• چهارشنبه / ۱۹ مهر ۱۴۰۲ / ۰۸:۴۰
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1402071912825
  • خبرنگار : 50046

آغاز سرشماری پاییزه حیات وحش در خراسان شمالی

آغاز سرشماری پاییزه حیات وحش در خراسان شمالی

ایسنا/خراسان شمالی مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: سرشماری پاییزه پستانداران از روز ۱۹ مهر و از منطقه حفاظت شده گلیل و سرانی آغاز شد.

رضا شکاریان در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: سرشماری هر منطقه در دو روز انجام می شود که در هر منطقه ۱۵ گروه دو تا سه نفره از محیط بانان این سرشماری را انجام خواهند داد.

وی با بیان اینکه در این سرشماری محیط بانان با مشاهده مستقیم به آمار برداری از جمعیت وحوش اقدام می کنند، افزود: در این طرح جمعیت گونه های مختلف قوچ و میش اوریال، کل، بز و آهو آمار برداری می شود و محیط بانان در صورت مشاهده گونه های دیگر همچون گرگ، گراز، خرس و یا پلنگ و یوز پلنگ مشاهدات را ثبت می کنند.

مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی افزود: طرح سرشماری پاییزه در سه پارک ملی استان شامل پارک ملی سالوک و ساریگل در شهرستان اسفراین و پارک ملی ضامن آهو در شهرستان جاجرم و همچنین در چهار منطقه حفاظت شده شامل سالوک و ساریگل در شهرستان اسفراین، قرخود در مانه و سملقان، گلیل و سرانی در شیروان و پناهگاه حیات وحش میاندشت در شهرستان جاجرم اجرایی می شود.

وی ادامه داد: اکنون ۵۱ گونه پستاندار معادل ۲۵.۹ درصد از کل پستانداران ایران، ۱۸۰ گونه پرنده معادل ۳۳.۳ درصد از کل پرندگان ایران، ۵۲ گونه خزنده معادل ۲۳.۲ درصد از کل خزندگان ایران و چهار گونه دوزیست که ۲۰ درصد از کل دوزیستان ایران را شامل می شود در این استان زیست دارند.

این مقام مسئول از وجود شش گونه حیات وحش در معرض انقراض در این استان خبر داد و اظهار کرد: برخی گونه های در معرض تهدید و انقراض جانوری بر اساس طبقه بندی فهرست قرمز اتحادیه بین‌المللی حفاظت (IUCN) در سال ۲۰۱۷ در خراسان شمالی زیست می کنند که تعدادی از گونه ها در گروه آسیب پذیر، برخی در گروه معرض خطر انقراض و برخی نیز در گروه بحرانی قرار دارند.

وی گفت: از میان پستانداران موجود در این استان گونه پلنگ در معرض خطر انقراض قرار دارد.

به گفته شکاریان، از میان پرندگان نیز عقاب صحرایی، زرد پره سینه، زرد، بالابان و کرکس مصری در گروه در معرض خطر انقراض قرار گرفته اند.

شکاریان به گونه های حیاتی وحشی که در این استان در گروه آسیب پذیر نیز قرار گرفته اند نیز اشاره کرد و افزود: قوچ و میش، کل و بز، آهو و زرده بر از پستاندارانی هستند که در معرض آسیب قرار دارند.

مدیر کل محیط زیست خراسان شمالی ادامه داد: علاوه بر آن عقاب شاهی، عقاب دریایی پالاس، هوبره، میش مرغ، فاخته خاوری، قمری معمولی از گونه های پرندگانی هستند که در این استان در معرض آسیب قرار گرفته اند.

به گفته وی لاک پشت آسیایی از گونه خزندگان و زرده پر (اورنج) از گونه ماهی ها نیز در گروه در معرض آسیب قرار دارند.

شکاریان با بیان اینکه بر اساس طبقه بندی فهرست قرمز اتحادیه بین‌المللی حفاظت (IUCN) گونه هایی نیز در گروه بحرانی قرار دارند، بیان کرد: در خراسان شمالی گونه یوز در مرحله بحرانی قرار گرفته است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه در مجموع خطراتی که در حال حاضر گونه های جانوری را تهدید می کند را می توان به دو دسته تقسیم کرد و گفت: یکی از این خطرات، عوامل ناشی از فعالیت‌های انسانی است که از مهمترین آن‌ها می‌توان به تخریب زیستگاه حیات وحش و جزیره ای شدن آنها در اثر ساخت وسازهای بی رویه و توسعه سکونتگاه‌ها، احداث جاده ها  و راه‌ها، برداشت بی رویه معادن، تبدیل مراتع و جنگل‌ها به زمین‌های کشاورزی، و تغییر کاربری اراضی در پروژه های عمرانی، آتش سوزی جنگل ها و مراتع و اشاره کرد.

به گفته مدیر کل محیط زیست خراسان شمالی حضور دام بیش از ظرفیت در زیستگاه‌ها، عدم رعایت تعادل دام و مرتع (چرای بی رویه دام)، افزایش سلاح‌های شکاری و ضعف قوانین (جرائم تعیین شده برای برخورد قانونی با شکار غیر مجاز از بازدارندگی لازم برخوردار نیستند) از دیگر عوامل تاثیر گذار است.

وی گفت: عدم توجه به آموزش عمومی در جهت شناخت ارزش‌های حیات وحش عدم آگاهی مردم از ارزش انواع گونه های جانوری و مشارکت کم جوامع محلی در حفظ آن‌ها، استفاده بی رویه از منابع آب و کاهش سطح منابع آبی سطحی و زیر زمینی و خشکی تالاب‌ها، تصادفات جاده ای که متاسفانه در برخی از گونه ها نظیر یوز ایرانی بیشترین درصد کاهش جمعیت این گونه ارزشمند را در بین عوامل دیگر داشته است نیز خطراتی بوده که ناشی از فعالیت انسان ها گونه های حیات وحش را تهدید می کند.

شکاریان با بیان اینکه عوامل طبیعی گونه های حیات وحش را در معرض خطر قرار می دهد، بیان کرد: خشکسالی‌های متناوب، شیوع انواع بیماری‌ها اگرچه بیشتر نتیجه عملکرد جامعه بشری می‌باشد اما عوامل محیطی در پیدایش و گسترش آن نقش دارد و بیماری‌هایی چون آنفلوانزای فوق حاد پرندگان، طاعون نشخوار کنندگان، هاری، تب برفکی ، شاربن و .....از جمله عواملی طبیعی خطرساز هستند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha