• دوشنبه / ۳۰ مرداد ۱۴۰۲ / ۱۰:۵۲
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1402053019111
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

به بهانه روز جهانی مسجد؛ 

مسجد در میان ساختمان‌های بلند شهر گم نشود

مسجد در میان ساختمان‌های بلند شهر گم نشود

ایسنا/خراسان جنوبی رئیس ستاد اقامه نماز خراسان‌جنوبی با بیان اینکه مسجد نباید در میان ساختمان‌های بلند شهر گم شود، اظهار کرد: مسجد تنها یک چهار دیواری مقدس نیست، بلکه در این کالبد باید شور و اشتیاق زندگی را همراه با معنویت ساخت.

حجت‌الاسلام حسین کمیلی، در گفت‌وگو با ایسنا به بهانه روز جهانی مسجد گفت: اولین مسجد در صدر اسلام، مسجد قبا است که پیامبر(ص) آن را در مسیر هجرت به مدینه بنیان گذاشت. از همین اقدام پیامبر که در توقف چند روزه در منطقه قبا انجام داد، معلوم می شود که مسجد لازمه حیات دینی و مَدنی مسلمانان است؛ چنانکه ورود پیامبر به یثرب و استقرار ایشان در آن شهر که بعد از آن مدینةالنبی نامیده شد همراه با تأسیس مسجد بود. مسجدی که به همت و مشارکت همه مسلمانان بنا شد و محل تجمع و عبادت مسلمانان در نخستین دولت اسلامی شد.

وی با بیان اینکه مسجد در زندگی جمعی مسلمانان همیشه تأثیرگذار بوده و ایفای نقش کرده و البته در دوره‌هایی کارکردهای متنوعی داشته و در برخی زمان‌ها نیز به حداقل کارکردها اکتفا کرده است، تصریح کرد: مسجد تنها یک چهار دیواری مقدس نیست، بلکه در این کالبد مبارک از معارف الهی و دعوت‌های دینی نیز دمیده می شود که آن را به کانون شور و اشتیاق مبدل می‌سازد.

رئیس ستاد اقامه نماز خراسان ‌جنوبی بیان کرد: مؤمن حیات ایمانی خویش را از مسجد می‌گیرد، لذا در وصف حال او گفته اند: «المؤمنُ فی المسجد کالسَّمَک فی الْمَاء، مؤمن در مسجد همانند ماهی در میان آب است». بنابراین بزرگترین و سالم‌ترین حرکت‌های دینی از مساجد ریشه گرفته و دوام یافته‌اند.

کمیلی ادامه داد: مساجد محل عبادت و تجمع امت اسلامی است و این اختصاص به کشور ما ندارد. در تمامی سرزمین‌های اسلامی، اعم از شهرهای بزرگ و کوچک، حتی روستاها و آبادی های کوچک نیز مسجد جزو بناهای اولیه و آباد آنجاست. به همین خاطر محوری ترین نقش مسجد، مکان مقدس برای عبادت و اقامه نماز و وعظ و ارشاد بوده است. از روزگاری که اسلام دین مورد قبول ایرانیان شد، بناهای تازه‌ای به نام مسجد برای همین منظور بنیان گذاشته شدند و یا برخی از معابد پیشین به مسجد مبدل شدند، هر چند که بنای مسجد برای خود ویژگی‌ها و اختصاصاتی داشته و دارد، اما از دوره صفویه به بعد مساجد در ایران به لحاظ معماری ظاهری و کارکردهای متنوع فعال‌تر و متفاوت از گذشته خود بودند. 

نیازمند بازتعریف نقش‌های مسجد هستیم 

وی افزود: با وجود علما و دانشمندان دینی در مساجد، رونق نماز جماعت و طرح مباحث مبتلا به زندگی در قالب بیان احکام عبادی، حقوقی و اجتماعی می‌توان اهمیت مسجد را مضاعف ساخت. با مرور تاریخ نهضت‌های اجتماعی و اصلاحی در ایران، معلوم می‌شود که کانون شکل گیری آنها مساجد بوده است. نهضت تحریم تنباکو، نهضت مشروطیت، نهضت ملی شدن نفت و بالاتر و برتر از همه، انقلاب اسلامی، همه و همه از مساجد شروع و رهبری شده‌اند.

رئیس ستاد اقامه نماز خراسان ‌جنوبی بیان کرد: مسجد زنده، بانشاط، فعال و دارای برنامه و خدمت می‌تواند آحاد مردم را به خود جذب کند. این نشاط و تلاش و سرزندگی از کالبد و ساختمان مسجد گرفته تا امام جماعت و هیأت امنا و نمازگزاران مربوط می‌شود. 

کمیلی ادامه داد: در مساجد امروز باید مؤلفه‌های متنوعی در بخش‌های سخت افزاری و نرم افزاری و مغزافزاری مورد توجه قرار گیرد که این مهم، همت جدی حوزه‌های علمیه و مراجع تقلید، دولت و نهادهای وابسته آن به عنوان پشتیبان و مردم را می‌طلبد.

وی افزود: نقش مسجد در مدیریت محلی در هر زمانی متناسب با ایفای نقش اجتماعی مساجد متفاوت بوده است. در زمان‌های گذشته که مسجد محل تجمع و محل عبادت بوده، یقیناً علما و افراد تاثیرگذار مذهبی و اجتماعی در مدیریت محلی ایفای نقش می‌کرده‌اند، اما در روزگار ما با توجه به تجربه سه دهه اخیر، باید باز تعریفی از مسجد و نقش‌های آن صورت پذیرد و کارکردهای اصلی و فرعی آن شناسایی شود.

کمیلی با بیان اینکه باید با استفاده از فکر و نظر تاثیرگذاران علمی و فرهنگی و با آسیب شناسی فرهنگی و اجتماعی نقاط قوت و ضعف مورد بررسی قرار گیرد، یادآور شد: در واقع باید یک نقشه جامع فرهنگی براس نقش مسجد در محله را تعریف کرد تا جوانان توجه نقش مهم این مکان مقدس در زندگی اجتماعی شوند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha