• دوشنبه / ۸ آبان ۱۴۰۲ / ۱۲:۱۰
  • دسته‌بندی: گلستان
  • کد خبر: 1402080805646
  • خبرنگار : 50604

ایسنا گزارش می‌دهد؛

«موزه مردم‌شناسی» گمیشان، آئینه فرهنگ بومی ترکمن‌ها

«موزه مردم‌شناسی» گمیشان، آئینه فرهنگ بومی ترکمن‌ها

ایسنا/گلستان موزه مردم‌شناسی گمیشان با معرفی آداب و رسوم، نحوه لباس پوشیدن و مشاغل ترکمن‌ها یکی از بهترین موزه‌های کشور برای آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم سنتی ترکمن‌های استان گلستان است.

موزه مردم‌شناسی بهترین جاذبه گردشگری برای آشنایی با فرهنگ بومی هر منطقه است، در این موزه‌ها با آداب و رسوم، مشاغل، شیوه لباس پوشیدن، تنوع غذایی و در کل ویژگی‌های فرهنگی اقوام مختلف آشنا می‌شوید.

در همین راستا موزه مردم‌شناسی گمیشان یکی از بهترین موزه‌های فرهنگی ایران است که در سال ۹۷ از طرف کمیته ملی موزه‌ها به‌عنوان موزه برتر سال انتخاب شد. این موزه یکی از بهترین موزه‌های کشور برای آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم سنتی ترکمن‌های استان گلستان است، اگر به فرهنگ بومی این منطقه علاقه دارید، فرصت بازدید از این موزه را از دست ندهید.

موزه گمیشان از بخش های مختلف تشکیل شده و به معرفی ویژگی های قوم ترکمن در قالب یک خانواده ترکمن، بافندگی همچون قالی بافی، نمد مالی و گلیم بافی، سوزن‌دوزی، ساخت زیورآلات سنتی و حصیر بافی و مشاغل بومی و آیین های سنتی می پردازد.

همچنین بخش دیگر موزه، کارگاه های آموزشی است که با هدف حفظ و احیای صنایع دستی مردم ترکمن فعال است.

شهرستان گمیشان کجاست؟

این شهرستان ۴۵ کیلومتر از گرگان فاصله دارد و یکی از شهرستان‌های استان گلستان است؛ گمیشان در سال ۸۸ از بندر ترکمن جدا شد و مرکز آن، گمیش‌تپه است. شهرستان گمیشان از شمال با کشور ترکمنستان همسایه است؛ در نتیجه یک شهرستان مرزی محسوب می‌شود.

«موزه مردم‌شناسی» گمیشان، آئینه فرهنگ بومی ترکمن‌ها

موزه مردم‌شناسی گمیشان کجاست؟

موزه مردم‌شناسی گمیشان یکی از مهم‌ترین جاهای دیدنی گلستان است. اگر به این استان سفر کرده باشید حتماً این موزه را به‌عنوان یکی از جاذبه‌های فرهنگی استان به شما معرفی کرده‌اند. این موزه در مرکز شهر گمیش تپه، مرکز شهرستان گمیشان، در یک بنای قدیمی واقع شده است. این بنای قدیمی به نام ساختمان گوکلانی مشهور است و قدمت آن به دوران پهلوی اول برمی‌گردد.

اگر دقیق‌تر بخواهید بدانید، این بنا در خیابان امام خمینی واقع شده و به خاطر ظاهر متمایزی که دارد، در بافت قدیمی شهرستان گمیشان توجه هر بیننده‌ای را جلب می‌کند. این بنای قدیمی که موزه در آن واقع شده در مالکیت شهرداری گمیش تپه است و مدیریت آن در سال ۸۹ به میراث فرهنگی استان گلستان محول شده است. در بهمن سال ۸۹ بعد از مرمت و تجهیز بنای قدیمی، برای اولین‌بار از موزه مردم شناسی گمیشان بهره‌برداری شد.

«موزه مردم‌شناسی» گمیشان، آئینه فرهنگ بومی ترکمن‌ها

اهمیت بازدید از موزه مردم شناسی گمیشان

بیشتر ساکنان گمیشان را هموطنان ترکمن تشکیل می‌دهند. ترکمن‌ها فرهنگ و آداب و رسومی بسیار غنی و جذابی دارند. همچنین در زمینه‌های مختلف مثل انواع صنایع دستی و هنرهای بومی، دارای مهارت و تبحر خاصی هستند. این روزها بسیاری از آداب و رسوم و صنایع دستی این قوم به مرور زمان و با مدرن‌شدن زندگی‌های امروزی، نسبت‌ به گذشته کمرنگ‌تر شده است.

بهترین راه برای آشنایی با این آداب و رسوم و البته برای حفظ آن برای نسل‌های آینده، راه‌اندازی موزه‌های مردم شناسی و بازدید و حمایت از آن‌هاست.در موزه مردم شناسی گمیشان در قالب زندگی یک خانواده ترکمن، با آداب و رسوم این قوم آشنا می‌شوید و نمونه‌هایی از صنایع دستی و نشانه‌هایی از فرهنگ ترکمن‌ها را از نزدیک می‌بینید.

بخش‌های مختلف موزه مردم شناسی گمیشان

موزه مردم‌شناسی گمیشان دارای چند بخش مختلف است که هر کدام به یکی از جنبه‌های زندگی قوم ترکمن می‌پردازد. در ادامه این چند بخش را معرفی می‌کنیم.

«موزه مردم‌شناسی» گمیشان، آئینه فرهنگ بومی ترکمن‌ها

معرفی صنایع دستی

یکی از مهم‌ترین قسمت‌های موزه مردم شناسی گمیشان، بخش معرفی صنایع دستی ترکمن‌هاست. در این بخش با هنرهای اصیل و بومی مثل قالی‌بافی، نمدمالی، گلیم‌بافی، سوزن‌دوزی، ساخت زیورآلات سنتی و حصیربافی آشنا می‌شوید.

کارگاه‌های آموزشی صنایع دستی

بخش دیگر موزه به برگزاری کارگاه‌های آموزشی اختصاص دارد. این کارگاه‌ها با هدف حفظ و احیای صنایع دستی مردم ترکمن، همیشه در این موزه برگزار می‌شود.

«موزه مردم‌شناسی» گمیشان، آئینه فرهنگ بومی ترکمن‌ها

بخش مشاغل بومی و آداب و رسوم سنتی

شهرستان گمیشان در نزدیکی دریا قرار دارد و سبک زندگی ساحلی در آن رایج است. به خاطر شرایط جغرافیایی و منطقه‌ای، اهالی این شهرستان از قدیم‌الایام به مشاغلی مثل ماهیگیری اشتغال داشتند و از این طریق امرار معاش می‌کردند. این روزها همه مشاغل با ابزارها و شیوه‌های جدیدی انجام می‌شود و ابزارها و روش‌های قدیمی، راه خود را به موزه‌ها باز کرده‌اند. در بخش مشاغل بومی و آداب و رسوم سنتی در این موزه می‌توانید با سبک کارکردن و زندگی اهالی این منطقه که در گذشته‌های دور رواج داشته، آشنا شوید.

علاوه بر این به مناسبت‌های مختلف، بازارچه صنایع دستی در این موزه برپا می‌شود. علاقه‌مندان به صنایع دستی ترکمن می‌توانند از این بازارچه محصولاتی مثل روسری و چارقدهای ترکمنی بخرند که شهرت زیادی دارند و بسیار زیبا و چشم‌نواز هستند. علاوه بر چارقد و روسری‌های ترکمنی، در این بازارچه سایر صنایع دستی مثل قالیچه و نمد هم عرضه می‌شود که مسافران به‌عنوان سوغات خریداری می‌کنند و به عزیزان خود هدیه می‌دهند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha