• یکشنبه / ۳۰ بهمن ۱۴۰۱ / ۱۶:۱۱
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1401113022459

استاد فلسفه سیاسی:

باید مراقب «بی‌قراری مفهومی» در گفتمان انقلاب اسلامی باشیم

باید مراقب «بی‌قراری مفهومی» در گفتمان انقلاب اسلامی باشیم

ایسنا/قم استاد فلسفه سیاسی با اشاره به اینکه باید مراقب «بی‌قراری مفهومی» در گفتمان انقلاب اسلامی باشیم، گفت: ما نباید فکر کنیم که این مفاهیم و ارزش‌های انقلاب مثل استقلال، آزادی، عدالت، معنویت، اخلاق، سبک زندگی ومجموعه مفاهیم دیگر، تضمین شده است یا مُهر خدا پایش خورده است، هیچ کدام از این‌ها تضمین شده نیست.

حجت‌الاسلام مهاجرنیا در کرسی آزاداندیشی که ۳۰ بهمن با عنوان «گفتمان انقلاب اسلامی» به همت مجمع هماهنگی پیروان امام و رهبری استان قم و اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی طلوع مهر در دانشگاه طلوع مهر قم برگزار شد با اشاره به راهپیمایی ۲۲ بهمن عنوان کرد: این حضور مردم نشان می‌دهد که مردم انقلاب را می‌خواهند در عین حال که انتقاد هم دارند.

وی ادامه داد: مردم از اصل انقلاب ناراحت نیستند چون می‌دانند که هیچ انقلابی در دنیا اتفاق نیافتاده و نخواهد افتاد که مثل انقلاب اسلامی باشد. مردم ممکن است با ساختار موجود مشکل داشته باشند، ساختاری که باید مشکل اقتصادی، سیاسی، اخلاقی، رفتاری و زندگی مردم را حل کند؛ لذا راهپیمایی وفاداری مردم را به انقلاب نشان داد.

وی افزود: «وَقته یا بیقراری» یعنی اینکه آیا دال‌های شناور و مفاهیم اساسی که بخشی از آن را بحث کردیم، دائمی هستند؟ یعنی عناصر انقلاب اسلامی مثل: استقلال، آزادی، معنویت، عدالت، علم و... تضمین شده قطعی هستند؟ و دیگر پیش نخواهد آمد که جمهوری اسلامی یا انقلاب اسلامی استقلالش را از دست بدهد، معنویتش برود، اخلاقش زائل شود، سبک زندگی اسلامی و دینی اش از بین برود یا دیگر مفاهیمش را از دست بدهد؟

استاد فلسفه سیاسی حوزه و دانشگاه بیان کرد: باید بدانیم که عناصر مفهومی انقلاب دائمی نیستند، باید دائم مراقب بود که دستکاری نشوند، تا زمانی که پشتیبان باشیم، تثبت می‌شوند و اگر به آن‌ها توجه نداشته باشیم دستکاری و متزلزل می‌شوند یا اصطلاحاً می‌گویند «بی‌قرار» می‌شوند.

وی گفت: عدالت در گفتمان انقلاب اسلامی یک طرفداران و یک جایگاهی دارد، آیا تضمین شده است که عدالت در گفتمان انقلاب اسلامی بماند؟ هر لحظه ممکن است گفتمان رقیب و غیریت‌هایی که برای انقلاب وجود دارد این را به سمت خود بکشانند، تو خالی شود، محتوایش از بین برود، یعنی یک زمانی بگذرد مردم بگویند این شعار عدالت که این همه مطرح می‌کنند هیچ محتوایی ندارد.

رئیس اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی طلوع مهر اضافه کرد: بنابراین می‌گویند گفتمان‌ها همیشه بی‌قرار و ناثابت هستند و می‌توانند متزلزل شوند، البته می‌توانند نشوند اما این خصلت در درونشان هست که ثبات دائمی ندارند و نمی‌توانیم بگوییم همیشه هستند.

استاد حوزه علمیه اظهار کرد: گفتمان انقلاب اسلامی یک تفاوتی با بقیه گفتمان‌ها دارد چون پشتوانه‌ای به نام «فراگفتمانی» هم دارد یعنی از یک سری مفاهیم ماورایی، متافیزیکی و معنوی اشراب می‌شود، یعنی همین مردمی که ۲۲بهمن می‌آیند، در ذهنشان مشکلات و گرفتاری‌های اقتصادی را مرور می‌کنند و علی‌رغم این مشکلات به صحنه می‌آیند.

وی بیان کرد: اینجاست که گفتمان انقلاب اسلامی یک معنای دیگری پیدا می کند. وقتی ما به مفاهیم اعتقادی و دینی و قرآنی مان وصل می‌شویم می‌بینیم ما یک سری پشتوانه‌های قوی داریم. وقتی قرآن می‌فرماید «الذین قالوا ربنا الله ثم استقاموا» کسانی که گفتند خدا و پای کارایستادند، خوب وقتی ایستادند «تتنزل علیهم الملائکه»، ملائکه به کمک‌شان می‌آیند. آن چیزی که در وجدان مردم و در دل مردم هست همان تزریقی است که من اسمش را «امداد الهی» می‌گذارم.

مهاجرنیا با اشاره به اینکه باید مراقب «بی‌قراری مفهومی» در گفتمان انقلاب اسلامی باشیم، گفت: ما نباید فکر کنیم که این مفاهیم و ارزش‌های انقلاب مثل استقلال، آزادی، عدالت، معنویت، اخلاق، سبک زندگی ومجموعه مفاهیم دیگر، تضمین شده است یا مُهر خدا پایش خورده است، هیچ کدام از این‌ها تضمین شده نیست، همانطور که امیرالمومنین(ع) را در مسجد به جرم بی‎عدالتی شهید کردند، آن هم در جامعه‌ای که می‌دیدند آن حضرت مظهرعدالت و بلکه همه عدالت است.

وی با اشاره به اینکه «بی قراری مفاهیم» سه ویژگی دارند، اضافه کرد: اولین خصلتش این است که اگر مفاهیم  گفتمان انقلاب اسلامی تضعیف شود آن چیزی که تحت عنوان هژمونی یا قدرت وسلطه در گفتمان بحث کردیم یعنی برتری و حس استعلایی «الاسلام یعلو و لا یعلی علیه»، آن برتری اسلام  تضعیف می‌شود و مردم می‌گویند کجای اسلام برتر است؟ و مقایسه می‌کنند با دنیا، بعد شک ایجاد می‌شود و این بسیار خطرناک است.

استاد دانشگاه ادامه داد: دومین ویژگی «بیقراری مفاهیم» این است که زمینه‌ای برای تامل و بازسازی اصل گفتمان می‌شود؛ مثلا یک بی قراری مفهومی که باعث شد این آشوب‌های اخیر به وجود آمد، یک اثرش این است الان که ما توانستیم بر اوضاع مسلط شویم، باید برویم زخم را ترمیم کنیم بعد برویم بازسازی‌اش کنیم. لذا بازسازی یکی از نتایجی است که این بی‌قراری‌ها ایجاد می کنند برای جلوگیری از اینکه ما بیش از این متزلزل نشویم.

وی افزود: سومین ویژگی این است وقتی این شبهات در مفاهیم ایجاد می‌شود یعنی شما در گفتمان آزادی عمل دارید. هم طرفداران انقلاب می‌فهمند ما آزادی عمل داریم هم ضد انقلاب فهمیده آزادی عمل دارد. لذا با همه امکاناتش برای مقابله با انقلاب به میدان می‎آید. بنابراین این آزادی عمل یک فرصت و ظرفیتی است که برای بازسازی و بازتولید مفاهیم ارزشی انقلاب اقدام کنیم.

مهاجرنیا عنوان کرد: گفتمان رقیب امروز به همه حوزه‌ها هجوم آورده است؛ ما الان جنگ فیزیکی نداریم یا خیلی محدود است یا پیدا نیست. جنگ، جنگ راهبردهاست، یعنی افکار و دیدگاه ها، برنامه‌ریزیها و سیاست‌گذاری‌ها همه در میدان جنگ هستند.

وی با اشاره به اینکه در این شرایطی که جنگ راهبردی است، چه باید کرد؟ گفت: یکی از زیباترین صحنه‌هایش راهپیمایی۲۲ بهمن بود که مردم به صحنه آمدند، اما این یک صحنه است مردم می ‎آیند در راهپیمایی پشتیبانی و حمایت وفاداریشان را نشان می‎ دهند و در مرحله بعد مردم باید در سیستم تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی و سیاست گذاری و اداره و مدیریت حضورداشته باشند و از فشارها و مشکلات که بر مردم وارد می‎شود، کاسته شود.

نظام باید کارآمدی خود را نشان بدهد

مهاجرنیا افزود: دراین جنگ راهبردی که الان به کارآمدی نظام هجوم سنگینی شده، نظام باید خودش نشان بدهدکه من کارآمد هستم، من می‌توانم زندگی مردم را بچرخانم، می‌توانم علی رغم ایستادگی در میدان‌های نبرد و جنگ راهبردها، اقتصاد و فرهنگ و اخلاق و رفتارو زندگی مردم و .... حل کنم، این کارآمدی را باید نشان بدهیم.

وی بیان کرد: الان به مفاهیم انقلاب مثل آزادی و عدالت و معنویت و استقلال و مجموعه مفاهیم انقلاب هجوم آورده شده، برخی از اینها از جای اصلی خود تکان خورده این را باید درستش کنیم، بیاییم به سمت بازسازی و جداً کار کنیم، کارهای واقعی، کارهای بسیجی، کارهای اقتصاد مقاومتی، مدیریت جهادی و تعبیرهای دیگری که مقام معظم رهبری داشتند و در این زمینه‌ها واقعاً باید ظرفیت کشور را بسیج کنیم.

استاد حوزه علمیه ادامه داد: یکی از چیزهایی که بی‌قراری مفهومی ایجاد می‌کند بحث مشروعیت نظام است، پایگاه اجتماعی و معنوی نظام است، آن از چیزهایی است که اگر جایش بی قرار شود و تکان بخورد بسیار خطرناک است، نباید آن مشروعیتی دینی که امام راحل و همه بزرگان با چه زحمتی برای انقلاب ایجاد کردند متزلزل شود. باید مراقب این باشیم که مردم باید همیشه پای کار باشند چون همین مردمی که در۲۲ بهمن آمدند فردا باید برای انتخابات هم درصحنه باشند.

وی یادآور شد: برای مراقبت و جلوگیری از «بی‌قراری مفهومی» مفاهیم گفتمان انقلاب اسلامی، باید همه دست به دست هم بدهیم و هر کسی در هر محدوده‌ای می‌تواند ذهنیت‌سازی کند، تلقّی مثبت از انقلاب ایجاد کنیم، ذهنیت مثبت از اصل انقلاب و نظام و خدا و دین و امام را تقویت کنیم و این از وظایفی است که امروز به گردن همه ما است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha