• چهارشنبه / ۲۲ شهریور ۱۴۰۲ / ۱۴:۵۱
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1402062214237
  • خبرنگار : 50046

مرگ خاموش در پای درختان گردو

مرگ خاموش در پای درختان گردو

ایسنا/خراسان شمالی گاهی مرگ در سایه درخت نشسته است به ما می نگرد، مبارزه نفس گیر گردوچین‌ها بر سر چیدن گردو هرسال و در پایان تابستان تعدادی مصدوم و کشته برجا می گذارد.

سالانه تعداد زیادی از افراد دچار ضایعه نخاعی و یا شکستگی دست و پا می شوند که از این تعداد، شماری در سوانح ترافیکی دچار ضایع نخاعی شده اند و در آمار ثبت شده تعدادی نیز به علت سقوط از درخت گردو هنگام چیدن این میوه به خود اختصاص داده است.

وقتی شیرینی برداشت محصول به تلخ کامی تبدیل می شود

مثل همه روزهای یکسال گذشته روی تخت و سرجایم دراز کشیده بودم و سقف خانه را تماشا می کردم، ناگهان مورچه ای آمد و کنار لبم ایستاد، کاری از دستم بر نمی آمد، این را جوان ۲۵ ساله خراسان شمالی می گوید و ادامه می دهد: یک سال است که دچار ضایع نخاعی شده‌ام و پارسال برای چیدن گردو بالای درخت رفته بودم که پای درخت سقوط کردم و نخاعم چیده شد.

وی می افزاید: برای برداشت گردو، مجبور هستیم به بالای درخت برویم و حتی روی بلندترین شاخه های درخت قرار بگیریم و همیشه خطر در کمین گردوچین ها هستند.

 وی اظهار می دارد: متاسفانه برخی از گردوچین ها بر اثر سقوط از روی درخت گردو یا دچار شکستگی شده و یا حتی فوت شده‌اند.

شهریور ماه که آغاز می‌شود رفته رفته باغ داران خراسان شمالی به ویژه آنانی که باغ گردو دارند به تکاپو می ‌افتند تا با برداشت به موقع محصول گردو سود حاصل از فروش آن را از دست ندهند، این را این باغ دار خانه نشین شده بیان می کند و می گوید: اما افتادن از روی درخت گردو و مصدومیت های شدیدی که گریبانگیر آن می شود، شیرینی برداشت محصول را تبدیل به تلخ کامی می کند.

ارجاع ۴۷ مصدوم گردوچین به بیمارستان های استان

ن

دکتر تقی دولت آبادی رئیس سازمان اورژانس پیش بیمارستانی و مدیر حوادث دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، از ارجاع ۴۷ مصدوم گردو چین به بیمارستان های استان از اول شهریور ماه تاکنون خبر می دهد و می گوید: ۴۹ مورد مصدوم گردوچین طی زمان یاد شده در استان وجود داشته که اورژانس به آن ها خدمات رسانی کرده است.

وی تصریح کرد: از این تعداد ۴۷ مصدوم به بیمارستان اعزام شده اند، یک نفر فوت شده و یک نفر نیز در محل حادثه درمان شده است.

رعایت نکردن نکات ایمنی از مهم ترین دلیل سقوط از درخت گردو

وی اظهارمی دارد: از ابتدای شهریورماه سال جاری تا کنون ۴۵ مورد سقوط از درخت گردو گزارش شده است که ۴۴ مورد آن توسط پرسنل اورژانس به بیمارستان انتقال داده شده است.

دکتر دولت آبادی با اشاره به این که هرساله در شهریور و اوایل مهره ماه براثرسقوط افرادی که به شکل سنتی و بدون استفاده از تجهیزات محافظتی به گردو چینی اقدام می کنند، شاهد مصدومیت‌هایی هستیم، می گوید: متاسفانه سقوط از درخت گردو یکی از حوادث پرتکرار در سال‌های اخیر در ماه‌های شهریور و مهر است.

وی ادامه می دهد: باغداران در زمان جمع‌آوری گردو از کارگران متخصص در این زمینه استفاده نمی کنند و به دلیل مبتدی بودن کارگر در زمان جمع آوری گردو متاسفانه شاهد بروز آسیب‌های ناگواری به افرادی هستیم که در حین گردو چینی از درختان گردو با ارتفاع زیاد به پایین سقوط کرده اند.

وی تصریح می کند: متاسفانه چیدن گردو بدون در نظر گرفتن شرایط حرفه‌ای و ایمن با حضور افراد غیرمتخصص انجام می‌شود که در بسیاری از موارد شاهد شکستن دست و پا و آسیب‌های نخاعی تا مرگ در برخی موارد بوده ایم.

دکتر دولت آبادی با اشاره به این که افرادی که دچار سابقه فشار خون و دیابت هستند باید بیشتر مراقب حوادث مشابه در زمان چیدن گردو باشند، اضافه می کند: افرادی که سابقه مصرف داروهای فشار خون، مغز و اعصاب و یا دیابت دارند از رفتن به بالای درخت خودداری کنند.

وی پوسیده بودن شاخه های درخت و رعایت نکردن نکات ایمنی را مهم ترین دلیل سقوط از درختان گردو یاد می کند و می گوید:  باغداران قبل از این که محصول کامل برسد  به دلیل جلوگیری از سرقت گردو حتی با وجود نبودن فرد متخصص و با حداقل امکانات ایمنی به برداشت و چیدن گردوهای درختان اقدام می کنند.

وی تاکید می کند: بیشتر افرادی که به برداشت محصول باغات گردو اقدام می‌کنند از توان و تخصص کافی برخوردار نیستند و یا دارای سن بالا هستند یا بیماری‌هایی نظیر دیابت، فشارخون و… دارند که این موضوع ریسک سقوط را بالا می برد.

این مقام مسئول ادامه می دهد: استفاده از کلاه ایمنی، کفش مناسب، کمربند مهاری و تجهیزات و نردبان‌های مناسب، شدت حوادث احتمالی را کاهش می‌دهد.

وی می گوید: اگر فکر می‌کنید پس از افتادن آسیب دیده‌اید یا نمی‌توانید حرکت کنید، سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید و سریعا با شماره ۱۱۵ تماس بگیرد تا اقدامات درمانی مناسب ارائه شود.

وی ادامه می دهد: بعد از سقوط از ارتفاع زیاد (بالای ۶ متر) حتی اگر احساس می کنید مشکلی ندارید به هیچ عنوان حرکت نداشته باشید زیرا ممکن است در این لحظه احساس خوبی داشته باشید، اما آسیب‌های زیادی وجود دارند که علائم لحظه‌ای ندارند و نیاز به معاینات مخصوص دارند.

تعدادی از بیماران ضایعات نخاعی تحت پوشش بهزیستی از بالای درخت گردو سقوط کرده اند

هاجر آزاد معاون توانبخشی اداره کل بهزیستی خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، بیان می کند: بیماران ضایعه نخاعی یکی از گروه های تحت پوشش این اداره کل است.

وی می افزاید: بیشتر این بیماران یا در اثر تصادف و یا سقوط از ارتفاع دچار این مشکل شده اند که تعدادی از بیماران ضایعات نخاعی که از ارتفاع سقوط کرده اند، از بالای درخت گردو به هنگام چیدن گردو افتاده اند.

کرم خراط بلای جان باغات گردوی استان

ه

صفدر صفدری مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به اینکه برداشت گردو از باغات این استان آغاز شده است، بیان می کند: برداشت گردو یکی از کارهای پرمخاطره در این استان است چرا که قد درختان گردو بسیار زیاد است و سالانه تعدادی از افرادی که مشغول برداشت این محصول هستند از بالای درخت افتاده و صدمات بدنی شدیدی به آن ها وارد می شود.

وی می افزاید: در همین راستا یک سری بیمه‌های بی نامی وجود دارد که افراد می توانند هنگام برداشت گردو، خود را به مدت یک ماه بیمه کنند.

صفدری ادامه می دهد: قد بلند درخت های گردو از یک سو و از سوی دیگر کرم خراط نیز بلای جان این درخت ها شده و موجب پوسیدگی شاخه ها شده است که هنگام برداشت محصول برخی از این شاخه در زیر پای باغدار شکسته و موجب پایین افتادن آن ها از بالای درخت می شود.

وی با بیان اینکه در این ارتباط کلاس های آموزشی برای باغداران برگزار شده است، تصریح می کند: زمستان گذرانی کرم خراط در درخت‌های قدیمی همچون بید، توت و ... و همچنین کُنده‌های رها شده در باغات است که از کشاورزان درخواست می شود کنده ها را بسوزانند و شاخه های قدیمی را هرس کنند تا این کرم در داخل درخت های گردو نروند.

وی ادامه می دهد: البته چند سالی است که جایگزینی یک سری از ارقام درخت های گردو به جای درختان گردوی قدیمی در استان در حال انجام است که قد این درخت ها کوتاه بوده و از سوی دیگر میزان باردهی آن ها نیز زیاد است.

مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی تاکید می کند: علاوه بر این جایگزینی عملیات سرشاخه کاری با این ارقام جدید نیز در حال انجام است که در سال گذشته در سطح یک هکتار و در سال جاری در سطح ۲۷ هکتار این طرح انجام شده است.

به گفته وی باغات گردو در این استان بیشتر از نوع درجه سه و چهار است و باغات درجه یک باغ‌هایی هستند که جایگزینی و یا عملیات سرشاخه کاری در آن ها انجام شده است.

صفدری مساحت باغات گردوی استان را ۱۴۲ هکتار غیربارور و چهار هزار و ۷۶۱ بارور اعلام می کند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha