• چهارشنبه / ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۴:۵۶
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402052516115
  • خبرنگار : 50416

اینجا در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی ملایر، توقف واجب است!

اینجا در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی ملایر، توقف واجب است!

ایسنا/همدان یکی از کهن‌ترین شهرهای ایران به حساب می آید؛ شهری که دوران اشکانی را به ایلخانی و صفویه پیوند داده است. بازدید از شهر زیرزمینی اشکانیان، برج خانقلی ایلخانی یا توقفی بر مزار نوادگان حضرت نوح(ع)، تنها بخش کوچکی از اسرار این شهر پنهان را فاش می کند. پس اینجا در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی ملایر، توقف واجب است!

شهر سامن با جمعیتی حدود ۴۸۰۰ نفر مرکز بخش سامن و از شهرهای شهرستان ملایر است. این شهر اسرار پنهان بسیاری از جمله شهر زیرزمینی سامن به مساحت پنج هکتار، امامزاده سام و هام و برج خانقلی را در خود جای داده است. یکی از ظرفیت های مهم سامن، برندهای شوریجات و ترشیجات این شهر است و خیارشور سامن از دیرباز شهره خاص و عام بوده است.

فعالیت بیش از ۵۰ برند شوریجات و ترشیجات و دیگر ظرفیت های صنعتی و گردشگری سامن این امکان را فراهم کرد تا ۱۳ سال پیش این شهر به عنوان منطقه ویژه اقتصادی ثبت و معرفی شود اما متأسفانه طی سالیان گذشته هیچ قدمی برای احیای این منطقه ویژه اقتصادی برداشته نشد تا اینکه سال گذشته طلسم ۱۳ ساله شکسته شد و با پیگیری های انجام شده از سوی مسئولان، این پروژه جانی تازه گرفت.

به گفته فرماندار ویژه ملایر، منطقه ویژه اقتصادی سامن در ۱۲۶۰ هکتار از اراضی این شهر اجرا خواهد شد که تاکنون و در فاز نخست با همراهی خوب مردم همیشه همراه سامن، ۴۰۰ هکتار از اراضی تملک شده و به زودی عملیات اجرایی پروژه آغاز خواهد شد.

تپه مصلی سامن یکی دیگر از ظرفیت های بکر سامن است که یکی دو سالیست به همت شهرداری شهر جان گرفته و قرار است به یک مجموعه تفریحی، فرهنگی و گردشگری تبدیل شود و سامن را بیش از پیش مورد توجه قرار دهد.

به گفته شهردار سامن، وسعت تپه مصلی سامن ۱۱ هکتار است که در سال ۱۴۰۰ کلنگ زنی دو هکتار آن با عنوان بوستان «شهید گمنام» آغاز شده است.

سیدشهاب‌الدین تقوی در حاشیه تور رسانه ای بازدید از شهر سامن، با بیان اینکه دی ماه سال گذشته یک شهید گمنام در محل این بوستان خاکسپاری شده است، گفت: آمفی تئاتر رو باز، شهربازی و تعدادی غرفه های ثابت از جمله بخش های این بوستان فرهنگی دو هکتاری است.

اینجا در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی ملایر، توقف واجب است!

وی با بیان اینکه تاکنون یک میلیارد تومان برای عملیات اجرایی بوستان هزینه شده است و با ۱۰ میلیارد تومان اعتبار دیگر تکمیل می شود، مطرح کرد: مردم شهر سامن پایان هر هفته در بوستان «شهید گمنام» و بر سر مزار شهید حاضر می شوند و این مکانی محیطی فرهنگی در شهر ایجاد کرده است در ضمن تپه مصلی سامن به برکت قدم های این شهید گمنام جان گرفته و روز به روز پیشرفت می کند.

شهردار سامن یکی از ایرادات جشنواره ها را وجود غرفه های متحرک دانست و افزود: با ایجاد تعدادی غرفه ثابت در این بوستان، هنگام برگزاری جشنواره ها مشکلی از نظر برپایی غرفه نداریم و در مواقع دیگر نیز به عنوان آلاچیق استفاده خواهند شد.

فاز نخست آمفی تئاتر بوستان «شهید گمنام» تا پایان ماه صفر به بهره برداری می رسد

تقوی به آمفی تئاتر رو باز این بوستان اشاره و مطرح کرد: فاز نخست این آمفی تئاتر با ظرفیت بیش از ۲۰۰۰ نفر تا پایان ماه صفر و برای برگزاری یادواره شهدای سامن به بهره برداری می رسد.

وی با بیان اینکه ظرفیت این آمفی تئاتر تا ۱۰ هزار نفر پیش بینی شده است، تصریح کرد: آمفی تئاتر طوری طراحی شده که همه سکوها به سن اجرا دید کافی دارند و برای برگزاری جشنواره و یادواره ها مناسب است.

به گفته شهردار سامن، جشنواره ترشیجات و شوریجات سامن پس از ماه صفر در محل همین آمفی تئاتر برگزار خواهد شد.

تقوی مطرح کرد: بخش دیگری از این بوستان نیز برای ایجاد یک فضای ورزشی یا زمین چمن مصنوعی در نظر گرفته شده است.

به گفته شهردار سامن، بوستان «شهید گمنام» در دهه فجر به بهره برداری می رسد اما فضای ۱۰ هکتاری تپه مصلی سامن طی دو تا سه سال تکمیل خواهد شد که شامل آبشاری به ارتفاع ۲۲ متر و محیطی خانوادگی و تفریحی است.

اینجا در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی ملایر، توقف واجب است!

کارگاه ماسه شویی سامن شهرداری را بی نیاز کرده است

تقوی در بازدید از کارگاه ماسه شویی سامن نیز گفت: از ابتدای آغاز به‌کار دوره ششم شورای شهر سامن، این کارگاه با سه میلیارد تومان سرمایه گذاری و استفاده از ماشین آلات و نیروهای شهرداری کار خود را آغاز کرده است.

وی با بیان اینکه تا پیش از این سنگ های گرانیت کوه های اطراف سامن به صورت خام به فروش می رسید، افزود: با ایجاد این کارگاه ماسه شویی، یک درآمد پایدار برای شهرداری ایجاد کردیم.

شهردار سامن از تولید ۱۵۰ تا ۲۰۰ تن ماسه به صورت روزانه در این کارگاه خبر داد و گفت: هر تن ۱۸۰ هزار تومان به فروش می رسد و ماهانه حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تومان درآمد برای شهرداری سامن ایجاد می کند.

تقوی ضمن قدردانی از مردم همراه سامن در اجرای این پروژه خاطرنشان کرد: کارگاه ماسه شویی سامن، شهرداری را در بحث درآمدها بی نیاز کرده است.

وی احیای کارخانه آسفالت سامن را یکی دیگر از منابع درآمدی پایدار شهرداری برشمرد و گفت: با احیای کارخانه آسفالت سامن، هیچ محدودیتی برای آسفالت معابر سطح شهر نداریم.

اینجا در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی ملایر، توقف واجب است!

امامزاده سام و هام سامن؛ نشان دهنده قدمت هنر منبت شهرستان ملایر

امامزاده سام وهام نیز یکی دیگر از بناهایی بود که خبرنگاران از آن بازدید کردند. این بنا در داخل شهر سامن و در کنار گورستان واقع شده است.

بنا شامل دو گنبد به ارتفاع تقریبی هفت متر است که از قاعده‌ای مربع شروع و به طرف بالا با انحنای خاصی به طرف داخل، شکل مخروطی می‌یابند. دو گنبد بر مزار دو پیامبر زاده حضرت سام و هام از فرزندان حضرت نوح(ع) ساخته شده است‌.

این امامزاده به لحاظ داشتن دو ضریح چوبی منبت یک اثر هنری است که قدیمی‌ترین منبت موجود و نشانه قدمت هنر منبت شهرستان و اثری مذهبی، معنوی و معماری است.

بر روی یکی از ضریح های امامزاده تاریخ ۱۲۹۷ هجری قمری کنده کاری شده است. بنای فعلی امامزاده به عصر صفویه بازمی گردد و طبق بررسی های به عمل آمده در زیر گنبد خانه سردابه ای قرار دارد که از دوره اولیه ساخت بنا بر جای مانده است و قبور پیغمبر زادگان احتمالاً در کف سردابه ها قرار دارد.

این اثر در ۱۸ اسفند ماه ۱۳۸۷، به شماره ۲۵۱۱۴ در فهرست آثار تاریخی کشور به ثبت رسیده است.

مرمت این امامزاده از تابستان سال قبل با اعتباری به مبلغ ۸۱۰ میلیون ریال آغاز و تاکنون یکی از گنبدها مرمت شده است.

اینجا در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی ملایر، توقف واجب است!

اینجا در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی ملایر، توقف واجب است!

برج خانقلی سامن؛ اثری به جای مانده از دوران ایلخانی

در خیابان امام خمینی(ره) سامن نیز برجی خشت و گلی به چشم می خورد که طبق بررسی های به عمل آمده بخشی از حصار و برج و باروی پیرامون شهر قدیم سامن است.

برج سامن (خانقلی) به همراه چند برج مشابه دیگر در فواصل مختلف در حصار محافظ شهر ساخته شدند که عمل دیدبانی و حراست از ساکنان داخل حصار را انجام می دادند اما در حال حاضر تنها یکی از این برج ها به نام برج خانقلی باقی مانده است.

این برج چهار طبقه بوده که در گذشته طبقه چهارم آن تخریب شده است و دو طبقه فوقانی پوشش مسطح تیر چوبی داشته و طبقات اول و دوم طاق گنبدی دارند.

از ارتفاع برج حدود ۱۰ متر باقی مانده و قطر پایه آن حدود هفت متر است و مصالح به کار رفته در ساخت این بنا ترکیبی از خشت و گل و سنگ است و از سنگ در پایه برج تا ارتفاع سه متری استفاده و در بخش های فوقانی آن خشت های خام به‌کار رفته است.

در بدنه برج سوراخ هایی به منظور دیده بانی و احیاناً تیراندازی به سوی مهاجمان تعبیه شده و جداره بیرونی برج دارای تزییناتی ساده است که به صورت حفره هایی منظم به شکل صلیب با خشت خام ایجاد شده است.

برج خانقلی احتمالا از آثار به جا مانده از دوره ایلخانی و یا پس از آن است اما مدارک مستدلی از تاریخ دقیق ایجاد آن در دست نیست.

اینجا در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی ملایر، توقف واجب است!

اینجا در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی ملایر، توقف واجب است!

اینجا در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی ملایر، توقف واجب است!

اینجا در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی ملایر، توقف واجب است!

اینجا در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی ملایر، توقف واجب است!

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha