و در صدر آنها صدا و سیما می توانند با اختصاص برنامه‌هایی در جهت ارتقای سواد رسانه ای جامعه تلاش کنند.

مرادی  در ادامه هشت معیار را برای شناسایی اخبار جعلی از اخبار صحیح برشمرد و گفت: منبع خبر، خواندن متن خبر، تشخیص نویسنده خبر، بررسی منابع پشتیبان، بررسی تاریخ و زمان انتشار خبر، بررسی طنز یا جدی بودن خبر، رجوع به باورها و تعصبات شخصی و پرسش از متخصصان در شناسایی اخبار جعلی از اخبار درست نقش مهمی دارند.

وی تاکید کرد: اولین گام در مواجهه با یک خبر برای تشخیص درست بودن و یا جعلی بودن آن خبر این است که منبع خبر را بررسی کنیم، هرچند متاسفانه خیلی ها این کار را انجام نمی‌دهند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha