• سه‌شنبه / ۲۱ شهریور ۱۴۰۲ / ۱۰:۳۴
  • دسته‌بندی: مرکزی
  • کد خبر: 1402062113120
  • خبرنگار : 50210

تاثیر تالاب میقان بر ۴۸ درصد جمعیت استان مرکزی/برنامه مدیریت تالاب نیازمند بروزرسانی

تاثیر تالاب میقان بر ۴۸ درصد جمعیت استان مرکزی/برنامه مدیریت تالاب نیازمند بروزرسانی

ایسنا/مرکزی مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: تالاب میقان اراک ۴۸ درصد جمعیت استان را تحت پوشش خود قرار داده است.

یوسف یوسفی ۲۱ شهریورماه ۱۴۰۲ در همایش ملی بحران های زیست محیطی تالاب میقان اراک که با رویکرد رفع چالش های زیست محیطی تالاب برگزار شد، با اشاره به بررسی تاریخی شهر اراک به لحاظ صنعت و محیط زیست، اظهار کرد: صنایعی که پیش از انقلاب در اطراف شهر اراک ایجاد شدند مانند ایرالکو، آذراب، هپکو، واگن پارس و ... به لحاظ باد غالب و محل استقرار، ملاحظاتی را در نظر داشتند، اما پس از انقلاب اسلامی، اراک به لحاظ استقرار صنایع نفتی و گازی در غرب این شهر و دشت شازند درگیر چالش های جدی شد.

وی افزود: اراک از نظر اکولوژیکی، سکون هوا، پدیده اینورژن و وضعیت بارندگی، شرایط ویژه ای دارد و پس از آن اکوسیستمی چون تالاب در هشت کیلومتری این شهر قرار گرفته و عملا با یک مجموعه ای از پدیده های زیست محیطی در اطراف خود روبروست.

یوسفی با بیان اینکه تالاب در حوضه آبخیز ۵۵۰ هزار هکتاری واقع شده است، گفت: علیرغم اینکه تالاب حدود ۱۸ درصد سطح استان را در بر گرفته، اما حدود ۴۸ درصد جمعیت استان را تحت پوشش خود قرار داده و شهرهایی چون کارچان عملا در حوضه آبخیز تالاب میقان اراک قرار گرفته است و این امر لزوم توجه به این منطقه را دو چندان کرده است.

وی تصریح کرد: علاوه بر محدوده تالابی این منطقه، نقاط بیابانی نیز وجود دارد که در نتیجه طوفان های شن و گرد و غبار در منطقه بسیار بروز می کند، بر این اساس اقدامات مقابله ای در گذشته همچنان باید اقدامات دنبال شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی با تاکید بر اینکه تالاب میقان اراک یکی از ۱۰ تالاب مهم کشور است و با توجه به اقدامات انجام شده، چهارمین تالاب کشور است که برنامه مدیریت زیست بومی در سال ۹۵ برای آن تصویب شد و این امر نشان می دهد که این منطقه، ارزش های زیست محیطی بسیاری به لحاظ گونه های گیاهی و جانوری، تاثیر در پالایش هوا و ترسیب کربن، اکوسیستم مهاجرتی پرندگان، حفظ و ذخیره منابع آبی، تنوع زیستی و وجود بیش از ۸۴ گونه گیاهی با ارزش و وجود آرتمیا و نوعی جبلک خاص دارد.

وی با بیان اینکه به حوزه بحران های زیست محیطی تالاب باید نگاه ویژه ای داشت، گفت: در طرح مدیریت زیست بومی تالاب میقان اراک توجه به بحران ها مدنظر قرار گرفته است و برای روش های مقابله با بحران ها و اعتبارات اجرایی این طرح راهکارهایی تدوین شده است و با توجه به تدوین جزئیات برنامه، مسئولیت هر دستگاه مشخص است، اما باید به روند اجرای آنها توجه داشت.

یوسفی با بیان اینکه طرح مدیریت زیست بومی تالاب میقان اراک کامل است، اما باید مواردی در قالب الحاقیه به آن افزوده شود تا حرکت ها و برنامه ها و پروژه ها به شکل بهتری نسبت به گذشته، عملیاتی شود، افزود: حرکت ریزگردها و طوفان های شن از منطقه را در ۶ ماه نخست سال داریم و مسائل صنعتی نیز در ۶ ماهه دوم سال اتفاق می افتد، در نتیجه باید با توجه به شرایط، اقدامات عملیاتی انجام داد و درصورت نیاز طبق برنامه جامع، اصلاحیه هایی را لحاظ کرد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ثبت تالاب میقان در کنوانسیون رامسر، ایجاد پناهگاه حیات وحش، فعال شدن اقدامات گردشگری در منطقه و ضرورت جلوگیری از کشت های دیم و کنترل طوفان های شن را از جمله مواردی دانست که باید در قبال تالاب میقان اراک مدنظر داشت.

به گزارش ایسنا، در این همایش؛ زهره موسوی معاون محیط طبیعی اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی نیز با بیان اینکه در ایران ۲۵۰ تالاب وجود دارد و تالاب میقان اراک جزو ۸ تالاب دارای برنامه مدیریت زیست بومی است که تدوین آن از سال ۱۳۹۲ آغاز شد، اظهار کرد: در جریان تدوین این برنامه ۵۷ دستگاه اجرایی، جامعه محلی و فعالین محیط زیست در ۴ کارگاه حضور داشتند و در نهایت در سال ۱۳۹۵ این برنامه تصویب و به منظور اجرا به دستگاه های اجرایی مرتبط ابلاغ شد.

وی تصریح کرد: در زمان تدوین این برنامه، بسیاری از بحران های کنونی به صورت گسترده در برنامه دیده نشده بود، اما متاسفانه در طول ۷ سال اخیر با پدیده هایی چون دو مرتبه حریق، سه مرتبه شیوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان و خیزش گرد و غبار روبرو شده ایم و به همین دلیل این برنامه نیازمند الحاقیه است تا بتوانیم با بحران ها برخورد درست داشته باشیم.

موسوی گفت: فناوری های نوین و هوشمندسازی در بستر تالاب میقان، کاهش و کنترل آلودگی های آب، تنوع زیستی و مدیریت پسماند و پساب و رسانه و آموزش و فرهنگی سازی در راستای اهداف راهبردی برنامه از جمله محورهای برگزاری این همایش قلمداد می شود.

وی تاکید کرد: بارها گفته شده است که حال تالاب میقان خوب نیست و انتظار داشتیم با توجه به شرایط، از فعالین و دغدغه مندان تالاب میقان راهکارها و راهبردهای بسیاری دریافت کنیم، اما متاسفانه استقبالی صورت نگرفت و در نهایت این همایش با ۱۱ مقاله و ۶ ایده برگزار شد. امروز دست یاری را فارغ از نگاه انتقادی به سمت همه دستگاه های اجرایی و فعالین محیط زیست دراز می کنیم تا بتوانیم بحران ها و چالش ها را تحت کنترل درآوریم و از هرگونه راهکار و ایده در این رابطه استقبال می کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha