• شنبه / ۶ آبان ۱۴۰۲ / ۱۴:۴۴
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1402080604244
  • خبرنگار : 50046

رونق دوباره صادرات بهترین دسته گل خوراکی جهان

رونق دوباره صادرات بهترین دسته گل خوراکی جهان

ایسنا/خراسان شمالی اگرچه در اخبار همیشه می‌خوانیم که ایران تأمین‌ کننده ۹۰ درصد زعفران دنیا است اما از آنجا که راه قاچاق باز است لذا سود کاشته ایرانی ‌ها به جیب خارجی ‌ها می ‌رود و زعفران‌کاران، همچنان مظلوم واقع‌ شده‌اند.

مشکلات بسیاری از جمله خشکسالی، افزایش هزینه‌ ها و سود و ضرر قیمت زعفران ناشی از دلالی بخش خصوصی و خصولتی همواره کشاورزان خراسانی را آزرده است از سوی دیگر مشکلات مربوط به تعرفه صادرات به کشورهایی مانند هندوستان و چین، بازگشت ارز به سامانه نیما و همچنین موانع تجاری با سایر کشورها در سال های گذشته دست‌به‌دست هم داده بود تا دلالان بین‌المللی جای تجار واقعی و صادرکنندگان ایرانی را بگیرند.

اما موضوعی که امروز مورد بحث ما در این گزارش است اقدامات انجام شده در سال مهار تورم و رشد تولید به منظور افزایش تولید و صادرات این محصول با ارزش در خراسان شمالی است.

تهاتر کالا یکی از راه های جایگزین برای اجرای برون سپاری ارزی

فریدون ناصری یکی از صادرکنندگان زعفران در خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: قاچاق زعفران یکی از مشکلات اصلی در حوزه این محصول است که البته با اجرای قانون برون سپاری ارزی این مشکل بیشتر شد و صادرکنندگان جای خود را به قاچاقیان دادند.

وی گفت: هنوز هم این قانون دست و پا گیر وجود دارد و برای صادرکنندگان زعفران یکی از مشکلات اساسی است اما صادرکنندگان با تهاتر کالا می توانند این مشکل را حل و صادرات محصول خود را انجام دهند.

ناصری با اشاره به اینکه صادرکنندگان زعفران می توانند با صادرات زعفران محصول دیگری را به جای ارز وارد کشور کنند، افزود: خراسان شمالی سومین تولیدکننده زعفران در ایران است و پیشنهاد صادرات زعفران و واردات موز از کشور هندوستان را ارائه داده ام.

وی ادامه داد: بعد از اینکه زعفران را صادر کردم می توانم موز را از کشور هندوستان از طریق بندرعباس وارد کنم و آن را در داخل کشور به فروش برسانم؛ که بعد از تایید در سازمان توسعه تجارت، و صمت که به طور حتم مورد موافقت قرار خواهد گرفت، این کار را انجام خواهم داد.

این صادرکننده محصول کشاورزی با اشاره به اینکه ارزش گمرکی صادرات زعفران با واردات موز یکی است، توضیح داد: ارزش صادرات ۱۰ کیلوگرم زعفران با یک کانتینر موز برابری می کند. بنابراین می توان مشکل تعهد ارزی را به این شکل رفع کرد.

وی بیان کرد: در گذشته نیز در استان آذربایجان غربی اجازه صادرات سیب در مقابل واردات موز داده شده و این کار انجام شده است.

حذف پرداخت حق آب در گمرک برای صادرات زعفران

ه

ناصری با اشاره به اینکه یکی دیگر از مشکلات اساسی زعفران کاران پرداخت حق آب در گمرک برای صادرات این محصول بود، گفت: خوشبختانه با پیگیری های انجام شده از مرداد ماه امسال پرداخت حق آب برداشته شده است و دیگر صادرکننده نیازی نیست وجهی بابت این موضوع پرداخت کند.

وی با اشاره به اینکه عوارض گمرکی حق آب برای زعفران در گذشته برای زعفران وجود نداشته و از سال ۱۴۰۱ اعمال شد، خاطرنشان کرد: محصولاتی همچون هندوانه، سیب زمینی، گوجه فرنگی و ... آب بر هستند اما برای زعفران آب چندانی استفاده نمی شود که بابت آن حق آب پرداخت شود و پرداخت این تعرفه شاید برای یک کیلوگرم زعفران عدد چندانی نباشد اما برای حجم بالای آن، رقم زیادی است که به عنوان مثال برای ۱۰ کیلوگرم زعفران باید ۶۵ دلار در سال گذشته پرداخت می شد که خوشبختانه این قانون حذف شد.

نیازی به پرداخت مالیات در گمرک بابت صادرات زعفران نیست

این صادرکننده زعفران ادامه داد: از مهر ماه امسال قرار بر این شد تا برای صادرات یک سری از کالاها مالیات پرداخت شود که زعفران شامل این محصول نیست و کمک زیادی به صادرکنندگان این محصول برای صادرات آن می کند.

به گفته وی صادرکنندگان باید به ازای دو درصد ارزش گمرکی کالا، مالیات پرداخت کنند که شامل زعفران نمی شود.

ممنوعیت ورود زعفران قاچاق به افغانستان و فروش زعفران با قیمت بالاتر از سوی کشاورز

م

ناصری در ادامه با بیان اینکه قاچاق زعفران به کشور افغانستان یکی از مشکلات اساسی این محصول در سه استان خراسان بوده است، گفت: زعفران به صورت قاچاق از کشورمان خارج، به افغانستان ارسال و سپس به نام زعفران افغانستان به سایر کشورها صادر می شد، به طوریکه در سال گذشته قاچاق زعفران از ایران به شهر هرات در افغانستان کیلویی سه میلیون تومان هزینه داشت (بابت هزینه حمل) و سپس این محصول با گواهی مبدا افغانستان صادر می شد.

به گفته وی در کشور افغانستان ۴۰ تن زعفران تولید می شد اما مابقی صادرات صورت گرفته از این کشور مربوط به زعفران های ایران بوده که به صورت قاچاق به آن کشور ارسال می شد.

این صادرکننده تاکید کرد: اما در حال حاضر افغانستان ورود زعفران ایران به کشورش را ممنوع کرده که این امر اقدام بسیار خوبی برای ما است چراکه تا سال گذشته تاجر افغانی و هندی هنگام برداشت محصول به سه استان خراسان سفر سپس محصول را با قیمت خیلی کمی از کشاورز خرید می کردند اما دیگر این امر صورت نمی گیرد و یا خیلی کم شده و خود کشاورز محصول خود را با قیمت بالاتری به فروش می رساند.

افزایش قیمت زعفران

وی با اشاره به افزایش قیمت زعفران طی امسال گفت: قیمت فروش از سوی کشاورز بالا رفته بطوریکه امسال در ابتدای فصل برداشت، این محصول با قیمت ۸۰ میلیون تومان و هم اکنون با قیمت ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان به فروش می رسد که این رقم در سال گذشته ۴۰ میلیون تومان بوده است.

ارائه مشوق و تسهیلات کم بهره برای ایجاد انگیزه در صادرکنندگان زعفران

دکتر حسین زینعلی مشاور وزیر جهاد کشاورزی در امور گیاهان دارویی نیز در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: تهاتر کالا برای صادرات زعفران هیچ مشکلی وجود ندارد و با این امر موافقت می شود و صادرکنندگان زعفران می توانند بعد از صادرات زعفران به جای وارد کردن ارز محصول وارد کشور کنند.

وی با تصریح بر اینکه در صدد هستیم تا میزان صادرات این محصول را افزایش دهیم، افزود: علاوه بر تهاتر کالا با انجام اقدامات دیگری همچون ارائه مشوق به صادرکننده، پرداخت تسهیلات کم بهره و ...می خواهیم رغبت انجام فعالیت بیشتر را در صادرکنندگان ایجاد کنیم.

زینعلی ادامه داد: در حال حاضر ارائه مشوق و پرداخت تسهیلات کم بهره انجام می شود اما مقدار آن کم است و باید افزایش یابد.

رشد ۳۰ درصدی صادرات زعفران طی امسال

رونق دوباره صادرات بهترین دسته گل خوراکی جهان

وی با بیان اینکه پیش بینی می شود امسال ۲۵۰ تن زعفران از مزارع کشور برداشت شود، تصریح کرد: ۲۳۰ تن زعفران امسال صادر شده است که از لحاظ وزنی رشد ۱۵ درصدی و از لحاظ ارزشی رشد ۳۰ درصدی داشته است.

مشاور وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد: علاوه بر آن بازارهای صادراتی این محصول نیز افزایش یافته بطوریکه تعداد این بازارها تا سال گذشته ۶۰ کشور بوده که هم اکنون به ۶۵ کشور افزایش یافته است و کشورهای چین، اسپانیا، امارات مهمترین بازارهای فروش این محصول هستند و یک سوم از زعفران ایران به چین صادر می شود.

وی در ارتباط با قاچاق این محصول نیز بیان کرد: قاچاق کالا در کشور وجود دارد که یکی از آن ها زعفران است و سالانه حدود ۲۰ تا ۵۰ تن زعفران از کشور قاچاق می شود و یکی از دلایل آن نیز موضوع رفع تعهدات ارزی است.

تولید پیازچه زعفران استاندارد در خراسان شمالی

گ

حمید نامور معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی نیز در ادامه در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: یکی از مهمترین اقداماتی که در سال جاری در حوزه تولید زعفران انجام شده است افزایش بهره وری و کیفیت این محصول است.

وی با اشاره به اینکه خشکسالی و سرمازدگی بر روی میزان تولید این محصول تاثیرگذار است، گفت: اما با ارائه کلاس های آموزشی و ترویجی در ارتباط با تغذیه زمین های کشاورزی و همچنین استفاده از کودهای پتاسه به منظور افزایش کیفیت محصول اقدامات خوبی انجام شده است.

نامور افزود: علاوه بر آن در استان مزرعه الگویی زعفران ایجاد شده تا کلاس های آموزشی برای کشاورزان در این مزرعه برگزار شود.

وی در ارتباط با پیازچه های زعفران نیز بیان کرد: تاکنون اقدام و یا تحقیق خاصی در ارتباط با پیازچه های استاندارد در استان انجام نشده است و به دنبال هستیم تا در راستای تولید پیازچه های استاندارد در استان گام برداریم و آن ها را در اختیار کشاورز قرار دهیم.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: تاکنون پیازهای زعفران وارد شده از سایر استان ها بوده که به دنبال آن هستیم تا پیاز زعفران استاندارد را در استان تولید کنیم.

به گفته وی برگزاری جشنواره زعفران به منظور معرفی این محصول از دیگر اقداماتی است که امسال انجام خواهد شد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha