• سه‌شنبه / ۲۷ دی ۱۴۰۱ / ۱۱:۱۳
  • دسته‌بندی: گردشگری و میراث
  • کد خبر: 1401102718415
  • خبرنگار : 71021

ماجرای کشف دو سکه خاتون ایرانی در پشت سد «چم‌شیر»

ماجرای کشف دو سکه خاتون ایرانی در پشت سد «چم‌شیر»
محوطه ۰۷۵ چم‌شیر، محل کشف سکه‌های آبش خاتون

دو سکه مسی آبش‌خاتون، از جمله شاخص‌ترین آثار تاریخی شناسایی شده از سوی باستان‌شناسانی است که ۴۰ روز حوضه آبگیر سد چم‌شیر را کاوش کرده‌اند.

به گزارش ایسنا، این سکه‌ها از محوطه ۰۷۵ سد چم‌شیر به دست‌آمده‌اند، جایی در پای کوه «چم‌چرو» که با آبگیری سد چم‌شیر زیر آب خواهد رفت. سکه‌ها به مسؤولان میراث فرهنگی استان کهگیلویه و بویراحمد تحویل داده شده‌اند.

محوطه ۰۷۵ به سرپرستی علی سجادی کاوش شده که علی هژبری ـ باستان‌شناس ـ‌ درباره آن توضیح داد: این محوطه در بررسی سال ۹۸ که توسط حسن عطایی انجام شد و قدمت آن به دوره میانه اسلامی تاریخ‌گذاری شده است که به نظرم این بررسی تقریبا درست است. در کاوش‌های علی سجادی نیز دو دوره معماری تاریخی در آن مشخص شد که یکی از این دوره‌ها، سلجوقی است و به نظر می‌رسد بنا در این دوره در زلزله سال‌های‌ ۴۴۸ و ۴۷۸ هجری قمری به همراه بیشتر بناهای این منطقه تخریب شده است. پس از آن، یک استقرار موقت روی آثار باقی مانده شکل گرفته که آثاری از دوره اتابکان لر و دوره آبش‌خاتون از آن به‌دست آمده است.

این باستان‌شناس درباره کشف دو سکه مسی آبش‌خاتون در همین سازه، گفت: این دو سکه در دوره آبش‌خاتون از آخرین اتابکان لر ضرب شده که از استقرار دوم در دوره ایلخانی کشف شده است، درحالی که استقرار اصلی دوره سلجوقی است، اما در زلزله تخریب شده است.  

در منابع تاریخی آمده است: آبش‌خاتون دختر اتابک سعدبن ابوبکر بن سعد بن زنگی و ترکان خاتون٬ ملکه ایران در قرن هفتم قمری، تنها فرمانروای زن استان فارس بود که از سوی ایلخان مغول، اتابک فارس معرفی شده بود.

هژبری درباره کاربری این بنا که به نظر برخی باستان‌شناسان آتشکده بوده، بیان کرد: هنوز مشخص نیست کاربری بنا دقیقا چیست، ولی از جمله بناهای متفاوت در مقایسه با دیگر سازه‌های یافته شده در چم‌شیر است؛ در این سازه از ملات و روکش گچ استفاده شده است. در دوره سلجوقی، هسته اصلی بنا یک ایوان با اتاق پشتی و اصلی است که در اتاق اصلی دو ستون در گوشه‌های بنا قرار دارد و در هر طرف دو اتاق جانبی ایجاد شده است.

ماجرای کشف دو سکه خاتون ایرانی در پشت سد «چم‌شیر»

او اضافه کرد: در همین بنا پس از دوره ایلخانی، استقرارهای موقتی شکل گرفته که آثاری همچون اجاق و تنور در کف آن پیدا شده است، برای تاریخ‌گذاری قطعی نیز یکسری مواد، همچون زغال و سفال جمع‌آوری شده است که اگر پژوهشکده باستان‌شناسی همکاری کند می‌توان تاریخ گذاری دقیق بنا را مشخص کرد.

ماجرای کشف دو سکه خاتون ایرانی در پشت سد «چم‌شیر»

این باستان‌شناس با اشاره به اختلاف‌نظرهایی که درباره کاربری این بنا وجود دارد، گفت: آقای سجادی از این سازه به عنوان «مطبخ» اسم برده است. درباره کاربری آتشکده که برخی مطرح کرده‌اند نیز باید گفت نقشه آتشکده کاملا متفاوت است. نقشه این بنا خلاف آنچه است که ما از آتشکده‌ها می‌شناسیم. البته شناخت ما عموما از آتشکده‌های دوره ساسانی است و این بنا به دوره سلجوقی تعلق دارد. در این دوره تاریخی زرتشتیان در تنگنا قرار داشتند و آتشکده‌ها درونگرا بودند، درحالی‌که معماری این سازه برون‌گرا است. بنابراین نمی‌توان خیلی دقیق درباره کاربری آتشکده در این بنا نظر داد، ولی مطالعات بعدی کمک می‌کند.

هژبری همچنین بیان کرد: این بنا با توجه به نوع مصالح ساختمانی به کار رفته در آن از جمله گچ، اهمیت بیشتری داشته و به دلیل نوع معماری، به نسبت دیگر بناهای موجود در چم‌شیر بیشتر سالم مانده است که البته پس از آبگیری سد چم‌شیر این سازه هم زیر آب خواهد رفت.

ماجرای کشف دو سکه خاتون ایرانی در پشت سد «چم‌شیر»
محل کشف دو سکه مسی آبش خاتون
عکس‌ها از سمیه حسنلو، خبرنگار ایسنا 

ماجرای کشف دو سکه خاتون ایرانی در پشت سد «چم‌شیر»

ماجرای کشف دو سکه خاتون ایرانی در پشت سد «چم‌شیر»
استفاده از ملات گچ، معماری این بنا را متفاوت از سایر معماری‌های یافته شده در چم‌شیر کرده است

ماجرای کشف دو سکه خاتون ایرانی در پشت سد «چم‌شیر»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۷ ۱۴:۱۲

عامو گذشته را ول کن حال را بچسب داریم از گرسنگی نی میریم

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۷ ۱۶:۴۹

کو سکه

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۷ ۱۸:۰۰

خدالعنت کندکسی که بافرهنگ وتمدن این ملت ومملکت دشمنی دارداهورامزدا ریششونو خشک کنه

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۷ ۱۸:۴۰

افسوس

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۷ ۱۹:۰۶

اخ تا قیامت

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۷ ۱۹:۱۵

خدا قوت

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۷ ۱۹:۲۹

ازسال ۸۹ تازه فهمیدن اثارباستانیه

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۷ ۲۱:۵۶

قربانت برم خوب میدونستن آثارباستانیه تاجاداشته بردن وخوردن وپاک کردن حالاکه هیچی نمانده وچیزی برای دزدیدن نمانده عمومیش کردن ونوشتن بیاین نگاه کنید

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۷ ۲۱:۵۹

جز آثار ومیراث گذشتگان هست بعد میخا ببرنش زیر آب 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۸ ۲۱:۴۵

کشور ما بخاطر نداشتن مسیولینی که مسولیت پذیر باشند زیان دیده و می‌بیند چرا ؟؟؟. .. مسیول اشتباهی مسیول شده!!!

avatar
۱۴۰۱-۱۰-۲۷ ۲۲:۰۰

بابا ذخیره اب از این تاریخ که دردی دوا نمی کنه بهتره ،حالا اگر آهک و آب نا مرغوب میشه به صرف نیست حرفی دیگه است

avatar
۱۴۰۱-۱۱-۰۲ ۰۱:۰۶

عاقا بنده یه پیشگویی میخام کنم!!! منبعد هررررر جا که یک ابرپروژه ایرانی ک قراره به توسعه ایران کمک کنه اگر بخواد ساخته بشه.. جسد (( نمرود و جسد اصحاب کهف و و )) پیدا میشه! تعجب نکنید!! منتهی قبلش اقایان باستان شناز هرگز کشف نمکنن!!! فقققط بعد از اینکه پروژه به نصف برسه کشف میکنن!!! جالبه نه؟؟