• چهارشنبه / ۱۳ اردیبهشت ۱۴۰۲ / ۱۳:۵۹
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 1402021307993
  • خبرنگار : 50167

رفتارهای کلیدی برای پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر

رفتارهای کلیدی برای پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر

ایسنا/زنجان رئیس دبیرخانه کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان گفت: کنار گذاشتن کم‌تحرکی و استفاده از فعالیت بدنی با شدت بالا و غیره از جمله رفتارهای کلیدی برای پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر است.

ملیحه نقدی پیش از ظهر امروز (۱۳ اردیبهشت‌ماه) در کارگاه آموزشی سبک زندگی سالم که با حضور پیام‌گزاران سلامت استان که در مرکز همایش‌های بین‌المللی روزبه برگزار شد، اظهار کرد: در حال حاضر بیمارهای غیرواگیر به عنوان مشکل عمده بهداشتی در دنیا مطرح بوده و اصلاح سبک زندگی مهم‌ترین راه برای کاهش و پیشگیری از این بیماری‌ها است.

وی با اشاره به اینکه در چند دهه گذشته با موفقیت‌های به دست آمده در زمینه ارتقای نظام سلامت و تکنولوژی جدید، پیشرفت عمده‌ای درخصوص کنترل بیماری‌های واگیردار حاصل شده است، افزود: هر ساله بیماری‌های غیرواگیر سبب مرگ‌ومیر ۳۸ میلیون نفر در جهان می‌شود که سه چهارم این مرگ‌ومیرها در کشورهای کم‌درآمد و با درآمد متوسط رخ می‌دهد.

این مسئول با بیان اینکه ۱۶ میلیون مرگ ناشی از بیماری‌های غیرواگیر قبل از سن ۷۰ سالگی رخ می‌دهد که ۸۲ درصد از این مرگ‌ومیرهای زودرس مربوط به کشورهای کم درآمد و با درآمد متوسط است، تصریح کرد: مصرف دخانیات، عدم فعالیت بدنی، مصرف الکل و رژیم غذایی ناسالم همگی خطر مرگ ناشی از بیماری‌های غیرواگیر را افزایش می‌دهند.

رئیس دبیرخانه کارگروه تخصصی سلامت و امنیت غذایی دانشگاه علوم پزشکی استان با بیان اینکه بیماری‌های قلبی‌عروقی عمده‌ترین دلیل مرگ و میر ناشی از بیماری‌های غیرواگیر محسوب می‌شوند، گفت: بیماری‌های قلبی‌عروقی عامل ۱۷.۵ میلیون مرگ در سال هستند و پس از آنها، سرطان با ۸.۲ میلیون مرگ در سال، بیماری‌های تنفسی با ۴ میلیون مرگ در سال و دیابت با ۱.۵ میلیون مرگ در سال، در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

نقدی با بیان اینکه در بیماری‌های غیرواگیر به جای یک علت مشخص، عوامل خطر حضور دارند، اظهار کرد: اکثر عوامل خطر شناخته شده‌اند و با حذف یا کنترل آن‌ها می‌توان مانع از بروز بیش از ۸۰ درصد بیماری‌های قلبی، سکته مغزی و دیابت و نیز ۴۰ درصد موارد سرطان شد.

وی با بیان اینکه آسیب‌های ناشی از سوانح و حوادث، بیماری‌های قلبی‌ عروقی، دیابت، فشار خون بالا، سکته‌های مغزی، بیماری‌های تنفسی مزمن، بیماری‌های مفصلی استخوانی مزمن و سرطان‌ها را از مهم‌ترین بیماری‌های غیرواگیر است، تصریح کرد: بیماری‌های عمده غیرواگیر شامل بیماری قلبی - عروقی، سرطان، بیماری انسداد مزمن ریوی و دیابت مستقیماً به چهار عامل خطر اصلی قابل پیشگیری شامل مصرف سیگار، تغذیه نامناسب، عدم فعالیت بدنی مناسب و مصرف الکل وابسته هستند.

این مسئول، فعالیت بدنی مفید را شامل ۵ رفتار کلیدی دانست و تصریح کرد: این رفتارها شامل کنار گذاشتن کم‌تحرکی و شروع فعالیت بدنی منظم، ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی روزانه با هر روش ممکن، ۱۵۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط در هفته، استفاده از فعالیت بدنی با شدت بالا و ۶۰ دقیقه فعالیت بدنی متوسط تا شدید برای نوجوانان و جوانان در مدرسه است.

مدیر گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی استان با تاکید بر لزوم خودمراقبتی برای داشتن زندگی سالم، گفت: ارتقای دانش و مهارت، کاهش استرس، تغذیه سالم، فعالیت بدنی منظم، نکشیدن سیگار و قلیان و نوشیدن آب کافی مهم‌ترین ارکان خودمراقبتی هستند.

نقدی با بیان اینکه فعالیت بدنی بر حسب میزان انرژی مصرف شده در ضمن فعالیت، به انواع سبک، متوسط و شدید گروه‌بندی می‌شود، اظهار کرد: فعالیت بدنی با شدت متوسط، فعالیتی است که منجر به افزایش تعداد ضربان قلب و دفعات تنفس می‌شود ولی این افزایش به حدی نیست که مانع صحبت کردن فرد شود و فعالیت بدنی شدید، فعالیتی است که در حین انجام آن، فرد به علت افزایش تعداد دفعات تنفس و نفس نفس زدن نمی تواند به راحتی صحبت کند.

وی با اشاره به اینکه براساس نظر سازمان جهانی بهداشت، ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط برای حداقل ۵ بار در هفته یا ۲۵ دقیقه فعالیت شدید حداقل ۳ بار در هفته، برای بزرگسالان توصیه می‌شود، خاطرنشان کرد: البته هر چه میزان فعالیت بیشتر باشد اثرات مفید آن بر قلب و عروق بیشتر خواهد بود و در صورت عدم امکان فعالیت براساس تعاریف فوق، رعایت توالی ۳۰ دقیقه به صورت سه دوره ۱۰ دقیقه‌ای فعالیت بدنی در طول روز نیز تقریبا همان اثرات مطلوب را خواهد داشت.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha