• شنبه / ۱۰ تیر ۱۴۰۲ / ۰۷:۳۹
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1402041005432

۲۰ سال خشکسالی خراسان جنوبی / ۲۴

گونه‌های حیات وحش و چالش خشکی زمین

گونه‌های حیات وحش و چالش خشکی زمین

ایسنا/خراسان جنوبی مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان جنوبی گفت: خشک بودن بیش ‌از ‌حد گونه‌های جنگلی سبب شده تا حیات وحش مسن یا کم سن که هنوز نتوانسته‌اند خود را با شرایط جدید وفق دهند از بین بروند.

اسدالله حاتمی، در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: متاسفانه در سال‌های اخیر در اغلب نقاط استان کاهش بارندگی را داشته‌ایم و نسبت به میانگین بلندمدت منفی بوده‌ است. 

وی با بیان اینکه تاکنون خشکسالی شدیدی بر استان حاکم شده است، افزود: گیاهانی که از انتهای اسفند تا اردیبهشت سبز هستند و رویش‌های فصلی به شدت نیاز به بارندگی پاییز دارند، وقتی بارندگی نباشد، بذر آن‌ها جوانه نمی‌زند و ریشه آن‌ها در خاک محکم نمی‌شود.

حاتمی ادامه داد: خشکسالی در دشت‌ها نیز محسوس است و در این صورت گرایش عشایر به سمت ارتفاعات که زیستگاه حیات وحش است بسیار بیشتر خواهد شد و در نتیجه مشکلات حاشیه‌ای ایجاد خواهد شد چراکه علاوه بر اینکه بخشی از غذای حیات وحش توسط آنان مصرف می‌شود، بعضا انتقال بیماری به حیات وحش از انسان به گونه‌های حیات وحش صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه وجود منابع آبی مشترک بین انسان و حیات وحش پیامدهای منفی را به دنبال خواهد داشت که از این باب دچار مشکل خواهیم شد، تصریح کرد: خشکسالی یک پدیده طبیعی است اگرچه مواردی چون تغییر اقلیم در مقیاس کلان روی خشکسالی اثرگذار بوده و دوره‌های آن را طولانی می‌کند،، اما در مقیاس استانی باید یاد بگیریم با آن سازگار شده و روش‌های مدیریت خشکسالی را اجرا کنیم.

حاتمی با یان اینکه در حقیقت اگر بخواهیم به اندازه سال‌های ترسالی از طبیعت برداشت کنیم قطعا دچار مشکل می‌شویم، اظهار کرد: باید یاد بگیریم در سال‌های خشکسالی میزان برداشت آب از منابع آبی، میزان چرای دام در عرصه‌های طبیعی و میزان برداشت از پوشش گیاهی به هر نحو کاهش پیدا کند.

وی با بیان اینکه خشکسالی روی حیات وحش اثر می‌گذارد، تصریح کرد: اگر چه فعالیت‌هایی برای جلوگیری از تخریب تنوع زیستی و احیای منابع طبیعی آسیب دیده صورت گرفته و همچنین در سال‌های اخیر شاهد نگرش مثبت مردم استان نسبت به رعایت حقوق حیوانات هستیم، اما متاسفانه عوامل مختلفی مانند وقوع خشکسالی‌های طولانی و مکرر در کنار بهره برداری بی رویه از منابع آب، خاک و پوشش گیاهی، زوال تنوع زیستی را شدت بخشیده است.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست خراسان جنوبی با بیان اینکه زیستگاه‌های حیات وحش اکنون سرسبزی خود را از دست داده و این باعث کاهش طول عمر حیات وحش شده است، بیان کرد: خشک بودن بیش ‌از ‌حد گونه‌های جنگلی سبب شده تا حیات وحش با سن بالا و یا بره‌های کم سن که هنوز نتوانسته‌اند خود را با شرایط جدید وفق دهند از بین بروند.

حاتمی با بیان اینکه خشکسالی سبب شده وحوش به سمت مزارع کشاورزی روی بیاورند و خسارت‌هایی را به کشاورزان بزنند، تصریح کرد: خسارت به تنوع گونه‌ای و کاهش و تخریب زیستگاه حیات وحش و کوچ و مهاجرت بی‌رویه حیوانات وحشی از دیگر مخاطراتی است که به سبب خشکسالی رخ داده است.

وی با بیان اینکه بیش از یک سوم خاک خراسان جنوبی مستعد فرسایش بادی و تولید گرد ‌و ‌غبار است، اظهار کرد: در مجموع متاسفانه عوامل متعددی مانند بهره برداری ناپایدار از منابع و فعالیت‌های انسانی مخرب تنوع زیستی استان را تهدید می‌کند و از طرفی چرای بیش از ظرفیت مراتع صدماتی را به جوامع گیاهی وارد آورده و شکار و گاهی تله گذاری غیر مجاز نیز، جمعیت حیات وحش برجسته را کاهش داده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha