• شنبه / ۲۰ اسفند ۱۴۰۱ / ۱۷:۰۱
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1401122014295
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

روستای خاکستری خراسان جنوبی، رنگ مرمت می‌گیرد

روستای خاکستری خراسان جنوبی، رنگ مرمت می‌گیرد

ایسنا/خراسان جنوبی رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان طبس از مرمت بافت تاریخی روستای نایبند خبر داد.

محمد عرب، امروز شنبه ۲۰ اسفند به رسانه‌های گروهی گفت: یک ‌فصل دیگر از مرمت بافت تاریخی روستای نایبند آغاز می‌شود که در این مرحله با توجه با آسیب جدی بافت، بام‌سازی پشت‌بام قسمتی از بافت روستا شامل؛ سبک‌سازی و اجرای اندود کاهگل به مساحت حدود دو هزار مترمربع بااعتباری بالغ ‌بر ۲۵۰۰ میلیون ریال از محل اعتبارات سفر رییس جمهور انجام خواهد شد.

به گزارش ایسنا، رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان طبس بیان کرد: انعقاد قرارداد با پیمانکار بومی منطقه در حال انجام است و عملیات اجرایی پروژه به‌زودی و حداکثر بعد از تعطیلات عید نوروز آغاز خواهد شد.

عرب گفت: کوچه‌های پیچ‌درپیچ روستای نایبند در کنار معماری چندطبقه‌ای بناها و باغ‌ها و نخلستان‌هایی که آن را در برگرفته، چشم‌انداز خارق‌العاده‌ای در دل کویر ایجاد کرده است؛ به‌خصوص که بسیاری از کوچه‌ها یا همان ساباط‌ها سرپوشیده هستند و نه‌ تنها اهالی را از گرمای سوزان هوا در امان نگه می‌دارند؛ بلکه به ‌لطف سکوهایی که در آن‌ها تعبیه شده، به محلی برای دورهمی اهالی روستا تبدیل شده‌اند.

وی افزود: روستای نایبند، ساختاری ارگانیک دارد؛ به این معنا که شکل‌گیری محله‌ها و بافت آن تابع نظم خاصی نبوده و بر اساس شیب طبیعی زمین شکل‌گرفته است؛ این روستا در منطقه‌ای کوهستانی بوده و ابنیه روستا بر روی صخره‌ای سنگی با تبعیت از شیب طبیعی زمین در دامنه کوه بنا شده‌اند و باغ‌های مرکبات، نخل و مزارع در دره مجاور استقرار یافته‌اند.

روستای خاکستری خراسان جنوبی، رنگ مرمت می‌گیرد

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان طبس بیان کرد: سکنه، خانه‌های خود را بدون حد و مرز مشخص با استفاده از گل و شاخ و برگ درختان با تلفیقی زیبا در شیب کوه و دره ساخته‌اند، به طوریکه بام یک‌خانه، نقش حیاط خانه مجاور را ایفا می‌کند.

عرب یادآور شد: مصالح مورداستفاده در خانه‌های روستا شامل خشت و کاهگل می‌شود که به خاطر استفاده از شن‌های تیره‌رنگ، خانه‌ها به رنگ خاکستری هستند. علاوه بر این، وقتی از فاصله‌ای دور به این خانه‌ها نگاه کنید، شبیه به سفال‌های مکعبی هستند که روی‌هم گذاشته شده‌اند.

یوزپلنگ ایرانی یکی از حیوانات پناهگاه حیات‌وحش نایبند است. البته حیوانات دیگری همچون ببر، روباه کویری، روباه روپل، گربه ماسه‌ای، قوچ، میش، بزهای وحشی و جوجه تیغی ایرانی نیز در این منطقه زندگی می‌کنند. زاغ بور، سبزقبا، شاهین، کوکر یا باقرقره تاج‌دار، هوبره، کبک سنقر خاکستری از جمله پرندگان منطقه نایبند هستند .بافت تاریخی روستای نایبند با شماره ۳۲۸۳۰ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha