• پنجشنبه / ۱۲ بهمن ۱۴۰۲ / ۱۴:۴۸
  • دسته‌بندی: البرز
  • کد خبر: 1402111209098
  • خبرنگار : 50622

بهبود بهره‌وری آبیاری اراضی کشاورزی در البرز

بهبود بهره‌وری آبیاری اراضی کشاورزی در البرز

ایسنا/البرز رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز اظهار کرد: در راستای مدیریت مصرف آب و با استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری، کشت نشاء به جای بذر، انتقال کشت از فضای باز به محیط های کنترل شده گلخانه‌ای و لایروبی کانال‌های بومی، راندمان آبیاری استان در بخش کشاورزی به بیش از ۵۴ درصد افزایش یافته است.

به گزارش ایسنا، عبدالرضا بازدار روز پنجشنبه ۱۲ بهمن در نشست خبری با اصحاب رسانه که در سازمان جهاد کشاورزی البرز برگزار شد، در خصوص برنامه ها و سیاست‌های کاری سازمان جهاد کشاورزی گفت:  ۵۸ پروژه با اعتباری حدود ۹۹۸ میلیارد تومان در زیر بخش‌های مختلف چون آب و خاک، دام و طیور، عشایر  شیلات و آبزی پروری و...  آماده شده  که در  ایام دهه مبارک فجر در شهرستان‌های مختلف مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت. همچنین این پروژه‌ها برای حدود ۱۰۱۰ نفر اشتغالزایی مستقیم و غیر مستقیم ایجاد کرده است.

وی افزود: استان البرز استانی است که  فشردگی جمعیت آن در یک پهنه ۵۵۰ هزار هکتاری فعالیت‌های کشاورزی را تحت تاثیر قرار داده است، اما به رغم این مشکلات و سطح کشت محدود فعالیت‌های بسیار خوبی در زمینه علمی و پژوهشی در بخش کشاورزی صورت گرفته است. استان البرز استانی است که ۹ موسسه تحقیقاتی و  پژوهشی در آن قرار دارد و وجود شرکت‌های دانش‌بنیان استان البرز را به یک قطب و سرآمد فناوری و دانش کشاورزی تبدیل کرده است به طوری که این دستاوردهای علمی و تحقیقاتی به سایر استان‌ها منتقل می‌شود.

بازدار ادامه داد: در رابطه با فعالیت‌های کشاورزی از آنجایی که سطوح زراعی و منابع آبی محدود است بنابراین اولویت در تولید و افزایش راندمان در واحد سطح و افزایش آن مد نظر قرار گرفته که عملکرد رضایت‌بخشی هم تاکنون داشته است. ما در واحد سطح در تمام محصولات زراعی باغی و دامی رکوردهای خوبی در کشور داریم  که نشان از علمی بودن فعالیت‌های کشاورزی در استان است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی در مورد فعالیت‌های حوزه آب و خاک استان گفت: علی رغم ارقامی که در مورد مصرف بخش کشاورزی استان مطرح شده اما در استان منابع  آب خیلی محدود است. برای مدیریت مصرف آب، در یک سال گذشته بیش از ۱۳۷۰ هکتار از اراضی را تحت سیستم نوین آبیاری از نوع میکرو قرار داده و بیش از ۴۲ کیلومتر انتقال آب مورد نیاز با لوله انجام شده که در نتیجه این اقدام مقدار زیادی از هدر رفت آب جلوگیری شده است. همچنین حدود ۱۰ کیلومتر از قنوات و کانال‌های بومی طی یک سال گذشته احیا و بازسازی شده اند.

بازدار افزود: راندمان آب و آبیاری در استان البرز بیش از ۵۴ درصد است، این درحالیست که راندمان آب و آبیاری در کشور چیزی حدود  ۴۶ درصد بوده و این موضوع  نشان می دهد حدود ۹ درصد راندمان آبی استان از متوسط کشوری بالاتر است. در راستای اقدامات توسعه‌ای و مدیریت آب قراردادی با قرارگاه امام حسن(ع) منعقد شده  مبنی بر بهینه سازی آب کشاورزی در استان  که حدود ۷۷۶ میلیارد تومان حجم این قرارداد سه ساله است. این قرار داد به منظور مرمت و لایروبی کانال‌های عمومی، بندهای انحرافی، آب‌بندها و استخرهای ذخیره کشاورزی عملیات اجرایی آن شروع شده و پیش بینی می‌شود تقریباً راندمان آب و آبیاری استان به بیش از ۷۰درصد افزایش یابد.

وی اظهار کرد: در سایر مقوله‌های کشاورزی در رابطه با کاهش سطح محصولات پر آب مثل صیفی، سبزی و کشت‌های علوفه‌ای و انتقال آنها از فضای باز به محیط‌های گلخانه‌ای اقدامات موثری صورت گرفته است. در استفاده از روش‌های آبیاری میکرو در سال گذشته بر روی ۱۳۷۰ هکتار کار شده و راندمان آبیاری از این طریق نسبت به آبیاری سطحی که ۳۰ تا ۴۰ درصد است به بیش از ۹۰ درصد ارتقا پیدا می‌کند.

رئیس سازمان کشاورزی بیان داشت: توسعه گلخانه‌ای و تولید نشاء از اقدامات دیگر است مورد توجه قرار گرفته است به طوری که در سال گذشته یک میلیارد و  ۴۰۰ میلیون اصل نشاء تولید شده و  که در هر هکتار با نشاء کاری به جای کاشت بذر، ۵۰۰ متر مکعب افزایش راندمان آبیاری ایجاد می‌کند. این نشاء ها عمدتاً شامل  صیفی، سبزی، کاهو و کلم است که علاوه بر استان، سایر استان‌ها هم از این تولیدات بهره‌مند شده ‌اند.

وی با اشاره به بحران آب، افزایش جمعیت، مصرف آب شرب بالا، تغییرات اقلیمی و کاهش بارندگی اظهار کرد: این موارد باعث شده بخش کشاورزی در موضوع آب در  محدودیت قرار بگیرد  لذا اولویت سازمان فعالیت‌های آب و خاک قرار گرفته و در بیش از ۵۰  درصد از از اراضی سیستم‌های نوین آبیاری استفاده شده تا  راندمان آبیاری افزایش یافته است. علاوه بر این برای سازگاری با کم آبی برنامه ای که مدنظر قرار دارد این است که درمورد مصرف آب کشاورزی  ۱۱۹ میلیون مکعب  آب را طی یک برنامه پنج ساله کاهش دهیم.  به جرات می توان گفت کمتر محصول صیفی و سبزی در استان داریم که در فضای باز با آبیاری سطحی و غرق آبی انجام می‌شود و عمدتاً از روش میکرو در حال استفاده هستند.

وی در رابطه با توسعه گلخانه‌ها گفت: برای مدیریت کشت و آب، کشت فضای باز را به محیط کنترل شده منتقل کرده  و از این طریق  به شدت کاهش مصرف آب  را خواهیم داشت. در این راستا هدف گذاری شده که ۲۰۰۰ هکتار توسعه کشت گلخانه داشته باشیم. با دو هدف کاهش مصرف آب و انتقال کشت از فضای باز به محیط گلخانه ۳۹۹۸ هکتاراراضی قابل گلخانه شناسایی و حدود  ۲۰۰۰ هکتار هم  برنامه ریزی شده که در حال حاضر ۳۳۳ هکتار گلخانه در حال احداث است. بیش از هزار پروانه هم برای متقاضیان صادر شده است‌. این اقدام همچنین از تغییر کاربری اراضی کوچک کشاورزی جلوگیری خواهد کرد.

وی با اشاره به ضرورت تامین تسهیلات مورد نیاز بخش کشاورزی ادامه داد: متاسفانه با توجه به تعدد پروژه‌های کشاورزی منابع بانکی کم است که تلاش می‌شود تسهیلات بیشتری داشته باشیم و از بانک‌ها انتظار می رود مساعدت بیشتری داشته باشند تا در این زمینه بتوانیم با توجه به اولویت‌ها اقدامات توسعه‌ای بیشتری انجام دهیم.

 بازدار در زمینه تولید نهال گفت: در زمینه تولید نهال مثمر و غیر مثمر درحوزه منابع باغی و پوشش سبز و جنگلی، استان عملکرد مثبتی داشته و حدود ۶۵ میلیون اصل نهال در حال تولید است. همچنین بیش از  ۱۲۲ میلیون اصل گل گیاه و زینتی در فضای گلخانه‌ای در حال تولید است.

وی در مورد محصولات دامی افزود:  از یک سال گذشته بیش از ۹ درصد در تولید گوشت قرمز ، ۲۶ درصد در تولید مرغ، ۲۸ درصد تولید شیر، سه درصد در تولید تخم مرغ و ۶۹ درصد در تولید عسل افزایش داشته ایم. اما یکی از هدف‌گذاری‌های استان در تولید محصولات دامی افزایش ضریب خوداتکایی در تولید گوشت مرغ است.  در حال حاضر ۱۵ درصد تولید گوشت مرغ است که تا پایان سال ۱۴۰۳ به ۴۰ درصد افزایش می‌یابد. در زمینه تولید ماهی ۳۴۵۰ تن تولید ماهی اتفاق افتاده که با توجه به موضوع آب اولویت سازمان در این زمینه پایداری تولید است و امیدواریم تولید و پرورش ماهی ۳۶۰۰ تن افزایش یابد.

وی گفت: یکی از امتیازات استان در حوزه تولید صنایع کشاورزی صنایع تبدیلی و تکمیلی است در حال حاضر بیش از ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن ظرفیت جذب مواد خام کشاورزی در  استان داریم یعنی نه تنها در استان که در استان‌های همجوار هم ظرفیت جذب وجود دارد و در سال گذشته توانسته ‌ایم بیش از ۲۰۰ هزار تن افزایش ظرفیت داشته باشیم.

بازدار یادآور شد: همچنین با توجه به ضرورت و حساسیت حفظ اراضی کشاورزی، حفاظت و ساماندهی این اراضی در استان با انجام اقدامات حفاظتی و نظارتی و گشت‌های بازرسی تقویت و با اعمال تبصره ۲ ماده ۱۰ اقدامات پیشگیرانه انجام شده است.

مدیر امور اراضی استان در جهاد کشاورزی گفت: با سیستم‌های هوشمند موجود به محض اقدام متخلفین،  تغییر کاربری اراضی کشاورزی شناسایی و اقدام عملی و قضایی صورت می‌گیرد.

در ادامه این نشست مرتضی  زینالی مدیر امور اراضی جهاد کشاورزی روز پنج شنبه ۱۲ بهمن در نشست خبری در پاسخ به ایسنا در خصوص پیشگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی و ویلاسازی گفت: یکی از دلایل تغییر کاربری اراضی کشاورزی در استان مهاجرت پذیری و سیل جمعیتی است که به این استان سرازیر شده و این موضوع  باعث شده اراضی ارزش افزوده‌ پیدا کرده و تغییر کاربری و خرید و فروش زمین‌های کشاورزی به سمت غیرقانونی حرکت کند.

وی ادامه داد: در سال جاری با همکاری استانداری و دستگاه قضایی برنامه ریزی شده نقل و انتقال غیرقانونی اراضی کشاورزی ساماندهی شود و همچنین سامانه‌ای هوشمندی راه‌اندازی شده که در بدو کار تغییر کاربری را شناسایی کرده و به محض وقوع تغییر کاربری با متخلفین برخورد قضایی و عملی صورت می‌گیرد.

 زینالی افزود: در در ۱۰ ماه اول سال جاری ۸۹۵۰ مورد تغییر کاربری غیر مجاز شناسایی کردیم  که با دستور مقام محترم قضایی بیش از ۸۸۲۵ مورد قلع و قمع در مساحتی حدود ۱۲۸۵۰ هکتار صورت گرفته است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha