• یکشنبه / ۳۰ بهمن ۱۴۰۱ / ۰۸:۲۲
  • دسته‌بندی: چهارمحال و بختیاری
  • کد خبر: 1401113021889
  • خبرنگار : 50250

گسل‌هایی که از خواب زمستانی بیدار شده‌اند

گسل‌هایی که از خواب زمستانی بیدار شده‌اند

ایسنا/چهارمحال و بختیاری هر زلزله‌ای که در اقصی نقاط جهان رخ می‌دهد، زنگ خطری بزرگ برای کشورها و استان‌هایی محسوب می‌شود که بر روی گسل‌های زلزله جا خوش کرده‌اند، چهارمحال و بختیاری یکی از استان‌های لرزه‌خیز در کشور محسوب می‌شود که هر از چند گاهی در یک نقطه از آن شاهد وقوع زلزله با شدت‌های مختلف هستیم.

به گزارش ایسنا، زلزله مرگبار ترکیه ترس و نگرانی را برای بیدار شدن گسل‌های ایران از خواب زمستانه قوت داد، چندی پیش از زلزله ترکیه نیز در ایران شاهد وقوع زلزله در خوی از توابع آذربایجان غربی بودیم و خطر همواره شهرهای ایران را تهدید می‌کند.

وقتی می‌شنویم که در گوشه‌ای از این کشور و جهان زلزله‌ای رخ داده است، تصاویری از آوارگی، ماندن زیر آوار، خرابی شهرها و روستاها، مرگ و میر و ... در ذهنمان تداعی می‌شود، در حالیکه ایمن ساختن منازل مسکونی یک راه حل مطمئن برای مقابله با زلزله‌های مرگبار است و تا حد زیادی می‌تواند این خسارات را کاهش دهد.

آسمان خراش‌های بسیاری در زیر پوست این شهر ساخته شده‌اند که زلزله‌ای با شدت متوسط نیز می‌تواند سقف آن را بر سر ساکنان آوار کند، اما  گاه یادمان می‌رود که ممکن است، دیر یا زود زلزله‌ای با شدت بالا نقطه‌ای از این کشور و استان را درگیر تبعات خود کند، اصل پیش‌بینی و پیشگیری همواره حلقه مفقوده در مدیریت بحران‌ها است.

گسل زاگرس در معرض تحریک

عبدالله رحیمی- کارشناس مرکز لرزه‌نگاری شهرکرد در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه گسل‌ها در اقصی نقاط کشور و حتی منطقه با یکدیگر در ارتباط هستند، اظهار کرد: زمانی‌که یکی از گسل‌ها تحریک شود، بر روی سایر گسل‌ها نیز تاثیر دارد، گسلی که موجب وقوع زلزله در کشور ترکیه و سوریه شد، باتوجه به شدت بالای زمین‌لرزه بر تحریک گسل زاگرس نیز تاثیر خواهد گذاشت.

وی با بیان اینکه گسل زاگرس از آذربایجان آغاز و تا هرمزگان ادامه دارد، توضیح داد: این گسل از استان ما و از شهرستان‌های کوهرنگ، اردل، ناغان، گندمان و بلداجی نیز عبور می‌کند و احتمال خطر را باتوجه به اینکه از وسط چهارمحال و بختیاری عبور می‌کند، بالا می‌برد.

رحیمی با بیان اینکه زلزله از نظر زمانی قابل پیش‌بینی نیست، یادآور شد: یکسری شهرها در چهارمحال و بختیاری وجود دارد که باتوجه به سابقه تاریخی در برابر زلزله آسیب‌پذیرتر هستند و زلزله‌های بزرگ در این شهرها رخ داده است، گندمان، بلداجی، اردل، کوهرنگ و ناغان جزو شهرهای پرخطر محسوب می‌شود.

کارشناس مرکز لرزه‌نگاری شهرکرد با تاکید بر اینکه امکان تحریک گسل زاگرس وجود دارد، بیان کرد: زلزله ۴.۱ ریشتری در دشتک آخرین زلزله با شدت بالا در استان بود که در ۱۰ آذرماه سال‌جاری ثبت شد.

وی تصریح کرد: شدت یک درجه در مقیاس ریشتر زلزله قدرت تخریب را ۳۲ برابر می‌کند، برای مثال خسارت زلزله ۶ ریشتری نسبت به زلزله ۵ ریشتری ۳۲ برابر بیش‌تر است.

رحیمی در خصوص اینکه آیا علت افزایش زلزله در فصل زمستان بارش است؟، یادآور شد: بارش برف و باران در بحث رانش زمین موثر است و تاثیری در وقوع زلزله ندارد، علت افزایش زلزله در این فصل به‌علت اختلاف دما بین لایه‌های زمین است و موجب حرکات در لایه‌های زمین می‌شود و شاهد آزاد شدن انرژی و وقوع زلزله می‌شویم.

۵۰ درصد منازل چهارمحال و بختیاری فرسوده هستند 

خسرو کیانی- مدیرکل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با اشاره به اینکه ایران جزو ۱۰ کشور حادثه‌خیز به لحاظ فراوانی و میزان خسارت در جهان محسوب می‌شود، اظهار کرد: همچنین این استان جزو ۱۰ استان اول کشور در بحث وقوع حوادث و بلایای طبیعی است، از ۵۴ حادثه شناخته شده در جهان، ۳۴ حادثه در چهارمحال و بختیاری رخ داده است.

کیانی با اشاره به زلزله ۵.۷ ریشتری مهرماه سال گذشته در شهرستان کوهرنگ، گفت: خوشبختانه این حادثه تلفات جانی نداشت، اما خسارت سنگینی در پی این حادثه رخ داد و بیشترین خسارت وارده به شهرستان کوهرنگ بود، در این حادثه سه شهرستان درگیر شدند.

وی با بیان اینکه ۱۸۴ روستای در معرض خطر در چهارمحال و بختیاری شناسایی شده بود، ادامه داد: از این تعداد ۳۷ روستا نیاز به جابجایی و درجاسازی دارد و مابقی روستاها در قالب ۵۵ شهرک‌ حوادثی ساماندهی شده است.

مدیرکل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه تاثیر زلزله ترکیه بر فعال شدن گسل در این استان به‌علت فاصله زیاد با کانون زلزله ضعیف است، عنوان کرد: اما به‌صورت بالقوه این استان در معرض خطر وقوع زلزله قرار دارد.

وی با بیان اینکه زلزله یکی از خطراتی که چهارمحال و بختیاری را تهدید می‌کند، گفت: بنابراین باید همواره آمادگی مقابله با این حادثه طبیعی را داشته باشیم.

کیانی در پایان تاکید کرد: ۵۰ درصد منازل چهارمحال و بختیاری در شهرها و روستاها فرسوده هستند و مقاوم‌سازی منازل اهمیت بالایی در مقوله زلزله دارد.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha