• چهارشنبه / ۲۳ آذر ۱۴۰۱ / ۰۱:۵۴
  • دسته‌بندی: لرستان
  • کد خبر: 1401092315238
  • خبرنگار : 50177

یک جامعه‌شناس:

الگوسازی در امر ازدواج و فرزندآوری ضروری است

الگوسازی در امر ازدواج و فرزندآوری ضروری است

ایسنا/لرستان یک جامعه‌شناس گفت: دولت، حکومت و ارکان حاکمیت باید زمینه را فراهم کنند و مردم را به سمت ازدواج و فرزندآوری سوق دهند و در این راستا الگوسازی شود و خود مسئولین پیشگام باشند.

فرهاد طهماسبی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در خصوص پیری جمعیت و اینکه در آینده با کمبود تامین نیروی کار در کشور مواجه خواهیم شد هیچ شکی نیست.

وی با بیان اینکه ارقام و آمارهایی که نرخ رشد و موالید در جامعه را نشان می‌دهد بیانگر این است که در این راستا روندی کاهشی داریم، افزود: در حال حاضر اکثر جمعیت کشور به صورت خانواده‌های تک‌فرزندی است و این می‌تواند مشکلات زیادی را برای جامعه و کشور ایجاد کند.

این جامعه شناس اضافه کرد: اولین مساله‌ای که خانواده‌های تک فرزندی می‌تواند برای کشور ایجاد کنkد این است که با مساله‌ای تحت عنوان مهاجرپذیری مواجه شویم و ناچار باشیم از کشورهای دیگر نیروی کار را تامین کنیم و این علاوه بر تهدید هویت ملی می‌تواند ابعاد امنیتی و سیاسی برای جامعه به دنبال داشته باشد چون کشوری نیستیم که بتوانیم هر مهاجری را بپذیریم.

با پیامدهای پیری و عدم وجود نیروی کار در آینده مواجه خواهیم بود

طهماسبی بیان کرد: با پیامدهای پیری و عدم وجود نیروی کار در آینده مواجه خواهیم بود و نیروی مهاجری هم که از خارج کشور جذب می‌شود ممکن است نتواند نیازهای ما را برطرف نکند.

وی افزود: باید این مساله مهار شود و راه آن این نیست که دولت‌ها بیایند حمایت کنند و تنها به دادن تسهیلات برای اشتغالزایی  اکتفا نکنند.

این دکتری جامعه شناسی با بیان  اینکه بنده به عنوان یک کارشناس مسئول در حوزه اجتماعی پیگیری کردم و  معتقدم از قانون مجلس در مورد جوانی جمعیت ۳۰ درصد آن اجرایی نشده است، عنوان کرد: در لرستان دستگاه‌های اجرایی که متولی این موضوع هستند به ما  جواب درست و حسابی ندادند و تنها فکر می‌کنند سیستم بانکی موظف است به مردم تسهیلات دهد در حالیکه باید دانشگاه‌ها، دانشگاه علوم پزشکی، بهزیستی، نظام وظیفه، کار و امور اجتماعی به جامعه خدمات ارائه دهند تا تغییر نگرش ایجاد شود و مهمتر از این قوانینی بوده که تصویب و حتی  نیم‌بند هم اجرایی نمی‌شوند. 

طهماسبی با بیان اینکه براساس قانون خانواده و جوانی جمعیت، افرادی که در شهرهایی با نرخ رشد دو درصد و کمتر از آن قرار دارند چنانچه سومین فرزند آنها متولد  شود اداره کل راه و شهرسازی لرستان موظف است به آنها زمین و مسکن دهد، افزود: تاکنون چنین موردی در لرستان اتفاق نیفتاده  و این قوانین هم کارساز نیستند؛ علیرغم اینکه مجلس و دولت با حسن نیت چنین قوانینی را تصویب می‌کنند اما این قوانین کارآمد نبوده به دلیل اینکه کسانی که مسئول اجرای قانون هستند به آن اعتقادی ندارند، چنانچه این افراد اعتقاد داشته باشند خودشان به آن عمل می‌کنند تا تبدیل به انگیزشی برای آحاد مختلف جامعه شود.

 باید به سمت تغییر نگرش در جامعه پیش رویم

وی با بیان اینکه باید به سمت تغییر نگرش در جامعه پیش رویم، اضافه کرد: سریال‌هایی نظیر "بی‌نشان" که از صدا و سیما پخش می‌شد تبلیغ منفی برای رشد جمعیت در جامعه محسوب می‌شود.

این جامعه شناس تاکید کرد : تغییر نگرش نیاز به انجام کارهای فرهنگی در جامعه دارد و مسئولین نیز باید مجاب شوند و از افرادی که چند قلوزا هستند حمایت کنند، متاسفانه مواردی را به بهزیستی و علوم پزشکی استان معرفی کردیم و پاسخ دادند که در حیطه کار ما نیست؛ پس در حیطه چه دستگاه‌هایی است؟

طهماسبی  بیان کرد: سیاست‌های تنظیم جمعیت مدنظر مقام معظم رهبری که به همه ارکان نظام ابلاغ می‌شود چنانچه اجرایی شوند در آینده مشکلی تحت عنوان کمبود و پیری جمعیت نخواهیم داشت اما مساله این است که اجرایی نمی‌شود و نیاز است سازمان بازرسی نتایج کار خود را در این راستا اعلام کند.

مساله جمعیت باید جدی  گرفته شود چراکه ابعاد امنیتی، سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی دارد

این دکتری جامعه شناسی افزود: مساله جمعیت باید جدی  گرفته شود چراکه ابعاد امنیتی، سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی دارد.

وی بیان کرد: چگونه است که نرخ رشد جمعیت در حاشیه کشور بیش از سه درصد است با وجود محرومیتی که وجود دارد؟ 

این جامعه‌شناس با بیان  اینکه جمعیت کیفی برایمان مهم است، گفت: هم‌اکنون در بحث جمعیت با مساله کمیت مواجه شدیم و علت آن این است که نگرش جامعه به فرزندآوری و ازدواج تغییر یافته و عمدتا در راستای نگرش‌های ارزشی، هنجاری و اسلامی جامعه نیست به دلیل اینکه در برخی مواقع افراد توان انجام مسئولیت را ندارد و از بیکاری رنج می‌برند.

طهماسبی گفت: یکی از راهکارها می‌تواند این باشد که برای دانشجویان ارشد و دکتری شغل ایجاد و به آنها گفته شود ازدواج  و ایجاد نسل کنید.

اگر قرار است تحولی در جامعه ایجاد شود خودمان باید در اجرای این سیاست‌ها مصر و پیشگام باشیم

وی با بیان اینکه ازدواج و فرزندآوری در گذشته یکی از مسائل سنتی جامعه محسوب می‌شد، افزود: دولت، حکومت و ارکان حاکمیت باید زمینه را فراهم کنند و مردم را به سمت این دو مقوله سوق دهند و در این راستا الگوسازی‌ها انجام و خود مسئولین پیشگام باشند.

این دکتری جامعه شناسی با تاکید براینکه محرومیت‌ها، بی‌عدالتی و تبعیض‌ها و استخدام‌های رابطه‌ای باید ریشه کن شود، افزود: هنگامیکه جامعه این بی‌عدالتی‌ها را می‌بیند از اجرای فرامینی که از سوی حکومت ابلاغ می‌شود سر باز می‌زنند در حالیکه باید به سمتی حرکت کنیم که واقعا آنچه را می‌گوییم به آن عمل کنیم.

طهماسبی با بیان اینکه در ادارات می‌گویند استخدام نداریم پس چگونه است فردی را با سمت‌های مدیریتی استخدام می‌کنند، افزود: بر اساس آمار ۵۰۰۰ تحصیلکرده خانواده ایثارگر فاقد شغل هستند؛ بین خانواده‌های ایثارگر نیز تفاوت قائل می‌شوند.

بی‌عدالتی‌ها، تبعیض‌ها و محرومیت‌ها را کاهش دهیم، فرصت و محرومیت برای همگان باشد

وی ادامه داد: باید بی‌عدالتی‌ها، تبعیض‌ها و محرومیت‌ها را کاهش دهیم و چنانچه فرصت و محرومیتی وجود دارد برای همگان باشد.

این جامعه شناس گفت: جمعیت لرستان که یکی از استان‌های سنتی بوده نرخ رشد جمعیت آن زیر یک درصد است و این خیلی جای تامل دارد.

طهماسبی عنوان کرد: در جهت تغییر نگرش، اصلاح ساختارها، کاهش محرومیت‌ها و اجرای قوانینی که برای جمعیت تنظیم شده قدم برداریم.

وی تاکید کرد: اگر قرار است تحولی در جامعه ایجاد شود خودمان باید در اجرای این سیاست‌ها مصر و پیشگام باشیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha