• دوشنبه / ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ / ۱۸:۰۵
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 1402032919267
  • خبرنگار : 50604

ایسنا گزارش می دهد؛

نان بی‌کیفیت در سفره گلستانی‌ها

نان بی‌کیفیت در سفره گلستانی‌ها

ایسنا/گلستان به گواه کارشناسان استان گلستان تولیدکننده مرغوب‌ترین گندم در کشور است اما علی رغم استفاد از مرغوب‌ترین آرد، نان بی‌کیفیت‌ سهم سفره‌های مردم استان می‌شود.

استان گلستان یکی از قطب‌های مهم کشاورزی کشور است که از نظر کمیت و میزان تولید گندم، رتبه دوم ایران را دارد، این در حالی است که مساحت آن بسیار کمتر از استان‌های دارای ظرفیت کشاورزی همچون فارس و خوزستان است و علاوه بر این به تشخیص بسیاری از کارشناسان در بحث کیفیت مقام اول کشور را دارد زیرا گلوتن موجود در محصول آن بیشتر از سایر نقاط است.

علی رغم تولید باکیفیت‌ترین آرد در استان گلستان، نان بی‌کیفیت در بسیاری از نانوایی‌های استان تهیه می‌شود که این موضوع موجب نارضایتی مردم شده است.

ضایعات نان زیاد است

یکی از شهروندان گرگانی به خبرنگار ایسنا گفت: نانی که از نانوایی تهیه می‌کنیم کیفیت پایینی دارد و مقدار زیادی از آن قابل استفاد نبوده و دور ریخته می‌شود.

سکینه احمدی اضافه کرد: وقتی ضایعات نان زیاد است مجبور می‌شویم بیش از نیاز نان تهیه کنیم و این امر علاوه بر هدررفت منابع غذایی کشور باعث شلوغی صف‌ها و ضرر اقتصادی به خانواده‌ها می‌شود.

لیلا تمسکنی دیگر شهروند گلستانی به خبرنگار ایسنا گفت: نانی که از نانوایی‌ها تهیه می‌کنیم فقط به صورت گرم و تازه قابل مصرف بوده و ماندگاری بسیار کمی دارد، به طوری که بعد از چند ساعت اصلاً قبل استفاده نیست.

وی ادامه داد: نانی که خریداری می کنیم باید مثل آدامس به تعداد دفعات زیاد در دهان جویده شود تا قابل هضم شود و کاملاً مشخص است که نانواها زمان کافی برای عمل آمدن خمیر صرف نکرده‌اند.  

نان بی‌کیفیت گلستانی‌ها در تنور بی‌تدبیری و سواستفاده پخته می‌شود


مصطفی میرکتولی یکی از نانواهای آزادپز گلستانی که نان باکیفیتی تولید می‌کند، در گفتگو با ایسنا گفت: قیمت پایین نان دولتی و نداشتن صرفه اقتصادی مهمترین عامل بی‌کیفیتی نان است، نانواها انگیزه کافی برای خوب کار کردن ندارند، زیرا در ازای کار سختی که انجام می‌دهند درآمد ناچیزی عایدشان می‌شود. اگر نانوا را راضی نگه داریم شک نکنید نان با کیفیت دست مردم می‌دهند.

نان هزار تومانی حتی با آرد رایگان توجیه اقتصادی ندارد

وی با تأکید اینکه اگر حتی آرد رایگان در اختیار نانوایی‌های دولتی قرار داده شود باتوجه به هزینه‌های جاری نظیر دستمزد کارگر، قیمت خمیرمایه، حامل‌های انررژی و اجاره ملک باز هم تولید آرد هزار تومانی صرفه اقتصادی ندارد، گفت:  اگر نان با قیمت واقعی عرضه شود، آن وقت همه نانواها با پخت نان مرغوب‌تر با هم رقابت می‌کنند و به این ترتیب هم رضایت نانوا و هم رضایت مردم تأمین می‌شود.

میرکتولی افزود: درست است که دولت آرد یارانه‌ای در اختیار نانوا قرار می‌دهد اما برای آنکه نان با قیمت یک هزار تومان به دست مشتری برسد علاوه بر یارانه آرد از سود نانوا هم کم می‌کنند و نانوا قادر نیست هزینه‌های جاری مثل خمیرمایه و کارگر خود را تأمین کند و مجبور می‌شود از خمیر مایه کمتر استفاده کرده و کارگر کمتری به کارگیری کند که همه این‌ها کیفیت نان را کاهش می‌دهد.

واقعی شدن قیمت نان راهکار اساسی کیفی شدن نان است

رئیس اتحادیه خبازان گرگان با اشاره به اینکه عدم قیمت واقعی نان باعث شده پخت نان برای نانوا صرفه اقتصادی نداشته باشد و نتواند کارگر حرفه‌ای استخدام کند، گفت: قیمت خمیرمایه که اصلی‌ترین عامل برای ورآمدن نان است از ۳۰۰ هزار تومان به بیش یک میلیون و ۴۰۰ هزارتومان افزایش پیدا کرده و خمیرمایه دولتی نیز به میزان بسیار کم و قطره چکانی میان نانوایی‌ها توزیع می‌شود بنابراین نانواها نمی‌توانند از خمیرمایه کافی برای تهیه نان استفاده کرده و کیفیت نان کاهش می‌یابد.

نان بی‌کیفیت گلستانی‌ها در تنور بی‌تدبیری و سواستفاده پخته می‌شود


حمید مقیمی ارائه نان با قیمت واقعی را مهمترین عامل برای افزایش کیفیت نان دانست و افزود: تا زمانی که قیمت نان واقعی نشود نانوا نمی‌تواند کارگر کافی استخدام کرده و مجبور است کار چند نفر را به تنهایی انجام دهد.

۹۰ درصد یارانه آرد را خبازان متحمل می‌شود

وی با اشاره به اینکه آرد یارانه‌ای تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد در قیمت تمام شده نان اثرگذار است، افزود: برای ارائه نان به قیمت هزارتومان درواقع این نانواها هستند که به مردم یارانه می‌دهند.
رئیس اتحادی خبازان ادامه داد: برای تبدیل شدن آرد به خمیر نانوا متحمل هزینه‌های بسیاری نظیر اجاره مکان، آب، برق، گاز، دستمزد کارگر، خمیرمایه و.. است که قیمت همه موارد با نرخ آزاد برای او محاسبه می‌شود، به عبارت دیگر ۹۰ درصد بار نان یارانه‌ای بر گردن نانواها گذاشته شده که عادلانه نیست.

نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به اینکه سامانه‌ای شدن آرد و تحویل نان در نانوایی‌ها برای مردم مشکلاتی ایجاد کرده است، اظهار کرد: سهمیه آرد نانوایی‌ها بر اساس میزان تراکنش آن‌ها تعیین می‌شود و این امر برای آنکه مردم بتوانند تعداد بیشتری نان تهیه کنند مشکلاتی ایجاد کرده و باعث شلوغی صف نانوایی‌ها شده است.
رمضانعلی سنگدوینی با اشاره به افزایش قیمت برنج افزود: در سال‌های قبل مردم معمولاً یک وعده در روز برنج مصرف می‌کردند اما امسال به دلیل گرانی برنج بسیاری از مردم در هر سه وعده غذایی از نان استفاده می‌کنند که این امر باعث مصرف بیشتر نان توسط مردم می‌شود.

نان بی‌کیفیت گلستانی‌ها در تنور بی‌تدبیری و سواستفاده پخته می‌شود


لزوم افزایش سهمیه آرد نانوایی‌های گرگان 

وی با بیان اینکه در استان گلستان ۴۰ تا ۵۰ هزار نفر اتباع داریم و علاوه بر آن تعداد زیادی از مردم از سایر شهرها برای انجام کارهای اداری و یا مراجعه به مراکز درمانی در طول روز وارد مرکز استان شده که باعث افزایش تقاضای نان در شهر گرگان می‌شوند، گفت: این مسائل باعث شلوغی و نارضایتی مردم می‌شود، بنابراین مقدار سهمیه آرد شهر گرگان باید افزایش پیدا کند.
نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی با تأکید اینکه کیفیت نان بر کمیت نان ارجحیت دارد، افزود: ما باید کیفیت نان را افزایش دهیم تا مانع از هدررفت و اسراف نان در کشور شویم.
سنگدوینی بر ضرورت افزایش نظارت مسئولین بر کیفیت نان تأکید کرد و افزود: گندم استان گلستان جزء مرغوب‌ترین گندم‌ها در سطح کشور بوده و بیشترین گلوتن را دارد، بنابراین بی‌کیفیتی نان را نمی‌توان به آرد نامرغوب ربط داد.

افزایش مهارت نانوا عامل مهم در کیفیت نان

مدیرکل صمت گلستان در گفتگو با ایسنا با تأکید اینکه مهارت و تخصص نانوا مهمترین عامل در کیفیت نان است، اظهار کرد: ثبات نیروها در خبازی‌ها پایین است و به دلیل دستمزد پایین مدام نیروها در حال جابه جایی هستند

وی با بیان اینکه نیروی کار نانوایی‌ها به دلیل دستمزد کم بعد از مدتی خسته شده و کار را رها می‌کنند، افزود: عدم پرداخت دستمزد کافی باعث کاهش نیروی کار ماهر در خبازی‌ها است که به شدت در کیفیت نان اثرگذار است.

حسن‌زاده استفاده از خمیرمایه‌ تر را عاملی برای افزایش کیفیت نان دانست و افزود: درحال حاضر اکثر نانوایی‌ها در سطح استان از خمیرمایه خشک استفاده می‌کنند و به دنبال آن هستیم که استفاده خمیرمایه‌ تر را در نانوایی‌ها افزایش دهیم.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت بر ضرورت افزایش مهارت و آموزش به خبازان تأکید کرد و افزود: بر اساس اعلام کارشناسان آرد مورد استفاده نانوایی‌ها از کیفیت لازم برخوردار است و برای افزایش کیفیت باید مهارت خبازان افزایش پیدا کند.

وی با اشاره به اینکه سهمیه آرد استان گلستان بر اساس سیستم هوشمند نسبت به بهمن ماه کاهش پیدا کرده و از طرفی به دلایل مشکلات اقتصادی مصرف نان خانوارها افزایش پیدا کرده که مجموع این دوعامل باعث افزایش تقاضا و شلوغی صف نانوایی‌ها شده است.

حسن‌زاده با اشاره به اینکه هر چقدر کیفیت نان افزایش پیدا کند، دورریز آن کمتر شده و مردم نان کمتری خریداری می‌کنند، افزود: به خبازان توصیه می‌شود، ساعت پخت نان را رعایت کرده و تمام سهمیه آرد خود را با بهترین کیفیت پخت کنند.

نان بی‌کیفیت گلستانی‌ها در تنور بی‌تدبیری و سواستفاده پخته می‌شود


۶۸ پرونده تخلفاتی در نانوایی‌ها تنها در ۴ روز 
مدیرکل صمت گلستان با اشاره به اینکه مدت کوتاهی است که نظارت بر کار نانوایی‌ها به اداره صمت واگذار شده است، افزود: مدت چهار روز ۴۶۷ بازرسی در سطح استان داشتیم که ۶۸ پرونده تخلفاتی کشف و به تعزیرات ارسال شده است.

مدیرکل جهاد کشاورزی گلستان نیز در خصوص دلیل کیفیت پایین نان تولیدی در استان در گفتگو با ایسنا با اشاره به اینکه گندم استان گلستان با کیفیت‌ترین گندم در سطح کشور بوده و حتی برای افزایش کیفیت آرد دیگر استان‌ها از استان گلستان آرد خریداری و به آرد تولیدی خود اضافه می‌کنند، افزود: باید در نحوه پخت نان در برخی نانوایی بازنگری شده و کلاس‌های آموزشی برای خبازان برگزار شود.

به گزارش ایسنا، هرچند در این گزارش مسئولان عوامل مختلفی نظیر غیرواقعی بودن قیمت نان، عدم مهارت خبازان و نیروی کار غیرحرفه‌ای را عامل بی‌کیفیتی نان در استان اعلام کرده‌اند، اما در همین شرایط برخی از نانواها در سطح شهر نان باکیفیت بالا تولید و در اختیار مردم می‌گذارند که بیانگر این امر است که تولید نان با کیفیت امر محالی نیست.
 نان بی‌کیفیتی که امروز در برخی نانوایی ها پخته می‌شود، عاملی برای هدر رفت میلیون‌ها تن غذای مردم است و باید هرچه سریع‌تر برای رفع این مشکل چاره‌اندیشی شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha