• سه‌شنبه / ۲۵ مهر ۱۴۰۲ / ۱۵:۲۱
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402072517823
  • خبرنگار : 50355

یک فعال حوزه فرهنگ و هنر:

خواجه اختیار منشی گنابادی، خط تعلیق را به اوج زیبایی خود رساند

خواجه اختیار منشی گنابادی، خط تعلیق را به اوج زیبایی خود رساند

ایسنا/خراسان رضوی یک فعال حوزه فرهنگ و هنر گفت: خواجه اختیار منشی گنابادی، خط تعلیق را به اوج زیبایی خود رساند و تلاش استادان پیش از خود را کامل کرد.

حمیدرضا مهدوی مقدم در گفت‌وگو با ایسنا بر اهمیت شناساندن چهره خواجه اختیار منشی گنابادی به عنوان مشهورترین و نامدارترین خوشنویس تعلیق ایران تأکید کرد و گفت: ارج گذاری به بزرگان و مشاهیر هر منطقه باعث ایجاد همگرایی و هویت ملی و منطقه‌ای خواهد شد.

وی عنوان کرد: شهرستان گناباد به لحاظ پیشینه‌ تاریخی، دارای مشاهیر نامداری در عرصه‌های هنری، علمی و مذهبی است و اطلاعات گوناگونی در رابطه با این مشاهیر در لابلای صفحات تاریخ وجود دارد.

مهدوی مقدم افزود: یکی از مهمترین مشاهیر شهرستان گناباد خواجه اختیار منشی گنابادی است که به دلیل کثرت آثار به جا مانده از او در موزه‌های کشور، می‌توان ادعا کرد که مهمترین چهره‌ ماندگار تاریخ شهرستان گناباد است.

این فعال حوزه فرهنگ و هنر خاطرنشان کرد: همان گونه که میرعماد و عبدالمجید طالقانی خطوط نستعلیق و شکسته نستعلیق را به کمال رساندند، خواجه اختیار منشی گنابادی نیز خط تعلیق را به اوج زیبایی خود رساند و تلاش استادان پیش از خود را کامل کرد.

وی اظهار کرد: خط تعلیق در واقع اولین خط کاملاً ایرانی است که در طول دو سده، آرام آرام به تکامل رسید تا جایی که در اواخر سده هشتم گونه‌ شکسته آن نیز رایج شد.

مهدوی مقدم تأکید کرد: آنچه تمام محققان بر آن تاکید دارند این مهم است که اختیار منشی اهل "جنابد" یا گناباد کنونی بوده و خوشبختانه انجامه‌های آثار وی اکثراً با نام " اختیار منشی جنابدی" ثبت شده است.

                                                                                                                   

خواجه اختیار منشی گنابادی، خط تعلیق را به اوج زیبایی خود رساند

وی با بیان اینکه مدیران و برنامه ریزان فرهنگی شهرستان گناباد از دیر باز در راه شناسایی و بزرگداشت مشاهیر شهر خود کوشش‌های فراوانی انجام داده‌اند، عنوان کرد: یکی از برنامه‌های مهمی که توسط هنرمندان و پژوهشگران گنابادی در سال ۱۳۹۷ انجام شد، برگزاری کنگره ملی خواجه اختیار منشی گنابادی بود.

 این هنرمند گنابادی ادامه داد: برگزاری کنگره ملی خواجه اختیار منشی گنابادی، اتفاقات گوناگون و بی نظیری را در سطح شهرستان و کشور رقم زد که از آن جمله می‌توان به برگزاری همایش خواجه اختیار منشی گنابادی برای اولین بار در کشور، جمع آوری آثار خواجه اختیار منشی گنابادی از موزه‌های سراسر ایران و اجرای نمایشگاه آثار خواجه اختیار منشی گنابادی برای اولین بار در سطح کشور و شهرستان گناباد اشاره کرد.

مهدوی مقدم رونمایی و نصب مجسمه خواجه اختیار منشی گنابادی، پیگیری و ثبت ملی مرقع طلاکاری شده این هنرمند خوشنویس در دانشگاه فردوسی مشهد و نام‌گذاری بلوار حد واسط بین میدان نماز و میدان کارآفرین گناباد به نام خواجه اختیار منشی گنابادی را از جمله سایر اقدامات ارزنده مرتبط با کنگره ملی خواجه اختیار منشی در گناباد ذکر کرد.

وی خاطرنشان کرد: اجرای همایش ملی خواجه اختیار منشی در شهرستان گناباد باعث ایجاد یک رویداد هنری در کشور شد، اساتید شرکت کننده در این همایش که هر کدام از اساتید برجسته و از نقاط مختلف کشور بودند، پس از آشنایی با یکدیگر در شهرستان گناباد در گوشه گوشه‌ این مرز و بوم برای احیاء اولین خط ایرانی پس از اسلام، یعنی خط تعلیق، اتفاقات بی‌نظیری را در کشور رقم زدند.

این فعال حوزه فرهنگ و هنر عنوان کرد: بر همه‌ همشهریان شهرستان گناباد مسجل است که خواجه اختیار منشی گنابادی، بزرگترین خوشنویس خط تعلیق ایران است. به نظر من شخصیت خواجه اختیار منشی گنابادی کم از قنات جهانی قصبه ندارد و به مانند قنات قصبه می‌تواند، گناباد را در مجامع علمی و هنری ایران مطرح کند.

وی تأکید کرد: مدیران فرهنگی و هنری شهرستان و شهرداری و شورای اسلامی شهر با محوریت فرمانداری شهرستان باید رویدادهای متنوع و فعالیت‌های گوناگونی را در تقویم کاری خود قرار داده تا هم چهره خواجه اختیار منشی گنابادی به مردم شهرستان شناسانده و هم در سطح ایران مطرح شود.

                                                                               

خواجه اختیار منشی گنابادی، خط تعلیق را به اوج زیبایی خود رساند

این هنرمند گنابادی یادآور شد: شهرستان گناباد جدای از اماکن کهن تاریخی، مشاهیر زیادی را در حوزه‌ی نجوم، طب، موسیقی، نقالی، دین و مذهب و عرفان تقدیم جامعه‌ ایران کرده است و بدون شک ارج گذاری به بزرگان و مشاهیر هر منطقه باعث ایجاد همگرایی و هویت ملی و منطقه‌ای خواهد شد.

وی در ادامه افزود: استاد حمیدرضا قلیچ خانی در شماره ۲۳ گلستان هنر چاپ ۱۳۹۶ انتشارات پیکره، کتابی به نام خواجه اختیار منشی چاپ کرده که در مقدمه این کتاب چنین آمده است:«خواجه اختیار منشی گنابادی مشهورترین و نامدارترین خوشنویس تعلیق به شمار می‌رود. گویی نام وی و تعلیق بیش از هر هنرمندی به هم گره خورده است و این بخت یاری، حاصل نبوغ، استعداد و پرکاری وی است. وی در نیمه دوم سده دهم هجری در هرات به خوشنویسی اشتغال داشت و خوشبختانه آثار فراوانی از وی در موزه‌ها، کتابخانه‌ها و مجموعه‌های خصوصی ایران و جهان به یادگار مانده است. با این وجود وی و آثارش آنگونه که باید شناسایی، بررسی و معرفی نشده است.»

حمیدرضا قلیچ‌خانی همچنین معتقد است: در میان تعلیق نویسان، آثار هیچ منشی و کاتبی به اندازه اختیار منشی گنابادی نقل و جعل نشده است؛ این نکته از شهرت وی برخاسته و امروزه خواجه اختیار از واضع خط تعلیق نیز نامدارتر شده و مشهورترین استاد قلم تعلیق به شمار می‌رود. همین شهرت سبب می‌شود تا آثار اصیلش روز به روز نایاب‌تر شود و با نایاب شدن آثارش، ارزش و بهای آن نیز افزایش یافته و جاعلان بیش از پیش به مشابه سازی آثارش تشویق و ترغیب شوند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha