• یکشنبه / ۲۱ خرداد ۱۴۰۲ / ۱۲:۳۸
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402032113270
  • خبرنگار : 50081

یک کارشناس گردشگری مطرح کرد

صنایع‌دستی مادر دیگر هنرها در تمدن‌های گوناگون

صنایع‌دستی مادر دیگر هنرها در تمدن‌های گوناگون

ایسنا/خراسان رضوی یک کارشناس گردشگری گفت: بشر با بهره‌گیری از اندیشه و تجربه به تدریج مراحل تکامل را در مسیر دست‌ساخته‌های خود پیموده تا هر چه بیشتر از آن‌ها بهره گیرد، در نتیجه این روند به رشد فرهنگ‌ها و تمدن‌ها کمک می‌کند و جنبه‌هایی از نیازهای معنوی به رشد صنایع‌دستی اضافه می‌شود، به گونه‌ای که می‌توان برخی از صنایع‌دستی را به عنوان مادر بسیاری از هنرها در تمدن‌های گوناگون به شمار آورد.

محمد رحیمی‌خوش در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: تحقیقات پژوهشگران و باستان‌شناسان نشان می‌دهد که دست ساخته‌های نخست بشر ابتدا برای پاسخگویی به نیازهای زیستی و روزمره مانند قطعه سنگ‌هایی که با ساییدن بر روی یکدیگر تیز می‌شدند، ابداع شدند تا نقش نوعی چاقو برای دفاع یا شکار را ایفا کنند.

وی اضافه کرد: بشر با بهره‌گیری از اندیشه و تجربه به تدریج مراحل تغییر و تکامل را در مسیر دست‌ساخته‌های خود پیموده تا هر چه بیشتر از آن‌ها بهره گیرد، به عنوان مثال تکه سنگ‌های تیز شده را بر سر چوب می‌بستند و وسیله‌ای شبیه پیکان و نیزه را به وجود می‌آوردند یا با استفاده از سنگ تیز بزرگتر و یک دسته محکم تبرهای اولیه را می‌ساختند.

رحیمی‌خوش ادامه داد: در نتیجه این روند در رشد و بالندگی فرهنگ‌ها و تمدن‌ها کمک می‌کند و جنبه‌هایی از نیازهای معنوی شامل باورها، اعتقادات و آداب و رسوم به رشد صنایع‌دستی اضافه می‌شود، به طوری که می‌توان برخی از صنایع‌دستی را به عنوان مادر بسیاری از هنرها در تمدن‌های گوناگون نیز به شمار آورد.

وی خاطرنشان کرد: با تحقیقات انسان‌شناسی، می‌دانیم که هنر در فرهنگ بشری به ۵ شکل مختلف شروع به شکل‌گیری و توسعه یافتن کرد که می‌توان هنرهای موسیقایی، هنرهای ادبی، هنرهای تجسمی، هنرهای کاربردی و هنرهای نمایشی را نام برد که از میان این ۵ گروه هنرهای تجسمی و هنرهای کاربردی به طور مستقیم ریشه در صنایع‌دستی داشته‌اند و هنوز هم ارتباط مستقیمی با صنایع‌دستی دارند.

رحیمی‌خوش گفت: اشکال دیگر هنر نیز بعضا به صورت غیرمستقیم به صنایع‌دستی مربوط بوده‌اند، به عنوان مثال نوت و آهنگسازی در هنر موسیقی، تجلی فرهنگ و هنر است اما پژوهش‌ها نشان داده که ریشه برخی سازهای مختلف مانند بن مایه سازهای زهی، کمان و زه کمان در صنایع‌دستی بوده است که با پی بردن به صدای آهنگین آن هنگام شلیک تیر، سازهای زهی ساخته و توسعه پیدا کردند .

وی اظهار کرد: صنایع‌دستی با توجه به شرایط جغرافیایی، فرهنگی، اجتماعی و نیازهای معنوی و مادی، اقوام مختلف پدید آمده‌ و جلوه‌های گوناگونی به خود گرفته‌ به همین دلیل است که‌ مناطق مختلف با فرهنگ‌های متفاوت به صنایع‌دستی منحصر به‌فرد خود دست پیدا کرده و با توجه به همان شرایط منحصر به‌فرد آن‌ها را توسعه و ترویج داده‌اند. بنابراین در تاریخ ایران، صنایع‌دستی به همین صورت به وجود آمده و رشد کرده‌ است.

صنایع‌دستی مادر دیگر هنرها در تمدن‌های گوناگون

توجه هنرمند ایرانی به خاطرات قومی در ایجاد صنایع‌دستی

رحیمی‌خوش اضافه کرد: می‌توان گفت هنرمند ایرانی در ایجاد و ابداع صنایع‌دستی به خاطرات قومی، باورهای دینی و مذهبی، طبیعت بکر و مواد موجود در آن و چشم‌اندازهای زیبای اطراف توجه کرده و از آن‌ها به عنوان دست‌مایه‌ای برای ابداع یا توسعه دستاوردهای دست‌ساز خود جهت رفع نیازهای روزمره بهره جسته است.

این کارشناس گردشگری عنوان کرد: ایران به دلیل گستردگی جغرافیایی، تنوع آب و هوایی، شرایط اقلیمی، وجود اقوام و مذاهب گوناگون و نیز فرهنگ و تمدن دیرینه و استوار دارای آثار فراوان و گوناگون صنایع‌دستی است. تنوع صنایع‌دستی به جنس مواد اولیه، روش تولید، کاربرد آن، شکل نهایی، زمان و مکان تولید آن باز می‌گردد. از این جهت تاکنون براساس دیدگاه‌های مختلف طبقه‌بندی‌هایی برای صنایع دستی ارائه شده که هر یک در جای خود قابل تامل و بررسی است.

رحیمی‌خوش گفت: صنایع‌دستی چهارچوبی دارند که هر ضلع آن را هنرهای تجسمی، هنرهای کاربردی، صنایع مستظرفه و صنایع تشکیل می‌دهند. هرچه در صنایع‌دستی جنبه زیبایی شناختی آن بیشتر باشد، به هنرهای تجسمی نزدیکتر می‌شود و اگر ابداع اثر بر محور عملکرد استوار شود صنایع‌دستی به صورت کاربردی‌تر متجلی می‌شود و یا اگر در این آثار جنبه زیبایی آن بیشتر شود نام صنایع مستظرفه به خود می‌گیرد مانند طراحی، نقاشی، تذهیب، تشعیر، نگارگری و هر چه بُعد کاربردی آن گسترش یابد به عنوان صنایع مانند ابزارسازی، چاقوسازی و ... شناخته می‌شود.

تفکر و قدمت ۲ قابلیت مهم در فرایند تولید صنایع‌دستی

وی ادامه داد: در نظریه‌ای دقیق‌تر و پیشرفته‌تر می‌بینیم که در روند و فرایند تولید انواع صنایع‌دستی بر ۲ قابلیت تفکر یا اندیشه و تجربه یا قدمت و تاریخ آن صنعت تاکید می‌شود. نوآوری، خلاقیت و حفظ سنت‌ها و مهارت‌های استادانه از این ۲ قابلیت برخاسته و سبب تکامل، تکمیل و تداوم آن نوع از صنایع‌دستی می‌شود .طبق این نظریه برای بررسی بیشتر و دقیق‌تر شدن در این مقوله نیاز است تا با شناخت ماهیت و مفهوم صنایع‌دستی نگاهی علمی‌تر به آن داشته باشیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha