• پنجشنبه / ۲۳ آذر ۱۴۰۲ / ۰۹:۲۳
  • دسته‌بندی: خراسان شمالی
  • کد خبر: 1402092316790
  • خبرنگار : 50046

/گزارش/

نقش ناامیدی روی دار قالی‌بافان خراسان شمالی/ گره مشکلات کورتر شد

نقش ناامیدی روی دار قالی‌بافان خراسان شمالی/ گره مشکلات کورتر شد

ایسنا/خراسان شمالی خیلی وقت‌ها تصاویر می‌تواند بسیار گویاتر از کلمات باشد. به خصوص وقتی با رنگ، نقش، نور، حرکت و طبیعت سر و کار داشته باشی و صحبت از هنری مثل فرش ایرانی باشد که یادآور حضور سرافرازانه هنرمندان ما بر پهنه گیتی است و در دل آرزویی نداری جز آن که ‌ای کاش می‌توانستی این جهان ظریف و سراسر تخیل را، این درخت‌ها، نهرها، شکوفه‌ها و جهانی آرمانی را که برگرفته از روح ایرانی است و بر فرش دست‌باف هنرمندان میهن‌مان نقش بسته است، به همگان نشان دهی.

 کاش می‌توانستی آن نخ‌هایی را که به هزار رنگ از آب داغ بیرون کشیده و به دست باد سپرده می‌شود، آن دستانی که همین نخ‌ها را به سرعت از میان چله‌ها رد می‌کنند و گره می‌زنند و آن کلاف‌هایی که دم به دم،لاغرتر می‌شود و فرشی را که تا از دار قالی پایین بیاید، خون به دل بافنده‌اش می‌کند، به همه نشان دهی. کاش می‌شد، بشنوند سمفونی دل انگیزی را که از برخورد شانه کوب با رج‌های قالی پدید می‌آید و کاش می‌شد بدانند که هر قالی، فرهنگ مصوری است که بخشی از سند، هویت و سرمایه ملی ماست.

فرش، سند است و گواه این گفته، روزگار نه چندان دوری است که در آن آدم‌ها فرش زیر پایشان را به هنگام هر سختی، در گروی بانک می‌گذاشتند و وام می‌گرفتند. آن زمان مردم می‌دانستند که هر گره‌ای که امروز بر تار و پود فرشی زده می‌شود، می‌تواند فردا گره گشای زندگی شان باشد.
خراسان شمالی یکی از استان هایی است بافت انواع فرش های کردی، ترکمن، نائین و .... در آن رونق خاصی دارد و حتی منحصر به فردترین فرش دنیا یعنی فرش دو رویه تمام ابریشم دویدوخ در این استان بافته می شود.
۲۷ هزار بافنده در خراسان شمالی مشغول بافت انواع فرش های زیبا هستند و ماهانه ۴۴۰۰ متر مربع فرش در این استان تولید می شود اما این صنعت مهم گریبانگیر مشکلات مختلف و متعددی است که هم بافنده آن را رنج می دهد و هم این ماندگاری، این صنعت مهم را به خطر می اندازد.

آیا تامین اجتماعی بافندگان را تامین کرده است؟

خ

حسین ایزانلو رئیس اتحادیه صنایع دستی خراسان شمالی در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به اینکه تولید فرش توسط تولیدکنندگان انجام و سپس دپو می شود، اظهار کرد: کار تولیدی در استان انجام می شود اما متاسفانه برای ادامه این کار باید التماس بانک ها و بیمه تامین اجتماعی برای حمایت از این هنر-صنعت کنیم.

وی تاکید کرد: ادامه کار صنعت فرش در استان نیازمند حمایت های بانکی، بیمه ها و اداره کل صمت است.

وی با اشاره به تاثیر نمایشگاه ها بر فروش این محصول گفت: برای حضور در نمایشگاه های فرش اداره کل صمت و یا تعاون از تولیدکنندگان حمایت نکرده است.

ایزانلو افزود: اطلاع رسانی و تبلیغات آن ها برای حضور در نمایشگاه ها مناسب بوده اما اعلام می شود که تولیدکنندگان به صورت کامل با هزینه های خود در نمایشگاه حضور یابند.

وی ادامه داد: بهترین تولید فرش در خراسان شمالی وجود دارد، به تولید قالیچه منحصر به فرد دو رویه تمام ابریشم دویدوخ در استان افتخار می کنیم، ۱۳ تا ۱۴ ماه طول می کشد تا این قالیچه بافته شود اما آیا اداره کل تامین اجتماعی این بافنده ها را تامین کرده است؟

وی تصریح کرد: کارشناسان تامین اجتماعی از همسایه استعلام این بافنده را می گیرد و سپس بیمه بافنده را قطع می کند و به چه دلیلی باید از هفت هزار و ۳۰۰ بافنده ای که در این استان تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی بوده هم اکنون فقط دو هزار و ۵۰ نفر تحت پوشش بیمه باشند و بقیه بقیه بافندگان قطع شده باشد؟

ایزانلو خاطرنشان کرد: گفته شده که بازدید از بافندگان برای تایید بیمه آن ها باید سالی یک بار باشد اما این افراد سالی چهار بار بازدید از کارگاه بافندگان را انجام می دهند.

بافندگان مردی که سرگذر مشغول کار شده اند

وی با تاکید بر اینکه هم اکنون در استان کمبود بافنده داریم، گفت: اگر بافنده مشوقی نداشته باشد با دلگرمی کار نمی کند و متاسفانه در حال حاضر بیشتر بافندگان مرد دست از کار قالی‌بافی کشیده اند و سر گذر کار می کنند و یا به شغل ساختمانی روی آورده اند.

وی خاطرنشان کرد: میزان تولید فرش از ۱۰۰ درصد به ۳۰ تا ۴۰ درصد در استان رسیده است و این امر به علت عدم حمایت از این صنایع و بافندگان بوده است.

فرش خراسان شمالی در نمایشگاه ها حرفی برای گفتن ندارد

تازیکی رئیس اداره فرش اداره کل صمت خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا بیان کرد: سند توسعه فرش دستباف استان در سال گذشته مصوب شد.

وی با اشاره به اینکه سالانه حدود پنج هزار متر مربع فرش در استان تولید می شود، با طرح این سوال گفت: اما چرا فرش خراسان شمالی در نمایشگاه ها حرفی برای گفتن ندارد؟

وی تاکید کرد: علت اصلی این مشکل آن است که با وجود اینکه فرش ترکمن و کردی مختص این استان است، تولیدکنندگان به بافندگان می گویند که فرش نایین و مشهد ببافند.

تازیکی خاطرنشان کرد: در حال فراموش کردن فرش کردی و ترکمن هستیم و به همین علت است که فرش های خراسان شمالی در نمایشگاه ها برند نیستند.

وی با بیان اینکه مهمترین مشکل فرش خراسان شمالی بازار فروش است، افزود: بافنده فرش دو روی تمام ابریشم دویدوخ را با قیمت ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان می بافد اما واسطه همان فرش را با قیمت ۵۰ میلیون از او  خریداری می کند.

دستمزد پایین و چالش بافندگان

۹

وی ادامه داد: دستمزد پایین بافندگان فرش دستباف در این استان یک چالش مهم است.

این مقام مسئول اظهار کرد: طبق برنامه ریزی های انجام شده قرار بر این است تا در بهمن ماه نمایشگاه فرش در استان برگزار شود و از اتاق بازرگانی و بخش خصوصی درخواست داریم تا در این زمینه همکاری کنند.

وی با اشاره به اینکه برای بافندگان تاکنون کلاس های آموزشی مختلفی در ارتباط با بافت، شیوه های رنگ رزی و .... برگزار شده است، تصریح کرد: اما بافندگان را به زور بر سر این کلاس ها برده ایم و آن ها استقبال زیادی از این کلاس ها انجام نمی دهند که باید این شیوه تفکر تغییر پیدا کند.

خلاقیت در دست بافته های داری نیست

بازرگان یکی از تولیدکنندگان فرش نیز در گفت و گو با ایسنا گفت: یکی از مشکلاتی که در حوزه فرش و دست بافته های داری وجود دارد این است که خلاقیت در تولید محصول وجود ندارد.

وی با بیان اینکه همه بر روی سفره کردی تمرکز کرده اند، افزود: درست است که این گلیم اصیل است اما برای فروش و بازار کار نیاز به ایجاد خلاقیت نیز در آن است.

وی ادامه داد: عدم هماهنگی و همکاری تولیدکنندگان فرش با یکدیگر از دیگر مشکلات حوزه فرش استان است.
انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha