• شنبه / ۸ مهر ۱۴۰۲ / ۱۴:۵۸
  • دسته‌بندی: لرستان
  • کد خبر: 1402070805211
  • خبرنگار : 50177

به بهانه بزرگداشت روز مولوی؛

دیوان غزلیات شمس، آیینه تمام نمای اوج غزل عرفانی در شعر فارسی

دیوان غزلیات شمس، آیینه تمام نمای اوج غزل عرفانی در شعر فارسی

ایسنا/لرستان یک پژوهشگر، شاعر و منتقد ادبی گفت: غزل مولوی یا همان دیوان غزلیات شمس آیینه تمام نمای اوج غزل عرفانی در شعر فارسی است.

دکتر محمدرضا روزبه در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به مولانا جلال‌الدین محمد در شعر فارسی، اظهار کرد: مولانا از نوابغ و نوادر فرهنگ بشری و قله شعر عرفانی فارسی است.

وی گفت :غزل مولوی یا همان دیوان غزلیات شمس را آیینه تمام نمای اوج غزل عرفانی در شعر فارسی برشمرد و با بیان اینکه چنانچه مکاتب غزل کلاسیک را در نظر بگیریم، سعدی قله غزل عاشقانه، مولوی قله غزل عارفانه و حافظ قله غزل تلفیقی یا رندی است و اوج‌نشین غزل عرفانی، مولوی است.

این پژوهشگر، شاعر و منتقد ادبی با تاکید براینکه به لحاظ مثنوی یکی از شاهکارهای حکمت معنوی بشر، مثنوی مولوی است، تصریح کرد: مثنوی مولوی دارای رویکردهای مختلف و ارمغانی سترگ برای بشر در هر زمانی است، از حکمت و فلسفه گرفته تا دین، اخلاق، مدارا، انسان‌گرایی، دعوت به صلح و دوستی، پرهیز از ستیز و جهل، جنون، شهوت و غیره.

روزبه با بیان اینکه به نظر بنده بزرگترین دستاورد مولوی برای بشر و عصر امروز معرفی یک جهان زلال معنوی است، اضافه کرد: برای رسیدن به این جهان باید درکی فراگیر از جهان متن مولوی داشته باشیم.

وی خاطرنشان‌کرد: مسلماً همه آموزه‌های مولوی چه در مثنوی و چه در غزل‌ها ممکن است با پارادیم‌های زندگی امروزی هماهنگ نباشد اما جوهر معنوی پیام‌های مولوی بزرگترین درس زندگی برای بشر امروز و مرهمی بر زخم، التهاب‌ها، رنج‌ها، کشمکش‌ها و محرومیت‌های انسان امروز است.

این دکترای زبان و ادبیات فارسی با بیان اینکه در حقیقت مثنوی و غزل‌های مولوی دعوتگر به جهانی برتر است، تصریح کرد: اگر علم ما را به سمت جهان بهتر می‌برد؛ عرفان، حکمت و پیام‌های متعالی معنوی مولوی و امثال وی دعوتگر به یک جهان برتر هستند.

روزبه اضافه کرد: از این حیث بازآفرینی و بازخوانی متن مولوی، ترجمه و تفسیر امروزی آن می‌تواند بسیار راهگشا برای حافظه جمعی امروزی باشد.

این پژوهشگر، شاعر و منتقد ادبی تاکید کرد: بازآفرینی و بازخوانی متن مولوی وترجمه و تفسیر امروزی می‌تواند تصویری از یک دنیای معنوی پیش‌رو برای بشر باشد تا از عقبه‌ها و گردنه‌های دشوار و سخت امروز بگذرند.

این دکترای زبان و ادبیات فارسی  یادآور شد: دنیای امروز،  دنیای مصرف، مد، جنون، خودخواهی، جنگ، جهل، دنیای غلبه رسانه‌ها بر فکر و فرهنگ امروز، دنیای گسیختگی و تزلزل بنیان خانواده و مرگ معنویت‌هاست و اینجاست که عرفان و حکمت امثال مولوی به داد بشر امروز می‌رسد و می‌تواند دریچه‌ای به یک جهان زلال انسانی باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۴۰۲-۰۷-۱۱ ۱۲:۰۹

تا جان در بدن دارم ای دوست من خدائیم تا نفس درگرو دنیا باشد ندانم من کجائیم

avatar
۱۴۰۲-۰۷-۱۲ ۰۵:۱۹

درود بر دکتر روزبه آگاه و فرهمند