• شنبه / ۱۸ شهریور ۱۴۰۲ / ۱۱:۳۳
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1402061810998
  • خبرنگار : 50046

سیل؛ آب خطرآفرین برای کشاورزی خراسان شمالی

سیل؛ آب خطرآفرین برای کشاورزی خراسان شمالی

ایسنا/خراسان شمالی خراسان شمالی یکی از استان هایی است که کشاورزان آن طی چند سال اخیر به شدت تحت تاثیر خشکسالی و کاهش شدید بارندگی قرار گرفته اند و بر اثر خشکسالی خسارت های فراوانی نیز به آن ها وارد شده است، بطوریکه بسیاری از دیم زارهای گندم و جو به طور کامل از بین رفته اند و حتی یک دانه محصول هم عاید کشاورزان نشده است.

اما هنوز کمر کشاورزان این استان از خسارت های خشکسالی راست نشده است که سیل های ویرانگر به خصوص در سال زراعی گذشته کمر آن ها را شکست و متاسفانه طی این سال شاهد بروز سیلاب های شدیدی در مناطق مختلف خراسان شمالی بوده ایم که بیشترین خسارت ها نیز به بخش کشاورزی این استان وارد شده است.

خسارت سیل به بیش از ۲۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی

دکتر تشکری مدیر بحران سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا گفت: بروز سیلاب های متعدد در سال زراعی گذشته موجب شد تا یک هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان خسارت به بخش کشاورزی(مزارع، باغات، قنوات، ابنیه و ...) این استان وارد شود.

وی با بیان اینکه سیلاب در سال زراعی گذشته به بیش از ۲۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان خسارت وارد کرده است، افزود: سیل در برهه های زمانی مختلفی اتفاق افتاده که در یک برهه ای مزارع گندم و جو را از بین برده و در یک برهه ای نیز صیفی جاتی همچون گوجه فرنگی و ...

تشکری با طرح این سوال که چرا بخش کشاورزی در این استان بیشتر از سایر حوزه ها تحت تاثیر قرار می گیرد و بیشتر خسارت ها مربوط به این حوزه است؟ اظهار کرد: خراسان شمالی از لحاظ توپوگرافی، منطقه ای کوهستانی است و زمانی که آب از بالا دست جاری می شود وارد مزارع کشاورزی می شود.

وی توضیح داد: از سوی دیگر به علت خاک ورزی های نامناسب، فقر پوشش گیاهی و ... آب در داخل خاک جذب نمی شود و زمینه جاری شدن آب باران نیز فراهم می شود.

مسیر سیلاب در حاشیه رودخانه توسط اراضی کشاورزی بسته است

ن

تشکری ادامه داد: علاوه بر آن بسیاری از اراضی کشاورزی این استان در حاشیه رودخانه ها برای استفاده از آب رودخانه ها ایجاد شده اند که متاسفانه مسیری برای خروج سیلاب در نظر گرفته نشده در نتیجه سیلاب وارد زمین کشاورزی شده و محصولات را از بین می برد.

وی خاطرنشان کرد: بسیاری از پل ها، و آب بندها در این استان در مسیر عبور سیلاب قرار گرفته که نتیجه آن ورود روان آب و سیلاب به داخل مزارع و باغات است.

این مقام مسئول تاکید کرد: اگر مسیر عبور سیل باز باشد، کشاورزی حفاظتی صورت گیرد و عملیات آبخیزداری در مناطق بالادست انجام شود، سیلابی وارد زمین های کشاورزی نمی شود.

وی خاطرنشان کرد: متاسفانه با جاری شدن هر سیلابی، مواد آلی خاک شسته می شود و دیگر آبی در زمین جذب نمی شود.

مدیر بحران سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی گفت: کشاورزی حفاظتی و نیمه حفاظتی در این استان در سطح ۶۰ هزار هکتار انجام می شود اما باید در مناطق بالادستی آن عملیات مدیریت مرتع، جلوگیری از چرای دام و عملیات آبخیزداری انجام شود.

پیش بینی جاری شدن سیلاب طی پاییز امسال در استان

تشکری با بیا ن مطلب که باید با مدیریت های انجام شده از آب های جاری نهایت استفاده را برد، تصریح کرد: طبق پیش‌بینی هواشناسی در پاییز امسال نیز شاهد جاری شدن سیلاب در این استان خواهیم بود و هشدارهای لازم نیز در این ارتباط با کشاورزان داده شده است.

بیش از ۱۲۷۹ میلیارد تومان خسارت به بخش کشاورزی طی ۵ ماه نخست امسال

غلامرضا شفیق مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا بیان کرد: سیلاب و سرمازدگی از ابتدای فروردین تا پایان مرداد ماه امسال یک هزار و ۲۷۹ میلیارد و ۹۲۷ میلیون تومان خسارت بر بخش کشاورزی استان خسارت وارد کرده است.

وی افزود: خسارت وارده در بخش کشاورزی استان شامل بخش‌ های زراعی، باغی، دامی، آبزیان، تاسیسات و ماشین آلات کشاورزی بوده‌اند.

شفیق ادامه داد: طی دو هفته گذشته از شهریور ماه امسال نیز متاثر از سیلاب اتفاق افتاده در استان دوباره به مبلغ ۴۲۳ میلیارد تومان خسارت به بخش کشاورزی استان وارد شد.

وی گفت: از ابتدای فروردین ماه تا پایان مرداد ماه امسال هم چنین متاثر از سیلاب ‌های رخ داده به مبلغ ۲۲۸ میلیارد و ۷۴۸ میلیون تومان خسارت به بخش تاسیسات زیربنایی استان وارد شد.

این مقام مسئول هم چنین افزود: طی مدت یاد شده هم چنین متاثر از سیلاب ‌های اتفاق افتاده ۲۲۴ واحد مسکونی شهری و روستایی و ۳۳ دستگاه خودور در استان متحمل آسیب شدند.

نیاز جدی ۱۱ مسیل بالادست شهر بجنورد به ساماندهی و اصلاح وضعیت

غ

وی در ادامه با ابراز نگرانی از وضعیت تغییر اقلیم، تداوم خشکسالی‌های سالانه و فقر پوشش گیاهی اتفاق افتاده در مراتع، بر اهمیت و لزوم اجرای عملیات آبخیزداری در استان تاکید کرد.

شفیق گفت: در بالادست شهر بجنورد ۱۱ مسیل وجود دارد که باید عملیات آبخیزداری در بالادست شهر بجنورد حتما اجرایی شود.

وی تصریح کرد: انجام ساماندهی و اصلاح ۱۱ مسیل بالادست شهر بجنورد نیازمند تامین یک هزار میلیارد تومان اعتبار است که این مسئله به وزارت کشور با انجام نامه نگاری‌ها، اطلاع داده شده است تا اعتبار لازم بابت انجام ساماندهی این مسیل‌ها به استان اختصاص داده شود.

وجود ۴۰۰ هزار هکتار پروژه نیمه تمام آبخیزداری در خراسان شمالی

سیل؛ آب خطرآفرین برای کشاورزی خراسان شمالی

حسین فردی معاون آبخیزداری اداره منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، از وجود ۴۰۰ هزار هکتار پروژه نیمه تمام آبخیزداری در این استان خبر داد.

وی با اشاره به اینکه تکمیل این پروژه های نیمه تمام جزء مصوبات سفر رییس جمهور به خراسان شمالی بوده است، اظهار کرد: برای تکمیل این پروژه ها ۱۴۲ میلیارد تومان مصوب شده است.

وی افزود: تاکنون مبادله ۴۷ درصد از توافق نامه ها انجام شده است.

فردی ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی نیز قول داده تا ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار از محل فروش اموال برای اجرای این پروژه ها اختصاص دهد.

وی بیان کرد: از محل اعتبارات سفر ریاست جمهوری به استان، ۱۰۰ درصد پروژه آبخیزداری خرق در فاروج و کهنه جلگه در مانه و سملقان انجام شده است.

این مقام مسئول تصریح کرد: در حال حاضر پیشرفت فیزیکی پروژه عراقی در شهرستان اسفراین تا ۵۰ درصد انجام شده و پروژه ارکان در شهرستان بجنورد نیز با تاخیر به مرحله اجرا رسیده است.

وی خاطرنشان کرد: به طور قطع با اعتبارات سفر ریاست جمهوری نمی توان تمام پروژه های آبخیزداری را در استان تحت پوشش قرار داد اما اگر اعتبارات به موقع اختصاص یابد می توان پروژه‌های نیمه تمام را تکمیل کرد.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان شمالی گفت: تاکنون در این استان ۳۳۶ هزار هکتار پروژه آبخیزداری به اتمام رسیده و اجرای ۴۰۰ هزار هکتار نیز نیمه تمام است.

وی تاکید کرد: با تکمیل ۴۰۰ هزار هکتار، پروژه های آبخیزداری ۳۰ درصد استان را پوشش می دهد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha