• جمعه / ۱۶ تیر ۱۴۰۲ / ۰۹:۳۳
  • دسته‌بندی: آذربایجان شرقی
  • کد خبر: 1402041609863
  • خبرنگار : 50536

غدیر، روزی که مسیر هدایت مشخص شد

غدیر، روزی که مسیر هدایت مشخص شد

ایسنا/آذربایجان شرقی غدیر، حقیقت بزرگی را در سینه خود ثبت کرده و ‌آن اینکه رسالت پیامبر(ص) با امامت علی (ع) کامل می‌شود و بدون امامت و غدیر، رسالت پیامبر اسلام ناقص می‌ماند.

نزول سوره‌ی حمد برای دومین بار بر پیامبر(ص) در سال دهم هجرت نشان دهنده‌ی این بود که وفات ایشان نزدیک است، از این پس پیامبر عطوفت و مهربانی، بار سنگینی را بر دوش خود احساس می‌کرد که باید موضوع مهمی را به مردم نشر دهد، راهی که خداوند برای پیامبر(ص) معین کرد این بود که با اصحاب و یاران خود عازم مکه شوند، پس از بازگشت از مکه در منطقه غدیر ابلاغ مسئله ولایت از جانب پرودگار بر پیامبر نازل شد.

در چنین روزی خداوند بساط معرفی علی مرتضی(ع) به جمعیت ۱۲۰هزار نفری را چیده بود تا با این معرفی آوازه‌ی بلند او تا ابد در تاریخ اسلام ماندگار شود.

البته ولایت علی(ع) قبل از واقعه غدیر برای هیچکس بعید نبود چون همیشه پیامبر(ص) ایشان را به عنوان رهبر دانا و آگاه در هدایت به صراط مستقیم بعد از خودش اعلام کرده بود.

در منطقه‌ی غدیر خم فرشته‌ی وحی آیه‌ی تکان دهنده‌ای برای پیامبر نازل کرد که" ای پیامبر آنچه از جانب پروردگارت بر تو نازل کرده‌ایم را به مردم ابلاغ کن که اگر چنین نکنی رسالت خویش را انجام نداده‌ای".

بعد از نزول این آیه اساسی ترین فراز خطبه‌ی غدیر بر زبان پیامبر جاری شد" من کنت مولاه فهذا علی مولاه" هر که من مولای او هستم از این پس علی مولای اوست.

یکی از شاعران مصری همه‌ی ارادت خویش را اینگونه به مولای متقیان تقدیم کرده" اگر بگویند اسلام و نگویند علی، مانند قلبی است که در آن خونی جریان ندارد".

یک کارشناس مذهبی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: منطقه‌ی خم بعد از سرزمین جحفه در نزدیکی مکه قرار دارد که در این منطقه برکه‌ای وجو دارد پیامبر وقتی از مکه باز می‌گشت اجتماع ۱۲۰ هزار نفری را دو روز در آنجا متوقف کرد و به سخنرانی پرداخت، آن برکه به اسم غدیر شناخته شده و دلیل نامگذاری واژه‌ی غدیر از این واقعه نشأت گرفته است.

حجت‌الاسلام رحیم همزبان خاطر نشان کرد: در آیه‌ی ولایت، اینگونه بیان شده که هرکس که پیامبر(ص) ولی و یاور او است، از این پس علی(ع) ولی و یاور او می‌باشد.

وی به معنای حجة الوداع، اشاره کرد و گفت: آخرین حج پیامبر حجة الوداع نامگذاری شده که بعد آن ایشان با بیت‌الله وداع کرده و دیگر به مکه نرفته در همین مواقع بود که پیامبر در منطقه غدیرخم خطبه‌ی مفصل غدیر را به همگان ارائه کرد.

وی ادامه داد: رکن اصلی غدیر موضوع ولایت و امامت است که این موضوع در آیه تبلیغ و اکمال دین برای بشریت تبیین شده است، برادران اهل سنت این ولایت را به معنی دوستی معنی می‌کنند و پیامبر(ص) می‌فرماید "هرکس من دوست او هستم علی هم باید دوست او باشد".

حجت‌الاسلام همزبان با اشاره به پیام غدیر تصریح کرد: بدون ولی، مردم هدایت نمی‌شدند، برای همین در حادثه غدیرخم، پیامبر اکرم از حاضران در آن جمع خواست تا این پیام مهم را به غایبان ابلاغ کنند و این را بدانند که جامعه بدون ولی و رهبر تدوام نخواهد داشت.

وی به رابطه نبوت و ولایت اشاره کرد و افزود: نبوت یعنی خبر آورده و از کلمه نبا گرفته شده، چون پیامبر از طرف خدا خبر آورده پس رسول، نبی و ولی مسلمانان است.

این کارشناس مذهبی ادامه داد: ولایتمداران باید تمام شوئنات زندگی خود را مبتنی بر فرمایشات ولی خود قرار داده و از آن تبعیت کنند.

وی با اشاره به اینکه تکرار هر حرفی تاثیر گذار خواهد بود، بیان کرد: در رابطه با تبیین غدیر باید تبلیغ زیادی انجام گیرد، تکرار هر حرفی بعضی مواقع تاثیر گذار است علاوه بر تکرار باید تبیین عقلی انجام گیرد تا تاثیر گذاری‌ بیشتری داشته باشد.

وی با بیان اینکه فرهنگ غدیری در نسل جوان باید شناخته شود، خاطر نشان کرد: تبیین غدیر و اهداف آن در بین جوانان از ضروریات جامعه امروزی است و مسئولان و صاحب‌ نظران عرصه تعلیم و تربیت باید جهت تبیین این امر عزم راسخ داشته‌ باشند.

دبیر بنیاد بین المللی غدیر آذربایجان شرقی نیز در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به شأن و منزلت روز غدیر بیان کرد: در چنین روزی پیامبر(ص) در اجتماع ۱۲۰ هزار نفری با خطبه‌ی مفصل یک واقعه‌ی بی نظیر را به رخ همگان کشیدند در این خطبه پیامبر نه تنها ولایت امیرالمؤمنین(ع)، بلکه ولایت دوازده امام را اعلام کردند که در صدر آنها امام زمان(عج) است که وارث و صاحب غدیر هستند. 

حجت‌الاسلام حسن کاملی‌فر افزود: پیامبر در خطبه غدیر ۱۰۰ آیه را تبیین و تفسیر کردند که مهم‌ترین آنها تفسیر سوره‌ی حمد است که فرمودند:" صراط مستقیمی که بر شما واجب است اول من هستم، بعد علی(ع) و بعد ایشان فرزندانش هستند."

 وی با اشاره به آیه‌ی تبلیغ که در این روز بر پیامبر نازل شد، بیان کرد: در آیه تبلیغ خداوند صریح و محکم بحث امامت و ولایت را مطرح کرده و حتی پیامبر خود را تهدید کرده که اگر این مسئله را بیان نکنی رسالت خویش را انجام ندادی این موضوع نشان ‌دهنده‌ی آن است که هیچ مسئله‌ای به اندازه‌ی غدیر در قرآن به آن تاکید نشده است.

 وی با اشاره به اینکه عید غدیر خم عیدالله اکبر نامگذاری شده ولی مانند عید نوروز به آن توجهی نمی‌شود، ادامه داد: برای غدیر در روایات مختلف ۸۰ عنوان انتخاب شده، روز دیدار، روز شادی و سرور، روز اطعام، روز هدیه دادن و ... از جمله عنوان‌هایی هستند که با توجه به اهمیت آن انتخاب شده است.

مسئول کمیته بانوان ستاد بزرگداشت دهه امامت و ولایت آذربایجان شرقی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه موضوع غدیر نیاز به گفتمان‌سازی و فعالیت رسانه‌ای دارد، اظهار کرد: طی سال‌های اخیر در شبکه‌های مجازی توجه بسیاری به جشن‌های غدیر و تبیین این مسئله شده‌است.

نسرین پیرسمساری با تأکید بر اینکه مسئله غدیر بصیرت می‌طلبد، و باید ولایت و در مسیر ولایت بودن را بدانیم که بتوانیم همراه با ولایت قدم برداریم و از مسیر منحرف نشویم، گفت: اگر مسئله غدیر به درستی تبیین و تبلیغ می‌شد، هیچ‌گاه ماجراهایی مانند فاطمیه و کربلا پیش نمی‌آمد. 

وی به اهمیت تبیین و تبلیغ غدیر در جامعه امروزی اشاره کرد و گفت: برای تبلیغ غدیر هر فرد به نوبه‌ خود باید غدیر یاور و غدیر باور باشد، چراکه در این صورت بسیاری از گرفتاری‌های عصر جدید، به‌ویژه در حوزه جوانان رفع خواهد شد. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha