• شنبه / ۹ دی ۱۴۰۲ / ۱۲:۰۹
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 1402100905698
  • خبرنگار : 50071

یک مسوول:

ارتباط بین سفر به برخی از مناطق و معافیت از اهدای خون  

ارتباط بین سفر به برخی از مناطق و معافیت از اهدای خون  

ایسنا/خراسان رضوی مسئول برنامه‌ریزی جذب و نگهداری اهداکنندگان سازمان انتقال خون خراسان رضوی ارتباط بین سفر به برخی از مناطق و معافیت از اهدای خون را تشریح کرد.

چند روز پیش یک فایل صوتی از یک اهداکننده خون مستمر در فضای مجازی منتشر شد که در آن عنوان شده بود وی به مرکز اهدای خون مراجعه کرده به او گفته‌اند چون سفرهای زیادی به خارج از کشور داشته بنابر دستورالعمل‌های جدید دیگر هیچ‌گاه نمی‌تواند اهدای خون داشته باشد. او همچنین گفته بود دلیل این موضوع را اینگونه اعلام کرده‌اند که ما تحریم هستیم و کیت آزمایش نداریم و ترجیح می‌دهیم که خون سالم دریافت کنیم.

در همین راستا با دکتر محمد شریف‌الحسینی، مسئول برنامه‌ریزی جذب و نگهداری اهداکنندگان سازمان انتقال خون خراسان رضوی به گفت‌وگو پرداخته‌ایم.

وی اظهار کرد: خون ماده‌ای حیاتی و غیرقابل جایگزین است. دستورالعمل‌هایی که برای استحصال این ماده حیاتی از اهداکنندگان وجود دارد و آزمایشاتی که روی آن انجام می‌شود، در کل دنیا بسیار سختگیرانه است. علت این موضوع حیاتی بودن خون و اینکه خطر انتقال بیماری‌ها توسط این ماده حیاتی به صفر برسد، است. 

وی ادامه داد: آلودگی خونی فاجعه است. علاوه بر اینکه فرد آلوده می‌شود همسر و سایر افراد خانواده هم آلوده می‌شوند و ما نمی‌خواهیم که این اتفاق رخ دهد.

حدود ۲۵ درصد از مراجعین ما معاف از اهدای خون می‌شوند

مسئول برنامه‌ریزی جذب و نگهداری اهداکنندگان سازمان انتقال خون خراسان رضوی عنوان کرد: حدود ۲۵ درصد از مراجعین ما با توجه به مصاحبه و معاینه پزشکی معاف از اهدای خون می‌شوند؛ یعنی اهدای خون یا برای آنها ضرر دارد و ممکن است فرد کم خون باشد، فشارخون بالا داشته باشد و...، یا برای دریافت‌کننده ضرر داشته باشد.

وی افزود: اگر فردی که اهداکننده خون است حتی یک آسپرین ساده مصرف کند، شاید برای او مشکلی ایجاد نکند اما برای فردی که روی تخت بیمارستان است و سیستم ایمنی او سرکوب شده، خون آن فرد در حکم دوا نیست و در حکم سم است. در چنین شرایطی می‌گوییم مثلا ۷۲ ساعت از زمان مصرف آسپرین بگذرد و سپس خون دریافت می‌کنیم.

حتی برای برخی سفرهای داخلی هم برای مدتی معافیت از اهدای خون داریم

شریف‌الحسینی گفت: مدت زمان معافیت‌های اهدای خون متفاوت است و بسته به نوع معافیت دارد. درخصوص سفرهای خارجی اصلا تعداد سفر و... مهم نیست. ما حتی اگر فردی در داخل کشور به منطقه‌ای مثلا جنوب سفر کرده باشد هم برای او تا مدت زمانی معافیت اهدای خون داریم. علت این موضوع بیماری‌های منطقه‌ای است. به همین دلیل تلاش بر این است که از یک منطقه به منطقه دیگر آلودگی‌ای که مختص آن منطقه است، منتقل نشود. سختگیری‌ها به این دلیل است که بتوانیم خون را با خطر نزدیک به صفر انتقال بیماری‌ها در اختیار بیمار قرار دهیم.

وی با اشاره به اینکه معافیت از اهدای خون از یک روز تا یک سال و بیشتر و همچنین می‌تواند دائمی باشد، خاطرنشان کرد: اگر یکی از آزمایشات غربالگری پنجگانه ویروسی فرد اهداکننده خون مثبت شود، تا زمانی که درمان نشود، نمی‌تواند اهدای خون داشته باشد. همچنین کسی که به طور مثال آزمایش ایدز او مثبت شده نمی‌تواند اهدای خون داشته باشد و معافیت دائم از اهدای خون دارد.

مسئول برنامه‌ریزی جذب و نگهداری اهداکنندگان سازمان انتقال خون خراسان رضوی خاطرنشان کرد: ما ابتدا تستی روی خون اهدایی انجام می‌دهیم، بعد تست تاییدی و سپس دبل چک (برای بار سوم) انجام می‌شود. کسی که معاف دائم از اهدای خون می‌شود تمام این تست‌های چندباره‌اش مثبت شده است.

مسافرت خارج از کشور، به تنهایی مانع اهدای خون نیست

وی با تاکید بر اینکه چنین چیزی وجود ندارد که بگوییم صرفا چون فرد مسافرت خارج از کشور داشته نمی‌تواند اهدای خون انجام دهد، تصریح کرد: اگر فردی صد نوبت برای اهدای خون مراجعه کرده باشد، در بار صدویکم هم باز تمام مراحل مثل روز اولی است که مراجعه کرده؛ یعنی پذیرش، مصاحبه و معاینه پزشکی و سپس آزمایشات غربالگری روی خون اهدایی انجام می‌شود. ممکن است فرد اهداکننده مستمر هم باشد، اما از نوبت قبل  تا کنون شاید به یکی از بیماری‌های ویروسی آلوده شده باشد.

شریف‌الحسنی در مورد کمبود امکانات بیان کرد: کمبود امکانات نداریم، اما ما تحریم هستیم و همه این را می‌دانند، ولی تمام مراحل اهدای خون و غربالگری خون برای تمام افراد حتی اهداکننده‌های مستمر انجام می‌شود. هیچ محدودیتی را برای سلامت خون نمی‌پذیریم و شده از زیر سنگ هم با تلاش شایان همکاران بهترین تجهیزات را فراهم می‌کنیم تا خونی بدون آزمایش مورد استفاده قرار نگیرد.

وی یادآور شد: برخی افراد ممکن است گلایه‌مند شوند که سازمان انتقال خون سختگیرانه برخورد می‌کند، این موضوع درست است. ما به دلیل سلامت هموطنانمان سخت‌گیرانه برخورد می‌کنیم؛ چون از یک واحد خون سه فرآورده پلاکت، پلاسما و گلبول قرمز استحصال می‌شود. هر کدام از این فرآورده‌ها را یک بیمار استفاده می‌کند، اگر یک واحد خون آلوده باشد سه فرد و سه خانواده آلوده خواهند شد و این آلودگی به شکل تصاعدی در جامعه افزایش می‌یابد. سلامت مردم شوخی‌بردار نیست. اگر پایگاه‌ها شلوغ است افراد باید با سعه صدر به سوالات پزشکان ما پاسخ دهند و همچنان که نیتشان خیر است با وقتی که می‌گذارند و دقت نظری که به خرج می‌دهند ما را در تامین خون سالم همراهی کنند. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha