• چهارشنبه / ۲ اسفند ۱۴۰۲ / ۱۶:۵۱
  • دسته‌بندی: همدان
  • کد خبر: 1402120201436
  • خبرنگار : 50034

/مناظره انتخاباتی/

ابراهیمی: ابزار کار انتخابات، حزب است/محققی: انتخابات وجهه بارز گردش نخبگان است

ابراهیمی: ابزار کار انتخابات، حزب است/محققی: انتخابات وجهه بارز گردش نخبگان است

ایسنا/همدان مناظره انتخاباتی سیدافشین ابراهیمی فعال سیاسی اصلاح‌طلب، جعفر محققی فعال سیاسی اصولگرا و حمید بادامی‌نجات فعال سیاسی اعتدالگرا در دفتر ایسنای همدان برگزار شد.

مناظره سیدافشین ابراهیمی دبیر حزب اعتماد ملی شهرستان همدان منتسب به جریان اصلاح‌طلب، جعفر محققی عضو جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی استان همدان و سرتیم مصاحبه شورای وحدت و حمید بادامی‌نجات دبیر انجمن اسلامی مهندسان همدان درباره انتخابات مجلس، فعالیت جناح‌های سیاسی، چگونگی ترغیب و تشویق مردم به حضور حداکثری در رویداد سیاسی انتخابات سال ۱۴۰۲ برگزار شد.

سیدافشین ابراهیمی در تحلیل خود درباره موضوع مشارکت سیاسی و جایگاه انتخابات در مشارکت سیاسی اظهار کرد: انتخابات ساده‌ترین ابزار و مجرا برای تغییر منبع قدرت، شرایط حاکمیت و تغییر در سیاست‌های اداری یک کشور است. سازوکار انتخابات در کشورهای مختلف با توجه به بافت فرهنگی و سیاسی آن کشور متفاوت است اما اصل اساسی، رقابت آزاد و منصفانه بین گروه‌های متقاضی حضور در رقابت است. حال در باب شرکت در چرایی انتخابات باید گفت می‌خواهیم نماینده‌ای داشته باشیم که بازگوکننده مواضع و نگاه ما بوده و به اتکای معنی کلمه باید نمایان‌کننده خواست مردم باشد.

در یک چهارچوب سیاسی نماینده‌ای انتخاب شود که نماینده مردم، شبیه مردم و خواست آن‌ها و زبان گویای آن‌ها باشد، اهمیت دارد.

ابراهیمی: باید نماینده‌ای انتخاب شود که نماینده مردم، شبیه مردم و خواست آنها و زبان گویای آنها باشد

نگاه رستوران‌داری به انتخابات شود نه ولیمه‌ای!

ابراهیمی در پاسخ به نقش مردم در انتخابات بیان کرد: حداقل نقش مردم است که رأی دهند اما واقعیت این است که مردم در انتخابات فقط یک رأی دارند اما عرصه حضور را نهادهای دیگر ایجاد می‌کنند. وقتی می‌توانیم از مردم انتظار حضور حماسی در انتخابات داشته باشیم که فضا و عرصه شفاف و رقابتی باشد. معقوله انتخابات مانند رستوران‌داری است، وقتی با استقبال مواجه می‌شویم که تنوع را رعایت کنیم. باید گزینه‌های مختلف برای انتخاب وجود داشته باشد. در واقع تعریف ساده دموکراسی، روش مشخص برای رسیدن به نتایج نامشخص است و ما نمی‌توانیم نتایج را مشخص کنیم، در بحث دموکراسی صرفاً صندوق رأی و اندختن رأی به صندوق معنا ندارد و خروجی مهم است. مهم این است که مجلس گویای خواست مردم بوده و توانایی حل مشکلات جامعه را داشته باشد.

ابراهیمی: امروزه احزاب صرفاً بعد از تأیید صلاحیت‌ها بلندگویی هستند برای فراخوان مردم و این بلندگو وقتی فعال می‌شود که کسی را برای معرفی داشته باشند

وی در پاسخ به نقش احزاب برای افزایش مشارکت در انتخابات اظهار کرد: ابزار کار انتخابات و دموکراسی، حزب است، در حال حاضر اختیارات احزاب در انتخابات چیست؟ تمام تلاش ما در احزاب گرم کردن میدان انتخابات است. تا وقتی جایگاه احزاب را تعریف نکنیم نمی‌توانیم از احزاب بخواهیم کمک کنند. اگر از احزاب توقع داریم در انتخابات نقش‌آفرین باشند باید قبل از رأی‌گیری به احزاب میدان عمل و قدرت دهیم؛ به طور مثال ۵۰ درصد تأیید صلاحیت مثلاً اعضای شورای شهر را بر عهده احزاب قرار دهیم یا عضویت در احزاب را یکی از شرایط ورود به انتخابات بدانیم بنابراین صرفاً نقش احزاب در حال حاضر دعوت به حضور در انتخابات است.

فعالیت فصلی احزاب

ابراهیمی درباره اینکه آیا در انتخابات حزبی احزاب موجود پاسخگو خواهند بود؟ گفت: فعالیت احزاب در کشور ما فصلی است و نزدیک به انتخابات احزاب فعال می‌شوند و جلسه می‌گذارند و حتی کسی که بعد از انتخابات رأی می‌آورد هم دیگر پاسخگوی احزاب نیست و دست کسانی که انتخابش کردند، هم به او نمی‌رسد. فرهنگ انتخاباتی ما هم در احزاب و هم در مردم مشکل دارد، در این فرهنگ سیاسی هم، مردم همان یک ماهه وارد کار می‌شوند و بعد از اینکه رأی دادند دست روی دست می‌زنند که از این نماینده هم آبی برایمان گرم نشد.

انتخابات وجهه بارز گردش نخبگان و انتخاب شایستگان در نظام قدرت است

جعفر محققی نیز در تحلیل خود درباره موضوع مشارکت سیاسی و جایگاه انتخابات در مشارکت سیاسی، انتخابات را یکی از اصول پذیرفته‌شده در همه نظام‌های دموکراسی امروزی خواند که بر گردش نخبگان و شایسته‌سالاری تأکید می‌کند و گفت: انتخابات بیانگر فرصت‌ها و چالش‌هایی است که همه سلایق متعهد به انقلاب اسلامی می‌توانند و حق دارند که حضور پیدا کنند و در این میدان به رقابت بپردازند. در ضمن انتخابات محل و مجرایی برای محک زدن اشخاص و افراد است. شکسته شدن جریانات دو قطبی امروز در کشور پررنگ شده و در همه زوایای انتخابات مشهود است.

انتخابات در جمهوری اسلامی یک برکت بی‌بدیلی است که با ظهور انقلاب اسلامی شکل واقعی به خود گرفت و در دیگر حوزه‌ها تکرار شد. انتخابات وجهه بارز بر گردش نخبگان و انتخاب شایستگان در نظام قدرت است که در جمهوری اسلامی نیز همینطور است.  

محققی: شکسته شدن جریانات دو قطبی امروز در کشور پررنگ شده و در همه زوایای انتخابات مشهود است

وی خویشاوندی‌های قومی، چشم و هم‌چشمی‌های ناخواسته و وام‌داری‌های مختلف سیاسی و اجتماعی را از جمله مشکلات ناشی از نظام انتخاباتی کشور برشمرد و یادآور شد: اینکه از پایین‌ترین تا بالاترین لایه قدرت، انتخابات حرف اول را در کشور می‌زند، برای مردم فرصت بسیار بزرگی است و نشان می‌دهد یک حسن واقعی در مشارکت مردم وجود دارد و آن‌ها می‌توانند از این فرصت استفاده کرده و نمایندگان خود را با هر سلیقه‌ای به پارلمان بفرستند. در واقع انتخابات پارامتری است که مردم می‌توانند توسط آن تفاوت‌های شایستگان و نخبگان را تشخیص داده و این اشخاص و افراد می‌توانند با ورود به انتخابات خود و ایده‌هایشان را مورد قضاوت قرار دهند.

محققی در پاسخ به نقش احزاب برای افزایش مشارکت در انتخابات، با بیان اینکه احزابی که در قانون اساسی پذیرفته شدند، نامزدهای خود را معرفی کنند، اظهار کرد: احزاب و گروه‌های سیاسی به سازوکارهایی که قانون برای آن‌ها پیش‌بینی کرده است، ورود کنند و روشنگری، آموزش حلقه واسط، معرفی افراد و گردش نخبگان را رقم بزنند. باید آنطور که قانون تعیین کرده در حوزه رقابت فارغ از مسائل قومی و خویشاوندی، ارزش‌های انسانی، قانونی و ایده‌ها و برنامه‌هایی که یک نامزد انتخاباتی می‌تواند جامه عمل بپوشاند را ملاک قرار دهیم. پروسه تأیید صلاحیت و تبلیغات برای این است که صلاح مردم و نامزدها روشن شود و مردم به کسی که نزدیکتر هستند، رأی دهند. درست است تاکنون فراز و نشیب‌های مختلفی داشتیم اما ممکن است در کنار عیب‌های موجود، انتخابات مختلف محاسن مختلفی داشته باشد. به طوریکه شخصیت‌های بارزی که در شوراها و ائمه جمعه و نامزدهای ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی وجود دارد، در انتخابات شناسایی و معرفی شدند. واقعاً این فرآیند شخصیت‌هایی را معرفی می‌کند که قبل از انتخابات کاملاً ناشناخته و گمنام بودند.

ابراهیمی: ابزار کار انتخابات، حزب است/محققی: انتخابات وجهه بارز بر گردش نخبگان است

یکی از وظایف حزب تربیت نیرو است

وی در پاسخ به این سوال که احزاب باید در صورت دارا بودن امکانات نیروهای متخصص برای نمایندگان مجلس تربیت کنند، با بیان اینکه یکی از وظایف حزب تربیت نیرو است، اظهار کرد: حزب به معنای واقعی این است که بتواند نیرو جذب کند، آموزش دهد و نامزد کند و در نهایت مطالبه‌گری کند که احزاب در این زمینه توانایی لازم را نداشتند که بخشی از آن به این علت است که ما هنوز در ابتدای راه هستیم. با توجه به تعدد احزاب به معنای واقعی یک حزب منسجم و دارای ایده نداشتیم، پس در حوزه‌های انتخابات کمرنگ وارد شدند چرا که هنوز به پختگی لازم نرسیدند که یک امر طبیعی است.

محققی با بیان اینکه جریان‌های حزبی امروز توانستند در انتخابات نقش‌آفرینی داشته باشند و مشارکت مردم را بالا ببرند. هر چند جریان‌ها تاحدودی توانسته‌اند با تمام کاستی‌ها، تنور انتخابات را گرم کنند و شور و اشتیاق مردم را رقم بزنند. البته ضعف‌هایی هم بوده که باید به سمت کاستن آنها برویم، خاطرنشان کرد: در صحنه انتخابات به جای فعال کردن اشخاص معتمد باید احزاب بیشتر تقویت شوند، بنابراین باید احزاب را تشویق و تقویت کنیم تا در انتخابات دخالت کنند، مردم را برانگیزند و تبلیغات وسیع کنند در حالیکه امروز یکی از ضعف‌های موجود این است که احزاب پشتوانه مالی برای حمایت از احزاب ندارند. صداوسیمای استان چه زمانی احزاب را دعوت کرده است؟ کجا در عرصه‌های انتخاباتی چندین ساله صداوسیما از احزاب مختلف دعوت کرده است؟ در حالیکه چنین موضوعاتی باعث افزایش مشارکت می‌شود.

محققی: در صحنه انتخابات به جای فعال کردن اشخاص معتمد باید احزاب بیشتر تقویت شوند

محققی در پاسخ به اینکه زمینه مشارکت سیاسی در قالب احزاب فراهم است؟ با تأکید بر افزایش مشارکت عمومی در انتخابات مطرح کرد: مجاری مختلفی که متولی این امور هستند، می‌توانند در راستای افزایش مشارکت کارهایی را انجام دهند اما نمی‌کنند. احزاب با تمام مشکلات مالی بنر نصب می‌کنند و مردم را تشویق به مشارکت می‌کنند اما باید از آن‌ها حمایت مالی صورت بگیرد. 

وی در پاسخ به اینکه آیا تعداد زیاد داوطلبان در انتخابات چالش است یا فرصت؟ با بیان اینکه تعدد داوطلبان فرصتی است که می‌تواند سلایق مختلف را به عرصه انتخابات وارد کند و به طور حتم می‌تواند مشارکت را بالا ببرد، از انتخابات به عنوان یک تغییر تعبیر کرد و افزود: تغییر یک امر طبیعی است و هر طور که بخواهیم رفتار سیاسی خود را تنظیم کنیم ممکن است اقلیتی از جامعه معترض باشد که ملاک و معیار قضاوت نیست. 

انتخابات پرشور=انتخاب افرادی سازگار با عموم مردم

حمید بادامی‌نجات نیز در تحلیل خود پیرامون موضوع مشارکت سیاسی و جایگاه انتخابات در مشارکت سیاسی، با بیان اینکه نظام ما جمهوری اسلامی است و در مقوله جمهوریت، دموکراسی معنا پیدا می‌کند، مطرح کرد: هر جا انتخابات پرشور و با مشارکت بالا برگزار شده است، مردم بهره‌مند شده و افرادی انتخاب شدند که با عموم مردم سازگار بودند. بخش عمده‌ای از نظام تصمیم‌گیری و سیاستگذاری کشور از جمله انتخاب رئیس جمهور، مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا در مقوله انتخابات است و هر یک از این انتخابات می‌توانند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر اشتغال، بحث‌های اجتماعی و سیاسی مردم تأثیر بگذارند. به طور کلی انتخابات تأثیر مستقیمی بر زندگی مردم دارد.

وی ترس از عدم تأیید توسط دستگاه‌های تأیید صلاحیت نامزد انتخاباتی را علت عدم ورود بسیاری از افرادی دانست که جرأت و جسارت حضور در انتخابات را از آن‌ها می‌گیرد و گفت: بخش دوم نگرانی چنین افرادی این است که وقتی تأیید صلاحیت شدند، هجمه زیادی از تهمت‌ها و مسائل غیرقابل استناد به آن‌ها می‌چسبد و کسی نیست با این افراد برخورد کند. در حال حاضر هر کس در انتخابات ثبت نام کند، شجاعت و جسارت دارد چرا که فضای انتخابات بسیار غبارآلود است و می‌تواند تأثیر منفی در مشارکت و نیز انتخاب‌شوندگان داشته باشد.

بادامی‌نجات: تجربه این دوره از انتخابات شورا به ما نشان داد که مجلسی‌ها و شوراها اگر ترکیبی از جریان‌های سیاسی باشند عملکرد بهتری دارند

بادامی‌نجات در پاسخ به نقش احزاب در افزایش مشارکت انتخابات، بر رعایت اصل بی‌طرفی توسط مجریان برگزاری انتخابات در حوزه‌های انتخاباتی تأکید و خاطرنشان کرد: وقتی احزاب سیاسی لیستی از نامزدهای مورد تأیید خود ارائه نمی‌دهد جریانی که معلوم نیست از کجا آمده و به هیچ کس پاسخگو نیست، لیست می‌دهد و این آسیب بزرگی است که در حال نهادینه شدن است. تجربه این دوره از انتخابات شورا به ما نشان داد که مجلسی‌ها و شوراها اگر ترکیبی از جریان‌های سیاسی باشند عملکرد بهتری دارند. در یک شورا و مجلس تماماً یک دست، اختلافات بیشتر است، با اینکه نمایندگان شهرستان همدان در یک جناح سیاسی هستند اما اختلافاتشان برکسی پوشیده نیست.

وی با اشاره به اینکه ارائه لیست‌های انتخاباتی از یک جناح رقابت را می‌گیرد، بیان کرد: این قاعده‌ای است که دنیا به آن رسیده و هر حزب و جریانی به تعدادی که رأی می‌آورد، بتواند کرسی در آن مجلس داشته باشد. در یک دوره اصلاح‌طلبان لیست می‌دهند و در یک دوره اصولگرایان و یکباره همه با هم ورود می‌کنند که رقابت را می‌گیرد.

بادامی‌نجات در پاسخ به اینکه آیا زمینه مشارکت سیاسی در قالب احزاب فراهم است؟ با بیان اینکه احزاب کمرنگ شده‌اند و نقش آنها به فراخور زمان گرفته شده است، مطرح کرد: در سال‌های گذشته احزاب نتوانستند عضوگیری کنند و کمرنگ شدند که باید تمام احزاب عضوگیری کنند نه فقط برای انتخابات، بلکه برای نظارت بر انتخاب‌شوندگان و قوانینی که گذاشته می‌شود و برای پیگیری مطالباتی که وجود داشته است. هرچه مشارکت بالا باشد افرادی که انتخاب می‌شوند، صلاحیت بهتری دارند.

چه در انتخابات شرکت کنیم، چه نکنیم، نمایندگان انتخاب می‌شوند 

وی در پاسخ به چگونگی جذب منتقدین و کسانی‌که نمی‌خواهند در انتخابات شرکت کنند، گفت: در انتخابات دو نفر انتخاب می‌شود و چه ما شرکت کنیم چه نکنیم انتخاب خواهند شد چه بهتر کسی انتخاب شود که به طور قطع می‌تواند. ضمن اینکه در حال حاضر موضوع سیاسی مطرح نیست. بلکه بحث‌های اقتصادی، اشتغال و ... موجود مطرح است که با انتخاب نماینده همه از آن منتفع خواهند شد، فرای موضوعات سیاسی مشکلاتی در شهر ما وجود دارد که با حضور ما در انتخابات حداقل افرادی انتخاب شوند که مانع‌تراشی نکنند. 

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha