• شنبه / ۲۹ مهر ۱۴۰۲ / ۰۹:۵۵
  • دسته‌بندی: گیلان
  • کد خبر: 1402072920269
  • خبرنگار : 50040

یک کارشناس اقتصادی مطرح کرد؛

۲ دهه انتظار برای توسعه قدرت اقتصاد دریاپایه در کریدور شمال - جنوب

۲ دهه انتظار برای توسعه قدرت اقتصاد دریاپایه در کریدور شمال - جنوب

ایسنا/گیلان یک کارشناس اقتصادی، با بیان اینکه دو دهه قبل، توافق نامه کریدور شمال - جنوب بین هند و ایران و روسیه امضا شد، عنوان کرد: با تحقق این کریدور، بخش عمده اقتصاد دریا پایه ایران شکل می‌گیرد.

هادی حق‌شناس در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به مفهوم اقتصاد از نظر مردم، اظهار کرد: اقتصاد از نظر مردم درآمد و اشتغال و رونق کسب و کار و افزایش سطح رفاه و... است و مردم بر همین اساس وضعیت اقتصادی را مطلوب یا غیر مطلوب می‌دانند، یعنی زمانی وضعیت اقتصادی کشور خوب است که درآمد مردم خوب باشد و فضای کسب و کارشان به سمت رونق برود؛ نه رکود.

وی با بیان اینکه در دنیای امروز کشورها براساس مزیت‌های نسبی خود راهبردهای اقتصادی را انتخاب می‌کنند، افزود: به عنوان مثال، کشوری مانند سوییس که از مزیت دریایی برخوردار نیست، به سراغ گردشگری و بانکداری رفته است؛ اقتصاد اوکراین نیز مبتنی بر بخش کشاورزی است و عمده غلات جهان را تامین می‌کند.

این کارشناس اقتصادی، کشوری مانند عربستان را متکی به اقتصاد نفت و اقتصاد قطر را وابسته به گاز دانست و تصریح کرد: توجه به یکی از مزیت‌های اقتصادی، به معنی در اولویت نبودن سایر مزیت‌ها نیست.

حق‌شناس، با بیان اینکه در اقتصاد ایران همچنان بخش نفت غالب است، خاطرنشان کرد: همواره این سوال مطرح می‌شود که آیا می‌توانیم اقتصاد دریا پایه را فعال کنیم؟! و قطعا پاسخ مثبت است، زیرا بسیاری از کشورهای جهان مانند سنگاپور و هنگ‌کنگ این کار را کرده‌اند و به مرکز تجارت دریایی جهان تبدیل شده‌اند.

۲ دهه انتظار برای توسعه قدرت اقتصاد دریا پایه در کریدور شمال _جنوب

وی با اشاره به ظرفیت‌های اقتصادی امارات متحده عربی، اضافه کرد: خیلی‌ها امارات را به گردشگری و بخش فرودگاهی می‌شناسند؛ به گونه‌ای که بخش عمده مردم به فرودگاه دبی می‌روند و مسیر بعدی را از آنجا انتخاب می‌کنند، اما واقعیت اقتصادی امارات این است که یکی از ۱۰ بندر بزرگ جهان به نام جبل علی را دارد.

این مدرس دانشگاه، در پاسخ به چرایی عدم نقش‌آفرینی بنادر ایران در اقتصاد جهانی، ادامه داد: کشتی‌هایی که به بندر جبل علی امارات می‌روند، به واسطه عبور از تنگه هرمز از بندر عباس و بندر شهید رجایی می‌گذرند؛ این در حالی است که در برخی از مواقع، رفت و برگشت کشتی‌ها با دو روز دریانوردی بیشتر همراه است و قطعا استفاده از بنادر ایران به نفع صاحبان کالا و خطوط کشتیرانی خواهد بود، اما در عمل چنین اتفاقی نمی‌افتد.

وی با بیان اینکه متاسفانه اقتصاد دریا پایه و دریا محور به شکل عملی در سیاست‌های اقتصادی ایران دیده نشده است، گفت: مسئولان علاقمند به اقتصاد دریا هستند، اما فقط علاقمندی کافی نیست و باید با تحقق ابزارهای لازم، این پتانسیل بالقوه را به بالفعل تبدیل کرد.

حق‌شناس با اشاره به امکان شکل‌گیری کریدورهای جدید در منطقه برای دور زدن ایران، خاطرنشان کرد: در اجلاس اخیر جی۲۰، کریدور جدیدی تعریف شده که کالا را از هند به عربستان و سپس اردن و اروپا جابجا می‌کند.

این کارشناس اقتصادی، با بیان اینکه دو دهه قبل، توافق نامه کریدور شمال - جنوب بین هند و ایران و روسیه امضا شد، عنوان کرد: با تحقق این کریدور، بخش عمده اقتصاد دریا پایه ایران شکل می‌گیرد، زیرا کالاها باید با کشتی به بنادر جنوبی ایران بیایند و سپس با راه آهن به سمت آسیای میانه و روسیه بروند؛ بخشی نیز به بنادر شمال کشور جهت انتقال به اروپا می‌رود.

۲ دهه انتظار برای توسعه قدرت اقتصاد دریا پایه در کریدور شمال _جنوب

وی فراهم نشدن ساز و کارهای کریدور شمال - جنوب را مانعی بر سر راه راهبرد اقتصاد دریا پایه دانست و بیان کرد: هدف اصلی در تحقق اقتصاد دریا پایه، بخش حمل و نقل و کشتیرانی است؛ نه گردشگری و نفت و گاز.

حق شناس، با اشاره به ابعاد مختلف اقتصاد دریا پایه، توسعه بنادر و خطوط کشتیرانی با محوریت حمل و نقل را مهمترین بخش آن دانست و خاطرنشان کرد: این بخش اشتغالزایی فراوان اعم از کشتی سازی و کشتی داری و بندر و شرکت‌های حمل و نقل و... را به دنبال دارد.

این مدرس دانشگاه، موقعیت جغرافیایی و کریدورهای هوایی فرودگاه امام خمینی(ره) را غیرقابل مقایسه با فرودگاه دبی و فرودگاه استانبول دانست و یادآور شد: به همان دلیلی که ظرفیت کریدورهای هوایی ایران فعال نشده، اقتصاد دریا پایه مبتنی بر حمل و نقل دریایی شمال - جنوب و شرق - غرب نیز شکل نگرفته است.

وی با بیان اینکه «زمان» یکی از مهمترین مؤلفه‌ها در بخش حمل و نقل بار و مسافر اعم از زمینی و هوایی و دریایی است، تصریح کرد: زمان تحویل کالا برای صاحب کالا خیلی مهم است و لذا هرگونه تاخیر و کنسلی، زمان تحویل کالا را دچار خدشه می‌کند و در نتیجه تضعیف اقتصاد دریا پایه را موجب می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha