• چهارشنبه / ۵ بهمن ۱۴۰۱ / ۱۴:۱۲
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1401110504026
  • خبرنگار : 50455

یک فعال قرآنی:

رفع نیازهای معنوی انسان و کسب آرامش در اُنس با نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه محقق می‌شود

رفع نیازهای معنوی انسان و کسب آرامش در اُنس با نهج‌البلاغه و صحیفه سجادیه محقق می‌شود

ایسنا/قم این فعال قرآنی ادامه داد: مردم بعد از رفع نیازهای مادی به نیازهای معنوی خود و داشتن احساس آرامش فکر می کنند در دین ما نیز این مسئله صادق است و کسب آرامش با دعا کردن و رجوع به کتبی همچون نهج و البلاغه و صحیفه سجادیه محقق می‌شود اما همه افراد باید خودشان با مراجعه و توجه بدون تعصب تأثیر انس با نهج و البلاغه و صحیفه سجادیه را تجربه کنند.

چهل‌وپنجمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم اوقاف مانند ادوار گذشته برگزار می‌شود و علاقه مندان به حوزه قرآن و معارف در آن شرکت می کنند.

محمد امین نجفی دانشجوی کارشناسی ارشد رشته علوم قرآن و حدیث یکی از شرکت کنندگان بخش معارفی این دوره از مسابقات است، او که متولد ۱۳۷۶ در زنجان است می‌گوید در سن ۱۹ سالگی موفق به اخذ مدرک کارشناسی علوم قرآن حدیث شده و از کودکی علاقه‌ی بسیاری به حفظ سوره‌های قرآن کریم داشته است.

در ادامه گفت‌وگوی ایسنا با شرکت کننده چهل‌وپنجمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم اوقاف را می خوانید.

محمد امین نجفی در گفت‌وگو با ایسنا یادآور شد: با توجه به حوزه مطالعاتی ام در دانشگاه به شخصیت حضرت سجاد (ع) علاقه مند شدم و به سراغ کتاب شریف صحیفه سجادیه رفتم و مطالعات خود را در این حوزه افزایش دادم و در پایان نامه ارشد نیز به این موضوع پرداختم و همین توفیقی برای مأنوس شدن بیشتر من با صحیفه سجادیه شد.

وی با بیان اینکه فضای خانواده به من برای حرکت در این مسیر کمک کرد، ادامه داد: از کودکی به قرآن بسیار علاقه مند بودم و سوره های کوچک را حفظ می کردم و این علاقه مندی در فضای خانواده ایجاد شده بود و در مقطع ابتدایی با ثبت نام در کلاس های قرآنی، حفظ قرآن را آغاز و موفق شدم در سه سال قرآن را حفظ کنم و در همین سال ها بود که شخصیت ام شکل گرفت.

نجفی با اشاره به اینکه به واسطه انس با قرآن به مطالعات دینی پرداختم و در این حوزه به کتاب صحیفه سجادیه علاقه مند شدم، افزود: امروزه توجه مردم به کتب مهم دینی متأسفانه تا حدودی کمرنگ شده که یکی از دلایل مهم آن گرایشات مادی است، جهان امروز جهانی است که در آن مادیات از جایگاه ویژه ای برخوردار است و همین سبب شده مسائل معنوی و ارزش ها به حاشیه کشیده شوند.

این فعال قرآنی اضافه کرد: البته این کمرنگ شدن مباحث معنوی و ارزش های دینی تنها مختص مسلمانان نیست بلکه مربوط به همه ادیان است لذا انس با معارف دینی در بین مردم دنیا و در همه ادیان نسبت به گذشته کمتر شده است.

نجفی عدم موفقیت در رساندن پیام کتبی همچون نهج البلاغه و صحافیه سجادیه را مورد توجه قرارداد و گفت: دومین مسئله شاید این باشد که ما هنوز نتوانستیم آنچه که در کتب دینی است به طور کامل به مردم منتقل کنیم و می توان گفت که در ابلاغ با مشکل مواجه هستیم.

وی یادآور شد: به عنوان مثال در دهه ۵۰ و ۶۰ معارف دینی به چه شکلی به مردم ارائه می شده؟ به نظر می‌رسد امروزه هم با وجود تغییرات بسیار زیاد در سطح جهان خصوصا در حوزه تکنولوژی، فناوری و مسائل آموزشی و به طور کلی تغییر ذائقه مردم هنوز نتوانستیم شیوه های انتقال مفاهیم این کتب شریف را به روز کنیم خیلی از مفاهیم نیاز دارند که باز تعریف و تفسیر شوند چرا که ادبیات جامعه امروز متفاوت شده است.

وی با بیان اینکه مفاهیم بسیار بلندی در کتاب نهج البلاغه و صحیفه سجادیه وجود دارد، تصریح کرد: امروز بعد از سال‌ها مردم دنیا متوجه شدند که باید به مسئله‌ی دعا بیشتر توجه کنند و این امر به قدری اهمیت پیدا کرده که بهترین دانشگاه‌ها و پژوهشکده ها در سطح جهان مطالعات علمی دقیقی را در حوزه تأثیر دعا به لحاظ روانشناختی و فرا مادی بر انسان انجام می دهند لذا این مسئله نشان از اهمیت مسائل معنوی و دینی دارد.

نجفی با بیان اینکه انسان ذاتا نیازمند دعا کردن است، یادآور شد: همه ادیان و فرق بنا به خواسته پیروان خود رسم و آیین خاصی برای دعا کردن دارند و برای ما مسلمانان بهترین دعاها و کلام ها در کتاب شریف صحیفه سجادیه که امام سجاد (ع) در شرایط سخت بعد از واقعه عاشورا به آن پرداختند وجود دارد و ایشان مفاهیم زیادی را در قالب دعا آموزش دادند.

وی تأکید کرد: دانشگاه محل تولید و توزیع علم است جایی که باید حرف های حکیمانه گفته و شنیده شود و چه کلامی بهتر از سخنان اهل بیت(ع) برای آموزش و اندیشیدن که می‌تواند افق‌های دید بسیار وسیعی را برای دانشجویان در هر رشته‌ای فراهم کند اما متأسفانه در نظام آموزشی ما توجه زیادی به این مسائل نمی شود.

نجفی با بیان اینکه بزرگترین دغدغه انسان‌ها و به تبع آن همه جوامع این است که بعد فرامادی خودشان را تقویت کنند، اظهار کرد: غربی‌ها در حوزه رفع نیازهای انسانی هرم مازلو را طراحی کردند و در این قالب همه نیازها را تعریف می کنند که بعد از رفع مسائل مادی بشر به معنویت فکر می کند.

این فعال قرآنی ادامه داد: مردم بعد از رفع نیازهای مادی به نیازهای معنوی خود و داشتن احساس آرامش فکر می کنند در دین ما نیز این مسئله صادق است و کسب آرامش با دعا کردن و رجوع به کتبی همچون نهج و البلاغه و صحیفه سجادیه محقق می‌شود اما همه افراد باید خودشان با مراجعه و توجه بدون تعصب تأثیر انس با نهج و البلاغه و صحیفه سجادیه را تجربه کنند.

نجفی ابراز کرد: در حال حاضر غالب بزرگان، اهل فن و اساتید معتقد هستند وضعیت مسابقات قرآنی نسبت به سال‌های گذشته با افت کمی و کیفی به لحاظ حضور شرکت کنندگان و مستمعین در محل برگزاری مسابقات همراه بوده البته کاهش حضور مردم در مسابقات به دلیل درگیری افراد با مشکلات اقتصادی است چرا که فرصت کمتری برای پرداختن به این مسائل دارند.

وی بخش معارفی را بخش نوپایی در مسابقات قرآن کریم معرفی کرد و گفت: بخش معارفی در مسابقات قرآنی می تواند بسیار بهتر و پخته تر برگزار شود لذا مسئولان امر باید به این بخش توجه بیشتری داشته باشند.

نجفی تأکید کرد: مسئولان برگزاری مسابقات قرآن کریم باید این نکته را مد نظر داشته باشند که مخاطبان در مسابقات قرآن به وجود نمی‌آیند بلکه مخاطبان از قبل علاقه‌مند و آماده برای شرکت در مسابقات قرآنی می شوند لذا یکی از مشکلات این است که مخاطبان را در زمان مسابقات پیدا می کنیم.

این فعال قرآنی ادامه داد: سازمان اوقاف که بالاترین سطح مسابقات قرآنی در کشور را دارد باید با اجرای برنامه های متنوع یکسال تلاش کند و بعد از آن در مسابقات ثمره‌ی این تلاش را ببیند.

نجفی در پایان با بیان اینکه دین صرفا اجرای مناسک نیست و نباید از رجوع به الگوهای دینی غفلت کنیم، تصریح کرد: امیدوارم تمایل مردم روز به روز برای مطالعه، کسب معرفت و آرامش از کتبی چون نهج البلاغه و صحیفه سجادیه بیشتر شود و همچنین بزرگان و اساتید تحقیقات و آثار ارزشمندی در این حوزه، متناسب با عصر فضای مجازی تألیف کنند که برای عامه مردم قابل درک باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha