• دوشنبه / ۱ آبان ۱۴۰۲ / ۱۳:۱۱
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 1402080100436
  • خبرنگار : 50026

شاخه‌های دورریختنی به رنگ کهربا به قیمت طلا

شاخه‌های دورریختنی به رنگ کهربا به قیمت طلا

ایسنا/خراسان جنوبی عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی درمورد سرشاخه‌های زرشک که هر ساله هرس سرشاخه‌های اضافی به عنوان ضایعات سالانه از درخت‌ها جدا و دور ریخته می‌شود، گفت: این سرشاخه‌ها که به رنگ زرد کهربایی، است نشان از پتانسیل بسیار خوب آن در زمینه فرآوری‌های دارویی است.

طیبه شاهی، در گفت و گو با ایسنا گفت: امروز با توجه به تغییرات اقلیمی و مشکلات اساسی کم آبی و به تبع آن بحث‌های جدی مربوط به امنیت غذایی در پی افزایش جمعیت جهانی، استفاده درست و بهینه از منابع طبیعی یکی از چالش های مهم در سطح جهانی است.

شاهی اظهار کرد: میزان بالای ضایعات بخش کشاورزی در حدود 30 تا 40 درصد و در برخی موارد بیشتر از این مقدار در دنیا است، گفت: از این رو طی چندین سال گذشته کاهش ضایعات و یا استفاده از ضایعات بخش‌های مختلف محصولات کشاورزی مورد توجه جهانی قرار گرفته است و محصولات مختلف از این ضایعات وارد بازارهای جهانی شده است.

دکترای صنایع غذایی افزود: متاسفانه در کشور ما  آن طور که باید ضایعات محصولات کشاورزی جدی گرفته نشده و چه بسا بخش قابل توجهی از ضایعات به کشورهای همسایه از جمله ترکیه با قیمت نه چندان زیاد صادر شده و فرآوری در کشورهای مقصد باعث ارزش افزوده چندین برابری شده به طوری که از خود محصول اولیه کشاورزی ارزش افزوده بیشتری داشته است.

عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی با بیان اینکه یکی از محصولات راهبردی در استان خراسان جنوبی زرشک است که نوع بی‌دانه آن در دنیا منحصر به فرد است،  اظهارکرد: اگر چه صنایع تبدیلی درمورد میوه زرشک کم لطفی‌هایی دارد و کمتر به آن رغبت نشان داده است.

شاهی ادامه داد: درمورد سرشاخه‌های زرشک که هر ساله هرس سرشاخه‌های اضافی  به عنوان ضایعات سالانه  از درخت‌ها جدا و دور ریخته می‌شود شناخت بسیار محدودی وجود دارد و متاسفانه به عنوان سوخت در روستاها مورد استفاده قرار گرفته و به همین بسنده می‌شود.

وی ادامه داد: سرشاخه‌هایی که به رنگ زرد کهربایی، نشان از پتانسیل بسیار خوبی آن در زمینه فرآوری‌های دارویی دارد؛ یکی از ترکیبات شیمیایی اصلی آن بربرین است که جزء آلکالوئیدهای ایزوکینولینی است. این ترکیب دارای خواص درمانی قابل توجهی از جمله  ضد باکتری، ضد ویروس، ضد قارچ، موثر در برابر سرطان، چاقی، دیابت، التهاب، آترواسکلروز، بیماری آلزایمر، آرتریت روماتوئید و بیماری‌های قلبی عروقی است.

عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی گفت: اخیرا نیز یکی از شرکت‌های دانش بنیان داخلی موفق به تولید مکمل دارویی بهبود سندرم متابولیک از این ضایعات شده شده که البته با توجه به خواص زیاد آن نیازمند توجه بیشتر در صنعت تولید دارو و مکمل است، با توجه به اینکه متاسفانه به عنوان ضایعات دو ریختنی وجود دارد به عنوان ماده اولیه ارزان قیمت در فرآوری می‌تواند ارزش افزوده قابل توجهی ایجاد کند.

شاهی افزود: علاوه بر این نیز رنگ بسیار زیبای سرشاخه‌های زرشک که بسیار خوب هم خراطی می‌شود؛ برای کارهای خاتم کاری و منبت کاری استفاده شده که البته نیازمند شناخت بهتر آن به جامعه هنری کشور  و حتی برای صادرات است و خار آن نیز برای خلال دندان مفید است.

دکترای صنایع غذایی تصریح کرد: همچنین بربرین موجود در آن با مخلوط کردن با زاج رنگ زرد خوبی می‌دهد و جهت رنگ کردن الیاف پشم، ابریشم و پنبه و چرم به کار می‌رود.

عضو هیات علمی مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه درخت زرشک با شرایط اقلیم استان خراسان جنوبی سازگار است و معیشت تعداد قابل وجهی از مردم را تامین می کند، حمایت‌های جدی جهت استفاده از این ضایعات در بخش فرآوری را می‌طلبد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha