• شنبه / ۲۱ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۲:۰۲
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 1402052112777
  • خبرنگار : 50455

اولین مدرسه تابستانی اقتصاد اسلامی در دانشگاه قم آغاز به کار کرد

اولین مدرسه تابستانی اقتصاد اسلامی در دانشگاه قم آغاز به کار کرد

ایسنا/قم مراسم افتتاحیه اولین مدرسه تابستانی اقتصاد اسلامی شامگاه ۲۰مردادماه با حضور مسئولین استان قم، وزارت امور اقتصاد و دارایی و حوزه علمیه در تالار شهید احمدی روشن دانشکده فنی مهندسی دانشگاه قم برگزار شد.

احسان ولدان، در مراسم افتتاحیه نخستین مدرسه تابستانه اقتصاد اسلامی که شامگاه گذشته ۲۰ مردادماه، با حضور مسئولان وزارت امور اقتصادی و استانی در دانشگاه قم برگزار شد، بیان کرد: مدرسه تابستانه اقتصاد اسلامی قصد دارد جریان اصیلی را در آموزش اقتصاد اسلامی ایجاد کند که به‌طور مستمر و در طول سال و در سنوات آتی نیز برگزار شود.

دبیر مدرسه تابستانه اقتصاد اسلامی با بیان اینکه برنامه درسی دانشکده‌های اقتصادی دانشگاه‌های ایران کمتر به اقتصاد اسلامی توجه می‌کنند، تصریح کرد: این کم‌توجهی، ضرورت برگزاری این‌چنین مدارس را ایجاد می‌کند، به علاوه دیدگاهی وجود دارد مبنی بر اینکه جریان اقتصاد اسلامی نسبت به حوزه چالش‌های اقتصادی موجود در حوزه سیاست‌گذاری بیگانه است، این در حالی است که جریان اصیل اقتصاد اسلامی در سال‌های گذشته همواره توانسته راهکارهایی استوار و محکم مبتنی بر مبانی اسلامی در حوزه سیاست‌گذاری اقتصادی کشور ارائه بدهد.

ولدان در خصوص فرآیند طی شده برای آغاز به کار مدرسه اقتصاد اسلامی، گفت: طراحی مدرسه از ابتدای اردیبهشت‌ماه با مشورت اساتید اقتصاد اسلامی شروع شد و فرآیند اجرایی آن نیز از ابتدای خردادماه کلید خورد، ثبت‌نام مدرسه هم از ۲۵ خرداد تا سوم مردادماه انجام شد.

وی ادامه داد: در طی مهلت ثبت‌نام، مجموعاً ۴۰۰ نفر جهت شرکت در مدرسه ثبت‌نام کردند که از این تعداد ۲۶۶ نفر متقاضی شرکت در دوره حضوری و ۱۰۴ متقاضی شرکت در دوره مجازی بودند که در ادامه با بررسی رزومه و سوابق آموزشی و پژوهشی، ۱۰۵ نفر دعوت به مصاحبه علمی شدند و در نهایت ۷۲ نفر برای شرکت حضوری در مدرسه پذیرفته شدند و ۳۰۰ نفر نیز به‌صورت مجازی در این مدرسه شرکت می‌کنند.

ولدان گفت: شرکت‌کنندگان در مدرسه تابستانه اقتصاد اسلامی در ۲۲ کلاس و با حضور ۲۰ استاد، علوم اقتصاد اسلامی را فرا می‌گیرند، ضمن اینکه بازدید از وزارت امور اقتصادی و دارایی و دیدار با مسئولان و مدیران این وزارت‌خانه نیز در برنامه این مدرسه خواهد بود.

فاصله بین نظریه پردازی و اجرا مشکل اساسی مباحث اقتصاد اسلامی

در ادامه این برنامه، حجت‌الاسلام والمسلمین سعید فراهانی‌فرد، دبیر ستاد همکاری حوزه و وزارت امور اقتصادی و دارایی با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری در لزوم ایجاد تحول بنیادین در حوزه علوم انسانی اسلامی بیان کرد: در حوزه علوم انسانی، اقتصاد اسلامی به همت شهید صدر و در ادامه شهید بهشتی و شهید مطهری که در بخش‌های مختلف اقتصاد اسلامی قلم زدند، سریع‌تر از سایر علوم اجتماعی اقدام به این تحول بنیادین کرد و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز گروهی از دانش‌آموختگان حوزه تصمیم گرفتند در رشته دانشگاهی اقتصاد تحصیل کنند و در نتیجه در دهه ۷۰ شاهد حضور متخصصان اقتصاد اسلامی در علم اقتصاد بودیم.

وی با بیان اینکه در حال حاضر نیز اساتید و دانش‌آموختگان بسیاری در حوزه اقتصاد اسلامی حضور دارند، گفت: این متخصصان در بخش‌های مختلف اقتصاد اسلامی فعالیت و تدریس می‌کنند و کتاب‌های زیادی نیز در این حوزه منتشر شده است که بیانگر جوشش درونی مدنظر مقام معظم رهبری است.

فراهانی‌فرد با اشاره به لزوم حمایت‌های بیرونی در فرمایشات مقام معظم رهبری در حوزه تحول بنیادین علوم انسانی اسلامی، تصریح کرد: در سطح آموزش عالی به‌خصوص در دهه ۹۰ با تلاش‌های صورت گرفته، اقتصاد اسلامی برجسته‌تر شد و در حال حاضر چندین دانشگاه بحث‌های آکادمیک اقتصاد اسلامی را تدریس و دانشجو تربیت می‌کنند؛ در حوزه علمیه نیز پژوهشگاه‌های متعددی، گروه اقتصاد اسلامی دارند و در این بخش فعالیت می‌کنند.

دبیر ستاد همکاری‌های حوزه و وزارت امور اقتصادی و دارایی با تأکید بر اینکه در حال حاضر در حوزه دانش و پژوهش قدم‌های زیادی برداشته شده است، گفت: با وجود همه این تلاش‌ها، بین دانش و اجرا فاصله و خلأ زیادی وجود داشت که خوشبختانه در این دولت شاهد آن هستیم که وزارت امور اقتصادی و دارایی با اقدامات مؤثر، زمینه به‌کارگیری خروجی‌های اقتصاد اسلامی در عرصه سیاست‌گذاری و بدنه اجرایی اقتصادی کشور را فراهم کرده است.

وی با اشاره به لزوم تربیت دانش‌پژوهانی جوان، پرانرژی و دغدغه‌مند، افزود: قصد داریم با برگزاری دوره‌هایی مانند مدرسه تابستانه اقتصاد اسلامی، رویکرد دیگری غیر از مباحث مطرح شده در بحث‌های آکادمیک اقتصادی دانشگاه‌ها و بحث سیاست‌گذاری ارائه دهیم تا خروجی این مدرسه، افراد صاحب‌نظر در زمینه اقتصاد اسلامی باشند که البته این مهم نیازمند تداوم آموزش‌هاست.

ما عملاً نظام مالیاتی اسلامی را کنار گذاشته‌ایم

همچنین حجت الاسلام والمسلمین حاج ابوالقاسم مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت و نماینده مجلس خبرگان رهبری در این مراسم با بیان اینکه در حوزه اقتصادی تمدن اسلامی عقب هستیم، عنوان کرد: در حوزه‌های علمیه به عنوان پرچمداران فقاهت درک خوبی از مسائل قبل و بعد از انقلاب ایجاد نشد، یعنی نوعی نگاه دینی که در سطح زندگی فردی است، گفتمان غالب قبل از انقلاب بود اما بعد از انقلاب این گفتمان متفاوت شد و فقیه باید از طرف حاکم برای تمدن سازی اسلامی نسخه بدهد یعنی بعد از انقلاب فرایند اسلامی‌سازی متفاوت است و باید روندها اصلاح شود.

نماینده مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: در بحث اسلامی سازی اقتصاد رویکردهایی وجود دارد که یکی از آن‌ها این است که مباحث اقتصاد غرب را با ابزارهای دینی با هم تلفیق کنیم که آن وضعیت فاجعه باری را به وجود آورده است که نتیجه آن نهادینه شدن بانکداری ربوی است و متاسفانه در نظام مالیاتی نیز همین مطرح است؛ ما عملاً نظام مالیاتی اسلامی را کنار گذاشته‌ایم و در این قضایا متاسفانه دولت‌ها مقصر اصلی هستند؛ زیرا نه به حوزه‌های علمیه و نه به دانشگاه‌ها اهمیت نمی‌دهند.

اقتصاد اسلامی می‌تواند به عنوان یک گفتمان کامل مطرح شود

دکتر زریباف معاون اقتصادی مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری دیگر سخنران این مراسم بود؛ وی با تشکر از برگزاری این دوره ضمن بیان تاریخچه‌ای از مباحث اقتصاد اسلامی از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون، گفت: اقتصاد اسلامی هم علم هم روش و هم مکتب است و می‌تواند به عنوان یک گفتمان کامل مطرح شود.

معاون اقتصادی بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری در ادامه صحبت‌های خود به بررسی و آسیب شناسی مباحث اقتصاد اسلامی در حوزه‌های علمیه، دانشگاه‌ها و دولت‌ها پرداخت.

ارائه مباحث در مدرسه تابستانه اقتصاد اسلامی باید کاربردی باشد

همچنین دکتر نعمتی مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی به عنوان آخرین سخنران این مراسم با اشاره به مباحث علمی و تاریخی اقتصاد در غرب و اسلام، گفت: ما به فقاهت اجتماعی نیاز داریم و مباحثی که در این مدرسه تابستانی مطرح می‌شود نیز در این قالب است.

مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه به بازسازی نیروها نیاز داریم، گفت: مباحثی که در این دوره ارائه می‌شود باید کاربردی باشد.

یادآور می‌شود، مدرسه تابستانه اقتصاد اسلامی از روز گذشته، ٢٠ مردادماه، به مدت یک هفته در دانشگاه قم، در سه محور «نقد نظریات اقتصاد مدرن و ارایه رویکردهای بدیل»، «ارائه رویکرد اسلامی به حوزه‌های توزیع اولیه، تولید، تجارت، اعتبارات و بازتوزیع» و «تطبیق رویکرد اسلامی با چالش‌های موجود نظام اقتصادی کشور» با حضور اساتید مطرح اقتصاد اسلامی و کارشناسان و مسئولان اقتصادی برگزار می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha