• چهارشنبه / ۱۸ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۲:۳۹
  • دسته‌بندی: مرکزی
  • کد خبر: 1402051811201
  • خبرنگار : 50210

مدیرعامل آب منطقه ای استان:

حال منابع آب استان مرکزی خوب نیست/هدر رفت 60-70 درصدی آب در حوزه کشاورزی

حال منابع آب استان مرکزی خوب نیست/هدر رفت 60-70 درصدی آب در حوزه کشاورزی

ایسنا/مرکزی مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای استان مرکزی گفت: حال منابع آب استان و کشور خوب نیست. عمده منابع آبی به بخش کشاورزی اختصاص می یابد که راندمان 30-40 درصدی دارد، یعنی ۶۰-۷۰ درصد آب در این بخش هدر می شود چراکه سیستم های نوین آبیاری در مزارع اجرایی نشده است، هم چنین اجاره‌کارهای متعدد از سایر استان ها در استان مرکزی، کشت محصولات آب‌بر و برداشت خارج از قاعده از منابع آب استان دارند.

عزت الله آمره ای ۱۸ مردادماه ۱۴۰۲ در نشست مطبوعاتی با اشاره به اینکه تعامل بیشتر مدیران، شفافیت بیشتر امور و عملکرد درست را به همراه خواهد داشت، اظهار کرد: استان مرکزی در فلات مرکزی ایران واقع شده است. این فلات از نظر بارندگی جزو مناطق خشک و نیمه خشک کشور قلمداد می شود و متوسط بارندگی در استان های این منطقه سالانه ۲۶۰ میلیمتر است. هر سال که میانگین بارندگی کمتر از این میزان باشد، سالی خشک را خواهیم داشت و متاسفانه در طول سال های اخیر با بارندگی های کمتر از متوسط روبرو بوده ایم.

وی با تاکید بر اینکه کاهش بارندگی تاثیر مستقیم بر سطح آب سفره های زیرزمینی دارد، گفت: این کاهش بارندگی باعث شده است که دشت‌های استان سالانه به صورت متوسط ۲۰۰ میلیون مترمکعب کسری آب داشته باشند و از ذخایری استفاده می شود که جبران نمی شود.

آمره ای با اشاره به اینکه حفاظت و بهره برداری از منابع آب در اختیار شرکت های آب منطقه ای است، افزود: چاه ها، چشمه ها و قنوات و آب های سطحی در واقع منابع آبی محسوب می شوند و به جهت کاهش بارندگی ها و استفاده بی رویه از منابع آبی، حال آب در کشور و استان مرکزی خوب نیست.

وی تصریح کرد: نسبت به عملکرد بخش کشاورزی در حوزه آب نگران هستیم. ۹۰ تا ۹۲ درصد منابع آب در اختیار این بخش است و متاسفانه راندمانی حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد دارد و در واقع، ۶۰ تا ۷۰ درصد آب در این بخش هدر می شود چراکه سیستم های نوین آبیاری در مزارع اجرایی نشده است، همچنین حضور اجاره‌کارهای متعدد از سایر استان ها در استان مرکزی و کشت محصولات آب‌بر و برداشت اضافی و خارج از قاعده از آب، منابع آب استان را دچار بحران کرده اند.

آمره ای با اشاره به اینکه حفاری چاه غیرمجاز در استان مرکزی متوقف شده است، گفت: چاه هایی که قبلا حفاری شده اند، تعیین تکلیف شده اند و در مجموع ۲۸۹ حلقه چاه غیرمجاز باقی مانده که نهایتا تا دو سال آینده تعیین تکلیف و پُر می شوند، البته در حدود ۲۰۱۶ حلقه فاقد پروانه اند که طبق قانون می توانند پروانه دریافت کنند و صاحبان این چاه ها باید در فرصت قانونی اقدام به اخذ مجوز کنند.

وی اضافه کرد: نصب کنتورهای حجمی بر روی چاه های کشاورزی الزامی است. تا امروز ۳۲۰۰ کنتور در استان مرکزی نصب شده و از حدود ۱۰ هزار چاه پروانه دار و فاقد پروانه در بخش کشاورزی حدود ۷ هزار حلقه چاه باید مجهز به کنتور شوند، البته به دلیل پرداخت هزینه نصب کنتور توسط کشاورز و محدود شدن برداشت آب، کشاورزان تمایلی به نصب کنتور ندارند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان مرکزی گفت: هزینه نصب کنتور بالغ بر ۳۰ میلیون تومان است که کشاورزان می توانند از تسهیلات قرض الحسنه استفاده کنند. امروز شرایطی وجود ندارد که همچنان شیوه آبیاری در حوزه کشاورزی، غرقابی باشد، باید سیستم های نوین آبیاری حتما اجرایی شود.

وی در خصوص وضعیت رودخانه های استان گفت: با توجه به سیلاب سال ۱۳۹۸، رعایت حریم و بستر رودخانه در اولویت کاری وزارت نیرو قرار گرفت و در این راستا، دستگاه های اجرایی، انتظامی و قضایی نیز بر مسئله نظارت دارند. اگر ساخت و سازی در حاشیه رودخانه صورت گیرد، باید استعلام حریم و بستر رودخانه ها را در اختیار داشته باشد.

آمره ای با اشاره به آبرسانی به شهرها، گفت: با وجود خشکسالی، تا امروز در هیچ یک از شهرهای استان، تنش در حوزه تامین آب شرب رخ نداده و امسال نیز تنش، جیره بندی یا قطعی آب نخواهد بود. طی دو برنامه ۵ ساله، تمامی شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر مشمول طرح های انتقال آب شدند، به عنوان مثال برای اراک، شازند و روستاهای این منطقه طرح آبرسانی از سد کمال صالح، تفرش از چشمه هفتیان، ساوه از محل سد کوچری و ... اجرایی شده و کار همچنان ادامه دارد.

وی با اشاره به وضعیت آبی دو سد بزرگ استان مرکزی، بیان کرد: به دلیل کاهش ورودی آب به مخازن، وضعیت خوبی را در سدها نداریم. ۱۲ درصد مخزن سد ساوه آب دارد و ۳۶ میلیون متر مکعب آب در مخزن ۲۷۷ میلیون مترمکعبی سد باقی مانده است و شرایط بحرانی را در این حوزه شاهد هستیم. حدود ۵۰ درصد مخزن سد کمال صالح پر است و مشکل خاصی را پیش رو نداریم.

آمره ای اضافه کرد: صنایع بزرگ و آب‌بر موظفند که از محل پساب تصفیه خانه های فاضلاب، نیاز آبی خود را جایگزین کنند که البته مشغول این جایگزینی هستند، هم چنین پروژه انتقال آب دریا به استان های فلات مرکزی یکی از پروژه های مهم دولت است که در بخش شرب و مصرف صنایع استفاده شود استان مرکزی در طرح اولیه جزو این استان ها بوده است، مطالعات اولیه انجام شده و امسال نیز مطالعات تکمیلی آغاز می شود و اجرای آن با مشارکت صنایع بزرگ استان محقق خواهد شد.

وی با اشاره به پروژه بارور کردن ابرها، اظهار کرد: در این دوره بارور کردن به شکل زمینی انجام می شود، در ۳۶ نقطه از استان، تجهیزات مورد نیاز مستقر خواهد شد و پیگیر هستیم که امسال در صورت نبود مشکل، این طرح را در پاییز اجرایی کنیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان مرکزی با بیان این که آب‌فروشی جرم است، گفت: اگر فردی آب چاه کشاورزی خود را به اراضی دیگری منتقل کند یا بفروشد، جرم مرتکب شده است و ضمن جمع آوری لوله های انتقال، مشمول جریمه می شود، هم چنین نصب پمپ بر روی رودخانه نیز جرم است و بسیاری از پمپ های کار گذاشته شده در منطقه تفرش جمع آوری شده است. افرادی که از رودخانه حقابه دارند، حق نصب پمپ در رودخانه را ندارند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha