• پنجشنبه / ۱۸ خرداد ۱۴۰۲ / ۰۹:۳۱
  • دسته‌بندی: کردستان
  • کد خبر: 1402031811233
  • خبرنگار : 50294

صنایع تبدیلی و تکمیلی جهشی برای رسیدن بە توسعە اقتصادی/ قروە و دهگلان قطب سردخانەهای کردستان

صنایع تبدیلی و تکمیلی جهشی برای رسیدن بە توسعە اقتصادی/ قروە و دهگلان قطب سردخانەهای کردستان

ایسنا/کردستان استان کردستان، استانی مستعد در حوزە تولید محصولات باغی، کشاورزی و زراعی است کە نگهداری از این محصولات در زمان تولید نیازمند ایجاد سردخانە است.

ایجاد سردخانە در کنار تولید محصولات باغی و کشاورزی می‌تواند، در کاهش ضرر و زیان، جلوگیری از کاهش قیمت، تنظیم بازار و واسطەگری موثر باشد.

همچنین بە کشاورزان و باغداران این فرصت را می‌دهد کە در زمان تولید، محصول خود را در سردخانە نگهداری کردە و بە صورت تدریجی روانە بازار کنند.

عدم وجود صنایع تبدیلی و تکمیلی در استان کردستان بە منظور جلوگیری از فاسد شدن محصولات و خام فروشی و خروج محصولات کشاورزی و باغی از استان، یکی از ضعف‌های چشمگیر استان کردستان است.

ایجاد کارگاه‌ها و کارخانه‌های صنایع تبدیلی و تکمیلی در هر شهرستان منطبق با ظرفیت‌های محصول کشاورزی آن منطقه، عاملی در جهت رشد اقتصادی و ایجاد فرصت‌های شغلی است.

حال چندسالی است کە در استان کردستان نهضت گلخانەای و ایجاد سردخانە شروع و در حال توسعە است بە حدی کە تا قبل از سال ۱٤۰۰ ظرفیت کل سردخانەهای استان کردستان زیر ۳٥ هزار تن بود، اما امروزە ظرفیت سردخانەهای استان بە بیش از ۱۰۰ هزار تن رسیدە است.

در حال حاضر بحث توسعە گلخانەای در استان کردستان شروع و چند طرح گلخانەای نیز در راستای این مهم در حال انجام مقدمات و بهرەبرداری است.

علی‌رغم پراکندگی سردخانە‌ها در استان کردستان، اما قروە و دهگلان بە عنوان مهد تولید سیب‌زمینی استان بیشترین میزان سردخانەها را در خود جای دادە است.

بانک کشاورزی در (۱۷خرداد ۱۴۰۲) بە مناسبت نودمین سالگرد تاسیس بانک کشاورزی، بە منظور بازدید خبرنگاران استان از سردخانەها و گلخانەهایی کە بە مساعدت بانک کشاورزی بە بهرەبرداری رسیدەاند، یک تور رسانەای برگزار کرد تا از نزدیک شاهد پیشرفت و تاثیر این طرح‌ها بر توسعە گلخانەها، ایجاد سردخانەها و اشتغالزایی در استان کردستان باشیم.

صنایع تبدیلی و تکمیلی جهشی برای رسیدن بە توسعە اقتصادی/ قروە و دهگلان قطب سردخانەهای کردستان

سردخانە شرکت تعاونی مائدە سرد خانە کلیدی کشور است
اولین بازدید از طرح شرکت تعاونی ٤٥۲ مائدە صورت گرفت کە طبق گفتە معاون اعتبارات امور شعب بانک کشاورزی کردستان، اولین طرح این مجموعە سیلو ذخیره گندم با ظرفیت ٨۰ هزار تنی است کە بە بهرەبرداری رسیدە و دومین طرح این شرکت ایجاد بزرگترین سردخانە دو منظورە بالای صفر و زیر صفر استان با ظرفیت ۲۰ هزار تن است.

رضایی در گفت‌وگو با خبرنگاران اظهار کرد: در کنار این دو طرح، دستگاە بوجاری گندم و برای اولین بار در استان دستگاە بوجاری نخود نیز در این مجموعە بە بهرەبرداری رسیدە است.

وی در خصوص تسهیلات پرداختی بانک  کشاورزی بە این دو پروژە عنوان کرد: برای این دو طرح مبلغ ۳٤ میلیارد تومان تسهیلات بانکی از محل صندوق توسعە ملی و بند الف تبصرە ۱٨ پرداخت شدە و علاوە بر سرمایەگذاری‌های بانکی، سرمایەگذاری‌های شخصی قابل توجهی در این مجموعە صورت گرفتە کە در مجموع برای ٨۰ نفر بە صورت مستقیم شغل ایجاد کردە است.

بە گفتە رضایی یکی ازسیاست‌های مجموعە بانک کشاورزی بحث توسعە صنایع تکمیلی و تبدیلی در استان در راستای جلوگیری از خام فروشی است کە خوشبختانە این سیاست در حال حاضر در دست اجرا است.

وی عنوان کرد: تا قبل از سال ۱٤۰۰ کل ظرفیت سردخانەهای استان کمتر از ۳٥ هزار تن بود، اما در حال حاضر قریب بر ۱۰۰ هزار تن ظرفیت سردخانەهای استان را داریم و امیدواریم تا یکی دو سال آیندە با این روند رو بە رشد شاهد توسعە ظرفیت سردخانەها بە ۱٥۰ هزار تن باشیم کە این هدف قطعا در آیندەای نە چندان دور محقق خواهد شد.

رضایی خاطرنشان کرد: متاسفانە در گذشتە محصولات استان برای نگهداری در سردخانە بە خارج از استان بە ویژە همدان انتقال دادە می‌شدند اما امروزە جریان برعکس شدە و محصولات همدان بە ویژە سیر همدان در استان کردستان نگهداری می‌شود.

در ادامە این بازدید رحمت‌اللە میرکی، مدیرعامل شرکت مائدە گفت: این مجموعە با حمایت و پشتیبانی بانک کشاورزی انجام و اشتغالزایی مستقیم ۱۰۰ نفر را بە دنبال داشتە کە در فصول مختلف سال این میزان بە ۲۰۰ نفر نیز خواهد رسید.

وی عنوان کرد: در گذشتە گندم‌کاران، نخودکاران، جوکاران و سیب زمینی کاران استان برای نگهداری محصول خود نیازمند شهرهای اطراف بودند، اما خوشبختانە امروزە بدون پرداخت هزینەهای گزاف و مازاد و ایستادن در صف‌های طولانی تحویل گندم، محصولات تولیدی استان با کم‌ترین هزینە و در اسرع وقت در این مجموعە نگهداری و با همان کیفیت اولیە تحویل کشاورز دادە می‌شود.

مدیرعامل این مجموعە خاطرنشان کرد: سیلوی ذخیرە گندم مجموعە مائدە توانایی ذخیرە ٤ تا ٥ هزار ذخیرە و تخلیە گندم را با کم‌ترین هزینە و فوت وقت دارا است.

وی ادامە داد: مجموعە مائدە با احداث فاز دوم سردخانە دو منظورە زیر صفر و بالای صفر بە عنوان سردخانە کلیدی کشور شناختە شدە و با پشتیبانی امور دام قراردادی منعقد کردە تا فراوردەهای دامی برای غرب و شمال غرب کشور را در خود نگهداری کند.

لازم بە ذکر است کە امسال در زمان بحران کمبود گوشت و مرغ در کشور ۱۲ استان برای تامین نیاز خود از سردخانە شرکت تعاونی ٤٥۲ مائدە تغذیە کردەاند.

میرکی خاطرنشان کرد: در سال گذشتە با توجە بە بازبینی و رتبەبندی انجام شدە؛ واحد تولید فرآوری بذر مائدە بە عنوان رتبە یک کشوری انتخاب شدە است.

افزایش ۳ برابری ظرفیت سردخانەهای استان کردستان

دومین بازدید، بازدید از سردخانە برادران مشیرپناهی و شهرام سعیدی بود کە هرسە در یک منطقە متمرکز و تنها چند کیلومتر از هم فاصلە داشتند کە نشان از مستعد بودن منطقە برای ایجاد سردخانە و توجیە اقتصادی طرح‌ها بودە است.

سردخانە بالای صفر جمال مشیر پناهی با ظرفیت ۱٥۰۰ تنی بالغ بر یک میلیارد و ۷۰۰ تومان از محل بند الف تبصرە ۱٨ سال ۱٤۰۰،  گلخانە کاوە مشیرپناهی با ظرفیت ۱٥۰۰تنی بالغ بر ۱۰ میلیارد ریال از محل اشتغال پایداری و شهرام سعیدی ٦ میلیارد تومان از طرح صندوق  توسعە ملی بانک کشاورزی تسهیلات دریافت کردەاند.

رضایی معاون اعتبارات امور شعب بانک کشاورزی گفت: سردخانەهای منطقە دهگلان و قروە متناسب با ظرفیت نیاز استان است و نیازی بە سردخانە مازاد بر نیاز استان نداریم.

وی عنوان کرد: باید قبل از شروع هر طرحی توجیە اقتصادی آن در نظر گرفت، اما باتوجە بە تولید محصولات استان هنوز هم ظرفیت برای توسعە سردخانەهای استان وجود دارد.

رضایی در خصوص پراکندگی سردخانەها در سطح استان افزود: بە دلیل اینکە بیشترین تولید سیب زمینی استان مربوط بە شهرهای قروە و دهگلان است بیشترین سردخانەها هم در این استان‌ها توسعە پیدا کردەاند.

وی خاطرنشان کرد: در دهگلان ۱۹ طرح با ظرفیت ۳٨ هزار تن سردخانە وجود دارد کە در حال حاضر همە آن‌ها فعال هستند و بە بهرەبرداری رسیدەاند، همچنین ۱٤ طرح با ظرفیت ۱٨ هزار تنی در شهر قروە وجود دارد.

این  مقام مسئول افزود: بانک کشاورزی بە همە طرح‌های سردخانەای فعال در قروە و دهگلان تسهیلات پرداخت کردە و آمادگی حمایت از سرمایەگذاران در این حوزە را دارد.

بە گفتە وی، از سال ۱٤۰۰ تاکنون ظرفیت سردخانەها ۳ برابر افزایش پیدا کردە و اگر این ظرفیت بە ۱٥۰ هزار تن در استان برسد، نیاز استان بە سردخانەها اشباع می‌شود.

صنایع تبدیلی و تکمیلی جهشی برای رسیدن بە توسعە اقتصادی/ قروە و دهگلان قطب سردخانەهای کردستان

درصد گلخانەهای استان کردستان از میانگین کشوری پایین‌تر است

سومین بازدید از طرح گلخانە برادران سهرابی صورت گرفت، طرح مجموعە گلخانەای با مساحت هشت و یک دهم هکتاری است کە از محل صندوق توسعە ملی و منابع داخلی بانک کشاورزی مبلغ ٥۱ میلیارد تومان تسهیلات دریافت کردە است.

این طرح در حال حاضر بە صورت مستقیم  برای ۱٤۰ نفر اشتغالزایی کردە کە بە گفتە معاون اعتبارات امور شعب بانک کشاورزی در صورت ایجاد زنجیرە تولید و بستەبندی کە در آیندە در این مجموعە قابل اجرا است برای بیش از ۲۰۰ نفر اشتغالزایی خواهد شد.

سهرابی مدیرعامل این مجموعە افزود: این مجموعە شامل ۱۹ سایت است کە هفت سایت آن هیدروپونیک و پنج سایت آن کشت گوجەفرنگی و خیار است.

وی اظهار کرد: از بانک کشاورزی می‌توان بە عنوان بانک عامل حامی کشاورزان و باغداران نام برد.

سهرابی از بانک کشاورزی درخواست کرد کە برای ایجاد زنجیرە بستەبندی و صنایع تبدیلی حامی آنان باشند تا از فروش و خروج محصول از این مجموعە بە صورت خام جلوگیری شود زیرا معتقدیم  در صورت ایجاد این مجموعەها گلخانە بازدهی قابل توجهی خواهد داشت.

رضایی اظهار کرد: استارت طرح توسعە گلخانەای در استان کردستان چندسالی است کە زدە شدە و هنوز اول راە هستیم.

وی عنوان کرد: موضوع توسعە گلخانەای در استان کردستان، خوشبختانە شروع شدە است و برای نمونە احداث طرح گلخانەای ۱٥ هکتاری صیفی جات و سبزیجات در بیجار، طرح پنج هکتاری گل رز شاخە بریدە در دیواندرە کە بە لحاظ تجهیزات در کشور بی نظیر است و امید است در سال جاری بە بهرەبرداری برسد، همچنین طرح بزرگ ۹۰ هکتاری در بخش زیویە شهر سقز کە مقدمات ان انجام شدە در راستای نهضت توسعە گلخانەای در استان در حال انجام است.

رضایی تصریح کرد: درصد گلخانەهای استان کردستان نسبت بە میانگین کشوری بسیار کم‌تر است و امیدواریم با پروژەهای نام بردە شدە سبب توسعە گلخانەای در استان شود.

همچنین از مجموعە سردخانە امیران قروە با دو هزار تن ظرفیت بازدید شد.

این مجموعە برای راەاندازی از محل تسهیلات بند الف تبصرە ۱٨ سال ۱٤۰۰ بالغ بر ۱۲ میلیارد تومان تسهیلات دریافت کردە است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha