• سه‌شنبه / ۱۷ بهمن ۱۴۰۲ / ۱۲:۲۰
  • دسته‌بندی: یزد
  • کد خبر: 1402111712785
  • خبرنگار : 50214

مدیرکل محیط‌ زیست یزد با حضور در ایسنا:

یزد پیشتاز مردمی‌سازی محیط زیست در کشور است/صنعتی‌شدن عرصه را بر محیط‌ زیست تنگ کرده است

یزد پیشتاز مردمی‌سازی محیط زیست در کشور است/صنعتی‌شدن عرصه را بر محیط‌ زیست تنگ کرده است

ایسنا/یزد مدیرکل محیط زیست استان یزد با اشاره به توفیقات حاصل شده در عرصه محیط زیست پس از پیروزی انقلاب اسلامی، گفت: قطعاً صنعتی شدن عرصه را بر محیط زیست تنگ می‌کند و تلاش داریم با بهره گیری از دانش روز دنیا در جهت کاهش اثرات زیست محیطی این رویکرد در استان گام برداریم.

«سیدرضا نورانیان» با حضور در دفتر ایسنا طی گفت‌وگویی با این خبرگزاری در رابطه با روایت پیشرفت انقلاب اسلامی در حوزه محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی استان، عنوان کرد: محیط‌زیست تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد و هر گونه نوسان و تغییرات در این عوامل منجر به تاثیرگذاری بر این حوزه می‌شود لذا قضاوت کردن در مورد آن خیلی راحت نیست.

وی استان یزد را یکی از استان‌های غنی در زمینه تنوع زیستی علی‌رغم محدودیت‌های اقلیمی خواند و با بیان این که هم اکنون جمعیت‌های مناسبی از حیات وحش در این استان جای دارند، تصریح کرد: براساس اطلاعات موجود تاکنون ۲۶۰ گونه پرنده، ۶۵ گونه پستاندار، ۴۲ گونه خزنده و دوزیست و بیش از ۸۷۰ گونه گیاهی در استان یزد شناسایی شده است.

وی به شرایط حساس  و شکننده محیط زیست استان اشاره و عنوان کرد: به‌ طور کلی استان یزد در یک منطقه خشک و نیمه‌خشک اقلیمی واقع شده و گواه آن نیز بارش یک سوم میانگین بارش کشور در این استان است و البته این در حالیست که ایران نیز در بین کشورهای دنیا از کم بارش‌ترین کشورها محسوب می‌شود و قیاسها نشان می‌دهد میزان بارش در یزد چیزی کمتر از یک دهم میانگین جهانی است.

نورانیان این شرایط را از گذشته‌های دور حاکم بر این سرزمین دانست و روایت‌های سالخوردگان یزدی از بروز طوفان‌های سیاه که روشنی روز را به تاریکی شب بدل می‌کردند را حکایت‌گر همین موضوع خواند هرچند که وجود سلسله جبال شیرکوه در قلب این استان واقع شده در فلات مرکزی ایران با جذب محدود بارشها و ایجاد خورده اقلیمی موجب بارقه‌ای از امید به حیات در این منطقه از کشورمان شده است.

وی به شروع روند صنعتی شدن این استان از پیش از انقلاب و شدت گرفتن آن پس از انقلاب با توجه به عزم و اراده مردمان سخت‌کوش این دیار و وجود ذخایر غنی معدنی در این استان اشاره و عنوان کرد: پیامدهای رویکرد صنعتی شدن و تنگ شدن عرصه بر محیط زیست یک موضوع غیر قابل گریز است ولی مسئولان استان همواره تلاش داشته‌اند با بهره گیری از تجهیزات و دانش روز دنیا در جهت کاهش اثرات زیست‌محیطی این صنعتی شدن گام بردارند.

مدیر کل محیط زیست استان یکی از این اقدامات در راستای کاهش فشار انسان بر طبیعت و حفظ زیستگاه‌های حیات وحش طی ۴۵ سال گذشته را ایجاد ۱۱ منطقه در استان یزد به جرگه مناطق چهارگانه سازمان حفاظت محیط زیست ذکر کرد و افزود: این عرصه‌ها که با مساحت حدود ۹۹۴ هزار هکتار ۱۱.۵ درصد پهنه طبیعی استان را در برمی‌گیرد، در حال حاضر با ایجاد قریب به ۳۰ باب پاسگاه و دیده‌بانی محیط زیست تحت حفاظت و مدیریت اداره کل محیط زیست استان قرار دارد.

وی چالش‌ها و مشکلاتی مانند بحران گرما و اثرات سوء ان بر حیات وحش این مناطق اشاره و بیان کرد: در همین راستا نیز تعداد زیادی آب انبار و آبشخور برای تأمین بخشی از نیاز آبی حیات وحش در فصول بحرانی گرم ایجاد و آبرسانی به آنها از این طریق صورت می‌گیرد.

نورانیان به مجاهدت‌های صورت گرفته جهت محیطبانان استان برای حفظ کیفی و کمی این مناطق که در کشورمان نیز وسعت انها از ۴.۲ درصد پهنه‌ها از قبل انقلاب به حدود ۱۰ درصد در حال حاضر افزایش یافته است، یاداور شد: محیط زیست افتخار دارد که با تقویم تاکنون یک شهید و سه جانباز احراز شده به‌ لحاظ شرایط جانبازی با چنگ و دندان از مناطق حفاظت کرده  و با وجود تمام محدودیت‌ها تاکنون در این زمینه کوتاهی نداشته است.

وی یکی دیگر از رویکردهای محیط زیست استان در این حوزه را استفاده از توان و مشارکت مردم جهت حفظ محیط زیست خواند و با اشاره به پیشرویی استان یزد در کشور از این حیث، گفت: به منظور مردمی‌سازی محیط زیست و جلب مشارکت مردم بومی در حفاظت، اقدامات شاخصی نظیر ایجاد سه قرق اختصاصی مصوب حیات وحش، اجرای دو طرح مشترک برای احیاء جمعیت‌های وحوش از جمله در حوزه گونه‌های گورخر ایرانی و جبیر، ایجاد ۱۰ سایت تکثیر و پرورش خصوصی حیات وحش در استان شکل گرفته است.

مدیر کل محیط زیست استان کاهش فشار بر طبیعت، تامین بخشی از تقاضای جامعه در خصوص اجزای حیات وحش از طریق گونه‌های پرورشی، اشتغال جوامع محلی، ارتقای دانش و تنویر افکار عمومی و نهایتا حفظ زیستگاه‌های حیات وحش را از اهداف متنوع این بخش برشمرد و گفت: خوشبختانه گونه در معرض خطر انقراض گورخر ایرانی به منطقه حفاظت شده کالمند بهادران و پارک ملی سیاهکوه معرفی و امروز شاهد برقراری پیوند آنها با طبیعت منطقه هستیم.

وی به نقش نظارتی محیط‌زیست در جهت پایش و کنترل منابع آلاینده که عمدتاً منابع صنعتی و معدنی با توجه به فعالیت ۳۵۰۰ واحد صنعتی و ۷۰۰ واحد معدنی در استان و در وهله بعد حمل‌ و نقل با توجه به قرار گرفتن یزد در مسیر ترانزیتی کشور هستند نیز اشاره و اعلام کرد: مقابله با تهدیدات زیست‌محیطی بخش عمده‌ای از توان محیط‌زیست را مصروف خود کرده ولی سعی شده با استفاده از تکنولوژی‌های نوین در کنار پایش‌های حضوری بر ارتقای این بخش بیافزاییم.

نورانیان در این رابطه به اتصال سیستم‌های ثابت و سیار پایش و سنجش آلودگی واحدها به شبکه پایش کشوری و ثبت مستمر داده‌ها جهت رصد و تجزیه‌ و تحلیل آنها، نمایش شاخص‌های آلایندگی‌ هوا روی تابلوهای نمایشگر جهت اطلاعرسانی به مردم و در سال‌های اخیر نیز استفاده از تجهیزات نظارت تصویری را از اقدامات صو.رت گرفته در این حوزه برشمرد و گفت: محیط زیست استان در این رابطه از ظرفیت آزمایشگاه‌های معتمد که هم‌اکنون ۱۲ مورد از آنها در استان مستقر هستند و آزمایشگاه‌های معتمد سطح کشور نیز استفاده میکند.

وی با اشاره به این که معمولاً در فصول سرد سال شاهد اوج‌گیری آلودگی هوا در مناطق صنعتی هستیم، گفت: متاسفانه در ماه‌های گذشته شاهد یک سری نارضایتی از سوی شهروندان برخی شهرستان‌های یزد به‌ لحاظ آلودگی‌های صنعتی بودیم که خوشبختانه با تقویت پایش‌های زیست‌محیطی و حمایت مسئولان که موجب انگیزه بخشی در این رابطه صورت گرفته، شاهد بازخوردهای خوبی در این رابطه و روند نزولی شرایط آلودگی در این شهرستان‌ها بودیم.

نورانیان در پایان به ضعف شدید نیروی انسانی محیط زیست استان شامل خالی بودن دو سوم پستهای این دستگاه حاکمیتی اشاره و تصریح کرد: لازم است مسئولان برای افزایش توانمندی‌ها و تقویت محیط‌زیست استان در راستای افزایش رضایتمندی جامعه و بهبود شرایط زیست‌محیطی زندگی مردم اهمام بیشتری به این بخش داشته باشند و با حمایتهای خود از این دستگاه، انگیزه بخش خدمت‌گزاری بیشتر به مردم باشند.

یزد پیشتاز مردمی‌سازی محیط زیست در کشور است/صنعتی شدن عرصه را بر محیط‌ زیست تنگ کرده است

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha