• شنبه / ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ / ۱۱:۰۸
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1402031308499
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

در آستانه هفته محیط زیست؛

این پلاستیک‌ها بلای جانند

این پلاستیک‌ها بلای جانند

ایسنا/خراسان جنوبی معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: اگر جلوی مصرف بی رویه پلاستیک را با قوانین بازدارنده نگرفته و یا تغییری در سبک زندگی خود ایجاد نکنیم به سمت نابودی طبیعت و جانوران پیش خواهیم رفت.

فاطمه دعاگویان در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: هفته محیط زیست امسال با شعار " نهضت ملی کاهش آلودگی‌های پلاستیکی" نامیده شده است.

وی افزود: هر موجود زنده‌ای بقایای غذایی که می‌خورد را در طبیعت بر جای می‌گذارد؛ انسان نیز از این قاعده مستثنی نیست و امری که در مورد گونه ما متفاوت است این است که ما علاوه بر پسماندی که به راحتی در طبیعت قابل تجزیه است، مواد و وسایلی نیز تولید می‌کنیم که تجزیه آن در طبیعت گاهی به هزاران سال زمان نیاز دارد که مشهورترین آن، پلاستیک است.

دعاگویان ادامه داد: پلاستیک‌ها در صورت ورود به محیط زیست دریایی، وارد زنجیره غذایی جانوران دریایی شده و سالانه هزاران گونه از جانوران آبزی اشتباهاً بر اثر خوردن این کیسه‌ها و خفگی ناشی از آن می‌میرند.

وی تصریح کرد: هنگامی که پلاستیک‌ها به عنوان زباله دورریخته می‌شوند، به علت ماندگاری طولانی مدت در محیط، باعث آلودگی محیط زیست می‌شوند؛ این پلاستیک‌ها به همراه باد جابه جا شده و وارد رودخانه‌ها و کانال‌های آب می‌شوند؛ در نتیجه موجب گرفتگی آبراهه‌ها شده و در بسیاری موارد به علت ساکن ماندن آب، زاد و ولد انواع حشرات افزایش می‌یابد.

پله پله به سمت نابودی اکوسیستم طبیعی

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: کیسه‌های بلعیده شده حتی پس از مرگ جانوران و تجزیه آنها نیز سالم باقی می‌مانند، بنابراین دوباره پراکنده شده و از بین بردن حیاتی دیگر را ادامه می‌دهند، پلاستیک‌ها درصورتی که به عنوان زباله دفن شوند، به علت تجزیه آرام و کند در محل‌های دفن می‌توانند سبب تشکیل شیرابه و نفوذ آن به آب‌های زیرزمینی شوند.

وی افزود: کیسه‌ها و ظروف پلاستیکی به علت ترکیبات خاص خود، درصورت تماس با مایعات و مواد غذایی چرب، اسیدی یا داغ، ترکیباتشان آزاد شده و وارد بدن انسان می‌شود که این امر باعث ایجاد بیماری‌های صعب العلاج مانند انواع سرطان‌ها خواهد شد.

وی با بیان اینکه برای سلامت محیط زیست راهکارهایی برای کاهش مصرف پلاستیک وجود دارد که لازم است توجه شود، تصریح کرد: در واقع تغییر عادت‌های ما که در صورت نبود ضرری به زندگیمان نمی‌زند مهم است؛ به عنوان مثال یکی از ساده‌ترین راه‌هایی که باعث می‌شود پلاستیک‌ها وارد اماکن دفن نشوند این است که از استفاده از نی‌های پلاستیکی اجتناب کنیم.

دعاگویان اظهار کرد: در هر دقیقه حدود یک میلیون کیسه پلاستیکی مورد استفاده قرار می‌گیرد و هر کیسه حدوداً هزار سال زمان برای تجزیه نیاز دارد و اگر شما تاکنون کیسه‌های قابل استفاده مجدد را با خودتان به فروشگاه‌ها کشانده‌اید، بدانید که از خودتان رد صحیحی به جا گذاشته‌اید.

وی با بیان اینکه کیسه‌های قابل استفاده مجدد را خریداری کنید، افزود: از خرید کیسه‌های ساخته شده از نایلون یا پلی استر نیز اجتناب کنید چراکه این کیسه‌ها نیز از پلاستیک ساخته شده‌اند؛ از طرفی اگر بسته‌های محتوی مواد بهداشتی و غذایی از جنس کاغذ یا مقوا باشند هم، حجم انرژی و آب مصرفی برای تولیدشان باز هم به محیط زیست آسیب وارد می‌کند.

این پلاستیک‌ها بلای جانند

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی با تاکید بر تغییر در رویه خریدها، ادامه داد: اگر قصد دارید ادویه، موسیر، دمنوش یا چای بخرید، می‌توانید از ظرف‌های شیشه‌ای استفاده کنید؛ از طرفی شما می‌توانید برخی از مواد غذایی آماده را به جای پلاستیک در ظروف شیشه‌ای خریداری کرده و به جای دورانداختن این ظرف‌ها و یا وارد کردنشان به چرخه بازیافت، می‌توانید از آن‌ها برای ذخیره مواد غذایی استفاده کنید و یا در هنگام خرید مواد غذایی آن‌ها را با خود به مغازه ببرید.

وی افزود: به جای استفاده از بطری‌های آب قابل دفع، از آن‌هایی که مجدداً پر می‌شوند استفاده کنید و وقتی باقیمانده غذای خورده شده در رستوران را به خانه می‌برید، آن را در ظرف خود بریزید؛ اگر نیاز به روشن کردن شمع یا درست کردن آتش دارید و یا به هر دلیل دیگری مایلید آتش بیفروزید، استفاده از کبریت نسبت به آتش زنه‌های پلاستیکی قابل دفع ارجحیت دارد.

سبک زندگی بدون زباله را بپذیرید

دعاگویان بیان کرد: غذاهای یخ زده راحتی خاص خود را دارند و بازار هدف خوبی برای بسته بندی‌های پلاستیکی به حساب می‌آیند. آن‌ها از لحاظ اقتصادی هم دوست داشتنی هستند چراکه به جای قرار گیری در کارتن، داخل یک ورقه نازک پلاستیکی می‌شوند.

وی ادامه داد: در سبک زندگی جدید خود با با چاقو، چنگال و قاشق قابل دفع خداحافظی کنید و به جای خرید آب میوه در بطری‌های پلاستیکی، آب میوه تازه بگیرید؛ این کار نه فقط زایدات پلاستیکی را کم می‌کند، بلکه برایتان بهتر است چراکه هم ویتامین‌ها و آنتی اکسیدان‌های بیشتری وارد بدنتان خواهد شد.

دعاگویان اظهار کرد: سبک زندگی بدون زباله، مجموعه‌ای از راهکارهای متمرکز بر پیشگیری از تولید زباله است که باعث طراحی مجدد چرخه‌های عمر منابع و استفاده مجدد از آن‌ها می‌شود.

وی با بیان اینکه اکنون تنها ۹ درصد از زباله‌های پلاستیکی بازیافت می‌شوند، تصریح کرد: در طبیعت هر منبع پس از استفاده، به چرخه طبیعی باز می‌گردد و دوباره استفاده می‌شود؛ در واقع هیچ زباله‌ای در طبیعت تولید نمی‌شود، اما ما چه کرده‌ایم؟.

این پلاستیک‌ها بلای جانند

فایده‌ای که به خودمان برمی‌گردد

دعاگویان خاطرنشان کرد: سبک زندگی بدون زباله در تلاش است که این سیستم خطی را به یک سیستم دایره‌ای الهام گرفته شده از طبیعت تبدیل کند که به فایده ما و طبیعت خواهد بود.

وی با بیان اینکه طبق یافته‌ها، میانگین زمان استفاده از کیسه‌های پلاستیکی کم است، این زمان کمتر از ۲۵  دقیقه تخمین زده شده است، افزود: این کیسه‌ها پس از استفاده‌ای ۲۵ دقیقه‌ای، از ذهن ما دور می‌شوند، اما در محیط زندگی ما باقی می‌مانند.

دعاگویان بیان کرد: طبق بررسی‌های به عمل آمده، حدود ۱۰۰ تا ۵۰۰ سال زمان لازم است تا یک کیسه پلاستیکی به طور کامل نابود شود و براساس تحقیقات انجام شده در ایران سالانه بیش از سه میلیون تن پلاستیک تولید می‌شود که بیشترین این پلاستیک‌ها بادوام هستند و صدها سال طول می‌کشد تا به خودی خود تجریه شوند.

وی ادامه داد: برنامه حفاظت از محیط زیست سازمان ملل متحد برآورد کرده است در هر ۱.۶ کیلومتر مربع از اقیانوس‌ها  ۴۶ هزار قطعه زباله پلاستیکی شناور وجود دارد.

معاون محیط زیست انسانی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: می‌توانیم شروع زندگی بدون پلاستیک را گام به گام آغاز کرده تا به آن عادت کنیم و هر فردی با کوچک ترین تغییر در زندگی، می‌تواند به کاهش زباله‌های پلاستیکی کمک کند.

دعاگویان یادآور شد: تصویب قوانین شهری برای کاهش مصرف پلاستیک‌ها و اخذ مالیات‌های سنگین یا جریمه برای استفاده بیش از حد از پلاستیک‌ها باعث خواهد شد به زندگی سالم عادت کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha