• دوشنبه / ۱ آبان ۱۴۰۲ / ۰۸:۴۴
  • دسته‌بندی: سیستان و بلوچستان
  • کد خبر: 1402080100092
  • منبع : نمایندگی سیستان و بلوچستان

آبرسانی به روستاهای فاقد تأسیسات یا دچار تنش آبی با طرح جهاد آبرسانی

۱۵۰ هزار مترمکعب مخزن ذخیره آب در سیستان و بلوچستان احداث می‌شود

۱۵۰ هزار مترمکعب مخزن ذخیره آب در سیستان و بلوچستان احداث می‌شود

ایسنا/سیستان و بلوچستان مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان در تشریح آخرین وضعیت اجرای طرح جهاد آبرسانی، با تأکید بر اینکه تخصیص به موقع و مورد نیاز اعتبارات نقش مهمی در تکمیل این طرح در زمان مقرر دارد، گفت: در توسعه طرح جهاد آبرسانی، تأمین آب همه روستاهای فاقد یا دچار تنش آبی استان محقق می‌شود.

به گزارش ایسنا، طرح جهاد آبرسانی وزارت نیرو، از جمله طرح‌های ملی و مهم در حوزه تأمین آب پایدار برای مناطق محروم به شمار می‌آید که در ۳۱ استان کشور به اجرا در آمده است.

"جهاد آبرسانی"، پروژه‌ای چهار ساله است که از ابتدای سال ۱۴۰۱ وارد فاز عملیاتی شد و پس از ۱۵ ماه مجموعاً حدود ۴۰ درصد پیشرفت داشته است.

اجرای کامل این پروژه، می‌تواند علاوه بر تأمین آب سالم روستاها در کشور، بخش زیادی از مشکلات این مناطق را مرتفع ساخته و از مهاجرت‌هایی که به خاطر کم آبی به حاشیه شهرها در حال انجام است، جلوگیری کند.

افزایش روستاهای هدف در آخرین روزهای سال ۱۴۰۱ و در بررسی قانون بودجه، نمایندگان مجلس شورای اسلامی سازمان برنامه‌وبودجه را مکلف کردند در سال ۱۴۰۲ اعتبارات تأسیسات آبرسانی در روستاهای بالای ۲۰ خانوار کشور را بر اساس اعلام وزارت نیرو تأمین کنند.

اگرچه هدف‌گذاری ابتدایی طرح بزرگ جهاد آبرسانی برای ورود به ۱۰ هزار روستای دارای تنش آبی بود، اما به دنبال سرعت بالای اجرای پروژه‌ها در سال اول اجرای این طرح و با نظر مثبت هیئت دولت، تعداد روستاهای هدف این پروژه به ۱۶ هزار روستا افزایش یافت.

در میان استان‌های ایران، سیستان و بلوچستان با هزار و ۷۵۱ روستا بیشترین تعداد روستاهای هدف را در قالب این طرح به خود اختصاص داده است.

به‌هرحال جهاد آبرسانی طرحی برای رساندن آب به روستاهایی است که یا فاقد آب سالم بهداشتی هستند یا نیازمند بازنگری در تأسیسات آبرسانی. طرحی که به وسعت روستاهای ایران برای رفع تشنگی آن‌ها تدوین و اجرا شده و در صورت تخصیص به‌موقع اعتبارات و عدم وجود مشکل در روند اجرا، پیش‌بینی می‌شود تا پایان دولت سیزدهم شاخص برخورداری از آب شرب روستایی به ۸۰ درصد برسد.

در حال حاضر، یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌ها، تغییر اقلیم و کاهش نزولات آسمانی در استان‌های مختلف است که منجر به کاهش منابع تأمین آب سطحی و زیر زمینی شده است.

هر چند پیوسته تأکید می‌شود با رعایت مدیریت مصرف، همگام با اجرای پروژه‌های آبرسانی، می‌توان به مشکلات تأمین آب فائق آمد، اما نباید فراموش کرد که اگر کارها به‌موازات هم پیش نرود نمی‌توان به نتایج آن امیدوار بود.

روایت تنش آبی در سیستان و بلوچستان نیز قصه پر غصه‌ای است که خشکسالی و کم آبی بیش از دو دهه آن علاوه بر اینکه امان مردمانش را بریده و رس زمین‌هایشان را کشیده، اهالی این دیار را با ریزگردهای حاصل از بادهای ۱۲۰ روزه، دست‌وپنجه نرم کردن با بیماری‌های عفونی و تنفسی مواجه کرده است.

برای خروج از این وضعیت در طول سال‌های اخیر نسخه‌های فراوانی توسط مسئولان و کارشناسان امر پیچیده شد که برخی از آنها در همان ابتدای امر با شکست مواجه شد و برخی نظیر آبرسانی سقایی با مشکلات فراوان هنوز انجام می‌شود.

اما میان تمامی این طرح‌ها با روی کار آمدن دولت سیزدهم و نگاه ویژه رئیس‌جمهور برای حل این معضل عزم‌ها جزم و اجرای طرح عظیم جهاد آبرسانی باقوت هر چه بیشتر در دستور کار قرار گرفت و ضعف‌ها و کاستی‌های بر جامانده از دولت‌های قبل شتاب بیشتری برداشت تا کورسوی امید در دل مردم سیستان و بلوچستان روشن شود.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان گفت: در راستای اجرای منویات مقام معظم رهبری و به‌منظور رفع محرومیت و ارتقای شاخص بهره‌مندی از آب شرب در سطح کشور، جهاد آبرسانی بنا بر تأکید مقام عالی وزارت نیرو تشکیل شد تا در راستای آن روستاهای فاقد تأسیسات و یا دچار تنش آبی آبرسانی شوند.

"علیرضا قاسمی" در گفت وگو با ایسنا افزود: به‌منظور آبرسانی و رفع تنش آبی از تعداد یک هزار و ۷۵۱ روستا با جمعیت ۵۵۴ هزار در سیستان و بلوچستان مطالعه و برای اجرای عملیات آبرسانی با مشارکت قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) به مبلغ برآورد چهار هزار و ۸۳۰ میلیارد تومان انعقاد قرارداد شده تا در مدت ۳۰ ماه انجام شود.

وی با بیان اینکه در سیستان و بلوچستان نیروی زمینی سپاه قدس، نماینده قرارگاه بوده و عملیات اجرای طرح جهاد آبرسانی را برعهده گرفته است، ادامه داد: این طرح بزرگ‌ترین پروژه آبرسانی استان از لحاظ حجم عملیات و مبلغ برآورد محسوب می‌شود که اعتبار سال ۱۴۰۱ این پروژه حدود هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان از محل تهاتر نفت بود.

این مقام مسئول اظهار کرد: حجم عملیات اجرایی طرح محرومیت‌زدایی شامل تهیه، حمل و اجرای خطوط انتقال با انواع لوله به اقطار ۹۰ تا هزار و ۴۰۰ میلیمتر به طول هزار و ۵۵۱ کیلومتر، تهیه، حمل و اجرای شبکه توزیع با انواع لوله به اقطار ۷۵ تا ۴۰۰ میلیمتر به طول هزار و ۹۴۰ کیلومتر، احداث ۱۱۷ باب مخازن بتن زمینی همراه با دیوارکشی به حجم کلی ۱۵۰ هزار مترمکعب و احداث ۵۰ باب ایستگاه پمپاژ با ظرفیت سه هزار و ۳۵۴ لیتر در ثانیه همراه دیوارکشی است.

به گفته وی، بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده، مقرر شد آبرسانی به ۵۰۰ روستای سیستان و بلوچستان در قالب طرح جهاد آبرسانی با مشارکت گروه‌های جهادی و خیرین آبرسان اجرا شود که به این منظور تفاهم‌نامه برای ۱۲۵ روستا امضا و به شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور برای ابلاغ ارسال است.

قاسمی تصریح کرد: در اجرای طرح جهاد آبرسانی، برخی از طرح‌ها دارای اولویت بودند که از جمله آنها می‌توان به اجرای شبکه توزیع ۸۵ روستای سیستان تا اکنون، خطوط انتقال آب خام و خطوط انتقال به زون‌های ۱ و ۲، مجتمع منزلاب ۴۸ روستا شامل شبکه توزیع، خطوط انتقال، مخازن و ایستگاه پمپاژ، مجتمع چاه احمد ۳۵ روستا شامل خطوط انتقال، اتاقک سر چاهی و مخزن ذخیره، مجتمع حومه خاش ۸۳ روستا شامل خطوط انتقال و شبکه توزیع، مجتمع دشت سراوان ۲۳ روستا شامل شبکه توزیع، مجتمع دامن ۲۷ روستا شامل خطوط انتقال و شبکه توزیع، مجتمع زیر مجموعه سد پیشین ۱۴۷ روستا شامل خطوط انتقال، مخازن ذخیره و شبکه‌های توزیع و مجتمع نکمبکان شش روستا شامل خطوط انتقال و شبکه توزیع اشاره کرد.

وی خاطرنشان کرد: تاکنون برای تحقق طرح جهاد آبرسانی، اجرای خطوط انتقال و شبکه توزیع برای بیش از ۱۰۶ روستا، خرید هزار و ۳۰۰ کیلومتر لوله توسط قرارگاه، اجرای ۳۵۹ کیلومتر خطوط انتقال، اجرای ۸۲۱ کیلومتر شبکه توزیع و در مجموع هزار و ۱۷۱ کیلومتر لوله‌گذاری انجام شده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب سیستان و بلوچستان گفت: طرح ملی آبرسانی روستایی برای این استان در سال ۱۳۹۴ با تعداد دو هزار و ۱۲۴ روستا ابلاغ و پیرو سفر وزیر نیرو مقرر شد به این طرح، ۵۹۹ روستای فاقد بالای ۲۰ خانوار اضافه شود که جمعیت تحت پوشش روستاها، ۱۲۴ هزار نفر بر اساس آمار سال ۹۵ بوده و نیازمند حجم عملیاتی معادل دو هزار و ۶۵۸ کیلومتر خط انتقال و شبکه توزیع است.

وی بیان کرد: بر اساس آخرین جلسه در ۲۷ شهریورماه سال جاری، فهرست ۵۹۹ روستا مورد تأیید شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور قرار گرفت، در این فهرست مجتمع‌های آبرسانی شاخص از جمله مجتمع بم‌پشت، آهوران، چاه رحمان سرجنگل، فنوج، شهری کور (مهرستان و سرباز) و تعدادی از پروژه‌های تک روستایی قرار دارند.

قاسمی تأکید کرد: آبرسانی به هزار و ۷۵۱ روستای طرح محرومیت‌زدایی با جمعیت ۵۵۴ هزار نفر با تأثیر ۱۲ درصد، آبرسانی به ۵۰۰ روستای طرح خیرین آبرسان با جمعیت ۱۰۱ هزار نفر با تأثیر سه درصد و آبرسانی به ۵۹۹ روستای جدید طرح ملی آبرسانی روستایی با جمعیت ۱۲۴ هزار نفر با تأثیر ۷.۵ درصد از دستاوردهای اجرای طرح جهاد آبرسانی در شاخص آب شرب روستایی است.

وی خاطرنشان کرد: قرارداد طرح جهاد آبرسانی استان با اعتبار چهار میلیارد و ۸۳۰ میلیارد تومان به امضا رسیده و مدت قرارداد نیز سی ماه در حدود ۲.۵ سال است.

قاسمی اضافه کرد: بنابراین در مفاد قرارداد هم اعلام شده که هزینه اجرای این پروژه باید از محل اعتبارات عمرانی باشد؛ اما تاکنون مبلغ تخصیص اعتباری که سازمان مدیریت و بودجه کشور از محل اعتبارات محرومیت‌زدایی به استان اعلام کرده، ۶۲۰ میلیارد تومان در طی دو سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ است که این میزان به نسبت کل مبلغ قرارداد ناچیز بوده و باید بر اساس برنامه‌ریزی صورت‌گرفته، سالانه هزار و ۹۲۰ میلیارد تومان اعتبار به این پروژه تخصیص داده شود تا هرچه زودتر شاهد به سرانجام رسیدن آن باشیم.

وی، تأکید کرد: به منظور رفع کامل بخشی از مشکلات موجود در استان، تخصیص به موقع و مورد نیاز اعتبارات باید در اولویت ویژه باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha