• دوشنبه / ۳۰ آبان ۱۴۰۱ / ۱۴:۰۲
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 1401083020980
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان:

کمبود دارو را انکار نمی‌کنیم

کمبود دارو را انکار نمی‌کنیم

ایسنا/اصفهان معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: کمبود دارو را انکار نمی‌کنیم، اما دلایل مختلفی برای کمبود دارویی و آنتی‌بیوتیک‌ها وجود دارد.

محمود اعتباری امروز (دوشنبه، ۳۰ آبان‌ماه) در نشستی با خبرنگاران به مناسبت هفته آگاه‌سازی داروهای آنتی‌بیوتیک، اظهار کرد: تجویز و مصرف منطقی در دارو درمانی بسیار مهم است، هزینه زیادی باید تقبل شود تا داروهای ضد میکروبی را تهیه کنیم، درحالی‌که برخی داروسازان این داروها را به‌صورت آزاد و بی‌شمار به مردم می‌دهند.

وی گفت: برخی از بیماران داروهای خود را مصرف نمی‌کنند و برای دفعه بعد کنار می‌گذارند و یا از مشورت افرادی به‌غیراز پزشک و داروساز استفاده می‌کنند که این موارد آسیب‌هایی به سیستم درمانی تحمیل می‌کند.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم ‌پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها بر بیماری‌های ویروسی تأثیری ندارد، توضیح داد: با عفونت‌هایی روبه‌رو هستیم که توسط باکتری‌ها و ویروس‌ها ایجاد می‌شوند، آموکسی‌سیلین داروی پر مصرفی است که روی ویروس‌ها اثر ندارند، اما روی باکتری‌ها مفید است، درحالی‌که برخی آن‌ را برای درمان بیماری‌های ویروسی استفاده می‌کنند.

وی مصرف خودسرانه دارو را خطرآفرین دانست و گفت: با درمان‌های خودسرانه یا تجویز بیش‌ازاندازه، عوارض دارویی ایجاد کرده‌ایم که گاهی جبران‌ناپذیرند، ضمن اینکه تداخل مصرف برخی از داروها با یکدیگر یا مصرف برخی از داروها در سنین نامناسب خطرآفرین است.

اعتباری با اشاره به اینکه داروهایی که پزشکان تجویز می‌کنند، اغلب داروهایی نسخه‌ای هستند، افزود: صد در صد آنتی‌بیوتیک‌ها تحت پوشش بیمه قرار دارند. قیمت‌ها باید به‌گونه‌ای باشند که تهیه داروها با نسخه ارزان‌تر از بدون نسخه باشد. با اجرای طرح دارویار، افزایش قیمت برخی از داروها تحت پوشش قرار گرفت تا آن‌ها کاملاً تحت پوشش بیمه‌ای قرار بگیرند.  

وی درباره دلیل کمبود دارو نیز گفت: دلایل مختلفی برای کمبود دارویی و آنتی‌بیوتیک‌ها وجود دارد، اما گفتی نیست. در دو سال گذشته با توجه به شیوع کرونا و رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی، شیوع آنفلوانزا و عفونت‌های ثانویه کاهش پیدا کرد. به همین علت سال گذشته خرید آنتی‌بیوتیک‌ها درخواستی نداشتند، در همین راستا کارخانه فارابی که به‌تنهایی در خصوص تولید آنتی‌بیوتیک اطفال ۵۰ درصد کشور را پوشش می‌داد در سال گذشته بخش‌های آنتی‌بیوتیک را تعطیل کرد.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، با اعلام اینکه امسال در تمام دنیا ازجمله ایران، حدود ۶ هفته زودتر آنفلوانزا شیوع پیدا کرد و سیستم درمانی با شوک روبه‌رو شد، خاطرنشان کرد: به همین دلایل کمبود آنتی‌بیوتیک ایجاد شد. در همین راستا معاونت غذا و دارو برای حل مشکلات ورود کرد. درصد مالیات ارزش افزوده بر مواد اولیه وارداتی سال گذشته ۹ درصد بود که اکنون به یک درصد رسیده، تولیدات افزایش پیدا کرد، تسهیلات اقتصادی برای تولیدکنندگان تعلق گرفت و بخشی از کمبود دارو از طریق واردات تأمین شد و الان وضعیت مطلوب است. اگرچه این شرایط به مفهوم ذخیره‌سازی نیست و هیچ درخواستی در داروخانه‌ها به دلیل نداشتن آنتی‌بیوتیک رد نمی‌شود.

وی در پاسخ به سؤال ایسنا در مورد کمبود داروی بیماران خاص و فروش غیرقانونی دارو، گفت: فروش سایر داروها در کنار داروی مورد نیاز بیمار که به‌اصطلاح سبد فروشی گفته می‌شود غیرقانونی است و به داروخانه‌ها تذکر داده شده است. کمبود دارو را انکار نمی‌کنیم، اما همه پارامترهای دارو، تهیه و تولید در اختیار وزارت بهداشت نیست.

اعتباری ادامه داد: تأمین داروهای بیماران خاص در  برنامه غذا و دارو قرار دارد، اما برخی بیماری‌ها مثل دیابت فراگیر است، اگرچه برای بیماران دیابتی نیز قلم انسولین وجود دارد و اگر کمبود یا تغییر قیمتی ایجاد شده مربوط به برند خاص است. دارویی مثل انسولین بدون نسخه داده نمی‌شود و فرد نمی‌تواند بدون نسخه تهیه کند. همیشه در زمان کمبود دارو، فرآورده‌ها را به‌صورت قاچاق عرضه می‌کنند، اما این موارد باید گزارش شوند، چون همیشه عده‌ای از شرایط جامعه سو استفاده می‌کنند. البته همه داروخانه‌ها همه داروها را ندارند و گاهی داروخانه نیازی نمی‌بیند دارویی را بیاورند.

رسول سلطانی، عضو هیئت علمی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و متخصص داروسازی بالینی نیز در این نشست، درباره مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، اظهار کرد: آمار دقیقی از مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها نداریم، ‌اما طبق از بررسی‌های ثبت شده مصرف آنتی‌بیوتیک به‌صورت غیرمنطقی در کشور بالا است. در تجویز غیرمنطقی چند عامل ازجمله بیمار، پزشک و داروسازان همراه هستند.

وی با اعلام اینکه درمان بیماری‌های عفونی با آنتی‌بیوتیک‌ها بسیار پویا است، افزود: اطلاعات پزشک باید در تجویز و مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها به‌روز باشد، اما متأسفانه خیلی پزشکان این‌گونه نیستند و تجویز غیرمنطقی انجام می‌دهد. خیلی از بیماران برای درمان خودسرانه به داروخانه‌ها مراجعه می‌کنند و داروخانه‌ها دارو می‌فروشند که این کار خیانت در حق آنتی‌بیوتیک‌ها است و مصرف بی‌رویه مرگ‌ومیر  را افزایش می‌دهند، زیرا در زمان‌هایی بسیاری از بیماران به این داروها نیاز دارند اما در دسترس نیست.

به گزارش ایسنا، عضو هیئت علمی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: بسیاری از بیماری‌های شایع به‌ویژه در فصول سرد بیماری‌های ویروسی هستند و نیازی به آنتی‌بیوتیک ندارند و مصرف آن برای بیمار اصلاً مؤثر نیستند.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha